Bebelușul la 6 luni: spune primul cuvânt și e pregătit pentru primele alimente solide

Bebelusul la 6 luni: spune primul cuvant si e pregatit pentru primele alimente solide

Bebelușul la 6 luni: spune primul cuvânt și e pregătit pentru primele alimente solide

Bebelușul de 6 luni începe să fie tot mai sigur pe mișcările sale și își coordonează tot mai bine mișcările fine ale degetelor. Vederea bebelușului a devenit foarte precisă și el poate vedea și cele mai mici obiecte. S-ar putea să-l vedeți cum prinde în minutele sale obiecte mici și încearcă să le prindă folosindu-și doar primele trei degete. În jurul vârstei de 6 luni, unii bebeluși încep să repete (bolborosească) sunete. S-ar putea chiar să-l auziți rostind mult doritul "mamama" ori "tatata"... 🧒👀🤲👶🗣️

Iată pe larg despre dezvoltarea și lumea bebelușului de 6 luni.

 - despre dezvoltarea bebelusului la 6 luni, veti citi:
Bebelusul la jumatate de anisor
Bebelusul cucereste miscarea
Bebe vede tot mai bine
Etapele de dezvoltare a unui bebe la 6 luni - Instagram Reel
Dezvoltare cognitiva a bebelusului la 6 luni
Interesul individual creste
Vorbirea bebelusului
Sa incepem cu cititul pentru ca cititul dezvolta creierul bebelusului
Retete pentru bebelusi de 6 luni: inceputul diversificarii
Retete pentru diversificare - de la luna la luna
Sa ne aventuram la restaurant sau mai asteptam?
Semnalele alergiei la mancare
Bebelusul meu are o alergie alimentara?
Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Jumate de anisor!

Ura bebelusul are jumatate de anisor. Sa iti traiasca!!!

In aceasta luna o sa sarbatoriti impreuna cu copilul dumneavoastra implinirea a sase luni care s-au dovedit a fi foarte interesante. Peste alte sase luni o sa fie un anisor!

bebelusul la 6 luni

 Dezvoltarea pe saptamani a bebelusului de 6 luni:

Bebelusul la 24 saptamani
Bebelusul la 25 saptamani
Bebelusul la 26 saptamani
Bebelusul la 27 saptamani
Bebelusul la 28 saptamani
Bebelusul la 29 saptamani
>> Dezvoltarea bebelusului - saptamana de saptamana aici.

Bebelusul cucereste miscarea

Este foarte usor sa observi miscarile pe care le face bebelusul tau cand sta in fundulet, se rostogoleste sau cand isi intinde mina pentru a apuca ceva. In afara de acestea mai sint si alte miscari mai mici dar la fel de importante pe care le poti observa

Copilul invata cum sa isi foloseasca degetele, unul cite unul sau impreuna. A invatat deja ca pot fi folosite pentru a lovi unele lucruri, pentru a prinde si scutura diferite obiecte, cat si pentru asi aduce jucariile la gurita. De asemenea a invatat ca pot fi folosite si pentru a prinde obiecte mai mici. 

Bebe vede tot mai bine

Vederea bebelusului a devenit foarte precisa si el poate vedea si cele mai mici obiecte. S-ar putea sa-l vedeti cum prinde in minutele sale obiecte mici si incearca sa le prinda folosindu-si doar primele trei degete. Multi bebelusi nu pot sa faca asta decit peste citeva luni, dar ar fi bine sa va ginditi deja la masurile de siguranta. Trebuie sa fiti foarte precauti cu obiectele mici care sint accesibile bebelusului.

Dupa ce bebelusul invata cum sa prinda obiectele, invata si cum sa le dea drumul. Poate l-ai vazut pe bebelusul tau cum prinde un obiect si apoi il transfera dintr-o mina in alta. Manipularea obiectelor cu ajutorul degetelor este o deprindere pe care copiii o invata in lunile urmatoare. Citeste pe larg: Dezvoltarea vederii la bebelusi pas cu pas

Etapele de dezvoltare a unui bebe la 6 luni - Instagram Reel

Interesul individual creste

Unii bebelusi sunt mai interesati sa-si dezvolte miscarile mai ample ale corpului decit miscarile mai mici, doar pe portiuni. Este foarte important sa intelegeti ca fiecare copil este unic si are preferintele lui.

Acum este perioada in care devine foarte dificil sa compari ce fac copiii de aceasi virsta. Unii bebelusi umbla inca taris, la altii le place sa stea si sa priveasca ce se intimpla in jurul lor. Insa toti bebelusii de 6 luni invata repede cum pot sa-si foloseasca corpul, indiferent daca fac o miscare mai ampla sau una mai mica.

bebelusul la 6 luni
Bebelusul la 6 luni.

Primul mama... tata

In jurul acestei varste multi bebelusi incep sa repete (bolboroseasca) sunete. S-ar putea chiar sa-l auziti rostind mult doritul "mamama" ori "tatata". Cel mai multi copii spun ⬠Ütata' prima data, dar aceasta nu are nici o legatura cu preferintele lui. Copii vor incerca in aceasta perioda sa pronunte o varietate de sunete. Vor incerca mai intii un set de sunete, dupa care vor descoperi si alte sunete pe care sa le exerseze.

Multi parinti se intreaba daca copilul doar scoate sunete la intimplare sau incearca sa-i cheme pe ei. Dar este foarte probabil ca copilul nu face legatura dintre sunete si persoane inca, doar repeta sunetele. Nu trebuie insa sa va faceti probleme pentru aceasta deoarece in scurt timp copilul dumneavoastra va va striga (speram ca nu in mijlocul noptii). Citeste pe larg:  Limbajul Dunstan sau limbajul bebelusilor pe intelesul tuturor

Anxietatea de separare

Anxietatea de separare se referă la o etapă de dezvoltare care apare la majoritatea bebelușilor cu vârsta cuprinsă între 6 și 7 luni, atunci când ei capătă un sentiment de permanență a unei fiinte sau obiect. Anxietatea de separare este un semn că copilul este în creștere.

Iata ce trebuie stiut despre anxietatea de separare la bebeluși: cum se manifesta si cum marcheaza o noua etapa din dezvoltarea emotionala a bebelusului.

Dezvoltare cognitiva a bebelusului la 6 luni

Bebelusii de 6 luni incep sa-si dezvolte abilitatile cognitive, inclusiv memoria si intelegerea cauzei si efectului. Ei pot fi, de asemenea, mai constienti de emotiile si starea de spirit a persoanelor din jurul lor.
 

Să incepem cu cititul pentru ca cititul dezvolta creierul bebelusului

Stim cu totii ca a-i citi bebelusului este unul dintre lucrurile cele mai bune pe care le putem face pentru creierul sau aflat in dezvoltare. Dar tehnica pe care o folosim este la fel de importanta ca si cititul insusi. La 6 luni putem incepe sa citim bebelusului - citeste pe larg in Cum citim bebelusului: tehnici pentru succes

Diversificarea bebelusului: cu ce incepem cu fructe sau legume?

Cand te hotărăști să începi diversificarea puiului tău, prima dilema este cu ce incepem. Incepem cu fructe sau legume? - Iată sfatul medicului pediatru.

Retete pentru bebelusi de 6 luni: inceputul diversificarii

Diversificarea este un pas important atat in viata unui bebelus si desigur si in viata mamicii. Diversificarea clasica incepe de la varsta de 6 luni chiar daca bebelusul este alaptat la san sau cu formula. Ideal si recomandat este sa se introduca cate un alimente pe rand, urmandu-se regula celor 3 zile.

Diversificarea este un pas important atat in viata unei mamici cat si in viata bebelusului, care trece de la laptic la alimente solide. Diversificarea clasica incepe de la varsta de 6 luni chiar daca bebelusul este alaptat la san sau cu formula. Ideal si recomandat este sa se introduca cate un alimente pe rand, urmandu-se regula celor 3 zile, adica, intre fiecare aliment nou introdus este bine sa lasi sa treaca o perioada de 3 zile pentru a observa daca bebelusul este sau nu alergic. Si pentru proaspetele mamicute intr-ale diversificarii, un mic ajutor: 10 retete de piureuri specifice varstei de 6 luni: 

Retete pentru diversificare - de la luna la luna

Retete de papica pentru bebelusi, pentru fiecare luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 12 luni: a saptea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 11 luni: a sasea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 10 luni: a cincea luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 9 luni: a patra luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 8 luni: a treia luna de diversificare
Retete pentru bebelusii de 7 luni: a doua luna de diversificare

Sa ne aventuram la restaurant sau mai asteptam?

Daca bebelusul sta in scaunelele inalte, atunci este timpul sa-l invitati la masa in oras. Dar este foarte important sa va pregatiti inainte de a merge la restaurant. Va oferim in continuare citeva sfaturi:

Alegeti un restaurant unde va puteti aseza imediat sau faceti o rezervare;

Asigurati-va ca restaurantul are in dotare scaune inalte pentru copii;

Luati cina devreme deoarece cele tarzii nu sint potrivite pentru un bebelus de 6 luni

Luati in considerare un loc la geam sau unul pe terasa;

Trecatorii si masinile de pe strada reprezinta un punct de interes pentru copii. Ideal ar fi o sa aveti o fantina arteziana prin apropiere;

Daca bebelusul maninca mincare solida ideal ar fi sa-i pregatiti una de indata ce va asezati, deoarece nu va avea rabdare sa astepte pina ce va fi gata mincarea. Mincatul cu degetele il va tine ocupat pentru o perioda;

Amintiti-va ca bebelusilor le place sa prinda in mana obiecte interesante, asa ca fiti atenti la farfuriile, sarea, piperul si alte obiecte de pe masa;

Daca bebe a facut mare mizerie prin jurul lui, curatati cat puteti sau lasati un bacsis mai mare.

Semnalele alergiei la mancare

In aceasta luna s-ar putea sa-i oferiti deja bebelusului dumneavoastra diferite feluri de mincare solida sau doar sa incepeti sa-i introduceti in alimentatie mincarea solida. Multi bebelusi nu sint pregatiti pentru mincarea solida pina in aceasta luna. Citeste pe larg despre diversificare: Diversificarea – Este bebelusul pregatit pentru hrana solida?

Atentie, daca aveti in familie cazuri de alergii sau daca observati semnale ale alergiei, ar fi bine sa aduceti aceste lucruri in atentia doctorul. Simptomele alergiei includ: congestionare, diaree, stranut, ochii rosii, etc. In aceste cazuri ati putea sa mai asteptati pentru o perioada cu introducerea mincarii solide.

De asemenea puteti sa-i oferiti bebelusului mancaruri care sunt cunoscute ca fiind nealergice precum: cartofi, orez , cereale, etc. Evitati produsele din lapte, ciocolata, sucurile de citrice, albusul de ou, nucile, soia, capsunile, murele, afinele, etc.

Pentru parintii cu alergii, cea mai buna metoda este sa-si foloseasca cunostiintele acumulate despre alergii pentru a preveni apariaritia acestora si la copiii lor.

Alergiile alimentare la copii

Alergia alimentară reprezintă un răspuns imunologic anormal la alimente, care are loc la indivizii predispuşi.Reacţiile alergice alimentare sunt reproductibile de fiecare dată când se ingeră alimentul responsabil de alergie. În general, reacţia alergică nu e dependentă de doză. Citeste pe larg despre alergiile alimentare la copii aici.

Bebelusul meu are o alergie alimentara?

Alergia alimentara  este o reactie specifica a organismului la compusi din produsele alimentare. Reactia apare de obicei la scurt timp dupa ce alimentul a fost consumat. Reactiile alergice alimentare pot varia de la usoare pana la severe. Pentru ca exista multe situatii care pot fi confundate cu alergiile alimentare, este important pentru parinti sa stie diferenta.

  Continuam si mergem la Luna a 7-a din viata unui bebelus.

desprecopii.com considera ca fiecare copil e unic. Chiar daca copilul dumneavoastra trece prin etapele de dezvoltare mai repede sau mai incet, el trebuie sa-si urmeze calea lui de dezvoltare. Semnele care despart aceste perioade sunt uneori neclare si nu trebuie sa va ingrijorati daca unul din semne apare mai tarziu sau mai devreme decat va asteptati.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Pentru mamicil de bebelusi - Desprecopii a realizat aplicatia mobila Eu, Mămica care se poate descaca pe telefon tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 3 comentarii

  1. nikoleta
    nikoletatrimis la 31/1/2012

    si bebe meu are 5 luni si jumatate si mancam aproape de toate nnu neam luat dupa gura lumii si mi se pare ca este cel mai bine asa sta in fundulet de la 4 luni si jumatate!!cel mai mult ne place ciorbita ,iaurtul simplu si oul!

    Raspunde la acest comentariu
  2. rita
    rita trimis la 26/1/2010

    fetita mea are 6 luni si nu ii dau cam de toate,aum am inceput cu carnita de pui in supica..km

    Raspunde la acest comentariu
  3. ramona
    ramonatrimis la 13/7/2008

    bebelusu meu are 5luni si am inceput sa mancam mancare solida . pireuri ,carnita ,out si multe fructe in fiecare zi .daca crezi ca este bine datile ce is doresc nu asteptati lunile in care trebuie sa le dati anumite mancaruri. sanatate la bebelusi va pup

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII