Cu adolescentii in vacanta - stres sau provocare?

Cu adolescentii in vacanta - stres sau provocare?

Cu adolescentii in vacanta - stres sau provocare?

  • Oricine a calatorit impreuna cu un adolescent, stie ca aceasta experienta poate fi fantastica sau dezastruoasa.

    Ca parinti, chiar daca suntem in general obisnuiti cu vacantele impreuna cu copiii, atunci cand acestia devin adolescenti, lucrurile par sa se schimbe radical.

    Un concediu impreuna cu copiii adolescenti devine o adevarata provocare pentru parinti, care ar trebui sa stie ca daca vor ca vacanta sa fie un succes trebuie sa faca in asa fel incat adolescentii sa se simta bine, pentru ca altfel risca sa strice vacanta tuturor membrilor familiei.

Cu adolescentii in vacanta - stres sau provocare?:
Adolescentii sunt in general turisti plini de entuziasm
Cheia succesului pentru o vacanta perfecta
Vacanta all-inclusive
Croaziera
Vacanta tematica
Parcuri de distractii
Destinatii de top
Road trip in familie
Ce solutii au parintii din comunitatea DC?

Adolescentii sunt in general turisti plini de entuziasm

Adolescentii sunt in general turisti plini de entuziasm, insa ceea ce ar trebui sa inteleaga parintii este ca programul lor si preferintele pe care le au de la o anumita varsta incolo nu mai coincid nici cu cele ale adultilor, nici cu cele ale fratilor mai mici. Asta inseamna ca desi atunci cand erau copii poate ca erau fascinati de exlorarea unui muzeu dupa-amiaza, acum prefera sa doarma, sa ia un mic dejun copios si sa hoinareasca noaptea sau dimineata. Aceste schimbari fac ca o vacanta cu adolescentii sa fie destul de complicata, insa nu este imposibil ca ea sa se transforme intr-o aventura pe cinste pentru intreaga familie.

Cheia succesului pentru o vacanta perfecta

Cheia succesului, dupa cum sustin specialistii, o constituie, in primul rand planificarea vacantei. Adolescentii trebuie sa fie implicati in acest proces inca de la stabilirea datei, pana la stabilirea detaliilor ce tin de cazare, de program etc. Alegerea perioadei este, in orice caz, primul lucru care ar trebui facut. Apoi, in functie si de bugetul familiei si de alte prioritati pragmatice, trebuie aleasa cu grija destinatia de vacanta, tinand cont de posibilitatile pe care aceasta le ofera in a satisface dorintele intregii familii. Intreaba-ti copilul adolescent ce isi doreste sa faca in vacanta. Este posibil sa fii surprins ca, spre deosebire de alti ani, copilul tau nu isi doreste decat sa leneveasca pe o plaja timp de o saptamana sau, dimpotriva, isi doreste sa descopere locuri noi, in care nu ati mai fost. Daca dorintele sale nu se potrivesc deloc cu planurile pe care probabil ca tu ti le-ai facut in minte, nu respinge direct ceea ce isi doreste, ci incercati sa gasiti impreuna solutii de compromis. Este posibil, de asemenea, sa te trezesti cu un raspuns neasteptat de genul ”Nu-mi pasa unde mergem !”. Chiar si in aceasta situatie, nu disprea, ci incearca sa trezesti interesul, propunand optiuni din care el sa aleaga. Iata cateva sugestii:

Vacanta all-inclusive

Daca adolescentul tau isi doreste doar relaxare, iar tu vrei un program lejer, fara prea multa bataie de cap in ceea ce priveste masa si activitatile, poti alege o vacanta all-inclusive. Este posibil sa fie un pic mai scumpa, dar daca destinatie este bine aleasa, toata lumea va fi multumita, pentru ca vei putea introduce in program si una sau doua evadari din programul zilnic, in cazul in care iti doresti sa si vizitezi ceva anume.

Croaziera

Poate fi o optiune inedita pentru un adolescent, mai ales daca nu ati mai fost vreodata intr-o croaziera. Desi preturile sunt adesea mari, daca o planifici din timp poate fi o idee excelenta de vacanta cu adolescentii.

Vacanta tematica

Desi la noi ideea nu prea este raspandita, exista optiuni de vacanta inedite, construite in jurul unei activitati interesante pe care poate nu ati mai practicat-o pana acum. De exemplu, puteti alege un loc unde se practica ciclismul, calaria sau alte activitati pentru timpul liber. Sau puteti merge impreuna la un festival care dureaza mai multe zile si sa va construiti programul in jurul acestuia. Pe modelul taberelor tematice pentru copii, puteti gasi solutii care sa implice intreaga familie. Exista cursuri de vara de dans, de gatit, de pictura, etc. la care poate participa intreaga familie.

Parcuri de distractii

Chiar daca a trecut de varsta jucariilor, parcurile de distractii s-ar putea sa il atraga in continuare pe copilul tau adolescent, iar daca si tu esti un fan al lor, cu atat mai bine. Daca, in schimb, nu te dai in vant dupa parcurile de distractii, puteti organiza sejurul in asa fel incat, doua – trei zile sa le petreceti prin imprejurimi, pentru a face alte activitati.

Destinatii de top

Este posibil ca adolescentul tau sa fie incantat de o destinatie turistica foarte cunoscuta, de tipul celor in care trebuie sa ajungi macar o data in viata. Fie ca este vorba despre o capitala sau despre un oras celebru pentru ceva anume, poti planifica un sejur in care sa combini diverse tipuri de activitati pornind de la destinatia aleasa. De exemplu, daca alegi Parisul ca destinatie, dincolo de atractiile arhicunoscute, puteti gandi si o escapada de o zi sau doua prin imprejurimi.

Road trip in familie

O alta idee care s-ar putea sa ii atraga pe adolescenti este un circuit cu masina, al carui traseu sa il stabiliti impreuna. Alegeti impreuna opririle, locurile de vizitat etc. Si lasati-l pe el sa fie copilot.

Desigur, in functie de personalitatea pe care o are copilul tau si mai ales in functie de relatia pe care tu ca parinte o ai cu el, planificarea vacantei precum si vacanta in sine pot fi de-a dreptul dificile. Pregateste-te sa ai nervii tari, mai ales daca copilul tau este la varsta la care teribilismul se transforma in atitudine rebela. Unele lucruri s-ar putea sa le faca doar pentru ca vrea sa fie in centrul atentiei. Refuzurile s-ar putea sa vina doar din lipsa de experienta si din comoditate, iar incapatanarea de a petrece in continuare timp pe telefon sau pe tableta, desi vaanta se prevede a fi interesanta este un fel de reflex al generatiei actuale, asa ca incearca sa nu te enervezi.

Iata si ce solutii au parintii din comunitatea DC care au trecut deja prin experienta vacantei cu adolescentii:

”Incercati sa ii lasati si pe ei sa stabileasca un program pentru toata familia. Sau un anumit traseu cu puncte de atractie - sa il marcheze pe harta si sa-l urmareasca, sa-si aleaga singuri obiective de vizitat. Noi ascultam muzica in masina - ce muzica vrea ea. A facut chiar si CD-uri cu ce sa ascultam la drum lung Acultam si un program rock la radio si taica-sau trebuie sa recunoasca melodia, cantaretul si ea verifica cu shazam si acorda puncte Ii cedez locul din fata si impreuna cu taica-sau isi verifica cunostintele cu semnele de circulatie si reguli.” (viviana)

”Incercand sa le oferim ceva care le place. Anul asta - ca si anul trecut - mergem impreuna la UNTOLD - cel mai cool festival de muzica varstei lor. Organizand chestii cool - am inchiriat o barca in delta si mergem acolo - dar mancam doar ce pescuim. Cred ca alta optiune este sa inviti un prieten in cateva zile de vacanta - in felul asta macar are cu cine sa mai comunice cand nu are Wifi sau baterie. Alta idee este sa jucati TOMANAP in masina - la un drum lung e haios. Sau fazan.” (redactor)

”Unul trece in fata in masina. Asa se plictiseste mai putin si eu pot citi linistita in spate (daca conduc eu iau pe rind pe cate unul Apoi ne jucam in masina: cine vede primul un tractor / o vaca alba / o masina rosie. Mai jucam "ma gandesc la un obiect / animal / film / carte", punem si muzica de care le place lor si au dreptul sa se zbiantuie pe scaune si sa cinte. Daca drumul e lung au si dreptul sa se joace pe DS. Cam o ora daca suntem pe autostrada. Povestim. Mai jucam "leul care doarme" etc. ”(Mik)

”In concedii facem o zi pentru ei (ca inca ii plac castele / acvarii si similare), o zi pentru noi (muzee and stuff). O vizita la un lego store sau un Disney inca e atractiva. Eu recunosc ca nu sunt asa larga incat sa imi stric concediul pe parcuri de distractii. Nu imi plac si nu imi placeau nici macar când eram copil. Adica pardon, e si concediul meu, deci la mine merge cu o zi pentru noi, o zi pentru voi. Punem Zoo, punem acvarii, punem ce o mai fi. Mai un muzeu de istorie naturala care le place intotdeauna, mai unul de stiinte, deci incercam sa impacam si caprele si verzele si cand isi dau ochii peste cap si fac mutre mai tai si macaroana scurt si zic ca mai fac si ce imi place mie. Cand or fi mari sa faca ce or vrea in concedii.” (roxanaz)

”Eu am renunțat sa ma duc in concedii pe care sa mi le strice ei. Prin urmare, destinatiile au in vedere numai distractia lor... Concluzia mea este ca nu merita efortul, banii si nervii sa ii plimbi, in copilarie, pe unde ne place noua adulților. Nu merita nici cand sunt mici, ca nu pricep nimic, nici cand sunt mari, ca nu ii interesează. O sa se plimbe ei singuri, cand o sa fie adulti, si atunci o sa le placa. Si noi o sa ne plimbam, cand nu o sa mai trebuiasca sa ii caram dupa noi. Pana atunci, ori le înghițim figurile, ori planificam concedii unde ei au ce face in primul rand.” (buflea)

”Noi avem noroc ca am avut mereu gusturi comune cu copiii. Mereu am planificat impreuna concediile, astfel încât sa aibă si ei partea lor de distracție. Si cum spuneam, ne plac tuturor piscinele, marea, plaja, parcurile de distracții. Combinate cu plimbari prin orașe si muzee, care au fost interesante mereu. Avem noroc de un copil interesat de geografie, istorie, lume.” (mihaela_s)

Pentru alte idei si schimburi de experienta despre cum ne organzam vacanta impreuna cu copilul adolescent, va invitam la discutia: CU ADOLESCENTII IN VACANTA
 

Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce

A venit vremea primelor intalniri pentru adolescentul tau? Desigur ca iti aduci aminte de primele tale intalniri din perioada adolescentei. Ei bine,  obiceiurile de intalnire s-au schimbat de atunci cand erai tu adolescent.

Cea mai izbitoare diferenta este varsta frageda la care copii incep acum sa se intalneasca: in medie, treisprezece ani si jumatate pentru fete si cincisprezece si jumatate pentru baieti.

Iata mai multe ganduri despre primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. 

5 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

autor: Anamaria Ghiban, Redactor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2016
Anamaria scrie si pe blogul ei AICI

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII