10 intrebări pe care ar trebui să i le pui copilului cand vine de la școală - care iti vor imbunatati semnificativ COMUNICAREA cu propriul copil

10 intrebari pe care sa i le pui copilului cand vine de la scoala - care iti vor imbunatati semnificativ comunicarea cu propriul copil

10 intrebări pe care ar trebui să i le pui copilului cand vine de la școală - care iti vor imbunatati semnificativ COMUNICAREA cu propriul copil

Ca parinte trebuie sa incerci mereu sa afli ce se intampla in sufletul copilului tau. Tocmai de aceea, este extrem de important sa comunici cu copilul tau despre ceea ce se intampla la scoala. Si acest lucru trebuie facut zilnic, de preferat imediat cand se intoarce de la scoala.

⭐ Iată 10 intrebări pe care ai putea sa i le pui copilului când vine de la școală. Aceste intrebari iti vor imbunatati semnificativ comunicarea cu propriul copil

in acest articol vei citi mai multe despre:
1. Care sunt cel mai grozav si cel mai neplacut lucru care ti s-au intamplat azi la scoala?
2. Ce te-a facut sa razi azi?
3. Care e lucrul cel mai bizar pe care l-ai auzit azi la scoala?
4. Daca as suna-o pe profesoara ta azi, ce crezi ca mi-ar spune despre tine?
5. Ai ajutat pe cineva azi? Cum?
6. Spune-mi un lucru pe care l-ai invatat azi la scoala.
7. Ce te-a plictisit azi la scoala?
8. Cum ti-ai petrecut pauzele?
9. Cu cine crezi ca ai putea fi mai dragut din clasa ta?
10. Povesteste-mi despre un moment in care ti-ai folosit astazi stiloul/ pixul/ creionul.

E important sa comunici cu copilul tau despre ceea ce se intampla la scoala

Scoala este locul in care copilul tau isi petrece aproape jumatate din zi si in care, dincolo de educatia primita in cadrul sistemului de invatamant, isi formeaza personalitatea, isi face prieteni, isi manifesta credintele, frustrarile, bucuriile etc. Altfel spus, timpul petrecut la scoala este extrem de important pentru ceea ce va deveni copilul tau, pentru modul in care el se dezvolta. Din pacate insa pentru tine ca parinte, orele petrecute la scoala sunt lipsite de prezenta ta, astfel incat trebuie sa afli singur ceea ce se intampla acolo pentru a-ti ajuta copilul sa se dezvolte frumos. Desigur, pentru asta exista sedinte cu parintii, comunicare individuala cu profesorii si alte forme de a te informa despre procesul educativ si despre cum se descurca copilul tau. Insa acestea nu iti dau posibilitatea de a afla si de a gestiona, daca este cazul, ceea ce se intampla in recreatii s nici in mintea si in sufletul copilului. De aceea este extrem de important sa comunici cu copilul tau despre ceea ce se intampla la scoala. Si acest lucru trebuie facut zilnic, de preferat imediat cand se intoarce de la scoala.

Majoritatea parintilor isi intreaba copiii despre ziua petrecuta la scoala mai mult din reflex, punand intrebari ce par a veni dintr-o inertie cotidiana a unei rutine cu care ne obisnuim cu totii in timp. ”Cum a fost la scoala?”, ”Ai luat vreo nota azi?”, ”Ce-ai facut azi?” etc. sunt intrebari vagi, la care copilul va fi tentat sa raspunda la fel de vag, nu neaparat pentru ca vrea sa iti ascunda ceva, ci pentru ca nu simte nevoia sa dea detalii daca acestea nu ii sunt cerute. Plictiseala sa si refuzul indirect de a vorbi despre timpul petrecut la scoala nu ar trebui sa te ingrijoreze, pentru ca sunt o multime de factori care le pot explica, de la acela ca memoria copilului nu este la fel de buna ca a unui adult, pana la faptul ca in mintea copilului faptele de peste zi nu au aceeasi importanta pe care poate le-o acorzi tu.

Conversatiile cu copilul tau despre timpul petrecut la scoala sunt insa extrem de importante, pentru ca din ele poti afla nu doar informatii utile despre activitatile si despre prietenii lui, ci si detalii care adesea stau la baza starilor sale emotionale pe care le descifrezi mai greu. Este insa esential ca intrebarile pe care i le pui despre timpul petrecut la scoala sa fie precise, sa contina cuvinte cheie si , in acelasi timp, sa nu creeze sentimentul unui interogatoriu.

Iata 10 posibile astfel de intrebari care pot transforma o conversatie banala intr-una plina de miez, care iti vor imbunatati semnificativ comunicarea cu propriul copil.

1. Care sunt cel mai grozav si cel mai neplacut lucru care ti s-au intamplat azi la scoala?

Oricat de banala i-ar fi fost ziua si oricat de plictisit ar fi, la o astfel de intrebare copilul isi va reactiva instantaneu memoria de scurta durata, trecand in revista tot ce i s-a intamplat peste zi si selectand ceea ce considera ca a fost mai important. Adesea, de la aceasta intrebare poate porni o intreaga discutie interesanta despre activitatea sa si nu numai.

2. Ce te-a facut sa razi azi?

Este o intrebare banala, dar care destinde instantaneu conversatia, facandu-l pe copil sa uite de stresul scolii si de momentele neplacute.

3. Care e lucrul cel mai bizar pe care l-ai auzit azi la scoala?

Este o intrebare mai atipica, la care raspunsul s-ar putea sa fie banal, de genul ”Nu mi s-a parut nimic bizar.”, insa in anumite cazuri poate fi o intrebare salvatoare, care sa iti dea ocazia sa afli despre eventuale lucruri neplacute care i se intampla copilului tau.

4. Daca as suna-o pe profesoara ta azi, ce crezi ca mi-ar spune despre tine?

Atentie, intrebarea nu trebuie sa sune ca o amentintare, ci mai degraba ca o intrebare serioasa, dar pusa pe un ton glumet. Asa vei afla ce parere are copilul tau despre profesori si care sunt eventualele sale temeri vizavi de modul in care este perceputa activitatea lui in scoala.

comunicare mama copil

5. Ai ajutat pe cineva azi? Cum?

Este o intrebare care poate sa deschida o conversatie frumoasa despre colegialitate, despre altruism si despre relatiile pe care copilul tau le are cu colegii sai. De asemenea, intrebarea poate fi pusa si invers, sub forma ”Te-a ajutat cineva azi? Cum?”

6. Spune-mi un lucru pe care l-ai invatat azi la scoala.

O astfel de replica nu trebuie sa presupuna o trecere in revista a lectiilor de la scoala, ci mai degraba ea ar trebui sa surprinda ceea ce ii place cu adevarat copilului tau la scoala, ceea ce ii atrage atentia. De la o astfel de discutie poti afla care ii sunt interesele, care sunt materiile care il intereseaza cu adevarat, ce ore ii plac etc.

7. Ce te-a plictisit azi la scoala?

Raspunsul va fi cu siguranta mai consistent decat te astepti. Nu te speria si nu reactiona negativ. Este firesc ca anumite ore sa nu ii placa, la fel cum este firesc ca anumite discutii cu colegii sau pur si simplu rutina orelor si a pauzelor sa devina la un moment dat plictisitoare. Nu uita sa intrebi si de ce anume un fapt sau altul i s-a parut plictisitor.

8. Cum ti-ai petrecut pauzele?

Daca copilul tau are incredere in tine si daca stii cum sa gestionezi conversatia, iti va marturisi si lucruri pe care poate nici nu isi imagina ca ti le va spune. Ai grija sa nu fii mai curios decat este cazul si sa nu ii dai impresia ca vrei sa stii chiar totul.

9. Cu cine crezi ca ai putea fi mai dragut din clasa ta?

Relatiile cu colegii sunt extrem de importante pentru copilul tau si adesea ele sunt chiar mai importante pentru el decat lectiile la care participa la clasa. Asa ca acorda-le atentia cuvenita.

10. Povesteste-mi despre un moment in care ti-ai folosit astazi stiloul/ pixul/ creionul.

Intrebarea poate parea ciudata, dar e mult mai hazlie si cu sanse mai mari de raspuns sincer decat o intrebare de genul ”Ce ai scris pe caiete azi?”. In plus, s-ar putea sa ai surprize si sa afli ca momentul cel mai important in care a folosit stiloul este acela in care i-a trimis un biletel colegului din fata, de exemplu...

Oricare ar fi starea de spirit pe care o ai intr-o zi sau alta, nu uita sa discuti cu copilul tau despre ceea ce s-a intamplat la scoala in fiecare zi. Intrebarile pot varia de la o zi la alta si nu trebuie sa te astepti de fiecare data la raspunsuri coerente, insa ceea ce este cel mai important este sa iti faci copilul sa comunice deschis despre absolut orice, astfel incat sa fii prezent in viata sa chiar si in orele in care este la scoala. 

7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect

Cand parentingul corect da roade...

Exista momente in viata fiecarui parinte cand poate vedea, nu fara emotie si satisfactie, ca toata munca si efortul pe care il depune in cresterea si educarea copilului sau da roage.

Fie ca se numeste educatie fie ca se numeste mai pretentios, parenting  - acest efort pe care il depun parintii are nevoie si de mici momente de satisfactie. E foarte frumos sa vezi ca lectiile pe care i le-ai oferit de nenumarate ori copilului tau au fost intelese iar acum sunt practicate pe cont propriu.
Aici sunt 7 momente in care tu, ca parinte -  stii ca ai procedat corect in educarea copilului tau:

3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

autor: Anamaria Ghiban, Redactor desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Alina F.
    Alina F. trimis la 17/6/2016

    Foarte bine spus!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII