Disgrafia la copil - cum afectează notele la școala și cum putem ajuta copilul

Disgrafia la copil - cum afecteaza notele la scoala si cum putem ajuta copilul

Disgrafia la copil - cum afectează notele la școala și cum putem ajuta copilul

Disgrafia este o tulburare de învățare care afectează abilitățile de scriere. Se poate manifesta prin dificultăți în ortografie, o caligrafie deficitară și probleme în exprimarea gândurilor pe hârtie. Deoarece procesul de scriere implică o serie complexă de abilități funcționale și de prelucrare a informațiilor, identificarea unei persoane cu disgrafie nu este suficientă.

Este important ca elevii cu dificultăți în exprimarea scrisă să beneficieze de adaptări specifice în mediul de învățare și de practică suplimentară pentru a-și dezvolta abilitățile necesare pentru a deveni scriitori eficienți. Prin intervenție adecvată și sprijin individualizat, acești elevi pot depăși obstacolele și pot atinge succesul în procesul de învățare.

despre Disgrafie, veti citi:
Ce este Disgrafia?
Care sunt semnele de avertizare ale disgrafiei?
Ce strategii pot fi de folos?
Scriitorii timpurii
Tinerii elevi
Adolescenti si adulti
Cum sa abordezi exercitiilor de scriere
Alte tulburari de invatare:

Ce este disgrafia?

Disgrafia este o tulburare de învățare care afectează abilitatea unei persoane de a scrie corespunzător și fluent. Persoanele cu disgrafie pot avea dificultăți în a scrie cu exactitate, claritate și/sau într-un ritm adecvat pentru vârsta lor, chiar și după ce au primit instrucțiuni adecvate și au practicat suficient. Această tulburare poate implica dificultăți în aspecte precum formarea literelor, spațierea corectă a cuvintelor, organizarea textului pe pagină și menținerea unui ritm adecvat de scriere.

Disgrafia poate fi cauzată de diferite factori, inclusiv de dificultăți în dezvoltarea abilităților motorii fine, tulburări ale procesării informațiilor sau probleme în percepția și recunoașterea formei literelor. Este important ca persoanele cu disgrafie să primească evaluare și sprijin adecvat pentru a-și depăși dificultățile și a-și îmbunătăți abilitățile de scriere.

Cum afecteaza disgrafia un copil?

Disgrafia la copii este importantă deoarece poate afecta în mod semnificativ performanța lor școlară și stima de sine. Dificultățile în scriere pot influența abilitățile de comunicare scrise, calitatea lucrărilor școlare și capacitatea de a urma instrucțiuniile. Copiii cu disgrafie pot deveni frustrați sau demotivați din cauza dificultăților lor în a-și exprima gândurile și ideile pe hârtie în mod clar și eficient. De asemenea, disgrafia poate influența notele primite, în cazul în care învățătorul sau profesorul nu înțelege scrierea copilului sau consideră că lucrarea sa are un aspect dezordonat.

Prin urmare, identificarea și gestionarea precoce a disgrafiei sunt importante pentru a oferi sprijinul adecvat și pentru a ajuta copiii să își depășească dificultățile și să își dezvolte abilitățile de scriere în mod corespunzător. O intervenție timpurie poate ajuta la îmbunătățirea abilităților de scriere ale copiilor și poate contribui la succesul lor în școală și în viață.

Care sunt semnele de avertizare ale disgrafiei?

Simplul fapt ca o persoana are un scris de mana urat, nu inseamna ca sufera de disgrafie. Din cauza ca disgrafia este o tulburare de prelucrare, dificultatile intalnite se pot schimba pe parcursul vietii. Deoarece scrisul reprezinta un proces de dezvoltare, copiii invata abilitatile motorii necesare pentru a scrie; dificultatile se pot suprapune in timp ce copiii invata abilitatile de gandire ce trebuiesc transpuse pe hartie.

Daca o persoana prezinta probleme in oricare dintre domeniile de mai jos, ajutorul suplimentar poate fi benefic:

 Tinerea stransa si ciudata a creionului in mana
 Pozitia corpului
 Scris de mana ilizibil
 Evitarea scrisului sau a cerintelor de desenare
 Obosirea rapida in timpul scrisului
 Rostirea cu voce tare a cuvintelor in timpul scrisului
 Neterminarea sau omiterea cuvintelor din propozitii.
 Dificultati in organizarea gandurilor pe hartie
 Dificultati la nivelul structurilor sintactice si gramaticale
 Decalaje mari intre ideile scrise si intelegerea lor demonstrata prin intermediul vorbirii

Ce strategii pot fi de folos?

Exista multe modalitati prin care poti ajuta o persoana cu disgrafie sa obtina succes.In general strategiile se incadreaza in trei categorii:

Acomodarea: oferirea alternativelor pentru exprimarea scrisa.

Modificarea: schimbarea asteptarilor sau a sarcinilor pentru a se minimiza sau evita domeniul de slabiciune.

Remedierea: oferirea de instructiuni pentru imbunatatirea scrisului de mana sau a abilitatilor de scriere.

Fiecare tip de strategie ar trebui luat in considerare cand se planifica instruirea si sprijinul elevului cu probleme. O persoana cu disgrafie va beneficia de ajutor atat de la specialist, cat si de la cei apropiati de ea. Gasirea celui mai benefic tip de sprijin este un proces de incercare a diferitelor idei si schimbul deschis de ganduri cu alte persoane asupra a ceea ce functioneaza cel mai bine.

Mai jos sunt cateva exemple de cum sa inveti persoanele cu disgrafie sa depaseasca unele dificultati in ceea ce priveste exprimarea scrisa.

disgrafie copil

Scriitorii timpurii

 Utilizati hartii cu liniile indreptate in sus pe post de ghid senzorial pentru ca elevul sa respecte liniile trasate.

 Incercati diferite stilouri si creioane pentru a-l gasi pe cel mai confortabil.

 Practicati scrierea literelor si a numerelor in aer cu miscari mari ale bratului pentru a imbunatati memoria motorie a acestor forme importante. De asemenea, practicati literele si numerele cu miscari mai mici ale mainii sau ale degetelor.

 Incurajeaza stapanirea proprie, postura si pozitionarea foii pentru scriere. Este important sa modificam aceste lucruri devreme, caci mai tarziu, elevilor le va fi greu sa uite obiceiurile proaste.

 Foloseste tehnici multi-senzoriale pentru invatarea literelor, formelor si a numerelor.

 Introducerea timpurie a unui procesor de texte pe un computer. Totusi, nu elimina scrisul de mana pentru copil. In timp ce tastarea usureaza procesul de scriere prin atenuarea frustrarii de a forma litere, scrisul de mana este o parte vitala a abilitatilor unei persoane de a functiona in lume.

 Fii rabdator si pozitiv, incurajeaza practica si lauda efortul; pentru a deveni un scriitor bun este nevoie de timp si de practica.

Tinerii elevi

 Permite folosirea tiparului, daca asa se simt confortabili.

 Utilizeaza hartie milimetrica de dimensiuni mari pentru calculele matematice, pentru a mentine organizate coloanele si randurile.

 Permite timp in plus pentru cerintele la care raspunsul este cerut in scris.

 Incepe creativ cerintele ce trebuiesc indeplinite in scris prin efectuarea unui desen sau prin prezentarea unor idei prin itermediul unui magnetofon.

 Alterneaza elementul pe care se focuseaza exercitiile scrise, la unele poti pune accentul pe cat de curata este foaia scrisa si pe ortografie, la altele poti accentua gramatica sau organizarea ideilor.

 Preda in mod explicit diferite tipuri de scris: eseuri expozitive si personale, povestiri scurte, poezii, etc.

 Nu temporiza timpul de care au nevoie elevii pentru curatenia si ortografia scrisului.

 Sa corectezi lucrarile elevilor dupa o pauza, este mai usor sa vezi greselile dupa ce ai avut o pauza.

 Ajuta elevii sa creeze o lista de verificare a lucrarilor scrise: ortografie, curatenie, gramatica, sintaxa, progresia clara a ideilor, etc.

 Incurajeaza utilizarea unui corector ortografic; corectoarele ortografice sunt disponibile pentru scrisul de mana.

 Redu exercitiile ce contin copiatul; in schimb, focuseaza-te pe scrierea raspunsurilor si a ideilor originale.

 Elevii ar trebui sa finalizeze sarcinile cu pasi mici, nu facand totul deodata.

 Gaseste mijloace alternative de evaluare a cunostintelor, cum ar fi rapoartele verbale sau proiectele vizuale.

 Incurajeaza practica prin intermediul oportunitatilor de scriere ce prezinta stres redus, cum ar fi scrierea de scrisori, a unui jurnal, efectuarea listei casnice de cumparaturi sau notarea scorurilor echipelor sportive.

Adolescenti si adulti

 Ofera material inregistrat pentru a suplimenta notitele luate si a-i pregati pentru cerintele scrise.

 Creeaza un plan pas-cu-pas care imparte misiunea scrierii in cerinte mici.

 Atunci cand organizezi proiectul de scriere, creeaza o lista ce contine cuvinte cheie ce-ti ti vor fi folositoare.

 Ofera un feedback clar si constructiv cu privire la calitatea muncii, explica atat punctele forte, cat si slabiciunile proiectului, comenteaza asupra structurii, dar si asupra informatiilor incluse in proiect.

 Foloseste asistenta tehnologica, precum software-ul de voce in cazul in care aspectele mecanice ale scrisului reprezinta un obstacol major.

Multe dintre aceste trucuri pot fi folosite la grupurile de orice varsta. Nu este niciodata prea devreme sau prea tarziu pentru a consolida abilitatile necesare pentru a fi un scriitor bun.

Desi profesorii si angajatii sunt obligati prin lege sa faca o “acomodare rezonabila” persoanelor cu dizabilitati de invatare, este posibil ca ei sa nu fie constienti de modul prin care pot ajuta. Vorbiti-le despre disgrafie si explicati-le provocarile cu care va confruntati ca rezultat al dizabilitatilor voastre de invatare.

Cum sa abordezi exercitiilor de scriere

Fa un plan: Pune toate ideile laolalta si gandeste-te cum doresti sa le aranjezi in scris

Organizeaza-ti gandurile si ideile

Creeaza o schita sau un organizator grafic pentru a fi sigur ca ai introdus toate ideile.

Fa o lista cu gandurile si ideile cheie pe care ai vrea sa le folosesti in lucrare.

Scrie o ciorna: Prima schita ar trebui sa se focuseze pe punerea pe hartie a ideilor tale, nu te ingrijora in privinta greselilor ortografice sau gramaticale. Utilizarea unui computer este benefica, deoarece va face mai usor procesul de corectare.

Corecteaza-ti lucrarea: Verifica lucrarea pentru a te asigura ca este corecta din punct de vedere ortografic, gramatical si sintactic; utilizeaza un corector ortografic daca este necesar. Editeaza-ti lucrarea pentru a elabora si a spori continutul; un tezaur este folositor in gasirea diferitelor modalitati de exprimare a punctului de vedere.

Revizuieste-ti lucrarea, in vederea producerii formei finale. Asigura-te ca citesti lucrarea inca o data, inainte de a o trimite. 

Disfazia la copil

DIsfazia unui copil isi arata primele semne in jurul varstei de 3 ani. Parintii pot obserca ca micutul vorbeste foarte putin insa incearca sa gaseasca diverse strategii pentru a se face inteles. Arata cu degetul, face diverse gesturi pentru a se face inteles sau - dimpotriva, vorbeste mult insa nu se poate face inteles.

Ce este disfazia

Disfazia este o tulburare de invatare a copilului care se manifesta prin greutatea de a invata si stapani limba materna. Citeste pe larg: Disfazia la copil.

Alte tulburari de invatare:

Dislexia copilului: cauze si tipuri

Dispraxia si manifestarile ei

Disfazia la copil: simptome si sfatul psihologului

 

Inchide televizorul si transforma-ti copilul in geniu: afla de ce

Televizorul si calculatorul sunt tentatiile cu care parintii de adolescenti in devenire au de dus o lupta crancena. Exista numeroase studii care arata cat de nesanatos poate fi statul ore in sir in fata televizorului sau a calcualtorului, exista campanii care trag semnale de alarma in acest sens si totusi, de multe ori, parintii pierd lupta cu tehnologia si cedeaza in fata capriciilor copiilor lor.

Televizorul si calculatorul sunt tentatiile cu care parintii de adolescenti in devenire au de dus o lupta crancena. Exista numeroase studii care arata cat de nesanatos poate fi statul ore in sir in fata televizorului sau a calcualtorului, exista campanii care trag semnale de alarma in acest sens si totusi, de multe ori, parintii pierd lupta cu tehnologia si cedeaza in fata capriciilor copiilor lor. Alteori cad prada iluziei ca televizorul si calculatorul sunt, de fapt, mijloace care ajuta in mod substantial la educarea copiilor. Asa sa fie oare? citeste pe larg: Inchide televizorul si transforma-ti copilul in geniu: afla de ce

autor: Milena Sadova - toate drepturile rezervate (c) 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII