Patrunjelul

Patrunjelul

Patrunjelul

  • Din punct de vedere medicamentos, patrunjelul se comporta ca o planta anticanceroasa (protejeaza ficatul si intestinele impotriva cancerului), antireumatica, stimulent al digestiei, rinichilor, elimina toxinele si pietrele la rinichi. Mai mult decat atat, semintele de patrunjel stimuleaza fertilitatea si ajuta impotriva dependentei de alcool si lupta impotriva tumorilor cerebrale.

Denumire stiintifica: Petroselinum hortense

Denumiri populare: gagaut, macdeadon, mirodea, patlagele, petrinjel de casa, magdanos, maidanos, mirodie, petrunjel.

Descrierea patrunjelului

Denumirea utilizata pentru patrunjel in Latina este Petroselinum hortense; cuvintele sunt formate din doua cuvinte grecesti:  "Petros", care inseamna  "piatra" si  "selinon", care inseamna  "telina" sau  patrunjel salbatic . Patrunjelul pare sa fie nativ din Mediterana de Est, parte din Europa de Sud, chiar daca, in Evul Mediu, patrunjelul a fost unul dintre cele mai cunoscute condimente, fiind folosit chiar si in Europa de Nord. Anterior, in timpul Evului Mediu, in jurul secolului 3 i.Hr., patrunjelul a fost folosit in diverse produse alimentare, iar in antichitate, oamenii foloseau frunzele de patrunjel pentru a-si pastra o respiratie proaspata. In produsele alimentare orientale, patrunjelul a fost un ingredient foarte apreciat. In prezent, Statele Unite, impreuna cu Canada si Europa sunt principalii cultivatori de patrunjel.

Cele doua tipuri de planta sunt: Solanum Petroselinum (pentru radacina) si Petroselinum crispum (pentru frunze). Datorita aromei lor, frunzele de patrunjel pot stimula apetitul alimentar (acestea sunt utilizate in supe, salate, carnuri si produse alimentare), in timp ce radacina este folosita ca o leguma. Din punct de vedere medicamentos, patrunjelul se comporta ca o planta anticaceroasa. Este important sa se aiba in vedere ca semintele de patrunjel au un efect afrodiziac remarcabil, prin stimularea glandelor sexuale.

Proprietatile si beneficiile patrunjelului

Intre 25-30 mg de patrunjel pe zi sunt suficiente pentru a furniza doza zilnica de vitamina C. Este important de mentionat ca patrunjelul contine mai multa vitamina C decat lamaia, portocala sau orice alt fruct. El are cantitati abundente si de alte vitamine si minerale, cum ar fi: provitamina A, vitamina B, vitamina E, vitamina K, beta-caroten, magneziu, fosfor, fier, mangan, sodiu, potasiu, sulf si calciu. Acesta actioneaza ca un antioxidant (elimina toxinele si mentine elasticitatea vaselor de sange), este un stimulent general, diuretic, antiseptic, anti-infectios, etc. In afara de acestea, patrunjelul este un neutralizator al efectelor negative provocate de fumat si a dependentei de alcool. Printre alte efecte se mai adauga: indreptarea corpului si sistemului imunitar, are un efect benefic asupra ficatului, splinei, organelor digestive si endocrine.

Amestecuri si tratamente

Incepand cu solutii cosmetice de curatare pentru fata sau eliminarea pistruilor, si pana la tratamente pentru diferite boli, patrunjelul se dovedeste a fi o planta minune, fie ca este vorba de astm, anemie, obezitate, alcoolism, hepatita virala, infectii, impotenta, sterilitate, boli reumatice, dureri de dinti, indigestie, paraziti intestinali, tulburari menstruale sau chiar tumori. De asemenea, este benefic pentru stomac, rinichi, vezica urinara, fluxul de sange, etc.

Tratamente naturale si proceduri de aplicare

Sucul de racadina de patrunjel: spalati bine radacinile de patrunjel, taiati-le in bucati si puneti-le in storcatorul de fructe centrifugal. Sucul obtinut se consuma imediat, sau se lasa intr-un loc racoros inchis ermetic. Daca nu aveti un storcator puteti folosi o masina manuala de macinat carne. Pasta astfel obtinuta se strecoara printr-un tifon, iar resturile se mai pot folosi in scopuri culinare. Sucul se administreaza in combinatie cu putin suc demorcov.

Sucul de frunze de patrunjel: sucul de patrunjel verde se obtine prin mixarea unei maini de frunze proaspete, la care se  adauga 4 linguri de apa; compozitia se lasa 30 de minute la macerat, dupa care se filtreaza. Sucul obtinut se consuma imediat in combinatie cu putin suc de morov sau poate fi pastrat la frigider pentru cel mult 4 ore. Se administreaza de 4 ori pe zi, cate 4-6 linguri diluate intr-un sfert de pahar de suc de morcov.

Pulberea de patrunjel: pulberea este obtinuta din macinarea semintelor de patrunjel, iar apoi cernerea prafului obtinut printr-o sita fina. Pulberea se patreaza la rece inchisa ermetic. Se administreaza cate ½ de lingurita de 2-3 ori pe zi.

Cataplasma cu patrunjel: cataplasma se obtine din radacina de patrunjel data pe o razatoare fina si apoi invelita intr-un tifon. Se aplica pe locul dureros si se lasa sa actioneze timp de 30-60 de minute. Aceasta cura dureaza arpoximativ 7 zile.

Atentie!

  • produsele care contin patrunjel nu sunt recomandabile pentru femeile insarcinate sau cele care alapteaza. Cu toate acestea, ele pot consuma patrunjel in produsele alimentare.
  • diminueaza secretia lactata si o poate chiar opri daca pe sani se aplica frunze de patrunjel strivite
  • patrunjelul contine substanta numita apiol care stimuleaza contraciile uterine.
  • in doze mai mari de 200 ml (pentru adulti) si de 60 de ml (pentru copii), sucul de patrunjel poate cauza reactii adverse: hiperexcitabilitate nervoasa, deranjamente digestive
  • o doza mai mare de 8 grame de seminte cauzeaza ameteli, spasme, deranjamente digestive puternice

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII