10 tipuri de tătici: Mami, tu de care ai acasă?

10 tipuri de tatici -  Mami, tu de care ai acasa?

10 tipuri de tătici: Mami, tu de care ai acasă?

Tatic cool, tatic laudaros, tatic copil, tatic casnic si fericit, tatic la care munca e pe primul plan, tatic elicopter... Diverse personalitati de tatici. Tatici care inteleg ca a face baby sitting cu copilul lor se numeste de fapt parenting :)

Tu ce fel de tatic esti sau - daca esti mamica - ce fel de tatic ai acasa?

Unde se incadreaza pe lista noul tau tatic?
Taticul Elicopter
Taticul Copil
Taticul Casnic-si-Fericit
Taticul Munca-e-pe-primul-plan
Taticul Laudaros
Taticul Baiat-de-Baiat
Taticul Fricos
Taticul Predispus-la-Accidente

Taticii ai diverse personalitati. De la tatal elicopter la toti acei tati munca-nu-joaca, acestea sunt tipurile de personalitati pe care le intalnim cel mai des. Tu ce fel de tatic esti?

Sau - daca esti o mamica, ce fel de tatic ai in casa?

sursa Instagram Desprecopii

Taticul Elicopter

Taticul Elicopter suvoleaza mereu in jurul punctului sau de interes: copilul. Stie totul inclusiv programarile la medic, cum sta copilul in gtaficele de crestere, cate scutece murdare are pe saptamana (si mai ales ceea ce contin ele) si verifica mereu si obsesiv bona.

Nu este vorba despre faptul ca nu are incredere in tine; doar ca el isi ia rolul de tata in serios. Foarte serios. El are o personalitate de tip A, si nu doreste nici o greseala in tura lui.

Taticul Copil

Desigur, personalitatea lui este destul de copilaroasa. Si are si acel mod de a relativiza greutatile. De genul mergi-cu-multimea. De fapt aceasta atitudine este unul dintre motivele pentru care te-ai indragostit de el.

Tu ai crezut total ca el este oricand deschis pentru o petrecere cu pana la ora 2 noapte sau la pictura cu degetul si ca el este dispus sa incerce orice jucarie in pieptul copilului pentru a o calma atunci cand se framanta. Insa daca iti cedeaza tie (si numai tie!) placerea de a face curatenie, este greu sa nu fii frustrata atunci cand el ajunge sa fie Domnul Cool, in timp ce tu esti blocata in rolul doamnei Nudormde6luni. El nu vrea sa te faca pe tine ‘baiatul rau’, el doar iubeste sa se prosteasca.

Taticul Casnic-si-Fericit

Acest tata este un pic speriat si confuz in legatura cu noul sau rol, fapt pentru care se ofera sa faca ceea ce stie ca poate, ajuta cu treburile casnice. Iata de ce il iubim pe acest tip: El vrea cu adevarat sa iti faca viata mai  usoara. El va face curatenie, gati, duce gunoiul si orice va fi nevoie pentru ca sa faca mai usoara viata cu un nou-nascut.

Sa stii ca acest tip de tata vine la pachet cu un million de intrebari. “Ce inseamna atasarea la san?” “Ce alimente sunt bune pentru tine in perioada alaptatului?” “Exact, cat de multe scutece va avea nevoie copilul inainte de a cantari 10 kg? Merg la depozit sa le cumpar la mega-vrac.” Acest tip de tata are nevoie doar de putin timp singur impreuna cu bebelusul (si sa aiba grija de toate nevoile lui) pentru a dezvolta o anumita incredere si independenta.

Taticul Munca-e-pe-primul-plan

Atat de multi noi tatici se simt presati sa isi insuseasca rolul “tatalui furnizor” odata ce se naste copilul, astfel incat uneori isi activeaza “modul extenuare”. Aceste tipuri de tati pot actiona ca si cum au fost transportati inapoi in anii 50’, unde tipii foarte scortosi si seriosi erau responsabili doar cu a pune mancarea pe masa, (si sa aiba grija ca ea sa nu lipseasca niciodata), ei nu ar impinge niciodata caruciorul copilului sau si nu ar merge la un curs de yoga pentru tata si copil. Nu ca nu ar face toate acestea, ci doar ca nu isi face niciodata timp pentru aceste activitati. Ce ne dorim cu adevarat sa le transmitem acestor tipuri de tatici?

Mai taticilor - Lasati-o mai moale! Copilul nu va fi intotdeauna mic si nici tu nu vei fi vesnic tanar. Intr-adevar, vrei sa-ti pastrezi job-ul, insa trebuie sa te si distrezi.

Taticul Laudaros

Pe cat de mult ii iubim, acest tip de tata entuziasmat pune prea mult accent pe reperele copilului, decat pe schimbarea scutecelor murdare. El este primul care iti suna parintii, posteaza pe Facebook, are grupuri de chat cu prietenii si le spune strainilor din parc ca bebelusul Bibi  s-a târât la 5 luni si are deja o uimitoare capacitate de intelegere. Nu e ca nu vrei ca iubitul tau sa fie mandru de copilul lui, doar ca el se lauda prea mult. Deci, daca al tau copil nu spune alfabetul invers la 11 luni sau nu face primii pasi de dans la varsta de 1 an, fa o favoare tuturor parintilor din bloc si spune-i partenerului tau sa se linisteasca. Copilul tau nu este primul care saliveaza, si nu va fi nici ultimul.

Taticul Baiat-de-Baiat

El a fost fundasul liceului, capitanul echipei de baschet si primul care a aratat muschi de otel - pentru el, sa aiba un copil este ca si cum ar introduce in echipa un prim jucator minion. Din momentul in care ai aflat ca esti insarcinata, prietenii si familia te-au binecuvantat cu o aprovizionare constanta de tricouri sport si mingiute de fotbal si baseball pentru ca cel mic (si tatal) sa se joace cu ele.

El chiar si-a cumparat o bere personalizata pe care scrie “Tata” si a luat un mini-fotoliu pentru copil pentru ca el si cel mic sa poata urmari meciurile impreuna. Camera copilului arata mai mult ca un refugiu pentru suvenirurile Steaua decat pentru un nou-nascut. Tot ce avem de spus este ca speram ca micul mostenitor sa iubeasca sportul la fel de mult ca tatal sau.

Taticul Fricos

Acest tip este intr-adevar un foarte bun tata, insa ii este frica sa ramana singur cu copilul. Daca ai o programare la coafor sau o cina cu prietenele, el isi va suna mama sa vina sa-l ajute. Cand va trebui sa mergi la cumparaturi, el ocazional iti va sugera sa iei copilul cu tine. Stiri de ultima ora, taticule: Nu vei rupe copilul! Promitem!

Taticul Predispus-la-Accidente

Inlaturand orice gluma, acest tip de tata primeste un foarte serios 10 pentru efort. Se trezeste devreme in week-end-uri, sperand sa iti ofere tie cateva ore in plus de somn (bine meritate), insa atunci cand merge sa hraneasca copilul, sfarseste prin a varsa laptele pompat fiindca nu a inchis bine biberonul. Se ofera voluntar sa se ocupe de schimbul scutecelor pe timp de noapte, insa nu strange foarte bine scutecul copilului, ceea ce inseamna ca aproape toate lucrurile din patutul celui mic trebuiesc bagate in masina de spalat. Uneori ajungi sa te intrebi cine are grija de cine.

Taticul care impinge caruciorul in parc: un sfat special pentru cuplurile insarcinate

Sunt taticul care impinge caruciorul in parc.  Sigur m-ati vazut. In timp ce fiul meu doarme, am timp sa reflectez pe teme de parenting si sa imi pun intrebarea suprema: 

Care e pana la urma secretul unui parenting perfect?

Ei bin, tocmai am gasit un secret  de parenting pe care am sa vi-l dezvalui citeste pe larg aici.


Parentingul improvizat: sau cum a descoperit un tatic secretul educatiei

Parenting cu de toate si despre toate. Mereu cu alta eticheta. Fiecare psiholog sau blogger in cautare de audienta se chinuie sa mai gaseasca un concept. Ba Parenting Pozitiv, ba Parenting Indulgent, ba Parenting relaxat ...Ei bine eu nu sunt un blogger care tine morala ci un tatic de la Desprecopii si m-am gandit sa va spun ca am gasit si eu o forma de parenting: Parentingul Improvizat. Si la mine functioneaza foarte bine.

Fie el Parenting de moda noua, fie el Parenting Pozitiv, fie Parenting Implicat, fie Relaxat ... ei bine, eu am descoperit o noua forma de Parenting - care se mi se pare ca da cele mai bune rezultate: Parentingul Improvizat.

Mi-au trebuit 14 ani lungi, insa cred ca am descoperit secretul parentingului: improvizatia. Abilitatea de a rezolva probleme pe moment – de a improviza - cere experienta, incredere si un sac plin de trucuri magice citeste mai departe despre parentingul improvizat aici.

Despre Parenting ... mereu despre parenting

Numai mamele pot intelege: 6 Lucruri pe care nu vreau sa le uit niciodata
Copiii materialisti: cauze, valori si de ce trebuie sa ii invatam ca fericirea este diferita
Cand copilul are cosmaruri: legatura intre anxietate si metodele de educatie primite
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
Generatia Screenagers: dependentii de tehnologie si nevoia de alternative
Meseria de parinte si oxitocina, molecula dragostei: cum, cat si cum se produce
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Oare nu crestem o generatie de copii materialisti?
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII