Dordogne si Pestera Lascaux (Aquitaine-Franta)

Dordogne si Pestera Lascaux (Aquitaine-Franta)

Dordogne si Pestera Lascaux (Aquitaine-Franta)

  • Henry Miller denumea departamentul verde Dordogne o tara a incantarii. Pietele pavate si marginite de ziduri ale oraselor departamentului (Domme, Brantome, Sarlat si Rocamadour) sunt cele mai pitoresti ale Frantei.

Pe buna dreptate, asociat cu mancarurile fine precum rata, glorioasa "Foie Gras" , dar si celebrul vin rosu Cahors, acest colt scenic al Frantei este presarat cu vai acoperite de flori, biserici in stil roman si castele medievale; din cele peste 1500 de castele, multe dintre ele sunt hotele, pozitionate strategic pe malul unuia din afluentii maiestosului rau Dordogne.

 

                                    Brantome                                                    Sarlat

Acesta a fost odinioara unul din cele mai ravnite tinuturi ale Europei, insa cea mai semnificanta parte a istoriei locale este cu adevarat antica, istorie scrisa in pesterile sale subterane. Descoperita de 4 adolescenti in 1940, faimoasa pestera Lascaux (langa Montignac) detine cel mai extraordinar repozitoriu de picturi murale executate de artisti ai erei de piatra, de acum peste 17 000 de ani in urma.

Pestera Lascaux

Inchisa permanent publicului in 1963 pentru a preveni degradarea, pestera a fost reconstruita la 200 metri distanta sub denumirea de Lascaux 2. Este o replica incredibil de acurata, executata in 1980 de maestri ai scolii de Arte Frumoase din Paris. Lascaux 2 detine aceeasi pigmenti care au fost utilizati de oamenii erei de piatra iar zidurile sale de calcar impreuna cu tavanul inalt de 7 metri sunt acoperite cu replici ale picturilor originale, reprezentand bizoni, cai si tauri. Aceasta parte a departamentului, o fertila vale pe malul raului, este presarata cu pesteri pictate (Grottes Ornees) unele datand de acum peste 25 000 ani in urma. La fel de interesante sunt si pesterile de la Font-de-Gaume, al caror opere de arta paleolitica se apropie in importanta si vechime cu cele din Lascaux.

Dordogne: are ca baza orasul Perigueux (capitala departamentului) 120 km nord-est de Bourdeux.
Ideal pentru vizite: la sfarsitul lunii Mai pana in Octombrie; preferabil lunile Mai, Iunie, Septembrie.
Lascaux se afla la 480 km sud-vest de Paris.
Cum: pestera originala Lascaux este inaccesibila, doar 5 oameni au acces pe zi, cu autorizatie speciala.
Ideal pentru vizite: deschisa din luna Februarie pana in Decembrie.
Pentru mai multe informatii:  https://www.northofthedordogne.com/ ; www.lascaux.culture.fr/

SuperEva va recomanda sa vizitati urmatoarele castele

Chateau de Commarque- dateaza din secolul 12 si se afla intre Sarlat si Les Eyzies, la valea raului Beune. Castelul a  fost ruinat in timpul Razboaielor Religioase si complet abandonat din secolul 18. Din anii 1970 insa, Commarque a fost curatat si redeschis publicului.

Pentru mai multe informatii: www.commarque.com/


Chateau de Hautefort- a fost construit in secolul 17 si este cel mai prestigios castel din Dordogne. Reconstructia castelului a fost dusa la bun sfarsit in anul 1968, dupa moartea baronului Bastard. Intr-o intorsatura de evenimente, castelul a ars pana in temelii, insa sotia baronului a inceput din nou reconstruirea sa. 

Pentru mai multe informatii: www.chateau-hautefort.com/

 

                          Chateau de Commarque                             Chateau de Hautefort

Chateau Castelnaud -  www.castelnaud.com/
Chateau les Milandes -
www.milandes.com/
Chateau de Bourdeilles - www.bourdeilles.com/

Eugenie-les-Baine

Pe lista dumneavoasta ar trebui sa fie regasit desigur si Eugenie-les-Baine; acest mic satuc stavilar ale carui izvoare termale si imprejurimi pitoresti au incantat ochii imparatesei Eugenie dupa care a fost numit; acesta a fost ignorat de timp si de turism pana la aparitia maestrului bucatar Michel Guerard si sotiei sale Christine. Maestrul a fost creatorul visului oricarui gourmand (cuisine minceur) care a ajutat la dezvoltarea bucatariei in stil nouvelle cuisine - o adevarata revolutie a anilor 1970 care permitea o dieta normala cu riscuri mici de crestere  in greutate. Gurmanzii adevarati pot opta pentru meniul pus la punct de maestrul Guerard. Indiferent de alegere, vizitatorii vor ramane cu amintiri culinare memorabile. Sederile in acest catun de langa Biarritz au un caracter rustic, insa in acelasi timp rafinat-aproape prea frumos pentru a fi adevarat.

 

              Hotelul Les Pres d' Eugenie                                        Michel Guerard

Eugenie-Les-Bains este format aproape in intregime din micul imperiu condus meticulos de maestrul Guerard (2 statiuni Spa, 3 hotele-dintre care unul este chiar fosta resedinta Imperiala, precum si 2 restaurante-tot complexul este cunoscut sub numele de Les Pres d' Eugenie). Aceasta este destinatia de baza pentru multi calatori, pentru a explora mai indepartatii Pirinei si regiunea Basca de la sud de Bourdoux. Este greu sa pleci insa din acest loc frumos care odata a incantat o Imparateasa si curtea ei.

Unde se afla: la 140 km sud de Bourdoux, 121 km nord-est de Biarritz.
Les Pres d' Eugenie contact: guerard@relaischateaux.fr; www.michelguerard.com
Ideal pentru vizite: se deschide la mijlocul lunii Martie pana in Decembrie timpuriu; preferabil vara si toamna.

SuperEva.ro va recomanda si urmatoarele hotele:

Mai multe informatii despre Franta gasiti aici:

Mai cititi:

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Subiecte tratate:
Tema:Europa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII