Copilul stangaci: afla de ce ar putea deveni presedinte si cum trebuie sa il educi pentru succes

Copilul stangaci: afla de ce ar putea deveni presedinte si cum trebuie sa il educi pentru succes

Copilul stangaci: afla de ce ar putea deveni presedinte si cum trebuie sa il educi pentru succes

Copilul stângaci gândește diferit față de ceilalți copii. Partea stângă a creierului - care controlează mâna dreaptă - este responsabilă pentru vorbire, limbă, scriere, logică, matematică și științe. Partea dreaptă - care controlează mâna stângă - este responsabilă pentru muzică, artă, percepție și emoție. Unsprezece la sută din populația lumii s-au născut stângaci, iar dacă par diferiți, este pentru că intr-adevăr sunt!

Iată ce trebuie să știi despre educarea și șansele unui copil stângaci. 👦🖐️

in acest articol veti citi despre:
Copilul este stangaci? Este o gena mostenita de la tata
Cand devine vizibila stangacia
Aminteste-ti ca este diferit
Creierul copiilor stangaci este mai flexibil
Da-i lectii de vorbire in public
Cumpara materiale artistice
Stangacii educati sunt mai bine platiti
Cumpara echipamente sportive
Plateste auxiliarele scolare si echipamentele sportive pe care le-ai cumparat

Copilul este stangaci? Este o gena mostenita de la tata

Intrebarea daca stangacia ar putea fi mostenita a fost rezolvata in 2007, cand omul de stiinta american Clyde Francks a anuntat individualizarea unei gene – numita  LRRTM1, care contribuie la stangacie. Cercetarile au concluzionat ca gena este mostenita din partea tatalui.

Parintii pot monitoriza stangacia copiilor lor urmarind care mana serveste pentru apucarea jucariilor sau a mancarii sau observand in ce directie invarte copilul cu lingura. Dreptacii tind sa invarta in sensul acelor de ceasornic, in timp ce stangacii tind sa invarta contrar sensului acelor de ceasornic.

Cand devine vizibila stangacia

Copiii obisnuiesc sa manifeste preferinta pentru o anumita mana de la 7 pana la 9 luni, dar nu pot face o distinctie clara pana cand nu incep scoala. „Mazgalitul si mancatul nu sunt abilitati motorii delicate care cer o dexteritate superioara, motiv pentru care multi bebelusi si copilasi, sub influenta dezvoltarii rapide a creierului, imbina folosirea mainii stangi cu a celei drepte, mascand adesea o accentuata stangacie si lasandu-i pe parinti sa concluzioneze in mod eronat ca ai lor copii sunt ambidextri” scrie David Wolman in lucrarea A Left-Hand Turn Around the World . „Asta este o greseala obisnuita printre oamenii care asociaza ambidexteria cu o inteligenta superioara”.

copil stangaci

Aminteste-ti ca este diferit

Copiii stangacii gandesc diferit. Partea stanga a creierului - care controleaza mana dreapta- este responsabila in vorbire, limba, scriere, logica, matematica si stiinte. Partea dreapta- care controleaza mana stanga - este responsabila in muzica, arta, perceptie si emotie. Partea dreapta abordeaza lucrurile abstracte, ideile in linii mari; partea stanga gandeste in detaliu.

Organizarea creierului dreptacilor este de obicei destul de rigida. Partea dreapta abordeaza doar limba si logica; partea stanga abordeaza numai emotia si perceptia.

Creierul copiilor stangaci este mai flexibil

Deocamdata, creierul stangacilor tinde sa fie mai flexibil - intelegerea muzicii se poate realiza de partea stanga, iar matematica de partea dreapta. Prin urmare, corpul calos, parte a creierului care permite ca cele doua emisfere ale creierului sa comunice una cu cealalta, poate fi cu 11% mai cuprinzator in cazul creierului stangacilor decat in cel al drepacilor.

Unii cred ca structura creierului stangacilor poate fi rezultatul trairii intr-o lume dreptace. „Crescand inconjurati de echipamente, instrumente, dispozitive si unelte pentru dreptaci, stangacii isi exerseaza mai mult partea non-dominanta decat dreptacii” a scris Melissa Roth in lucrarea The Left Stuff. Cercetarile biomecanice au revelat ca antrenamentul partii non-dominante a corpului intensifica de fapt partea dominanta- chestiune cunoscuta ca efectul antrenamentului incrucisat- de vreme ce retelele neuronale ale organismului sunt cuprinse in ambele parti.

Da-i lectii de vorbire in public

In cele din urma va trebui sa fie un bun vorbitor cand va fi presedinte :)

Patru din ultimii sapte presedinti ai Statelor Unite au fost stangaci. Despre cel de-al cincilea, Ronald Reagan s-a zvonit ca era ambidextru. Multi oameni considera ca asta inseamna ca Reagan s-a nascut stangaci, dar a fost nevoit de profesori sa se converteasca- o practica obisnuita in toata lumea pana la sfarsitul seculului XX.

Si nu  numai castigatorii alegerilor prezidentiale sunt stangaci. Ambii candidati din 2008 -Barack Obama si John McCain- scriu cu mana stanga. In 1992, stangaciul Ross Perot a organizat una dintre cele mai puternice campanii prezidentiale tri-partide din istoria Americii impotriva colegilor lui stangaci George H.W. Bush si Bill Clinton.

Este asta ceva intamplator? Conform economistului si co-autorului bestsellerului Freakonomics, Steven Levitt, probabil nu este. 10-15 % dintre oameni sunt stangaci, a scris el pe blogul lui pentru The New York Times, „ceea ce inseamna, conform calculelor mele, ca recenta succesiune de presedinti stangaci s-ar intampla doar o data la 1.000 de cazuri”.

Cumpara materiale artistice

Unii dintre cei mai mari artisti din istorie au fost stangaci, inclusiv M.C. Escher, Leonardo da Vinci, Michelangelo si Rembrandt. Contrar unor rapoarte, Pablo Picasso nu era stangaci- in ciuda handicapului sau, s-a dovedit a fi un artist destul de talentat oricum.

Pictatul nu este singura profesie care ii favorizeaza pe stangaci. Studiile au confirmat un numar mare de studenti si profesori stangaci in scolile de arhitectura, muzica si matematica.

Totusi, asta nu inseamna ca toate subiectele creative sunt usoare pentru copiii stangaci. Folosirea unui echipament destinat dreptacilor, poate duce in final la frustrare. Poti preveni problemele investind in foarfece potrivite pentru stangaci, creioane si stilouri care sa nu pateze. Parintii pot de asemenea destul de usor sa modifice setarile calculatoarelor pentru a face mouse-ul sau cursorul mai prietenoase pentru stangaci.

Cumpara echipamente sportive

Jocul de polo sau hocheiul de camp sunt probabil in afara discutiei de vreme ce ambele solicita participantilor sa joace cu mana dreapta, dar multe alte jocuri le aduc chiar avantaje semnificative stangacilor. Spadasinii stangaci castiga in mod obisnuit medalii in topul competitiilor. Boxerii stangaci le pun probleme serioase adversarilor lor. Nici jocul de tenis al stangacilor nu a impiedicat cariere de superstar precum cele ale lui John McEnroe, Martina Navratilova sau Rafael Nadal.

In baseball, aruncatorii stangaci au fost foarte cautati inca din primele zile ale sportului. Cum majoritatea aruncatorilor sunt dreptaci, rivalii tind sa aiba probleme evidente vazand o minge aruncata de un stangaci. Avantajul aruncatorilor stangaci este chiar si mai pronuntat impotriva rivalilor stangaci. In anii 1980 antrenorii de baseball au inceput sa se imbogateasca pe baza acelei dominari, bazandu-se pe „specialistul stangaci”- un aruncator stangaci care intra in joc sa infrunte doar un adversar stangaci in ultima serva. Norma medie de lucru a unui specialist stangaci poate consta in doar cinci sau sase aruncari- si apoi are sansa de a face un dus fara ca macar sa fi transpirat.

Unul dintre cei mai mari specialisti stangaci din istoria baseball-ului a fost Jesse Orosco, care a jucat pentru noua echipe in 24 de sezoane. Cand s-a retras in 2003 la varsta de 46 de ani, Orosco a stabilit recordul pentru cele mai multe meciuri jucate de un aruncator  la 1.252. A castigat de asemenea in jur de un milion de dolari pe an incepand din 1998- deloc rau pantru cateva minute de munca pe zi.

➡️ Citeste si Incurajeaza un copil stangaci intr-o lume dreptace

Stangacii educati sunt mai bine platiti

Economisti precum Johns Hopkins si Lafayette College au investigat daca simplul fapt ca esti stangaci afecteaza castigurile. Daca stangacia este asociata cu o sanatate precara, cu o rata mai mare de accidente si abilitati cognitive sub medie, este in mod natural de astaptat ca asta sa duca la o productivitate a muncii mai scazuta si prin urmare la castiguri mai mici”, au scris ei. „Oamenii stangaci pot fi mai putin productivi in acele ocupatii care utilizeaza unelte, masini si sisteme care sunt destinate pentru dreptaci”. Oarecum surprinzator, ei au descoperit ca stangacii cu educatii superioare castigau cu 15% mai mult decat colegii lor absolventi dreptaci.

Pe de alta parte, vestile nu sunt numai bune. Aceasta crestere a salariului stangacilor nu exista si in cazul femeilor stangace. Un alt studiu al economistilor de la Universitatea College Dublin, Irlanda si de la Universitatea din Warwick a constatat ca femeile stangace castiga de fapt cu 15% mai putin decat femeile dreptace.

7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect

Cand parentingul corect da roade...

Exista momente in viata fiecarui parinte cand poate vedea, nu fara emotie si satisfactie, ca toata munca si efortul pe care il depune in cresterea si educarea copilului sau da roage.

Fie ca se numeste educatie fie ca se numeste mai pretentios, parenting  - acest efort pe care il depun parintii are nevoie si de mici momente de satisfactie. E foarte frumos sa vezi ca lectiile pe care i le-ai oferit de nenumarate ori copilului tau au fost intelese iar acum sunt practicate pe cont propriu.
Aici sunt 7 momente in care tu, ca parinte -  stii ca ai procedat corect in educarea copilului tau:

3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala 

Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
referinte: Journal of Psychology

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII