Lipsa de somn a părinților de copii mici: Impact asupra sănătății, relațiilor și vieții de Zi cu Zi

Lipsa de somn a parintilor de copii mici - impactul asupra sanatatii, relatiilor și vieții de zi cu zi

Lipsa de somn a părinților de copii mici: Impact asupra sănătății, relațiilor și vieții de Zi cu Zi

Privarea de somn este o problemă comună pentru părinții de copii mici și poate avea consecințe semnificative asupra sănătății fizice și mentale. Studiile arată că lipsa somnului poate duce la oboseală cronică, iritabilitate, pierderea concentrării și a memoriei, precum și la un risc crescut de boli cardiovasculare, diabet și obezitate. De asemenea, sistemul imunitar este slăbit, ceea ce face ca părinții să fie mai susceptibili la infecții și alte afecțiuni.

Si mai mult, relațiile personale pot suferi din cauza lipsei de somn. Părinții obosiți tind să fie mai iritabili și mai puțin răbdători, ceea ce poate duce la conflicte și tensiuni în relațiile de cuplu. De asemenea, lipsa de somn poate reduce capacitatea de a comunica eficient și de a rezolva problemele împreună, ceea ce poate afecta negativ relația. În unele cazuri, stresul și tensiunea pot duce chiar la destrămarea relațiilor de cuplu.

Provocările lipsei de Somn suficient

Când părinții copiilor mici se plâng de lipsa somnului, acest lucru este adesea minimalizat ca fiind „doar o parte din jobul nou pe care il au dar si ca ceva absolut firesc...”. Însă, privarea cronică de somn afectează profund corpul și psihicul unui adult.

tata de bebelus
Tati este esential pentru echilibrul emotional al unei mami de bebe. ❤️
... pentru ca orice mamica puternica are nevoie si de timp pentru ea. Pentru re-calibrarea echilibrului...😘 imagine de aici
 

Studiile de la Universitatea din Warwick, Marea Britainie -  arată că durata și calitatea somnului părinților sunt reduse în primii șase ani de viață ai copilului, comparativ cu perioada de dinaintea nașterii acestuia. OK pana aici stim insa studiul explica cum privarea severă de somn poate avea consecințe grave.

Experiența Jessicăi

Jessica, mamă a unui băiețel de cinci ani și a unei fetițe nou-născute, a avut parte de nopți in care somnul a fost intrerupt ani de zile. Baietelul ei a suferit de colici și alergie la laptele de vacă, ceea ce i-a cauzat dureri de stomac și nopți albe. Lipsa somnului și-a pus amprenta asupra sănătății ei fizice și mentale.

„După luni de chin, baietelul meu a primit medicamente și alimente adecvate, iar situația s-a îmbunătățit. Dar, chiar și așa, s-a trezit de câteva ori în fiecare noapte timp de ani de zile.”

Consecințele pe Termen Scurt și Lung a lipsei de somn

A. Kurvers, expert în somn și medic pediatru olandez, observă zilnic părinți obosiți. Privarea de somn pe termen scurt poate duce la oboseală, iritabilitate, pierderea concentrării, uitare, susceptibilitate la boli și un apetit crescut pentru carbohidrați. Aceste simptome dispar de obicei odată ce copilul începe să doarmă mai bine.

Dar, pe termen lung, privarea gravă de somn este asociată cu obezitatea, diabetul, bolile cardiovasculare, burnout-ul, îmbătrânirea pielii și depresia. De asemenea, relația dintre părinți și copil poate fi afectată.

Jessica a experimentat multe dintre aceste consecințe. Lipsa somnului a avut un impact negativ asupra relației cu partenerul ei, iar în cele din urmă casnicial lor s-a destrămat. Apoi, din cauza lipsei de concentrare, a fost nevoită să ia concediu medical, iar relațiile cu prietenii au avut de suferit.

Impactul somnului insificient asupra copiilor

Privarea de somn poate afecta și copiii. Pe termen scurt, aceștia pot avea dificultăți de concentrare la școală. Pe termen lung, lipsa severă de somn poate afecta negativ dezvoltarea cognitivă, psihologică și socială a copilului.

Specialistii recomandă alternarea „turelor de noapte” între părinți și practicarea unei bune rutine a somnului pentru copii. Orele regulate de culcare, un ritual fix de somn și evitarea stimulilor înainte de culcare sunt esențiale. Dacă aceste măsuri nu funcționează, este important să se caute ajutor profesional.

► Citeste in continuare Somnul unei proaspete mamici - 7 sfaturi pentru a castiga un pic de odihna
 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII