Hernia inghinala la copil

Hernia inghinala la copil

Hernia inghinala la copil

Hernia inghinala este o afectiune comuna la copii. Aceasta poate fi depistata la un copil de 4 luni dar si la un copil de 11 ani. Hernia inghinala este mai frecventa la baieti decat la fete. Varsta optima pentru operatia de hernie imghinala este considerata a fi intre 1 si 4 ani, cand riscurile medicale sunt minime.

- veti citi:
Hernia inghinala la copil
Unde este localizata hernia inghinala?
Cum se identifica hernia inghinala?
Cand mergem la doctor?
Hernia inghinala poate fi confundata
Operatia de hernie inghinala la copil
Experientele ale mamicilor cu hernia inghinala a copilului

Hernia inghinala la copil

Hernia inghinala este o afectiune destul de comuna. Aceasta poate fi depistata la un copil de 4 luni dar si la un copil de 11 ani. Hernia inghinala este mai frecventa la baieti decat la fete. Varsta optima pentru operatia de hernie imghinala este considerata a fi intre 1 si 4 ani, cand riscurile medicale sunt minime.

Unde este localizata hernia inghinala?

La baieti, hernia arata ca o umflatura in zona inghinala - foarte apropiata de zona penisului si se poate extinde in scrot.

hernie inghinala copil

La fete, hernia este tot o umflatura insa este pozitionata ceva mai sus de pliul inghinal. ovarul fetitei este de obicei organul care ocupa sacul herniar.

Cum se identifica hernia inghinala?

Medicul pediatru, medicul de familie sau un medic internist - pot identifica hernia inghinala prin palpare. Insa, diagnosticul final sau recomandarea de operatie o poate da doar un medic chirurg.

Cand mergem la doctor?

- daca hernia nu poate fi reintrodusa in abdomen printr-o presiune usoara
- daca umflatura este vizibila dar dispare cand copilul este culcat pe spate
- copilul are dureri in zona herniei
- copilul are greta, varsaturi si are crampe puternice in zona umflaturii

Hernia inghinala poate fi confundata si cu:

Hidrocelul

Hidrocelul este o formatiune nedureroasa plina cu lichid aflata in jurul unuia sau ambelor testicule si cauzeaza edem (marire de volul) al scrotului sau intregului canal inghinal.  Hidricelul nu prezinta in general un pericol.

Testicul retractil

Testiculul retractil urca uneori in abdomen dar poate fi palpat in scrot - cand copilul este linistit. In mod normal, la nastere - testiculele se gasesc in scrot. Cand un testicol nu este palpat acolo, poate fi vorba despre un testicol necoborat iar aceasta afectiune se intalneste la aproximativ 3-6 % dintre nou-nascutii la termen. Nu se cunosc cauzele aceste afectiuni insa la mai mult de jumatate dintre copilasii care au aceasta problema, testicolul va cobora pana la varsta de 6 luni fara nici un fel de interventie.

Operatia de hernie inghinala la copil

Din pacate sunt situatii cand medicul recomanda operatia de hernie inghinala la copil. 
Daca  in sacul herniar se simt organele abdominale coborate sau daca hernia nu e reductibila,  medicul chirurg va opera pacientul imediat pentru ca exista riscul necrozarii. La bebelusii care au acul herniar fara continut sau plin de lichid, interventia chirurgincala se face in jurul varstei de 1 an pentru ca dupa aceasta varsta sa se inchida spontan canalul peritoneo-labiar sunt egale cu zero. Iata care sunt riscurile si experinte ale multor mamici care si-au operat copilul de hernie inghinala.

Experientele ale mamicilor cu hernia inghinala a copilului

Mda ... Alex, fi-meu, 6 ani (peste 1 luna) - i-a aparut o umflatura inghinal, cam cat o minge de ping-pong ... initial am crezut ca e un ganglion, a fost barbatul cu el azi la doctor - e hernie inghinala si trebuie operat. -citeste in continuare aici.

Nepotica mea de 5 saptamani a fost diagnosticata cu hernie inghinala si i s-a spus ca trebuie operata cat mai curand. Consultul a fost facut de un doctor pediatru, urmeaza saptamana viitoare sa fie consultata si de un specialist citeste continuarea aici

Am o prietena al carei bebelus de 2 luni a fost diagnosticat cu hernie inghinala.Este nascut normal,la termen,a luat bine in greutate pana acum .Aseara a ajuns la urgenta cu el,dupa ce toata ziua a fost agitat,nu a vrut sa manance,l-a vazut un chirurg,i-a facut o "manevra"nu stiu ce si s-a linistit bebe,i-au si internat si tinut sub observatie pana azi cand i-au si externat.Acum eu va intreb,ati patit careva asa ceva cu copiii vostri?Este nevoie de operatie sau nu?Ma gandesc ca totusi este prea micut pt o interventie chirurgicala desi prea multe optiuni nu exista la hernie citeste in continuare aici.

Am un bebe de 9 luni care s-a nascut cu hernie inghinala. A facut cumva niste crize slabutze pe la 2-3 luni si dupa un control la medicul lui s-a ajuns la concluzia ca s-a inchis si nu este de operat (desi operatia se face mai tarziu!) citeste in continuare aici

Eu i-am descoperit prima hernie lui matei la 8 luni si medicul a amanat-o cat a putut pena la 1.3 ani cand a inceput sa faca niste crize tare urate voma,lesina de durere,hernia se strangula,este bine sa nu se ajunga aici.acum dupa 2 ani am descoperit hernia si pe parte dreapta si nu am mai asteptat,la o saptamana dupa ce am vazut ca i-a aparut l-am si operat,de teama sa nu mai trec prin ce-am trecut.operatia dureaza 30 de min ute cu tot cu anestezie.a fost mult mai usor la prima hernie,cand era mai mic , nici nu a costientizat ca e operat sau ca ar avea ceva,fata de acum , cand a fost un cosmar,cand i-a pus branula , cand l-a luat in sala de operatii.acasa am plecat in aceeasi zi citeste in continuare aici.

autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate (c) 2018 - referinte: WebMD si Academia Americana de Pediatrie 2018

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII