5 metode pentru urmărirea ovulației: cu sfaturi esențiale

5 metode pentru urmarirea ovulatiei: cu sfaturi esentiale

5 metode pentru urmărirea ovulației: cu sfaturi esențiale

Despre ovulatie ar trebui sa fie simplu: Stiind cand are loc ovulatia, cuplurile vor sti cand sa faca sex pentru a concepe un copil. Cu toate acestea, am aflat din capitolul despre ovulatie din ghidul nostru ca urmarirea ovulatiei bazata pe ultimul ciclu menstrual este problematica.

Exista insa si alte metode, mai sigure pentru a urmari ovulatia. Dar fiti atenti! Ovulul este disponibil pentru fertilizare numai 12 pana la 24 ore intr-un ciclu. Acesta este un interval de timp foarte scurt! Urmarirea ovulatiei poate deveni cu usurinta o corvoada si sexul doar ceva ce trebuie facut la o ora fixa. Este important sa va pastrati romantismul si spontaneitatea. Iata in continuare 5 metode pentru urmărirea ovulației: cu sfaturi esențiale.

- veti citi:
urmarirea ovulatiei
Metoda calendarului
Calculatorul clasic al perioadei fertile
Metoda simpla a calendarului
Metoda zilelor standard
Metoda zilelor standard modificate
Constientizarea fertilitatii si monitorizarea ovulatiei
Constientizarea fertilitatii
Teste si monitoare de ovulatie
Cunoaste-ti corpul: semnale subtile ale ovulatiei

Date cheie despre urmarirea ovulatiei

Intr-un ciclu, ovulul este disponibil pentru fertilizare numai 12 pana la 24 ore. Un interval de timp foarte scurt!

Parca spuneati ca perioada fertila este de 6 zile? Acum vorbim de ore? Cele 12 - 24 de ore reprezinta momentul cand ovulul este disponibil pentru conceptie. Spre deosebire de ovul, sperma este disponibila in uter pentru o perioada mai lunga pentru a produce fecundarea. Spermatozoizii pot trai in interiorul uterului pentru 2, 3 si chiar pana la 5 zile. Aceasta este o parte din motivul pentru care perioada fertila este de 6 zile si nu 12 - 24 de ore.

In plus, conceptia este mult mai probabila daca sperma este in asteptarea oului. Prin urmare, cel mai bine este ca sperma sa astepte in interiorul ovulului, decat sa faceti sex exact in momentul ovulatiei. Acest lucru va ofera o marja de manevra mult mai flexibila. Deci, cum putem urmari ovulatia? Exista doua abordari de baza pentru urmarirea ovulatiei. O abordare utilizeaza calendarul si presupunerea momentului ovulatiei, iar cealalta abordare masoara modificarile fizice din organism pentru a determina ovulatia.

1. Metoda calendarului

Despre metoda calendarului am discutat deja in capitolul precedent. Vom relua o serie de informatii pentru cei care nu au parcurs capitolul precedent.

Exista asadar mai multe metode bazate pe calendar pentru aflarea ovulatiei si sincronizarea actului sexual pentru conceptie. Unele sunt complicate si trebuie sa urmariti fiecare ciclu menstrual timp de mai multe luni, apoi sa faceti calcule. Altele va indruma doar sa notati prima zi a ciclului menstrual apoi sa gasiti ziua fertila. Din pacate, majoritatea sunt bazate pe aceleasi ipoteze care nu ofera o certitudine, ipoteze pe care vi le-am aratat in ultimul capitol. Daca folositi aceste metode, ati putea pierde "oportunitati cheie" pentru conceptie, oportunitati care apar doar o data pe luna luna.

2. Calculatorul clasic al perioadei fertile

Selecteaza data primei zile a ultimei perioade menstruale

   

Numarul mediu de zile dintre doua cicluri menstruale in cazul tau

Data ovulatiei este:

Perioada fertila este este:

3. Metoda simpla a calendarului

Una dintre cele mai simple metode ale calendarului va cere sa numarati pur si simplu 10 zile din prima zi a menstruatiei (ziua 1 este prima zi de sangerare). Apoi, faceti sex in fiecare zi pana in ziua 21. Aceasta metoda foloseste "fereastra de fertilitate", discutata in capitolul precedent.

Dar, aceasta metoda presupune ca ovulatia nu va incepe mai devreme de ziua 14 a ciclului. Stim din studiul Wilcox ca 10% dintre femei sunt deja in fereastra fertila in ziua 7. De asemenea, femeile cu cicluri neregulate ar putea ovula mult mai tarziu de ziua 21.

Ca dovada adaugata, doar priviti ratele ridicate de esec ale metodei calendarului, atunci cand un cuplu incearca sa evite o sarcina: ratele estimate de esec sunt de peste 25% pe an. Aceasta echivaleaza cu 1 din 4 cupluri care folosesc metoda traditionala a calendarului, sfarsind cu o sarcina nedorita.

Pe de alta parte, si contrariul este valabil - dintre toate cuplurile care folosesc metoda calendarului traditional pentru a incerca sa conceapa, un procent semnificativ pierde fereastra fertila in fiecare luna.

4. Metoda zilelor standard

Pentru a contracara ratele ridicate de esec in calendarul abordarilor traditionale, o noua metoda a fost dezvoltata in 1999 de catre Institutul Universitar Georgetown pentru Sanatate Reproductiva, numita metoda zilelor standard. Acesta foloseste conceptul de faza fertila, pe care am introdus-o in ultimul capitol. Prin urmare, aceasta metoda imparte ciclul femeii in trei faze:

Menstruatie infertila: Ziua 1-7
Aceasta faza are loc in timpul ciclului menstrual si imediat
dupa acesta, in cazul in care se presupune ca nu este nici un ou prezent pentru fertilizare.

Fertila: Ziua 8-19
De data aceasta faza presupune ca ovulatia are loc in jurul zilei 15, iar aceasta conceptie poate sa apara pana la patru zile dupa ovulatie (care este fals).

Infertila: Incepand din Ziua 20, se presupune ca infertilitatea se reia. Cu toate acestea, femeile cu cicluri neregulate sau mai lungi ar putea fi inca in fereastra de fertilitate.

Cu toate ca aceasta metoda foloseste unele dintre aceleasi ipoteze eronate ca si metoda calendarului, este usor de inteles si are o rata de esec mult mai scazuta atunci cand este utilizat pentru prevenirea unei sarcini. Din pacate, inca ii lipsesc cateva zile critice la fiecare capat al fazei fertile. Amintiti-va, studiul Wilcox arata in mod clar ca intre zilele 6 si 21 a ciclului, femeile au o probabilitate de 10% mai mare de a fi in fereastra fertila.

5. Metoda zilelor standard modificate

Deoarece studiul Wilcox mentionat in ultimul capitol a fost publicat dupa ce Metoda Zilelor Standard a fost dezvoltata in 1999, nu a fost totusi clar ca faza fertila ar putea incepe chiar din ziua 6 sau sa dureze mai mult de ziua 19. Aceste date noi sugereaza ca Metoda zilelor standard are nevoie de o anumita actualizare.

Prin urmare, Asociatia Americana recomanda cuplurilor sa foloseasca Metoda zilelor standard modificate.

Menstruatia infertila: Ziua 1-6

Fertila: Ziua 7-20

Infertila: Incepand din ziua 21

Vreti sa ramaneti insarcinata cat mai rapid si usor, fara a utiliza diferite teste sau sisteme de monitorizare scumpe? Utilizati Metoda zilelor standard modificate si programati-va cate o seara romantica in timpul fazei fertile de 14 zile - nu va sfiiti sa incercati si de mai multe ori pe zi.

Creati un calendar!

Faceti-va o favoare si incepeti sa utilizati aceasta abordare a calendarului modificat:

1. Notati in calendat prima zi a ciclului menstrual (prima zi de sangerare) Aceasta este Ziua 1 a ciclului.

2. Adaugati inca 6 zile. Aceasta este ziua 7 a ciclului. Acesta este inceputul fazei fertile.

3. Marcati cele 14 zile fertile, inclusiv cele dintre ziua 7 si 20 a ciclului. (Includeti atat ziua 7 cat si ziua 20). Daca vreti, puteti adauga ziua 6 si ziua 21 pentru asigurare suplimentara.

4. Acum nu trebuie decat sa treceti la treaba, in fiecare zi!

5. Motivul pentru care vreti sa faceti sex in fiecare zi, este pentru a maximiza starea de sanatate a spermei. Prea mult sex poate avea ca rezultat sperma imatura, insa lipsa sexului poate conduce la ejaculari cu sperma moarta sau slabita.

Nu uitati ca aceasta metoda este cea mai sigura pentru femeile cu cicluri mai scurte de 32 zile. Femeile cu cicluri lungi sau care sunt extrem de neregulate vor avea nevoie sa isi urmareasca ovulatia cu o mai mare atentie.

Cu toate acestea, metoda este cea mai sigura si mai usoara pentru majoritatea cuplurilor.

Constientizarea fertilitatii si monitorizarea ovulatiei

Stiind care este ziua ovulatiei, fereastra celor 6 zile va poate creste sansele sa ramaneti insarcinata. Studiile arata ca trebuie sa faceti sex exact cu 2 zile inainte de ziua ovulatiei.

Deci, prin cunoasterea debutului ovulatiei, va puteti mari sansele de a concepe.

In plus, este important pentru femeile cu cicluri mai lungi de 32 de zile sau neregulate, sa isi urmareasca ovulatia cu o mai mare precizie. Ovulatia poate avea loc mult mai tarziu de ziua 20.

Metoda zilelor standard modificate, am subliniat anterior, nu este proiectata pentru femeile cu cicluri mai lungi de 32 de zile sau cicluri neregulate. Daca utilizati aceasta metoda, ati putea pierde fereastra de fertilitate.

Constientizarea fertilitatii

Constientizarea fertilitatii (uneori numita planificare familiala naturala) presupune monitorizarea temperaturii cu un termometru bazal si verificarea mucusul cervical pentru a indica ziua efectiva a ovulatiei.

Chiar inainte de ovulatie, mucusul devine umed si alunecos, si va ramane astfel pana cand procesul de ovulatie se va finaliza. Unii descriu textura ca fiind similara cu "albusul de ou" - devenind elastica daca e testata intre degete.

Pe langa monitorizarea mucusului cervical, un termometru bazal este folosit pentru a urmari temperatura. Este extrem de sensibil si va reflecta o temperatura mai ridicata cand se produce ovulatia. Exista diagrame de fertilitate pe care le puteti utiliza pentru a inregistra temperaturile si a face mai usoara observarea schimbarilor de temperatura.

Citeste pe larg Ce se intampla daca faci sex in ziua in care ovulezi? AICI  

Constientizarea fertilitatii este o modalitate foarte buna de a va cunoaste mai bine corpul. Unele femei ajung sa isi cunoasca ciclurile atat de bine incat pot sti cand are loc ovulatia fara a folosi diverse metode.

Cu toate acestea, constientizarea fertilitatii necesita multa practica si cei mai multi oameni considera ca este util sa mergeti la cursuri speciale de planificare familiala naturala.

Teste si monitoare de ovulatie

Multe femei si cupluri au un program ocupat, care creeaza provocari in incercarea de a folosi metoda calendarului sau metoda detaliata de constientizare a fertilitatii. Asta e unul dintre motivele pentru care unele femei si cupluri apeleaza la teste de ovulatie si monitoare.

Testele de ovulatie implica o serie de benzi de testare pe care le utilizati pentru a detecta hormonul luteinic (LH) din urina, chiar inainte de ovulatie. Beneficiul acestor teste este faptul ca o crestere brusca a LH-ului are loc in acea critica fereastra de 3 zile inainte de ovulatie - intervalul de timp cu cea mai mare sansa de conceptie.

Pentru a utiliza testele de ovulatie, se calculeaza fereastra de baza a ovulatiei anticipate si apoi incepe testarea, folosind in fiecare dimineata o banda/test de ovulatie. Odata ce testele sunt pozitive, ati identificat ovulatia. Dar atentie. Testarea folosind prima urina de dimineata poate provoca rezultate fals pozitive. Cele mai multe kituri de testare recomanda testarea de doua ori pe zi, intre orele 10 si 20.

Pe langa testele de ovulatie, mai exista si alte tipuri diferite de monitoare de fertilitate pe piata, ce calculeaza orele de varf ale zilelor fertile precum si fereastra fertila de 6 zile.

calculator ovulatie

Mai aveti la dispozitie, de asemenea, un ceas de fertilitate, care functioneaza un pic diferit. Pur si simplu il purtati la culcare, in fiecare noapte, si va notifica in avans fereastra de 6 zile fertile. Odata ajunsa in fereastra fertila, va va indica in ce zi a a ferestrei va aflati.

Citeste si Cum stiu cand ovulez? Iata 5 moduri prin care poti sa iti dai seama cand esti fertila

Cunoaste-ti corpul: semnale subtile ale ovulatiei

Indiferent de metoda pe care o foloseti, este necesar sa recunosti semnele ovulatiei. Cu cat acorzi o mai mare atentie corpului si menstruatiei tale, cu atat cresc si sansele de a recunoaste semnalele corpului:

► scurgeri deschise la culoare

► crampe

► durere intr-o parte

► balonare

► sensibilitatea sanilor

► cresterea libidoului

► simtul accentuat al mirosului, gustului.

Nu iti fa griji daca nu observi aceste simptome, este normal. Dar, daca le recunosti de la o luna la alta, atunci conceptia poate fi mult mai usoara si rapida.

Citeste pe larg 8 semne ale ovulatiei AICI

Fa o alegere

Metoda calendarului, constientizarea fertilitatii sau testarea ovulatiei, sunt toate caile viabile care va ajuta sa aflati mai multe despre menstruatia voastra si de a identifica ovulatia. Un lucru important este sa incepeti sa va cunoasteti cu adevarat corpul si menstruatia.

Pentru femeile cu cicluri regulate de 28-32 zile

Pentru cuplurile in care femeile experimenteaza cicluri regulate intre 28 si 32 de zile, cel mai eficient si mai simplu mod de a concepe este metoda zilelor standard modificate. Daca aveti libertatea de a va bucura de dormitor in fiecare zi in timpul fazei fertile de 14 zile a ciclului, atunci aceasta metoda este traseul pe care ar trebui sa il urmati. In cazul in care nu puteti face sex zilnic, recomandarea este de cel putin o data la trei zile.

Metoda zilelor standard modificate este cu sigurata cel mai bun mod de a ramane insarcinata, fara a fi nevoie sa investiti in monitoare scumpe sau teste de ovulatie, daca nu doriti. Dar, daca vreti, puteti completa aceasta ruta fie cu abordarea constientizarii fertilitatii sau teste / monitoare de ovulatie, pentru a ajuta la identificarea zilelor fertile, chiar cu 2 zile inainte de ovulatie, cand aveti cele mai mari sanse de a concepe.

Femeile cu cicluri lungi / neregulate sau cupluri in varsta

Din pacate, metoda zilelor standard modificate este conceputa doar pentru femeile cu cicluri destul de regulate, intre 28 si 32 de zile. In cazul in care ciclurile tale sunt mai lungi sau neregulate, intr-adevar trebuie sa investestesti in termometre, teste de ovulatie si monitoare de fertilitate. Pentru cele care se incadrează in aceasta categorie, va recomandam sa va cunoasteti mai bine corpul si semnalele de ovulatie.

De asemenea, recomandam cuplurilor de peste 35 de ani sa investeasca intr-un monitor de fertilitate. Cuplurile in varsta au sanse mai mici de a concepe. In plus, femeile mai in varsta sunt mai predispuse la esecul ovulatiei si tind sa aiba cicluri mai scurte. De aceea, un monitor de fertilitate si testele de ovulatie va pot fi de mare ajutor.

 Surse de informatii serioase despre fertilitate, comunitate de suport

Dorinta de a ramane insarcinata este adesea stresanta si va poate consuma extraordinar de tare. Cunoasterea inseamna putere. Cu cat stiti mai multe, cu atat veti avea mai putine emotii si veti putea sa infruntați mai bine emotiile puternice pe care le puteti simti pe parcursul perioadei in care veti astepta cu infrigurare sa deveniti mamica. Este important sa stiti ca pe acest drum nu sunteti singura. Aveti alaturi suportul online al celei mai mari comunitati de limba romana: Desprecopii.com. Pentru suport concret, incurajare si prietenie, va asteptam pe cel mai citit forum online al femeilor aspirante la meseria de mamica: Asteptand o compara in viata noastra ! Va asteptam cu drag.

autor: echipa Desprecopii.com , Toate drepturile rezervate (c) 2021
 Referinte: British Medical Journal. 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Ovulatie

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII