Fontanelele la bebeluși: când se inchid și ce pot semnala - sfatul medicului pediatru

Fontanelele la bebelusi: cand se inchid si ce pot semnala - sfatul medicului pediatru

Fontanelele la bebeluși: când se inchid și ce pot semnala - sfatul medicului pediatru

Fontanelele sunt două deschizături din craniul bebelușului, unde oasele încă nu au crescut și care au un rol foarte important. În timpul nașterii, aceste deschizături permit craniului bebelușului să se modeleze pentru a trece prin canalul de naștere al mamei. Apoi, în primul an de viață, fontanelele permit craniului să se modeleze în timpul procesului de creștere a creierului.

→ Iată care sunt cele două fontanele ale bebelușului, când se închid și ce pot semnala.

- veti citi:
Fontanelele la bebelusi
Fontanela anterioara
Cand se inchide fontanela anterioara?
Ce semnale poate da fontanela anterioara?
Fontanela posterioara
Noul nascut: semne ingrijoratoare de care trebuie sa stii

Fontanelele la bebelusi

Fontanelele sunt doua deschizaturi din craniul bebelusului, unde oasele inca nu au crescut si care au un rol foarte important.  In timpul nasterii, aceste deschizaturi permit craniului bebelusului sa se modeleze petru a trece prin colul mamei.  Apoi, in primul an de viata,fontanelele permit craniului sa se modeleze in timpul procesului de crestere a creierului.

fontanelele bebelusului
Cele doua fontanele ale bebelusului.

Fontanela anterioara

Fontanela anterioara este cea mai mare dintre cele doua deschizatori. Are forma de romb si se afla in varful capului. Poate avea o latime de 5 cm. 

Cand se inchide fontanela anterioara?

Fontanela anterioara incepe sa se inchida pe la 6 luni si se va inchide complet in jurul varstei de 18 luni a bebelusului.

Fontanela anterioara are un aspect plat dar poate iesi usor in evidenta cand bebelusul plange. Daca bebelusul are putin par si este deschis la culoare, se poate chiar vedea pulsul cerebral - dar acest lucru este complet normal si nu trebuie sa va ingrijorati. 

Ce semnale poate da fontanela anterioara?

Daca fontanela anterioara pare un pic adancita, poate fi un semnal de deshidratare al bebelusului iar medicul pediatru trebuie anuntat de acest aspect. Citeste Importanta hidratarii corecte a bebelusului

Daca fontanela anterioara iese in evidenta mult (iese in relief) - spre deosebire de mica protuberanta care se face cand bebe plange - acesta poate fi un semnal care indica o presiune crescuta in interiorul craniului bebelusului si trebuie anuntat de urgenta medicul.

Fontanela posterioara

Fontanela posterioara este o deschizatura mai mica, triunghiulara - si se afla in spatele capului. Nu are mai mult de 1,2 cm in diametru. Aceasta fontanela este mai greu de localizat si s-ar putea identifica mai greu. 

Fontanela posterioara se inchide pana in jurul lunii a treia a bebelusului sau chiar imediat dupa nastere.

🔴 SFATUL MEDICULUI:

In general, fontanelele bebelușului se închid treptat pe măsură ce copilul crește și oasele craniului se dezvoltă. Există două fontanele principale la un nou-născut: fontanela anterioară (de pe partea de sus a capului) și fontanela posterioară (de pe partea din spate a capului).

Fontanela anterioară este de obicei complet închisă în jurul vârstei de 12-18 luni, în timp ce fontanela posterioară se închide de obicei în primele luni de viață, în jurul vârstei de 2-4 luni.

Este important să menționez că timpul exact de închidere a fontanelelor poate varia de la un copil la altul, iar aceasta este doar o estimare generală. De asemenea, fontanelele pot avea forme și dimensiuni diferite la fiecare copil.

În ceea ce privește momentele în care ar trebui să ne îngrijorăm, iată câteva semne de îngrijorare legate de fontanele:

Fontanela persistă deschisă după vârstele menționate mai sus, fără semne de închidere.
Fontanela este extrem de bombată și tensă la atingere, ceea ce poate indica o acumulare anormală de lichid în creier (hidrocefalie).
Fontanela este adâncă și depresată, ceea ce poate indica deshidratare severă.
Copilul prezintă alte simptome preocupante, cum ar fi febră înaltă, iritabilitate excesivă, vărsături frecvente, scădere bruscă în greutate sau modificări ale comportamentului său obișnuit.
Dacă observați oricare dintre aceste semne de îngrijorare legate de fontanele, este important să consultați medicul pediatru pentru o evaluare adecvată.

Noul nascut: semne ingrijoratoare de care trebuie sa stii

Fragili, pretiosi, cu un miros dumnezeiesc, nou nascutii sint relativ diferiti de copii din punct de verere al simptomelor de boala. Simptomele nou nascutillor sunt mai subtile comparativ cu cele clare pe care le prezinta cei care au depasit stadiul de nou-nascut. Aceste diferente sint rezultatul unor combinatii de factori – ca de examplu imaturitatea fiziologica a sistemului lor, capacitatea relativ limitata de a se apara impotriva factorilor patogeni, pierderi importante de temperatura la nivelul pielii si limitele pe care le prezinta nutritia si metabolismul lor. Iata, cand trebuie sa ne ingrijoram: Noul nascut: semne ingrijoratoare de care trebuie sa stii.

Alte motive de ingrijorare la bebelus

Torticolisul la nou-nascut
Refluxul gastroesofagian la bebelus
Boli ale bebelusului care se manifesta cu voma
Infectiile transmise de la mama la bebelus
Fenilcetonuria la bebelus
Leziuni cutanate comune la nou-nascuti
Diareea la bebelus

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici 

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com,
Material realizat cu sfaturile dnei Medic pediatru Stefana Zamfir - Toate drepturile rezervate (c) 2023

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII