Contactul piele-piele stimulează activitatea creierului bebelușului și reglează hormonii de stres. Iată detalii despre beneficiile acestei legături intense a iubirii pentru bebe

Contactul piele-piele stimuleaza activitatea creierului bebelusului si regleaza hormonii de stres. Iata detalii despre beneficiile acestei legaturi intense a iubirii pentru bebe

Contactul piele-piele stimulează activitatea creierului bebelușului și reglează hormonii de stres. Iată detalii despre beneficiile acestei legături intense a iubirii pentru bebe

Instinctual știm că atingerea mamei este intotdeauna aparte. Dar in special pentru un bebe al cărui creier incă nu este complet structurat, aceasta atingere -  contactul piele-piele (sau skin-to-skin este extrem de importantă.

• Cercetările explica in ce fel contactul piele-piele în primele luni de viață poate juca un rol cheie în dezvoltarea bebelușului, influențând activitatea creierului și hormonii de stres în momentele esențiale ale dezvoltarii sale.

veti citi

Legatura iubirii este transmisă prin piele: Contactul timpuriu piele- piele stimuleaza creierul bebelușului

Contactul piele-piele se poate face prin plasarea bebelusului direct pe pielea parintelui, de obicei pe piept sau pe spate. Acest lucru poate fi facut dupa nastere, in primele ore sau zile de viata ale bebelusului - dar si zilnic in primele luni de viata. Este important ca mami sau tati sa aiba o piele curata si uscata, iar bebelusul sa fie plasat intr-o pozitie confortabila.

Este de asemenea important ca parintele sa se asigure ca bebelusul este acoperit suficient pentru a se pastra la cald, dar sa nu fie supraacoperit, deoarece acest lucru poate duce la supraincalzire. Daca bebelusul are pielea uscata, parintele poate aplica putin ulei sau crema pentru piele pentru a mentine pielea hidratata.

Contactul piele-piele poate dura atat cat doreste parintele sau bebelusul, de obicei intre 15 si 60 de minute. Acest lucru poate fi facut de mai multe ori pe zi, in functie de nevoile si dorintele parintelui si ale bebelusului.

Experientelele interactive ale bebelusului sunt foarte importante pentru creierului sau - latura emotională

Conform studiilor publicate de Academia Americana de Pediatrie, „Creierul nostru nu este complet dezvoltat atunci când ne naștem, în special regiunile care ne confera personalitatea unică, cum ar fi cele asociate cu planificarea și controlul emoțiilor iar experiențe interactive timpurii sunt cu adevărat importante”.

contact piele-piele bebelusi
👉Contactul piele-piele este parte esentiala a celui de al patrulea trimestru de sarcina.

Prin contactul piele-piele, bebe se poate ghemui in siguranta langa inima mamei, recunoscand bătăile inimii lui mami pentru a-si regla propria inimioara. Poate incă simti vibrația familiară a vocii lui mami ce ii da un sentiment de calm și siguranță.
Și, deși de la zi la zi bebe va fi din ce in ce mai independen în reglarea tuturor acestor funcții și emoții corporale, este nevoie de timp...

Într-un studiu recent, o echipa de cercetatori americani, citata de WEBMD au studiat o metodă numită îngrijirea cangurului, dezvoltată în 1978 în Bogotá, Columbia, pentru a ajuta mamele copiilor prematuri să-și mențină copiii la cald în absența incubatoarelor. Gol, în afară de scutec, bebelușul este ghemuit aproape de pieptul gol al îngrijitorului său, cu capul în picioare, o pătură așezată peste corp ca o pungă de cangur.

Cercetările anterioare au demonstrat o serie de beneficii, de la ajutarea bebelușului să mențină o temperatură corporală sănătoasă și ritmul cardiac până la scăderea riscului de infecție, precum și creșterea aportului de lapte al mamei. Un studiu israelian pe 150 de sugari prematuri a constatat că cei care au beneficiat de 1 oră de îngrijire cangur pe zi, în primele 14 zile de viață, au dormit mai bine și au obținut scoruri mai mari la testele cognitive din timpul anilor de scoala.

Cum s-a facut studiul

Echipa de cercetatori a căutat să afle exact ce se întâmplă în creierul și corpurile bebelușului pentru a genera aceste beneficii și dacă bebelușii sănătoși născuți la termen au beneficiat, de asemenea. Echipa a urmărit 33 de perechi mamă-copil, instruindu-i pe jumătate să practice îngrijirea cangurului cel puțin 1 oră pe zi timp de 6 săptămâni. Între timp, echipa ei a măsurat nivelurile de oxitocină (cunoscută adesea sub numele de hormonul de a se simți bine) și de cortizol (hormonul stresului) la toți copiii și mamele.

La 3 luni, au măsurat activitatea creierului bebelușilor, în timp ce erau treji, folosind capace minuscule încorporate cu senzori de electroencefalogramă (EEG).

„Am descoperit că îngrijirea cangurului (contact piele-piele) a promovat modele active si sanatoase ale activității creierului sugarului și influenteaza hormonii mamei și a sugarului legați de atașament”, conclude studiul american - citat de Academia Americana de Pediatrie.

Bebelușii care aveau contact zilnic piele-la-piele au prezentat niveluri mai mari de oxitocină în general. Și după o experiență ușor frustrantă (când mama și-a ținut brațele în jos pentru scurt timp) au arătat niveluri mai scăzute de cortizol. Creierul lor arăta, de asemenea, diferit, cu mai multă activitate în domenii asociate cu reglarea emoțiilor, gândirea de ordin superior și o abordare curioasă și exterioară a lumii.

„Chiar și 6 săptămâni de îngrijire cangur au părut să le influențeze dezvoltarea creierului”.

Mamele au beneficiat și ele, arătând niveluri mai ridicate de oxitocină care, sugerează unele cercetări, ar putea ajuta la prevenirea depresiei postpartum. Alte studii sugerează că bebelușii obțin beneficii similare atunci când tata sau alt îngrijitor servește drept „cangur”.

Sfaturi practice
• Asezati-vă pe fotoliu, fără cămașă sau fără sutien și cămașa deschisă.
• Nu stați drept. Mai degrabă, aplecă-te pe spate la un unghi de 30 până la 40 de grade.
• Pune copilul pe piept, cu fața către tine, purtând doar un scutec (și o caciulita dacă este necesar, pentru căldură).
• Nu lăsați capul bebelușului să se sprijine cu fața în jos pe piept. Întoarceți-l în lateral.
• Umerii bebelușului ar trebui să stea plat pe piept, cu picioarele îndoite într-o poziție asemănătoare unei broaște, dacă este posibil.
• Gâtul sugarului trebuie să fie drept și ușor întins pentru a asigura respirația neobstrucționată.
• Puneți o pătură peste spatele copilului sau acoperiți-o cu cămașa.
• Urmăriți copilul pentru a vă asigura că este confortabil.

În mod ideal, faceți acest lucru timp de 60 până la 90 de minute de mai multe ori pe săptămână.

Contactul piele-piele cu bebelusul este important pentru mai multe motive:

Creste atasamentul: Contactul piele-piele poate ajuta la cresterea atasamentului dintre parinte si copil, deoarece poate creste nivelul de oxitocina, hormonul care favorizeaza atasamentul, in sangele ambilor.

Regleaza temperatura bebelusului: Contactul piele-piele poate ajuta la mentinerea temperaturii corporale a bebelusului la niveluri optime.

Regleaza ritmul respirator: Contactul piele-piele poate ajuta la reglarea ritmului respirator al bebelusului, deoarece poate ajuta la stabilizarea frecventei si profunzimii respiratiei.

Ajuta la hranire: Contactul piele-piele poate ajuta la stimularea reflexului de supt al bebelusului, ceea ce poate facilita alimentatia.

Creste imunitatea: Contactul piele-piele poate ajuta la transferul de bacterii benefice de la parinte la copil, ceea ce poate contribui la dezvoltarea sistemului imunitar al bebelusului.

Citeste mai multe detalii aici 6 beneficii ale contactului piele-pe-piele cu bebe - de la stimularea imunitatii la reglarea ritmului cardiac

Asadar,  contactul piele-piele poate fi un mod eficient de a raspunde nevoilor fizice si emotionale ale bebelusului si poate contribui la dezvoltarea sanatoasa a acestuia.

O veste buna pentru tatici - si taticii pot face aceasta activitate de stimulare  piele-piele cu bebe

Da, taticii pot face contact piele-piele cu bebelusul lor. Contactul piele-piele poate avea beneficii atat pentru parinte, cat si pentru copil, indiferent de genul parintelui. Taticii pot profita de aceasta oportunitate pentru a-si dezvolta atasamentul fata de copilul lor si pentru a oferi sustinere emotionala si fizica acestuia.

Este important ca taticii sa fie implicati in ingrijirea bebelusului lor inca de la inceput, astfel incat acestia sa se poata dezvolta ca parinti si sa creeze un atasament puternic cu copilul lor. Contactul piele-piele poate fi un mod eficient de a face acest lucru. Taticii ar trebui sa discute cu partenera lor despre modalitatile prin care pot participa la ingrijirea bebelusului, inclusiv prin contactul piele-piele.

Citeste si: Prima lectie de viata a bebelusului: lectia iubirii

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajariBebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com  - toate drepturile rezervate © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII