Avantajul de a creste un copil cu o vointa puternica

Avantajul de a creste un copil cu o vointa puternica

Avantajul de a creste un copil cu o vointa puternica

Daca ai un copil cu vointa puternica, misiunea de parinte e un pic mai dificila pentru ca multe din micile infruntari cotidiene dintre parinte si copil sunt mai incrancenate. E nevoie de mai multa rabdare asadar.... Un copil cu voita puternica poate parea incapatanat insa acest caracter poate - mai tarziu - sa il ajute in viata....

in acest articol veti citi mai multe despre:
Mami, nu imi place ...
Cand gaseste mereu cate un cusur...
Oare care sunt limitele lui mami?!
Caracterul ei incapatanat face ca educatia sa fie provocatoare uneori
Copiii cu vointa puternica
Exista momente in care imi doresc ca ea sa ma asculte
Meseria de parinte – o meserie fara training
6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Mami, nu imi place!

“Mami, nu-mi place acest bol. Imi vreau cerealele intr-un bol albastru” a protestat copilul meu cel mai mic. Era o dimineata agitata asa ca am decis impotriva unei lupte cu un copil incapatanat in varsta de 3 ani. Am transferat cerealele din bolul portocaliu in bolul albastru si i le-am pus in fata.
“Mami, cum de nu e decat un pic de lapte?” a intrebat ea. Mi-am muscat limba si i-am turnat mai mult lapte in graba.

Cand gaseste mereu cate un cusur...

“Te rog, mananca cerealele.” Am spus in cele din urma. “Dar nu-mi place ca e prea mult lapte si prea putine cereale. Au un gust scarbos” a fost explicatia ei. Dupa rasturnarea a cateva clatite si asezarea mesei pentru micul dejun, am rasturnat o parte din laptele din bol si i l-am dat inapoi. De data asta, am stat in fata ei si am asteptat ca ea sa ia o gurita din lapte, asteptandu-ma sa faca un alt moft. Insa dupa o singura lingura ea a impins bolul deoparte si mi-a spus ca nu mai vrea. Cerealele erau acum “prea moi.”

A inceput sa imi tina o mica teorie despre calitatea cerealelor ... spunand ca sunt multe alte cereale mai bune pe care le-am putea avea in casa. In acest punct, am intrat intr-o discutie despre mancare si ceva despre copiii care mor de foame in intreaga lume. Mesajul a fost o amestecatura si superficial in cel mai bun caz. Pentru ea nu avea niciun sens.

Ea a ramas neschimbata de pe pozitia ei de a nu manca cerealele care nu au consistenta potrivita. Si din moment ce am refuzat sa mai irosesc cereale, ne-am schimbat pe branza. Poate ca nu era elvetiana, dar era de pe teritotiu neutru; proportiile de lapte din branza erau deja predeterminate.

Oare care sunt limitele lui mami?!

Cand se intampla ca scenarii ca acestea sa aiba loc afara, ma intrebam de multe ori daca nu cumva fetita mea face un experiment pentru a vedea cat de ferma ar putea fi mami, testandu-i limitele, cum se spune. Mi-am imaginat-o mergand la culcare frecandu-si degetele unul de altul, cu un ranjet pe fata.

Si tutosi pentru fetita mea aceastea nu sunt pozne ... Ea va manca numai cereale tari cu o cantitate potrivita de lapte, dintr-un bol albastru. De fapt, trebuie sa inteleg eu - mama ei - ca nu ea nu incearca sa fie dificila doar de dragul de a fi dificila. Ci ca ea este un copil cu standarde ridicate, iar confruntarea nu o va descuraja din a-si face cunoscute opiniile. Pentru fetita mea - si pentru alti copii inteligenti dar incapatanati -  ascultarea are loc doar atunci cand lucrurile i se par corecte si au sens. Copilul meu are o vointa puternica.

Caracterul ei incapatanat face ca educatia sa fie provocatoare uneori

Insa busola sa morala puternica fata de raportul corect dintre cereale si lapte si vointa ei de a ramane la aceasta incapatanare ar putea dovedi ca ii va fi bine in viitor, conform unui studiu.

Copiii cu vointa puternica

Cercetarile arata ca acei copii cu o vointa puternica au mai multe sanse sa castige venituri mai mari si sa devina antreprenori de succes. Dupa cum se dovedeste, sfidarea autoritatii, contestarea statusului quo si impingerea limitelor sunt exact calitatile necesare pentru start-uri catre succes.

Insa daca ma gandesc la asta, nu trebuie sa privesc atat de departe pentru a vedea partea buna a incapatanarii ei. Vointa ei de a sustine ceea ce crede s-a dovedit deja laudabila. Nu o singura data, un parinte m-a informat ca fetita a ajutat un coleg de clasa de la fi victimizat de batausul clasei. Si ca a tinut morala batausului ...

Exista momente in care imi doresc ca ea sa ma asculte

Deci, poate ca in lumina de ansamblu a imaginii, pot lasa lucrurile mici sa continue. Ca parinte, desigur ca trebuie sa insist ca ea sa asculte, astfel incat sa nu-si arda mana pe aragaz sau sa alerge in strada. Exista momente in care imi doresc ca ea sa ma asculte doar fiindca asa am spus eu. Dar cererea unei supuneri absolute ar veni la pachet cu un pret piperat. Ascultarea oarba de catre cineva “mai mare” il face pe acesta susceptibil de presiune asupra persoanelor, iar aceasta a costat deja viata a milioane de persoane de-a lungul istoriei.

Nu este intotdeauna convenabil, insa noi ne dorim ca sa fim ascultati de copiii nostri datorita increderii – incredere care provine din empatie, intelegere si conversatie – nu din frica pedepsei. Ca parinte, nu-mi doresc mai mult de la copilul meu decat sa creasca si sa devina tipul de adult care ia decizii bazate pe judecata proprie, chiar daca aceasta inseamna impingerea la o parte a cerealelor de la un mic dejun usor, la o masa complicat pregatita...

Meseria de parinte – o meserie fara training

A fi parinte – o expresie pe cat de simpla, in firescul ei, ce pare sa tina de natura umana insasi, pe atat de complicata dincolo de aparente. A fi parinte este, pentru cei mai multi dintre noi, o alegere, o asumare voluntara a unui rol crucial intr-un scenariu pe care nimeni nu ni-l poate face cunoscut in detaliu inainte ca filmul sa inceapa sa curga… Si asta pentru simplul fapt ca rolul este unic pentru fiecare dintre noi, la fel ca si filmul propriei vieti.

6 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:

Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Educatia non-materialista a copilului intr-o lume materialista: intre principii si realitate
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
7 dovezi ca dai o educatie buna copilului tau, deci practici un parenting corect
Parenting in era digitala: alfabetizarea digitala a parintilor
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii

 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte: theconversation.com, psychologytoday.com - 2017

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2017

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII