12 fapte stiintifice surprinzatoare despre gemeni - afla de ce se nasc tot mai multi gemeni

12 fapte stiintifice surprinzatoare despre gemeni - afla de ce se nasc tot mai multi gemeni

12 fapte stiintifice surprinzatoare despre gemeni - afla de ce se nasc tot mai multi gemeni

Sarcinile multiple nu mai sunt atât de rare cum au fost odată, dar rămân un eveniment mai puțin frecvent. Iată 10 lucruri fascinante pe care s-ar putea să nu le știți despre gemenii identici, fraternali sau alții.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Nasterile gemenilor sunt in crestere
Mamele mai in varsta sunt mai susceptibile sa aiba gemeni
Gemenii traiesc mai mult decat copiii singuri - la fel si mamele lor
Exista mai mult de doua tipuri de gemeni
Gemenii pot avea diferite culori ale pielii - si chiar tati diferiti
Exista o gena pentru gemenii fraternali
Gemenii sunt mai susceptibili de a fi stangaci
Femeile inalte sunt mai susceptibile sa aiba gemeni
Gemenii ar trebui sa fie nascuti la 37 de saptamani
Cezariana nu este singura optiune de a da nastere gemenilor

În lume se nasc din ce în ce mai mulți gemeni ✅

În România, aproximativ 32 de nou-născuți dintr-o mie sunt gemeni sau tripleți, însă aceasta este o estimare, deoarece nu există cifre oficiale precise. În Statele Unite, în 2015, au existat 135,336 de nașteri gemelare, ceea ce reprezintă aproximativ 3,4% din totalul copiilor născuți în acel an. Acesta a fost un nivel record, conform United States Centers for Disease Control and Prevention.

Rata globală a nașterilor de gemeni a crescut după anii 1980 cu o treime și a ajuns de la 9,1 la 12 la 1.000 de nașteri, în doar trei decenii. Un număr atât de mare de nașteri de gemeni nu a mai existat niciodată la nivel mondial. Această creștere s-ar explica prin extinderea Reproducerii Umane Asistate Medical (RUAM) şi sarcinile la vârste mai înaintate, conform unui studiu publicat în revista Human Reproductions.

Peste 1,6 milioane de perechi de gemeni se nasc în fiecare an în lume, sau „aproape unul din 40 de bebeluşi”, se arată în studiu din Human Reproduction. Acest boom de gemeni este îngrijorător deoarece aceştia sunt de multe ori subponderali, prematuri, cu mai multe complicaţii la naştere şi cu un risc mai mare de mortalitate în comparaţie cu ceilalţi nou-născuţi, părinţii confruntându-se totodată cu dificultăţi în a avea grijă de doi copii în acelaşi timp.

Numarul mare de gemeni fraternali ✅

Frecvenţa mai mare la nivel mondial a naşterii gemenilor se datorează exclusiv înmulţirii fără precedent a sarcinilor aşa-numiţilor „gemeni fraternali” (provenind de la două ovule diferite), care variază de la un continent la altul şi de la o perioadă la alta.

Gemenii identici, cunoscuţi ca monozigoţi, se nasc peste tot în aceleaşi proporţii, cu o rată constantă - de patru naşteri de gemeni identici la o mie de naşteri - care nu variază în funcţie de vârsta femeii şi nici de la o regiune la alta.

Cum a contribuit reproducerea umană asistată din țările dezvoltate la creșterea numărului de gemeni ✅

Reproducerea Umană Asistată Medical (RUAM), care s-a dezvoltat în ţările bogate în anii 1970, a contribuit la această creştere a numărului de naşteri multiple, la fel ca şi sarcinile la vârste mai înaintate. Nivelul din sânge al unui hormon implicat în dezvoltarea ovulelor şi a ovulaţiei, FSH, este mai mare odată cu înaintarea în vârstă şi explică faptul că probabilitatea unei sarcini gemelare creşte până la un nivel maxim la vârsta de 37 de ani. Dincolo de aceasta - înainte de sosirea RUAM - rata gemenilor fraterni scade rapid din cauza slăbirii funcţiei ovariene şi a unui risc mai mare de mortalitate embrionară, a explicat cercetătorul.

Progresele tehnice în reproducerea asistată au făcut posibilă încă câţiva ani o sarcină cu la fel de mare succes prin implantarea unui singur embrion şi îngheţarea celor în exces.

O precauţie care a permis „să fie atins un vârf în ceea ce priveşte ratele de gemelitate, în special în ţările dezvoltate în care RUAM s-a răspândit cel mai mult”, notează autorii studiului. Autorii cercetării, Gilles Pison şi Christiaan Monden de la Universitatea Oxford şi Jeroen Smits de la Universitatea Radboud din Ţările de Jos, au exploatat toate datele disponibile pentru a estima rata de gemelitate în diferite ţări din întreaga lume şi au descris schimbările survenite în trei decenii, comparând perioadele 1980-1985 cu 2010-2015. Din cei 3,2 milioane de gemeni născuţi în fiecare an, 1,3 milioane vin pe lume în Africa (adică 650.000 de perechi) şi tot atâţia în Asia. Restul, aproximativ 600.000 de copii, se nasc pe alte continente.

Numărul mare de gemeni din Africa (17% din populaţie) poate fi explicat în special printr-o rată a natalităţii mult mai mare decât în alte regiuni, între dublă şi triplă în comparaţie cu celelalte continente, precum şi prin cea mai ridicată rată de gemelitate din lume. Răspândirea RUAM şi a maternităţii la o vârstă mai înaintată au dus, prin urmare, la „o mişcare de convergenţă” către rata ridicată din Africa.

Mamele mai in varsta sunt mai susceptibile sa aiba gemeni ✅

Chiar si fara FIV sau alte tratamente de fertilitate, mamele sunt in mod natural mai susceptibile sa aiba gemeni, pe masura ce inainteaza in varsta, spune Christine Greves, MD, obstetrician si ginecolog la Spitalul pentru femei si copii din Orlando, - Florida, USA - Winnie Palmer.

"Poate avea de a face cu evolutia", spune Dr. Greves. "Femeile, de la o varsta mai inaintata, nu mai sunt capabile sa aiba copii, asa ca are sens sa aiba o sarcina gemelara sau mai mare, la un moment dat."

Atunci când spunem că "mamele mai în vârstă sunt mai susceptibile să aibă gemeni", de obicei ne referim la femeile în vârstă de peste 35 de ani. Aceasta se datorează faptului că, odată cu înaintarea în vârstă, există o creștere a nivelului de hormoni folicul-stimulan (FSH) în organism, ceea ce poate duce la eliberarea a doi sau mai mulți ovule în timpul unui singur ciclu menstrual, crescând astfel șansele de concepție multiplă, inclusiv gemeni. Totuși, este important să menționăm că aceasta nu este o regulă universală și că există și alte factori care pot influența șansele de a avea gemeni.

Gemenii traiesc mai mult decat copiii singuri - la fel si mamele lor ✅

Intr-un studiu din 2016 de la Universitatea din Washington, SUA, cercetatorii au descoperit ca gemenii identici tind sa traiasca mai mult decat gemenii fraternali, iar toti gemenii tind sa traiasca mai mult decat populatia generala. "Exista un beneficiu in a avea pe cineva aproape, care sa aiba grija sau sa ii pese de tine", a spus autorul studiului si cercetatorul post-doctoral David Sharrow, intr-un comunicat de presa. "Ei pot oferi suport emotional sau material, care duce la o mai buna longevitate."

Exista si o veste buna pentru mamele de gemeni: in 2011, cercetatorii de la Universitatea din Utah, SUA - au descoperit ca femeile care dau nastere la gemeni tind sa traiasca mai mult decat alte mame. (Nu faptul ca au avut gemeni le face mai sanatoase, spun cercetatorii, ci faptul ca femeile sanatoase sunt mai susceptibile sa aiba gemeni.)

sarcina cu gemeni 1

Exista mai mult de doua tipuri de gemeni ✅

Toata lumea stie diferenta intre gemenii identici si fraternali, dar acestea nu sunt singurele posibilitati. Unii sunt gemeni identici in oglinda, cu semne din nastere pe partile opuse ale corpului, de exemplu.

Gemenii pot fi, de asemenea, conceputi si nascuti pana la 24 de zile distanta ✅

 

Gemenii pot fi, de asemenea, conceputi si nascuti pana la 24 de zile distanta, atunci cand o femeie ovuleaza mai mult de un ovul intr-un ciclu, dar ele sunt eliberate in momente diferite. In urma cu un an, o femeie australiana a experimentat acest fenomen extrem de rar, cunoscut sub numele de superfetatie (fenomen biologic constand din fecundarea a doua ovule care provin din perioade diferite de ovulatie; rezulta doi feti, diferit maturati, în acelasi uter )

Gemenii pot avea diferite culori ale pielii - si chiar tati diferiti ✅

Fetele gemene nascute de Whitney Meyer si Thomas Dean, in 2016, au fost departe de a fi identice: una are pielea deschisa la culoare, ca mama ei caucaziana, iar cealalta are tenul mai inchis ca al tatalui ei, afro-american. "Nu stim cat de des se intampla acest lucru, pentru ca nu toate cazurile vin in atentia noastra", a declarat Nancy L. Segal, PhD, director al Centrului de Studii gemene de la Universitatea de Stat din California.

Copiii nascuti in acelasi timp, de la aceeasi mama, pot avea chiar si tatici diferiti. Acest lucru are loc atunci cand o femeie are relatii sexuale cu doi barbati diferiti in timpul ovulatiei, caz real, anul trecut in Vietnam.

Exista o gena pentru gemenii fraternali ✅

Se presupune de multe ori ca vei avea gemeni daca ai un istoric familial de sarcini gemelare, insa pana in prezent, cercetarile arata doar o legatura intre genetica si gemenii fraternali. Un studiu olandez din 2016, a identificat doua variante de gene care au crescut sansele unei femei de a avea gemeni cu 18% si 9%; in cazul in care femeile au avut ambele variante, sansele au crescut cu 29%.

Gemenii sunt mai susceptibili de a fi stangaci ✅

Aproximativ unul din cinci gemeni, atat fraternali cat si identici, sunt stangaci, potrivit unui studiu belgian, din 1996.

gemeni bebelusi

Femeile inalte sunt mai susceptibile sa aiba gemeni ✅

Un studiu din 2006 a constatat ca, in medie, mamele de gemeni, tripleti sau mai multi, au avut tendinta de a fi cu aproximativ 1.5 cm mai inalte decat mamele care au avut doar un copil. Autorii studiului au speculat ca femeile inalte tind sa aiba niveluri mai ridicate de insulina - factor de crestere - o proteina eliberata de ficat, care a fost legata de inaltime, precum si nasterile gemelare.

Gemenii ar trebui sa fie nascuti la 37 de saptamani ✅

Pentru a reduce riscul de complicatii sau moartea unui fat, expertii spun ca cel mai bun moment pentru a da nastere gemenilor este la 37 de saptamani de gestatie, sau 36 saptamani, in cazul in care bebelusii impart aceeasi placenta.

Sarcina cu gemeni prezintă un risc mai mare de naștere prematură în comparație cu o sarcină cu un singur făt. Acest lucru se datorează faptului că sarcina cu gemeni implică o presiune mai mare asupra corpului mamei și poate provoca oboseală și stres suplimentar pentru uter, ceea ce poate duce la declanșarea travaliului prematur. De asemenea, riscul de complicații precum preeclampsia și distocia de umăr este mai mare în cazul sarcinilor gemelare. Din acest motiv, medicii urmăresc îndeaproape sarcina cu gemeni și iau măsuri pentru a preveni și gestiona nașterea prematură, dacă este necesar.

Pentru o multime de sarcini gemelare, nasterea timpurie are loc in mod natural. "Majoritatea gemenilor nu ating pragul de 39 sau 40 de saptamani, deoarece uterul mamei este intins, in mod semnificativ mai mult", spune Dr. Greves. Acest lucru pune, de asemenea, sarcinile gemelare la o rata crescuta de nastere prematura (inainte de 37 saptamani).

Cezariana nu este singura optiune de a da nastere gemenilor ✅

Cezariana este mai frecventa la nasterile gemelare, dar chiar si asa, nasterea vaginala poate avea loc in conditii de siguranta, spune Dr. Greves. "In cazul in care ambele capete sunt pozitionate in jos, iar copiii sunt cooperanti si placentele se afla in pozitia corecta, recomandarea este o nastere vaginala", spune ea.

Dupa ce primul copil este nascut, Dr. Greves spune ca al doilea va iesi de obicei destul de repede, cu toate ca nu este intotdeauna cazul. "Au fost momente cand am asteptat cateva ore pentru al doilea copil", spune ea, dar, de obicei, dureaza mai putin de o ora.".

Gemenii: intrebari, raspunsuri si provocari pentru parinti de bebelusi gemeni

A avea gemeni sau, mai exact, a creste gemeni, este cu siguranta o provocare pentru orice parinte, indiferent de cat de multa experienta are in cresterea copiilor. Si asta nu doar pentru ca practic totul se multiplica cu doi, ci si pentru ca a fi parinte de gemeni presupune si a invata cum sa gestionezi o relatie intre doi copii care, pe cat de mult seamana intre ei, pe atat de mult difera, fiecare fiind, in fond, o individualitate unica.

Citeste mai departe despre Gemeni: intrebari, raspunsuri si provocari pentru parinti

In comunitatea DC, vei gasi intotdeauna suportul unui grup mare de parinti de gemeni si tripleti cu care iti poti impartasi nevoile, temerile, bucuriile. Te invitam, asadar, sa iti impartasesti aventura proprie de parinte cu gemeni sau tripleti pe forumul special dedicate.

Pentru suport va recomandam forumurile

Gemeni, tripleti sau mai mult
Comori la dublu/triplu. Mamici si tatici care au fost foarte eficienti.

Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII