Alegerea unui animal de casă: factori esențiali de luat în considerare
Alegerea unui animal de companie este o decizie importantă care necesită o gândire atentă.
Dacă v-ați hotărât să aduceți un animal în familia voastră, trebuie să luați în considerare ce se potrivește cel mai bine mediului și rutinei voastre. Copiii pot cere orice, dar ca părinți, va trebui să alegeți dintr-o varietate de opțiuni, cum ar fi câinii, pisicile, mamifere mici, păsări, reptile sau pești. În continuare, vă prezentăm factorii pe care trebuie să-i luați în considerare înainte de a lua decizia de a aduce un animal de companie în casă. 🤔🐶🐱🦔🐦🐍🐟
veti citi
Ce animal de casa e potrivit pentru familia ta?
Cum gasim un animal de familie sanatos
Cateva indicatii generale privind sanatatea animalului
Probleme de sanatate ale animalelor: paraziti, turbarea si alte probleme
Citeste despre experienta altor familii de la Desprecopii care au adoptat animalute
Ce animal de casa e potrivit pentru familia ta?
O data ce v-ati decis sa aduceti in casa un animal, va trebui sa va hotarati ce anume se va potrivi mai bine menajului si rutinei familiei dvs. Daca ii veti intreba, copiii vor cere absolut orice, bineinteles. Luati in vedere urmatorii factori inainte de a vizita magazinul de animale de casa.
Dorinta copilului
Nu, nu poti lua copilului de 4 ani un alefant si cu siguranta nici o vaca! Dar daca copilul isi doreste mult un animalut, pe care probabil dupa un timp il va ignora, sau din contra, va abuza de bietul animal pe care il luati de la magazin? Si daca dorinta inimii copilului este de a avea o pisicuta, o pasarica pe care nu o poate lua in mana si mangaia il va lasa rece? Morala povestirii: daca este posibil sa luati copilului dumneavoastra animalul pe care si-l doreste, faceti-o. Daca nu puteti, vorbiti-I deschis despre motivele pentru care animalul dorit nu se incadreaza in gospodaria dumneavoastra, si spunet-I ce alt animal s-ar potrivi si I-ar putea indeplini dorinta.
Varsta copilului
Fica mea insista spunand ca acum, dupa ce a calarit un ponei de doua ori, este pregatita sa il calareasca pe Leggs, un cal imprumutat de la un prieten. Ceea ce nu poate intelege fiica mea este ca, la varsta de trei ani, ea nu poate tine sub control acest cal, care este de fapt este prea energic si nervos chiar si pentru adulti.
Subliniem: dorintele copilului nu coincid intotdeauna cu abilitatile lui - chiar daca este vorba despre puterea psihica sau de coordonare, sau despre controlul de sine, sau despre experienta lui cu animalele. Un Rottweiler incapatanat, are nevoie de un adult experimentat care sa il antreneze, nu de un baiat de 6 ani. Din contra, mamiferele mici, precum soriceii, hamsterii, catelusii sau pisicutele pot fi prea delicate pentru a fi manuite copii prea micuti.
Interesul parintilor Daca iubiti cu adevarat animalele, atunci orice animal va va conveni. Dar daca nu sunteti un amator de animale, luati in considerare ca ele sunt consumatoare de timp, bani si energie. Cainii, de exemplu, au nevoie de dresaj, plimbari, si pentru armonia familiei, educatie. " Pisicile au nevoie de cutii ce necesita a fi curatate periodic, si au nevoie de contacte cu oameni, chiar si alte animale, au nevoie de joaca, si mangaieri. Pestii cer au si ei nevoie de control veterinar, si trebuie curatate acvariile periodic. Chiar si purcelusii guineea pot sa aiba depresii daca nu le acordati atentie si se simt ignorati, sau neingrijiti corespunzator.
Stilul de viata al familiei Daca nu e nimeni acasa pe parcusul zilei pentru ca toti sunt la servici sau la scoala, un catelus - care are nevoie de multa grija si atentie, antrenament, si cocialisare - ar putea sa nu fie potrivit.
Chiar si caini mai batrani se pot simti singuri ( si, adesea, devin zgomotosi, chiar distructivi, nevrotici si obraznici) daca daca raman singuri in casa mult timp. Si daca familia ta calatoreste mult, aveti grija de posibilitatea ca animalul sa fie plimbat dintr-un loc in altul, sau lasat adesea in grija cuiva.
Coeficientul de revolutie Chiar si iubitorii de animale pot sa nu fie capabili sa isi imparta casa cu diferite creaturi - ca broaste testoase, serpi, soareci sau multipede. Daca este cu adevarat asa, fiti sinceri cu dumneavoastra si cu copiii. Un parinte caruia ii este frica sau il dezgusta ideea de a avea un animal de casa, nu poate pastra armonia in familie.
Banii
Este greu de spus cat de scump va fi animalul pe care il alegeti, pentru ca nu puteti prevedea de ce ingrijiri medicale va avea nevoie. Dar puteti face cateva generalizari. Animalele mari mananca mai mult decat animalele mici, de exemplu. Animalele de rasa pura si rara costa mai mult, si au nevoie de ingrijire veterinara aparte, datorita particularitatilor genetice. Taxele de intretinere pentru iepuri, pasari si reptile tind sa fie din ce in ce mai scumpe si ele, asemanatoare celor pentru caini si pisici. (aceasta taxa nu se plateste in Romania)
Estetic
Daca, cu toate ca aveti copii, sufletul tau doreste o casa stralucind de curatenie, hotararea de a aduce un animal in casa trebuie sa o iei cu multa grija. Cainii, pisicile si iepurii naparlesc sub diferite forme, deci lasa par pe intreaga mobila, pe presuri, pe haine. Multe animale rod sau zgarie mobila valoroasa, sau pot transforma gradina minunata intr-un saptiu care pare sa fi fost invadat de pirati ce au sapat cautand o comoara ascunsa.
Si animalele care se tin in cusca, de exemplu sobolani, hamsteri, poate scuipa pe covor precum pot sa creeze mici mirosuri daca custile nu le sunt curatate la timp.
Indiferent cat de mult veti cauta, desigur, nu veti gasi animalul perfect, care sa fie ieftin, prietenos, curat si perfect potrivit tipului emotional si abilitatilor psihice ale copilului dumneavoastra. Inschimb puteti gasi un animal care sa se potriveasca stilului de viata al familiei voastre - si chiar sa imbunatateasca unele abilitati de toleranta si comunicare!
Cum gasim un animal de familie sanatos
Indiferent de unde obtineti animalul, asigurati-va ca este sanatos. Aceasta verificare se face in functie de specia aleasa spre crestere. Studiati problema inainte de a scoate banii.
Cateva indicatii generale privind sanatatea animalului
Ochii sau nasul care curge pot fi semne de infectie. Acest gen de problema se poate trata cu antibiotice, deci nu este un motiv pentru a renunta la un animal, mai ales daca il luati dintr-un adapost comun. Dar daca mai multe animale dintr-un magazin prezinta acelasi tip de simtome de boala, aceasta denota faptul ca proprietarul nu are grija de animalele lui, ceea ce inseamna ca animalul ales poate avea si alte probleme de sanatate.
Urechile. Daca animalul isi scutura capul, si si-l scarpina, acesta este un semn de raceala, sau paraziti, ceara in exces in urechi, sau o infectie. Si aceste maladii pot fi tratate, dar luati in vedere costul medicamentatiei cat si ingrijirea pe care animalul a primit-o pana in acel moment.
Gura si dintii. Probabil veti avea nevoie de ajutor pentru a verifica dintii animalului, dar o privire scurta asupra dentitiei poate sa va spuna multe despre sanatatea animalului. Dintii care sunt crescuti prea mult sau sunt incovoiati vor avea nevoie de a fi indreptati sau chiar extrasi.
Penele, blana, pielea si solzii. In general, cautati ceva moale, cu blana sau pene stralucitoare, fara zone de chelie sau matreata. Pestii trebuie sa aiba corpul intact, (de exemplu fara probleme la aripioare) si fara pete albe sau de alta culoare.
Probleme private. Puteti sa va simtiti neplacut, dar, precum cunoasteti zonele intime ale copilului dumneavostra, la fel va trebui sa cunoasteti si sa verificati zonele intime ale animalului. Nu amanati acest lucru! Suprafata din jurul anus-ului si in jos, spre picioare, trebuie ca pielea sa fie curata. Suprafetele mate de piele pot fi un semn de problema digestiva; scrugeri de urina pe blana pot fi un semn de infectie a sangelui sau impotenta. Scrugerile de urina sau corpul murdar in unele parti, poate fi un semn de neglijenta din partea proprietarului, ceea ce lasa posibilitatea existentei si altor boli.
Daca aveti experienta cu animalele sau daca ati gasit o creatura care v-a inmuiat inima, ingrijirea lui l-ar putea readuce la viata, chiar I-ar putea salva viata - invatati-va copilul despre ce frumos lucru este sa ajuti si sa salvezi un animal si despre cum acel animal te va rasplati intreaga lui viata.
Eu am luat chiar de multe ori cate un animal bolnav si l-am ingrijit , el transformandu-se intr-un iubitor animal de casa. Animalele de rasa, sanatoase sunt minunate, dar cateodata trebuie sa va urmati impulsurile inimii! Cititi neaparat si: Infectiile transmise de animalele de companie (de casa)
Probleme de sanatate ale animalelor: paraziti, turbarea si alte probleme
Boli cauzate de bacterii precum Salmonella nu sunt doar amenintari pentru animal si se pot declansa chiar si la stapani. Alte probleme potentiale sunt:
Parazitii Parazitii animali pot fi transmizi si oamenilor. Infectiile parazitare pot fi semnalate prin arsuri ale pieli, dureri abdominale, si diaree, voma, pierderi in greutate, malnutritie si in unele cazuri afectiuni ale organelor.
Cea mai buna strategie pentru evitarea acestor paraziti este verificarea periodica a animalelor de casa si deparazitarea lor regulata. (Veterinarul va poate sfatui cat de des sunt necesare aceste operatii.) Este de asemenea crucial sa va invatati copii sa se spele pe maini cu sapun si apa de fiecare data dupa ce s-au jucat cu un animal, sau s-a jucat in locuri in care au acces si animalele (locuri precum locurile de joaca, gradina, curtea, cutiile cu nisip). Cititi neaparat si: Animalele de companie ii protejeaza pe copii de bolile respiratorii
In locurile care sunt medii propice pentru inmultirea parazitiilor, in special locurile calde, umede), se recomanda ca copiii sa nu paseasca desculti, mai ales pe locurile unde este posibil ca animalele sa fi urinat. Controlul de purici este crucial pentru evitarea unor tipuri de paraziti,infestarile aparand in urma contactului copilului cu un animal, mai ales daca coplul a fost muscat de un purice infesteat. Mai multe informatii despre infectiile parazitare - gasiti aici: Razboiul impotriva viermilor si parazitilor
Turbarea Animalele salbatice prezinta cazuri de turbare mult mai des decat animalele domestice, dar daca animalul dumneavoastra este muscat de un aimal salbatic infestat, va pune in pericol sanatatea familei dumneavoastra. Cea mai buna prevenire impotriva turbarii este vaccinarea la timp a cainilor si pisicilor.
Este important sa va tineti pisica in casa si cainele sub control atunci cand iesiti cu el afara. Pastrati-va curtea curata, fara resturi menajere, gunoi care ar putea atrage animalele salbatice. Daca cainele sau pisica dumneavoastra este nevaccinat si musca pe cineva, incidentul trebuie raportat autoritatilor; animalul va fi tinut sub observatie de un veterinar timp de 10 zile. Daca animalul prezinta cea mai mica urma de turbare, el trebuie eutanasiat.
Toxoplasmoza (Toxoplasma gondii) Boala este cauzata de un protozor care este raspandit de obicei prin contactul cu pisici sau prin consumul de carne contaminata. Infectia toxoplasmosis la o femeie gravida poate fi fatala (cu cat sarcina este intr-o faza mai incipienta, cu atat este mai periculos). Efecte dureroase congenitale includ afectarea creierului, orbire, retardare si afectiuni serioase ale organelor.
Toate acestea arata ca femeile gravide ar trebui sa manance numai carne bine gatita si sa poarte manusi de plastic atunci cand curata cutiile de mizerie ale animalelor, sau chiar sa dea aceasta responsabilitate pe seama altui membru al familiei. Femeile gravide de asemenea e bine sa faca curatenie in gradina cu manusi de plastic, pentru a nu intra in contact, din greseala cu suprafete infectate.
Muscaturi si zgarieturi Chiar daca este fara intentie, se poate intampla ca animalele de casa sa isi muste sau zgarie proprietarii cu dintii,ghiarele sau cu ciocul, cauzand rani ce se pot infecta. Multe din muscaturi sau zgarieturi pot fi prevenite prin dresarea animalului si educarea copilului - sa se poarte sorespunzator cu animalele. Copii au nevoie de asemenea sa fie invatati cum sa citeasca si sa respecte limbajul trupului animalului - de exemplu cand o pisica isi biciuieste coada inseamna ca se enerveaza sau un iepure care fuge spune "nu, multumesc". Citeste neaparat si: Boala zgarieturii de pisica
Pastrarea animalelor ocupate - cu jucarii, dresaj, sau sarcini zilnice (aducerea ziarului din fata usii in fiecare dimineata) - ii poate mentine calmi si fericiti.
Toate aceste boli si vatamari pot suna amenintator, dar mesajul cel mai important este acesta: animalele de casa sunt relativ bune pentru copii, si intretinute cu o igiena corespunzatoare si intretinere veterinara, nu cauzeaza probleme de sanatate familiei, toti membrii familiei ramanand sanatosi!
Mult succes in alegerea dvs si asteptam sa trimiteti la poze@desprecopii.com pozici ale copiilor dvs alaturi de animalutul ales. Si in ca ceva - prima vizita la magazinul sau sursa de la care achizionati animalutul de casa - v-o recomandam sa o faceti in lipsa copilul (copiii) dvs. Evitati astfel o mica scena si alte "trucuri" care vor sa va influenteze decizia.
Momente ale vietii noastre cu Ares - labradorul familiei
Ei, acest articol nu este din această categorie. În loc să prezint teoriile beneficiilor unui animal de companie – care sunt la un clic distanță pentru cei interesați – aleg să povestesc la modul practic despre viața cu Ares.
Ares nu e vreun zeu al războiului, asta dacă nu există cumva războinici cu urechi blege și ochi miloși de mărgele negre. Ares e un labrador de culoarea cafelei cu lapte care, cu fundiță roșie la gât, a aterizat în viețile noastre, într-o cutie de pantofi, în ajunul Crăciunului, adus de un Moș cel mai probabil aflat într-o stare de inconștiență senilă. De-atunci, toate reperele normale ale rutinei noastre zilnice au fost date peste cap și viața noastră s-a răsturnat cu fundu-n sus într-un fel de haos cotidian care s-a completat acum cu urme de lăbuțe, mingi îmbăloșate, șosete molfăite și o colecție bogată de bluze elegante care s-au transformat, datorită găurilor, în minunat de eficiente cârpe de praf de calitate superioară citeste in continuae aici >
Ce discuta alti parinti despre alegerea unui animalut de casa
Iepuras ca si animal de companie
Animale de companie
copiii mici si animalele de casa
Rata / gaina, pe post de animal companie?
TERAPIA CU AJUTORUL ANIMALELOR LA COPIII CU AUTISM
Sarcina si pisica - cum ne ferim de toxoplasmoza?
Boala Lyme (Borelioza)
Despre animalutele de casa, va recomandam sa mai cititi :
Animalele de companie ii protejeaza pe copii de bolile respiratorii
Alegerea unui animal de casa
Terapia asistata cu animale
Copiii si animalele de companie
Proprietarii de caini traiesc mai mult
Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte.
Toate drepturile rezervate © Desprecopii.com 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
15 comentarii din totalul de 26:
Pentru cei care aveti prichindei :) https://www.youtube.com/watch?v=WjpSXr1szbM
Buna.Am un hamster de rasa mare si 2 broscute dar as mai vrea sa imi cumpar un animalut zicetimi va rog ce animalut este mai cuminte se ataseaza repede de stapan si nu face foarte foarte multa mizerie? Porcusor de Guineea face foarte multa mizerie si nu imi plac veveritele oare sunt potrivite ?
am o fata de 10 si una de 4 ani si isi doresc mult un catel credeti ca OK?!
am un baietel de 7 ani as vrea sa-i cumpar un porcusor de goineea credeti ca e ok
PT Pisoiul bolnav ---ochii umflatiMai mult ca sigur pisoiul dvs are o conjunctivita! Luati ser fiziologic de la farmavcia umana(costa 3 ron)si curatati cu o bucata de pansament inmuiata in acest ser.Apoi aplicati un unguent recomandat de medicul veterinar(cu efect antibacterian).Unguentul va trebui aplicat sub pleoapa inferioara tinand cu doua degete ochiul deschis.Dupa aplicare masati usor pleapele inchise ca unguentul sa se distribuie pe toata suprafata.Pt sfaturi de acest gen cel mai potrivit este un cabinet medical veterinar !!! MUlta sanatate!
pt doamna care vrea hamster...hamsterului trebuie sa ii schimbi apa in fiecare zi,sa ii schimbi mancarea in fiecare zi,dar sa ii puneti putina nu multa si doar intr-un singur loc,deoarece lui cand ii este foame si cere mancare,vine intr-un sigur loc,si incepe sa se ridice in 2 labute:X:X,mancarea dak vrea hamsterul si-o poate cara singur in orice loc vrea el pt ca are niste guse deasupra urechilor,dak hamsterul cere mancare si el inca mai are pe undeva prin cusca nu ii dati dak nu vreti sa il faceti obez,trebuie schimbat talajul si curatata cusca si dezinfectata cu siprt o data la 2 saptamani,dak cusca nu este curatata,hamsterul se poate imbloznavi.el o sa isi gaseasca un singur lok in cusca unde va face pipi (caca face p unde apuca)acel lok trebuie curatat in fiecare zi si trecut cu un servetel umed de spirt in acel lok. pt mai multe detalii contactatati-ma::--> aly.pink90 si eu am hamster;)
Buna.Vreau sa imi cumpar un animal de companie,parintii sunt de acord.Dar exista o problema:nu stiu ce animal sa-mi iau.Mai degraba toate animalele au defecte.Sa incepem cu ciinele-eu imi doresc foarte mult unul,dar parintii nu imi permit,caci face multa mizerie si nu mai am sperante ca imi vor lua un ciine.Pisica-nu imi prea plac pisicile,caci zgirie mobila,fac mizeria,etc,si am lasat-o deoparte.Hamsterul-este nocturn si doarme toata ziua,si este un soarece.Pot sa imi prind un soarece din podul bunicai si sa spun ca este un hamster.Parintii nu vor soareci in casa(mai ales tata).Porcusorul de guineea-as vrea unul,dar fac multa mizerie si multe excremente(gainat).Papagal-parintii sunt de acord si ar vrea sa am un papagal,caci nu face mizerie,este hazliu,etc.Dar exista o problema:mi-e frica de moarte de papagali,adica mi-e frica de toate pasarile.Broasca testoasa-este urita si plictisitoare.Tarantula-nici nu vorbesc despre ea,mi-e frica de nu mai pot.Veverita-nu este potrivita ca animal de companie.Va rog sa ma ajuta-ti sa-mi aleg un animal.Uitati-va care animal are cel mai mic defect.Dati-mi sfaturi,orice sfat este bine venit.DACA AVETI INTREBARI,MAI INTREBATI NUMAIDECIT.Am uitat sa va spun ca am 11 ani. MULTUMESC ANTICIPAT
buna,porcusorul de guineea este o alegere foarte buna(seamana cu un hamster)am deja 2 porcusori si unul dintre ei(femela)chitaie in continuu. am dus-o la veterinar si mi-a zis ca se va linisti.dupa 2 saptamani a inceput sa nu mai chitaie dar bea multa apa.mam dus cu ea la un alt veterinar si mi-a zis ca nu are ce sai faca. nam avut incredere in el asa ca am schimbat mai multi veterinari.dupa o luna am descoperit adevarata problema(nu de la veterinar)aceasta era foarte suparata din cauza masculului.am uitat sa va spun ca unii veterinari miau spus ca o sa moar chiar daca nu stiau varsta ...MORALA:sa nu aveti incredere in toti veterinarii!!!
hamsterul este animalut f dragalas nepotica mea de5ani il are de un an .se gaseste in farm veterinare si mincare si rumegus si colivie.e usor de intretinut.mai avem 2 papagali 2 pisici 3 ciini 2 bibilici care toata ziua alearga dupa fetita 1 capra 1 ied si 10 gaini .toate sint pentru ea prieteni le vorbeste si are o ocupatie dupa programul de joaca..
Buna ziua!Pentru doamna ca pisicul bolnav recomand un unguent pe baza de kanamicina.Se preteaza foarte bine si cel de uz uman.Unguent oftalmic cu kanamicina.Eventuale probleme de ordin veterinar se pot adresa medicului veterinar al siteului www.caini-pisici.roO zi frumoasa tuturor!
buna, apreciez mult grija si sprijinul pe care il acordati unor necunoscuti pt. ca ei sa-si rezolve problemele(mai micisau mai mari).sunt sigura si satisfactia Dvs. este cu atat mai mare cand ceea ce ne sfatuiti ne este de folos sau ne scapa de situatii critice. am si eu o problema si sper sa ma puteti ajuta. de cateva zile caut sa gasesc pe internet un leac pe broscuta mea la care tin foarte mult si mi-e frica sa nu moara din cauza ca nu am actionat la timp si nu stiu ce sa fac. broscuta nu mananca de 2 zile nimic, doarme mult si e slabita,are ploapele putin umflate dar de cand le-am schimbat vasul si locul acestuia in camera parca umflatura se retrage (dar restl se agraveaza!!!!!!!) am broscuta din 14 februarie si tot la dimensiunea de 3-4 cm a ramas. cand am primit-o am observat un fel de schimbare ciudata a pielii dar neavand experienta in cresterea animalelor in acvariu am crezut ca e normal. broscuta a mai avut o perioada in care avea carapacea de culoare pamantie iar dupa ce am mai cumparat o broscuta(care era parca mai sanatoasa) culoarea broscutei a revenit la un verde viu. sper din tot sufletul ca informatiile de mai sus sa va ajute sa determinati un diagnostic si poate chiar un tratament pt. broscuta. sper sa imi raspundeti in timp util si sa-mi salvez animalutul!!! VA ROG !!!!!!! va multumesc anticipat pt. timpul acordat
buna ziu am vazut ca ingrijiti animale,si va rog foarte mult din suflet am un pisoi si e bolnav lipit la ochii si e umflat asa si asa si mie mila de pisoiul meu la mine la tara nu este veterinar si nu pot sa duc pisoiul la buc sunt de departe,va rog sa ma ajutati de acest pisoi umflat la ochi si e lipiti cum sa numeste picatura pt acest pisoi care e bolnav..cu multe intelegere si cu atat mai repede astept un email la dv pisoiul e bolnav de 2 sapt si nu trece..
bbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbbb
baiatul meu are 9 ani si isi doreste un hamster. e ok? cum se ingrijeste un hamster?
iepurasi!!!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII