Cat timp zilnic trebuie sa isi dedice un copil pregatirii pentru scoala?

Cat timp zilnic trebuie sa isi dedice un copil pregatirii pentru scoala?

Cat timp zilnic trebuie sa isi dedice un copil pregatirii pentru scoala?

Asa cum bine spune o mamica de la Desprecopii, adultii nu muncesc mai mult de 8 ore pe zi. Deci de ce ar trebui un copil sa mearga la scoala 5 ore si sa invete inca 5 acasa? E normal asa ceva? Tinand cont de faptul ca un scolar este un copil ...cat timp este prea mult?  In prezent in Romania se discuta tot mai despre reglementarea timpul pe care un elev il dedica scolii - in afara orelor de scoala.  Adica, in clasele primare - sa nu invete mai mult de o ora iar in clasele secundare sa nu invete mai mult de doua.

Desigur ... aici e nevoie de opinia parintilor. Iata o dezbatere a parintilor de la Desprecopii.

- veti citi:
Cat timp zilnic trebuie sa isi dedice un copil pregatirii pentru scoala?
Cat ar fi normal sa invete copilul meu in afara orelor de scoala?
Iata parerea parintilor de la Desprecopii
Nu sunt convinsa ca a NU face nimic pentru scoala toata vara e bine - pentru ca am vazut ca la inceput de scoala .... rotitele sunt un pic intepenite :)
Munca sustinuta face diferenta
Eu sunt adult insa mai mult de 8 ore nu lucrez niciodata
Parerea completa a unei mamici - profesoare:
Din cauza asta mi se pare cat se poate de binevenita o reglementare a numarului de ore pe care ar trebui sa-l aloce fiecare elev temelor, conform varstei.
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Forum de Parenting modern

Cat timp zilnic trebuie sa isi dedice un copil pregatirii pentru scoala?

Sunt scolari care isi fac temele pentru a doua zi in 10 minute, altii in 2 ore, altii deloc. Dar este adevarat ca odata cu inaintarea in anii de scoala, temele devin tot mai ample, proiectele pentru scoala devin tot mai complicate, eseurile, pregatirea pentru teste...tot mai solicitante. Si - asa cum bine spune o mamica de la Desprecopii, adultii nu muncesc mai mult de 8 ore pe zi - de ce ar trebui un copil sa mearga la scoala 5 ore si sa invete inca 5 acasa? E normal asa ceva?

Deci,  tinand cont de faptul ca un scolar este un copil ...cat timp este prea mult?  In prezent in Romania se discuta tot mai despre reglementarea timpul pe care un elev il dedica scolii - in afara orelor de scoala.

Adica, in clasele primare - sa nu invete mai mult de o ora iar in clasele secundare sa nu invete mai mult de doua. Desigur ... aici e nevoie de opinia parintilor.

Cat ar fi normal sa invete copilul meu in afara orelor de scoala?

Trebuie sa recunoastem ca orice parinte ... are aceasta dilema. Cat ar fi normal sa invete copilul meu in afara orelor de scoala?
Exista copii care iau note frumoase si invata doar o ora acasa (sau asa spun ei ...:) ... altii care invata cu orele si rezultatele sunt mediocre. Dexbaterea este foarte utila pentru parintii de scolari. Sunt multe subiecte de discutie - despre cat de multe teme pentru acasa primesc copii in sistemul de invatamant romanesc. Dar sunt ele prea multe? Sunt necesare?

Iata parerea parintilor de la Desprecopii

Parerile sunt impartite insa toate vocile au un punct de vedere foarte corect.

Nu sunt convinsa ca a NU face nimic pentru scoala toata vara e bine - pentru ca am vazut ca la inceput de scoala .... rotitele sunt un pic intepenite :)

Cand copilul meu era in clasele primare - in maxim 30 de minute termina ce avea de facut pentru acasa (era pe atunci la o scoala olandeza)
Acum  - copilul meu este in liceu iar pregatirea pentru a doua zi de scoala - dureaza cel putin 4 ore. In general, la 20.30 termina ... si se apuca de altceva - care ii face placere - pasiunea lui e muzica.
 
Insa, sunt alti colegi care invata in fiecare zi - de la 5 seara pana la 12. Da, unii au rezultate fantastice...
O fi munca lor rezultatul faptului ca isi dedica mult timp sau a metodei prin care invata? Nu stiu.
 
Despre vacantele de vara - copilul meu nu a avut niciodata teme pentru vacanta de vara. Stiu insa ca in invatamantul romanesc se dau teme pentru vacanta.
SIncer, nu stiu cum e mai bine  - si  - trebuie sa recunosc ca nu sunt convinsa ca a NU face nimic pentru scoala toata vara e bine - pentru ca am vazut ca la inceput de scoala .... rotitele sunt un pic intepenite :)
 
Apoi, la cat timp pierd copiii nostri pe tablete sau telefoane ... zau ca mai bine ar face un mic eseu pentru scoala, = o data pe saptamana, in timpul vacantei - decat DOLCE VITA FAR NIENTE.
 
Desigur, discutia e subiectiva. Eu v-am prezentat cazul meu insa stiu ca fiecare copil e unic. (autor: Redactor Desprecopii)

Pe de alta parte, traim intr-o lume tot mai competitiva. Si, desigur ...e la latidutinea noastra sa facem alegeri;

Munca sustinuta face diferenta

Parerea mea este ca pana la urma munca sustinuta face diferenta.
Acum mult/putin, ce inseamna mult/putin ptr fiecare copil asta se face acasa in familie. Ministrul poate doar sa reglementeze cantitatea de teme ptr acasa.
Noua invatatoarea ne-a spus la sedinta: astea sunt temele acasa, daca vreti puteti face toata cartea. Asa ca, fiecare face in plus, doar daca vrea.
Iar copiii nu fac teme acasa peste vacanta ca sa n-o supere pe doamna, ci ptr ca uita peste vacanta. Comparativ cu alte tari vacanta de vara in Romania este foarte lunga. (autor Dana Vio)

Eu sunt adult insa mai mult de 8 ore nu lucrez niciodata

Ai mei sunt in clasa a V-a. In functie de ce ore au de pregatit pt a doua zi, temele scrise +invatatul dureaza intre 3-4 (minim) si chiar 5-6 ore . In medie, as zice 4-5 ore /zi, in conditiile in care in weekenduri isi fac temele scrise pt luni, marti si miercuri ce se poate.  La scoala stau 5 ore /zilnic. Rezulta un 9-10 ore de scoala si pregatire pt scoala pe zi. Mie nu mi se pare deloc normal. Eu mai mult de 8 ore nu lucrez niciodata.
 
La I-IV au avut o invatatoare care le dadea putine teme, in vacantele de peste an nu aveau nimic, in vacanta de vara aveau cate un caiet de lucru. nu i-a cocosat niciodata cu teme si munca multa, si totusi toti profesorii au zis dupa primele 2 luni ca a lor clasa e cea mai buna din generatia de-a V-a din scoala.  Secretul nu e in mult munca acasa, cat mai ales in explicat si facut sa inteleaga materia din clasa toti copiii. Si ore suficiente alocate.  Cand programa te obliga la matematica de ex. sa introduci o notiune noua intr-o ora , sa exersezi pe ea maxim 2-3 ore, apoi sa treci la altaceva, e imposibil pt toti copiii sa inteleaga si sa fixeze notiunile noi fara multe teme si mult lucru acasa.
Aici cred eu ca e problema, la programa mult prea incarcata. (autor - Laura25)

Parerea completa a unei mamici - profesoare:

Este foarte binevenita o reglementare in acest sens. Asta pentru a avea instrumentele legale cu care sa reactionezi in cazuri absurde, in situatii in care copiii primesc de pe o zi pe alta zece foi de probleme la matematica, fara sa mai luam in calcul poezia la romana, proiectul la stiinte si lectia de la istorie.

Cred ca in multe cazuri temele sunt rezonabile - la noi, deocamdata, sunt. Dar stiu sigur ca sunt si situatii ca cele de mai sus. Iar parintii - sau chiar si membrii corpului profesoral - nu au la indemana argumente legale pentru a domoli posibilele excese de zel ale unor profesori care uneori isi pierd simtul realitatii. Adica nu au alte argumente in afara de cele ale bunului simt si masurii, care sunt de multe ori subiective.
Da, exista nenumarate cazuri de excese. Cunosc profesori care dau de lucru enorm de mult elevilor, cu argumentul ca, daca nu pot face temele, poate nu-si au locul in liceul respectiv - de multe ori unul de elita. Si atunci se intampla unul din doua lucruri: sunt elevi foarte constiinciosi si silitori care fac eforturi supraomenesti - si nu, nu exagerez - pentru a rezolva toata tema. Lucreaza pana noaptea si se trezesc cu noaptea-n cap sa repete. Multi cedeaza nervos uneori, pe urma isi revin si intreaga lor viata e o fuga dupa timp si de la o lectie la alta. E adevarat, pe de alta parte, ca, in general, dintre ei se numara cei care urmeaza ulterior facultati in strainatate, care isi construiesc cariere de exceptie.

Mai sunt ceilalti - care sunt depasiti de cantitatea de teme si nu mai depun efortul sa le realizeze. Astia incearca sa fenteze cat pot, invata strictul necesar, copiaza teme / proiecte, lipsesc de la ore cand se poate. Supravietuiesc. Se adapteaza. Riscul enorm este ca, fiind sufocati de prea multe cerinte, sa nu le indeplineasca nici pe cele pe care ar putea sa le atinga. Pentru ca li se pare nerealist, pentru ca simt ca nu vor reusi. Si atunci, multi dintre ei isi coboara stacheta jos, mult prea jos si fenteaza cu succes un sistem care, din pacate, nu-I ajuta sa-si realizeze potentialul. E si asta un mijloc prin care ajungem sa avem mediocritatea pe care o hulim la fiecare examen de bacalaureat.

Din cauza asta mi se pare cat se poate de binevenita o reglementare a numarului de ore pe care ar trebui sa-l aloce fiecare elev temelor, conform varstei.

Din cauza asta mi se pare cat se poate de binevenita o reglementare a numarului de ore pe care ar trebui sa-l aloce fiecare elev temelor, conform varstei. Sigur ca e un standard oarecum rigid, sigur ca e o generalizare care nu tine cont de particularitatile de invatare ale fiecaruia. Dar e un standard necesar pentru a avea un punct de reper. Sunt de acord ca un elev super-ambitios va depasi oricum acest numar de ore recomandat pentru studiul zilnic; o va face insa din dorinta lui proprie de perfectionare. Si atunci nu va resimti presiunea lui "trebuie", ci pe cea pozitiva a lui "vreau". Pentru un elev mediu, insa, stacheta ridicata prea sus pentru putintele lui va avea exact rezultatul invers: o va ocoli. Va trece pe sub ea. O inaltime rezonabila, insa, il va stimula si-I va da incredere. Eu asa vad lucrurile.

Sigur, nu stiu exact care ar fi numarul de ore corect - si sunt sigura ca nici ministrul nu stie exact. Sper din suflet ca se va ajunge la acest numar in urma consultarii pedagogilor, a psihologilor, a medicilor. Dar necesitatea acestei reglementari ar fi, dupa mine, utila pentru toata lumea.
Nu, eu nu vad reglementarea acestui aspect ca pe o abdicare de la performanta, ci din contra, ca pe o stimulare a ei. Pentru ca, in termeni reali: un copil in clasele gimnaziale are si 6-7 ore pe zi. Plus doua ore teme, ar fi mai mult decat programul zilnic de munca al unui adult. E necesar mai mult de atat? Oare mai putem vorbi de performanta si calitate in aceste conditii?

Sigur.... problema e mult mai complexa decat am expus-o eu. M-am referit strict la timpul alocat temelor. Pentru ca cele doua ore de teme sa fie suficiente si eficiente e nevoie, desigur, de ore de curs eficiente, clare, explicite. De metode adecvate, de programa corecta, etc, etc, etc. Fapt care deschide larg discutia catre gaurile negre din invatamantul nostru, pe care se pare ca nicio reforma nu le poate atinge. (autor Nana01)

Dezbaterea completa de pe forumul Desprecopii

Va invitam sa va expuneti punctul de vedere la topicul dezbatere de pe forum: Cat trebuie sa invete un copil in afara orelor de scoala? - dezbatere Desprecopii

Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare

Toti parintii vor sa fie mandri de inteligenta copiilor lor, dar exista mai multe moduri in care un copil isi poate arata inteligenta. Din nefericire, nu fiecare tip de inteligenta este la fel de usor de recunoscut, si nu fiecare tip de inteligenta este la fel de rasplatit.

Aflarea stilului unic de invatare al copilului tau te poate ajuta sa-i dai recunoasterea de care are nevoie si sa te asiguri ca va profita la maxim de scoala si de viata.

Iata sfatul psihologilor de la Desprecopii.com despre modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare.

Forum de Parenting modern

Suntem parinti si invatam mereu: Despre MESERIA DE PARINTE. Experiente, intrebari si milioane de nelinisti. Asta inseamna sa fii parinte.

Va recomandam sa mai cititi:

Incepe scoala: 11 sfaturi de organizare pentru parinti
Importanta familiei in procesul de invatare
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Modurile de inteligenta ale copiilor si modul lor specific de invatare
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Copiii au nevoie de disciplina

autor:Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2017

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:La scoala

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 2 comentarii

  1. Văduva Carmen
    Văduva Carmentrimis la 17/12/2020

    Este normal că un copil de 10ani sa stea la școală 10ore (after+o ora de actorie și dicție)și când ajunge acasă să mai aibă și teme....pai mai este bun copilul ăsta de ceva....ei nu mai au viața de copil...nu se mai joaca sunt niste copii nu roboti...vi se pare normal...trăim într-o țară de rahat...ne' miram de ce renunță copii la școală 🤨😠😡

    Raspunde la acest comentariu
  2. Adriana
    Adrianatrimis la 5/12/2016

    Este foarte important pentru parinti sa gaseasca balanta corecta intre joaca, relaxare, sport s scoala

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII