Fetita ta si prima menstruatie; cum sa abordezi aceasta conversatie cu tact - 10 sfaturi de la psiholog

Fetita ta si prima menstruatie; cum sa abordezi aceasta conversatie cu tact - 10 sfaturi de la psiholog

Fetita ta si prima menstruatie; cum sa abordezi aceasta conversatie cu tact - 10 sfaturi de la psiholog

Orice mamă trebuie să își învețe fiica despre viața și schimbările care vor avea loc în corpul ei pe măsură ce crește. Această comunicare deschisă și sinceră este esențială pentru ca fiica să înțeleagă și să treacă prin această perioadă de tranziție în viața ei. Cu toate acestea, este crucial să facem acest lucru cu tact și sensibilitate.

Prima menstruatie a fiicei tale: cum o pregatesti

Orice mamă trebuie să își învețe fiica despre viața și schimbările care vor avea loc în corpul ei pe măsură ce crește. Această comunicare deschisă și sinceră este esențială pentru ca fiica să înțeleagă și să treacă prin această perioadă de tranziție în viața ei. Cu toate acestea, este crucial să facem acest lucru cu tact și sensibilitate.

Faptul că mama își îndrumă fiica în această direcție nu înseamnă doar transmiterea de informații despre corpul și menstruația ei, ci și oferirea unui spațiu în care fiica să se simtă confortabilă să pună întrebări și să își exprime neliniștile sau confuziile. Tactul constă în a asculta cu atenție și a valida sentimentele și întrebările ei, indiferent cât de mici sau mari ar putea părea. Este important să evităm judecățile sau critica și să oferim sprijin și încredere în procesul de dezvoltare al fiicei noastre.

De asemenea, este benefic să includem aspecte legate de respectarea igienei personale și să-i prezentăm opțiunile disponibile pentru produsele menstruale. Cu tact și sensibilitate, mama poate ajuta fiica să navigheze cu încredere prin această etapă a vieții ei și să o pregătească pentru schimbările care vin. Comunicarea deschisă și empatică între mamă și fiică poate contribui la întărirea legăturii lor și la formarea unei înțelegeri profunde și de lungă durată.

10 sfaturi de la psiholog

Atunci când o mamă discută cu fiica ei despre prima menstruație, consider că cel mai important sfat pe care i l-aș oferi este să creeze un mediu deschis, cald și lipsit de jenă în timpul conversației. Iată câteva aspecte cheie pe care o mamă le-ar putea lua în considerare:

1. Alege un moment potrivit: Găsiți un moment în care amândouă sunteți relaxate și puteți avea o discuție fără a fi întrerupte. Este important ca fiica să se simtă confortabil în timpul conversației.

2. Fii pregătită și informată: Mamele ar trebui să se informeze în prealabil despre menstruație, astfel încât să poată răspunde la întrebările fiicei lor. Să ofere informații corecte și precise este esențial.

3. Folosește un limbaj potrivit vârstei:
Adaptă informațiile la nivelul de dezvoltare și vârsta fiicei tale. Evită utilizarea unui limbaj prea tehnic sau confuz.

4. Ascultă cu atenție: Permite fiicei tale să își exprime întrebările, neliniștile și emoțiile. Ascultă cu atenție și validează aceste sentimente. Este important să simtă că poate vorbi deschis cu tine.

5. Răspunde la întrebări cu calm: Dacă fiica ta are întrebări sau îngrijorări, răspunde-le cu calm și liniște. Evită să subestimezi sau să minimalizezi sentimentele ei.

6. Vorbește despre igienă și produse menstruale: Discută cu ea despre importanța igienei personale în timpul menstruației și prezintă-i diferitele opțiuni de produse menstruale disponibile, cum ar fi tampoanele sau absorbantele.

7. Fii deschisă la discuție continuă: Subliniază că aceasta este doar prima conversație și că poate să vină oricând cu întrebări suplimentare. Fiind deschisă la dialog în continuare, îi oferi un spațiu sigur pentru a discuta despre orice îngrijorare sau problemă legată de menstruație în viitor.

8. Încurajează-o să împărtășească subiectul cu prietenele: Sugerează-i că ar putea vorbi cu prietenele apropiate despre experiența sa. Acest lucru poate contribui la normalizarea subiectului și la eliminarea stigmatului.

9. Normalizeaza trecerea la femeie: Încheie conversația subliniind că această etapă marchează trecerea ei în lumea femeilor și că este ceva normal și natural.

10. Menține legătura emoțională: Asigură-te că rămâneți conectate emoțional și că ea știe că poate veni întotdeauna la tine cu orice problemă sau neliniște.

Discuția despre menstruație poate fi un moment semnificativ în relația dintre mamă și fiică. Cu o abordare atentă și empatică, această conversație poate deveni un moment de legătură și înțelegere între cele două.

Cateva sfaturi pentru parintii de parinti de adolescenti

Certurile cu copilul adolescent - cum ajungem acolo și 3 sfaturi pentru a le evita

Creierul unui adolescent: despre vulnerabilitate, stres, emotie si lumea lor curajoasa

14 ani, vârsta marilor provocări pentru părinții de fete - despre crize de personalitate și comunicare: sfatul psihologului

 

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2023
referinte: empoweringparents.com,psychologytoday.com, theconversation.com,

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII