Cănd bebelușul nu doarme noaptea: iată de ce este un lucru bun
Somnul bebelusului este probabil cel mai discutat subiect pe forumul Desprecopii, si exista o multime de articole bazate pe ideea ca, odata cu un training corect, bebelusii pot si ar trebui sa doarma mai mult. Dar de ce nu dorm bebelusii noaptea? Care este motivul trezirilor si cat ar trebui sa doarma?
Haideti sa vedem ce spun expertii, de ce bebelusii se trezesc in timpul noptii - si de ce ar putea fi de fapt un lucru bun.
in articolul Bebelusul nu doarme noaptea! veti citi:
1. De ce se trezeste bebelusul? Pentru ca asa trebuie!
2. Nici adultii nu dorm cu adevarat intreaga noapte!
3. Copiii se nasc mai devreme in dezvoltarea lor in comparatie cu alte animale - au nevoie de contact piele pe piele sau de un "pantece extern"
4. Trezirile dese sunt asociate cu niveluri mai ridicate de inteligenta si o mai buna sanatate mintala
5. Bebelusul au un ciclu de somn mult mai scurt decat cel al unui adult
6. Bebelusul are nevoie de calmul parintilor
7. Bebelusul doarme pe tot parcursul zilei si se trezeste noaptea pentru a se asigura ca obtine toata atentia parintelui, nedivizata
8. Bebelusul nu trebuie separat de parinti, fie in alta camera sau chiar alt pat
9. De aceea co-sleeping-ul este o metoda populara - bebelusul are nevoie de prezenta parintilor
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
Ce face bebelusul? Inca nu doarme noaptea?
Aceste cuvinte sunt probabil foarte cunoscute de parintii cu copii mici. O noapte de somn "normal", neintrerupt, este o minune pentru orice parinte. Unii bebelusi incep sa doarma toata noaptea de la sase saptamani, dar pentru cele mai multe familii acesta este inca un vis indepartat. Si pare scenariu de SF.
1. De ce se trezeste bebelusul? Pentru ca asa trebuie!
Peter Fleming, profesor de sanatate infantila si dezvoltare psihologica la Universitatea din Bristol, din Marea Britanie spune ca i se pare o idee a secolului 20 faptul ca bebelusii ar trebui sa doarma toata noaptea. Este mai firesc pentru ei sa se trezeasca, de multe ori.
"Sugarii nu sunt conceputi sa doarma pentru perioade lungi de timp, nu e bine pentru ei, si nu exista absolut nici o dovada care sa arate ca exista vreun beneficiu pentru oricine are un copil care doarme mai mult timp si in mod consecvent. Dar evident, nu asta isi doresc parintii sa auda."
2. Nici adultii nu dorm cu adevarat intreaga noapte!
Darcia F. Narvaez, profesor de psihologie la Universitatea Notre Dame din Paris, spune ca una dintre principalele conceptii gresite ale parintilor este ca toata lumea doarme opt ore. Ei bine nu.
"Adultii nu dorm toata noaptea, pur si simplu uita ca se trezesc. Dormim ceva mai bine pentru ca lucram opt ore pe zi si este normal daca va uitati la istoria omenirii. Este de asemenea normal sa existe perioade de trezire si somn, scurte."
3. Copiii se nasc mai devreme in dezvoltarea lor in comparatie cu alte animale - au nevoie de contact piele pe piele sau de un "pantece extern"
"Copiii umani se nasc cu 9 pana la 18 luni mai devreme, comparativ cu alte animale", spune Narvaez. "Alte animale sunt capabile sa se plimbe si sa inceapa a manca dupa ce se nasc - noi nu putem face asta. Aratam ca fetusi cand ne nastem. Deci, asta inseamna ca trebuie sa ii asiguram calm bebelusului, in timp ce sistemele creierului isi termina dezvoltarea, deoarece au doar 25% din marimea creierului unui adult si multe sisteme care nu si-au stabilit inca parametrii."
4. Trezirile dese sunt asociate cu niveluri mai ridicate de inteligenta si o mai buna sanatate mintala
Nu exista, in conformitate cu Fleming, o legatura intre "nivelurile foarte ridicate de realizare a dezvoltarii intelectuale si un somn complet pe tot parcursul noptii", in timp ce Narvaez spune ca, copiii care sunt tinuti mai aproape de parintii lor si au nevoile indeplinite mai usor, au o mai mare empatie, auto-reglementare si constiinta, iar un studiu a aratat ca au o mai mare capacitate cognitiva si sufera de mai putina depresie."
5. Bebelusul au un ciclu de somn mult mai scurt decat cel al unui adult
"Adultii tind sa treaca printr-un ciclu de somn de 90 de minute, de la somn activ la somn adanc si inapoi la somn activ", spune Fleming. "Avem tendinta de a avea doua sau trei astfel de cicluri pe timp de noapte, inainte de a deveni constienti de faptul ca ne-am trezit si a ne pune inapoi la culcare. Bebelusii au un ciclu de 50-60 de minute. Deci vor experimenta perioade vulnerabile in care se pot trezi la fiecare ora sau chiar mai des."
Asta inseamna ca este normal ca un copil sa se framante si sa se trezeasca - si, spre deosebire de adulti, el se lupta sa se intoarca la somn singur.
6. Bebelusul are nevoie de calmul parintilor pentru a nu fi agitat
Un studiu din 2011 a constatat ca bebelusii invata in cele din urma sa se opreasca din plans atunci cand sunt lasati sa doarma singuri. Dar, in timp ce acest lucru a scazut nivelul de stres al parintilor in studiu, nivelul de stres la copii a crescut.
Narvaez explica: "Deci, ceea ce ai invatat copilul este ca nu rezolva nimic prin plans. Corpul copilului trece printr-un ciclu: la inceput, este confortabil, atunci el incepe sa simta cum hormonii de stres incep sa creasca si spera ca parintele este acolo sa-l calmeze. Insa, daca parintele nu vine, sistemul nervos simpatic este incercat - trebuie sa te grabesti, vei muri aici, daca nu atragi atentia. In cazul in care nu functioneaza, atunci du-te in sistemul parasimpatic care te face sa ramai blocat sau sa lesini. Aceasta este o reactie extrema, dar exista."
7. Bebelusul doarme pe tot parcursul zilei si se trezeste noaptea pentru a se asigura ca obtine toata atentia parintelui, nedivizata
"De obicei, bebelusul doarme in timpul zilei, si de la ora 18:00 pana la miezul noptii este momentul in care va vrea sa stea treaz cel mai mult", spune Fleming. "De fapt, biologic, este un mare avantaj, deoarece atunci are mai multa atentie din partea parintilor, pentru ca exista mai putine distrageri. Din punct de vedere biologic, ceea ce copilul face este complet normal si sensibil. Pur si simplu nu se potriveste cu asteptarile noastre din secolul 21."
8. Bebelusul nu trebuie separat de parinti, fie in alta camera sau chiar alt pat
"Daca ne intoarcem la istoria evolutiva a oamenilor", spune Fleming "copiii si-au petrecut timpul in contact strans si continuu cu mama lor, fiind purtati la piept oriunde si oricand. Am facut destul de multa munca in Africa si in diverse alte locuri unde copiii sunt purtati de mamele lor tot timpul. Dorm atunci cand au nevoie sa doarma si se trezesc cand si-au implinit somnul, dar sunt in mod constant cu mama lor si asta le faciliteaza alaptarea. In cazul in care copilul este in mod constant cu mama sa, ideea ca trebuie sa doarma pentru perioade lungi de timp, nu se pune cu adevarat. In cele mai multe parti ale lumii si pentru majoritatea copiilor de pe aceasta planeta, inca se pune aceasta problema."
Fleming spune ca exista dovezi care sa arate un risc mai mare de sindrom de moarte subita infantila, in randul copiilor care sunt in camere separate de ale parintilor.
9. De aceea co-sleeping-ul este o metoda populara - bebelusul are nevoie de prezenta parintilor
Fleming sustine ca dormitul impreuna cu bebelusul (co-sleeping-ul in conditii de siguranta) este foarte frecvent in intreaga lume (mai mult decat se crede).
"Ideea ca impartirea suprafetei de somn cu copilul tau este gresita, anormala sau ciudata, este pur si simplu un nonsens. Cei mai multi oameni din lume, ar vedea acest punct de vedere ca bizar - 90% dintre sugari dorm in acest fel in fiecare noapte si de peste jumatate de milion de ani de evolutie umana, care a fost norma."
Fleming admite ca, desi nu este posibil ca parintii care muncesc sa fie in mod constant cu copiii, pot exista compromisuri, cum ar fi contactul cat mai apropiat atunci cand este posibil.
In ciuda a ceea ce s-ar putea auzi si, desi s-ar putea sa va incerce rabdarea, este natural pentru copii sa se trezeasca noaptea.
Bebelusii sunt acordati pentru a avea nevoile indeplinite pe tot parcursul noptii, in contact strans, cu hraniri dese, mai ales in cazul nou-nascutilor.
Trebuie sa ne amintim ca societatea se schimba mai repede decat biologia. Un model biologic care s-a dezvoltat in jumatate de milion de ani nu poate fi pur si simplu ignorat brusc si se intors pe dos. Mai ales atunci cand nu exista nici un avantaj in acest sens.
Somnul bebelusului: cat doarme si de ce nu doarme
Cat de mult doarme un bebelus? Ei bine, unii bebelusi dorm cate opt ore incontinuu inca de la bun inceput, in timp ce altii se trezesc de nenumarate ori pe noapte. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului.
In primele zile el e treaz cam o ora pe zi, aceasta perioada crescand la trei ore pana la sfarsitul plinei luni de viata. De asemenea, incepand de la o luna copilul va reusi sa doarma mai mult timp fara pauza.
Incepand de la noua luni, copilul va dormi ceva mai putin, ii sint de obicei suficiente doua reprize de somn pe zi, una in jurul orei 10, una pe la 2 dupa-amiaza. Iata cat doarme bebelusul si de ce ar putea sa nu doarma precum si sfaturi pentru un somn linistit al bebelusului.
Cat doarme bebelusul: diagrama somnului bebelusului, in ore de zi si de noapte
Cat de mult doarme un bebelus? Toate mamicile de bebelusi vor sa stie mai multe despre somnul bebelusului. Deci sa incepem cu inceputul? Asadar, cat de mult doarme un bebelus dupa nastere?
Ei bine, imediat dupa nastere, bebelusul e pentru scurta vreme treaz, apoi cade intr-un somn de cateva ore bune, caci experienta nasterii a fost si pentru el foarte obositoare. Vezi diagrama somnului bebelusului - in ore de zi si de noapte aici.
10 motive pentru care bebelusul nu doarme noaptea sau doarme agitat
Bebe nu vrea sa doarma noaptea sau are un somn agitat? Ai idee cat de mult trebuie sa doarma bebelusul tau? Citeste mai departe si afla care sunt cele mai importante motive pentru care nou-nascutul, bebelusul, nu doarme noaptea si ce poti sa faci ca sa il ajuti. Articolul complet aici>>
Despre somnul bebelusului merita citit si:
Dormitul cu bebelusul in pat prezinta riscuri
Balansarea capului (datul din cap) in timpul somnului
Unde doarme bebelusul, dezbaterea aprinsa a parintilor
Cand bebelusul doarme in patul parintilor
Secretul unui somn mai lung al bebelusului
Ce saltea alegem pentru patutul bebelusului?
Ce tulbura noptile copilului mic?
Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?
Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII