Joaca la lăditele cu nisip din locurile publice: riscurile de sănătate de care trebuie să știe orice părinte

Joaca la laditele cu nisip din locurile publice -  riscurile de sanatate de care trebuie sa stie orice parinte

Joaca la lăditele cu nisip din locurile publice: riscurile de sănătate de care trebuie să știe orice părinte

Copiii iubesc laditele cu nisip insa ele pot oferi un risc de infectii periculoase. Laditele cu nisip sau jocurile de joaca cu nisip sunt mai pline cu bacterii, ciuperci, paraziti ...decat exista pe manerele usilor de la toaletele publice.

► Iata ce trebuie sa stii daca al tau copil se joaca in ladite cu nisip  - din curtea ta sau din parcurile publice.

- veti citi:
Laditele cu nisip pot fi periculoase pentru copii
Copiii iubesc laditele cu nisip pentru joaca
Atacul bacteriilor, ciupercilor si parazitilor
Pisicile si WC-ul lor preferat din parc
Infectia cu toxoplasma
Infectia cu Baylisascaris procyonis
Acoperiti ladita de nisip cand copilul nu se joaca
Spatile de joaca cu nisip din locurie publice   
Simptome ale infectiilor parazitare la copil
Razboiul impotriva viermilor si parazitilor

Laditele cu nisip pot fi periculoase pentru copii

Un studiu efectuat in Statele Unite  in 2018 pe germeni arata ca laditele cu nisip au cu aproape 2000 de ori mai multe bacterii, fungi si mucegai pe centimetru patrat decat exista pe manerele usilor de la toaletele publice.

Iata ce povesteste Melinda, o mamica din Statele Unite.

Ma aflam la o petrecere pentru copii, fetita mea de 1 an si o luna se juca cu fratele ei in ladita cu nisip, cand a hotarat subit ca ii era foame. In gurita ei a intrat – o manuta de nisip – si era prea tarziu sa mai fac ceva in privinta asta...

Am ras fortat in timp ce voiam sa scot tot nisipul din gurita ei (greu de facut, apropo) in timp ce ceilalti parinti se uitau cu mila si usurare – Gretos, dar multumesc Domnului ca nu era copilul meu.

Prietena mea, gazda ce detinea ladita cu nisip, a aparut. “Ti-am spus vreodata”, spune ea, “ca e posibil ca pisica sa isi faca nevoile acolo?

Atunci am facut ochii cat cepele si am simtit ca ma ia cu ameteli.

Copiii iubesc laditele cu nisip pentru joaca

Copiii iubesc laditele cu nisip. Părinții nu, și pentru un motiv bun. Atunci când organizația NSF Internațional de testare a sănătății publice a testat 326 de obiecte diferite din locurile publice - jucării din cabinetele medicilor, cărți de bibliotecă pentru copii, laditele cu nisip din locurile de joacă pentru copii - pentru un studiu din 2014 privind germenii, a descoperit că nisipurile din aceste locuri preferate de copii erau de departe cele mai infectate, avand cu aproape 2000 de ori mai multe bacterii, fungi și mucegai pe centimetru pătrat decât pe mânerele ușilor din toaletele publice.

Atacul bacteriilor, ciupercilor si parazitilor

Bineînțeles, bacteriile, fungii și mucegaiul nu sunt toate rele. Multe sunt de fapt destul de bune pentru noi. Nu la fel este si cu celelalte daruri microbiene pe care uneori le lasă nisipurile pentru copii: viermii paraziți. Ca niște cutii uriașe de gunoi, nisipurile descoperite invită animale - soareci si sobolani, câinii, pisicile - să le folosească pe post de bai bai, ceea ce le transformă, în esență, în mâncăruri gigantice pentru paraziti. Și asta e rău, pentru că, chiar dacă copiii tăi nu mănâncă nisip cum au mancat ai mei, probabil că își pun degetele în gură o grămadă - și paraziții sunt transmiși printr-un traseu fecal-oral, ceea ce înseamnă că merg de la un animal (sau copil) direct la gura următorului copil. Poftă bună!

Bine,  acum probabil ca va dati ochii peste cap, gândindu-vă: Dar majoritatea copiilor care se joacă în ladite cu nisip nu se îmbolnăvesc. Destul de corect.

Dar este posibil ca și copiii să se îmbolnăvească și pur și simplu nu știm asta. Doctorii nu sunt obligați să notifice guvernul atunci când pun diagnosticul acestor infecții - așa că nimeni ii monitorizează îndeaproape pe copii sau epidemiologia lor - și mulți copii care capata paraziți probabil nu sunt diagnosticati niciodata, deoarece simptomele pot fi ușoare și spontan rezolvate sau diagnosticările sunt ținute intr-un cerc inchis.

De asemenea, când un copilas primește paraziți, părinții ei nu vor lega acest eveniment de faptul ca  in urma cu trei săptămâni ea s-a jucat într-o ladita cu nisip. Realitatea  este că o mare parte din parinti - mulți dintre ei copii - sunt infectați de paraziți, iar laditele cu nisip sunt prim factor cauzal cunoscut.  Există o amenințare reală a pericolelor din lazile cu nisip unde se joaca micutii -  spune Laila Woc-Colburn, medic specialist în boli infecțioase la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, SUA.

Pisicile si WC-ul lor preferat din parc

Intr-un studiu, cercetatorii au descoperit ca, pe parcursul a 5 luni, pisicile au folosit drept wc-uri cele 3 ladite de nisip monitorizate  de 961 ori.
Luați în considerare ce s-a întâmplat atunci când cercetătorii de la Universitatea McGill au testat nisipul de suprafață de la 10 centre de îngrijire locală în 1991. Două dintre laditele cu nisip, pe care le-au descoperit, au fost contaminate cu ouă ale unui parazit numit Toxocara.

Odată ce un copil le mănâncă, ouăle se varsă în corpul său în larve, care se pot năpusti în ficat, plămâni, în sistemul nervos central sau în ochi. Uneori infecția este asimptomatică, dar atunci când nu este și nu este corect diagnosticată și tratată, aceasta poate provoca leziuni hepatice, leziuni pulmonare sau orbire. (Un studiu efectuat în anul 1979 a constatat că  39% din laditele cu nisip rezidențiale din Kansas conțineau ouă Toxocara. Probabil că nu este surprinzător că cercetările sugerează că 1 din 7 americani cu vârsta de peste 6 ani a fost infectat cu acest parazit.

pisica lada de nisip

Studiul McGill a raportat, de asemenea, că una dintre laditele cu nisip cu ouă Toxocara a fost contaminată concomitent cu ouă de Ascaris, un vierme parazitar care, ocazional, poate provoca blocaj intestinal. Un alt parazit pe care copiii il pot capata din laditele cu nisip este Toxoplasma gondii, care este răspândit de pisici și despre care se crede că infectează cronic mai mult de 1 din fiecare 6 americani.

Într-un alt studiu, cercetătorii din Japonia au spionat trei locuri de joaca urbane pe timp de noapte folosind videocamere și au descoperit că, pe parcursul a cinci luni, pisicile au folosit pe post de bai laditele de 961de ori, iar câinii de 11 ori. Ei au calculat că una dintre cutiile de nisip conținea mai mult de 1,5 milioane de ouă viabile de Toxoplasma pe un metru patrat de nisip; totuși copiii au nevoie doar de ingerarea unui singur ou pentru a se îmbolnăvi.

Infectia cu toxoplasma

Deși infecțiile cu Toxoplasma sunt de obicei ușoare, unii oameni suferă de simptome asemănătoare gripei, în timp ce alții se simt bine, deși majoritatea vor purta parazitul pentru tot restul vieții lor - persoanele cu sistemele imune compromise se pot imbolnavi foarte grav.

La femeile infectate în timpul sarcinii cu toxoplasma (toxoplasmoza) bebelușii lor pot dezvolta leziuni cerebrale sau vizuale ori se pot îmbolnăvi mai târziu în viață. (Unele cercetări sugerează, de asemenea, că parazitul poate afecta comportamentul și personalitatea. Citeste pe larg: Toxoplasmoza si sarcina

Să nu uităm, de asemenea, viermii, viermii mici care trăiesc în intestinele voastre, se strecoara până la anus în timp ce dormiți și depun oua acolo în fiecare seară. Aproape jumătate dintre copiii americani sunt considerați a avea viermi la un moment dat (și când au, părinții lor au de obicei și ei), dar sunt greu de diagnosticat: în principiu trebuie să setați o alarmă la câteva ore după ce va hotarati sa dormiti și apoi sa va inspectați pentru viermi.

Asa cum medicul pediatru Ari Brown, a scris în cartea sa cea mai bine vândută "Toddler 411", laditele cu nisip sunt un loc excelent in care copiii să prindă viermi, pentru că viermii provoacă mâncărimi copiilor in zona intima; Apoi ei își scarpinau zonele intime, capatand pe degete oua de viermi, dupa care construiesc nisipuri împrăștiate cu ouă de vierme.

Infectia cu Baylisascaris procyonis

Am lasat parazitul meu preferat (ca si: cel mai terifiant cu putinta) la urma. Se numeste Baylisascaris procyonis, si este un vierme rotund care infecteaza, de regula, sobolanii.
Cam 4 din 5 sobolani poartă acest parazit, iar masculii infectați în mod obișnuit pot produce mii, dacă nu milioane, ouă pe zi - poate chiar pe gazonul tău.

Într-un studiu efectuat în 2015, cercetătorii au descoperit că în mai mult de jumătate din curțile din suburbiile din Chicago au gasit materii fecale de sobolani. Odată ajunse acolo, ouăle parazitului sunt practic indestructibile, cu excepția expunerii la căldură foarte mare. Un om de știință care le-a studiat recomandă folosirea unei torte de acetilenă pentru a le incinera.

Infecțiile umane cu Baylisascaris par a fi insa foarte, foarte rare. Dar sa multumim divinitatii, pentru că acesti paraziți sunt extrem de periculoși. "Dacă ouăle sunt ingerate accidental de un om", a explicat recent un raport clinic, "infecția larvară poate duce la o boală neurologică devastatoare și la moarte."

O treime din cazuri sunt fatale. În 2009, doi copii din Brooklyn au prins-o; La unul s-au produs leziuni cerebrale permanente, iar celălalt a devenit orb la un ochi. Un alt copil s-a îmbolnăvit în Canada în 2009, probabil după ce - ați ghicit! – s-a  jucat intr-o ladita de nisip. El a fost norocos deoarece a fost diagnosticat și tratat rapid, dar infecția totuși i-a jefuit capacitatea de a vorbi, i-a dat o tulburare de convulsii și i-a afectat vederea pe viata. 

Important: Acoperiti ladita de nisip cand copilul nu se joaca

Deci, da, nisipurile din aceste spatii de joaca sunt dezgustatoare și pot fi periculoase. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie să lăsați niciodată copiii să se joace în ele, pentru că pericolul este la distanta - acestea rareori cauzează o boală gravă (gustarea nisipoasa a fiicei mele nu i-a făcut niciun rău, deși nu i-am facut analize medicale). Dacă dețineți propria ladita de nisip, totuși, luati în considerare acoperirea lui pe timp de noapte pentru a ține animalele la distanta. Dacă aveți câini sau pisici, asigurați-vă că aceștia sunt verificați în mod regulat pentru viermi și nu-i lasati sa se apropie de ladita cu nisip, astfel încât să nu se întrebe dacă ar putea funcționa bine ca o toaletă.

În ceea ce privește spatile de joaca cu nisip din locurie publice:

În ceea ce privește laditele cu nisip publice - este de la sine înțeles ca dacă miroase rău, stati departe. De asemenea, încercați să vă invatati copiii sa nu isi pună mâinile (sau tot nisipul) în gură atunci când se joacă și să-i puneti să se spele mâinile după aceea.

In ceea ce priveste gelurile antibacteriene  - trebuie sa stiti ca acestea nu omoara ouăle de vierme - așa că cel mai bine este să faci lucrul asta prin moda veche - spalarea bine a manutelor.

Asa ca sfatul nostru ar fi sa incercati sa oferiti alte surse de distractie in locurile publice.  Daca totusi nu aveti alte optiuni - aveti mare grija la igiena copiilor.

Simptome ale infectiilor parazitare la copil

Iar dacă copilul tău care se joaca cu nisip se îmbolnăvește, simptomele infecțiilor parazitare variază, dar pot include febră, tuse, dureri de stomac, dureri oculare sau convulsii, bineînțeles, daca acestea se intampla, du-l la medicul pediatru și să menționezi joaca sa cu nisip și orice alte informații relevante, cum ar fi faptul că bănuiți că pisica dvs. o foloseste drept toaleta.

E bine sa cunosti riscurile ...

Sunt șanse mari ca al tau copil să nu se îmbolnăvească  de la jucatul in nisip, dar e bine să știi despre risc in orice caz, chiar dacă înseamnă - că nu vei putea niciodată să te uiți la laditele cu nisip în același fel din nou.

Razboiul impotriva viermilor si parazitilor

Desi sunt mici - viermisorii si parazitii intestinali creeaza conflicte mari. Durerea de cap, slabiciunea, respiratia suieratoare, greturile, icterul - sunt doar citeva dintre manifestarile prin care se face simtita prezenta "atacatorilor". Parazitozele intestinale faca inca victime in unele parti ale globului. Bineinteles, copiii - sunt cei mai expusi acestui razboi si cei mai vulnerabili.. Dr. C.Popescu., asistent universitar la spitalul de Urgenta din Bucuresti, explica modul in care au rezistat viermii si parazitii intestinali in fata medicinii moderne.

 referinte: Revista Pediatrics 2022
cartea Toddler 411 - autor Ari Brown

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII