Sarcina Molara. Desi incepe ca o sarcina normala nu are sanse. Cauze si interventie.
Sarcina molară (sau molă hidatiformă) apare atunci când un ovul fertilizat se dezvoltă în uter într-un țesut (o tumoră benignă) în loc să se dezvolte într-un embrion. Sarcina molară poate fi completă (fără embrion normal) sau parțială (în care embrionul începe să se dezvolte, dar nu poate să se dezvolte sănătos).
Sarcina molară declanșează simptomele specifice unei sarcini, dar din păcate este o sarcină pierdută care trebuie tratată imediat. Medicul va îndepărta acest țesut chirurgical, prin aspirație sau alte metode.
Citiți mai departe pentru a afla care sunt riscurile, cauzele, simptomele și tratamentul specifice unei sarcini molare.
Cuprins - Despre sarcina molara vei citi:
Ce este sarcina molara?
Sarcina molara (cunoscuta si ca mola hidatiforma) este o forma anormala de sarcina care apare cand un ovul fecundat se dezvolta intr-un tesut in uter, in loc sa se dezvolte intr-un embrion normal.
In sarcina molara, placenta capata aspectul unei mase de vezicule de forma unui ciorchine de strugure care creste. Aceste vezicule care sunt vizibile la ecografie.
Desi se declanseaza simptomele de sarcine, o sarcina molara este o sarcina unde placenta si fetusul nu se formeaza in mod corespunzator si bebelusul nu se dezvolta. Oul fertilizat degenereaza si placenta se deterioreaza intr-o masa de tesut pe care medicul trebuie sa-l indeparteze.
O sarcina molara poate duce la complicatii serioase. De aceea necesita tratament rapid si adecvat.
Sarcina molara completa si partiala
Exista doua tipuri principale de sarcina molara, in functie de echilibrul de cromozomi din ou. Acestea sunt:
Sarcina molara completa, atunci cand nu exista forme normale de tesut placentare si fetusul nu se dezvolta, iar in loc creste o masa de celule anormale
Sarcina molara partiala, atunci cand unele forme normale de tesut placentar se formeaza impreuna cu un fat anormal, dar fatul nu supravietuieste mai mult de trei luni.
Cauzele sarcinii molare
O sarcina molara apare atunci cand exista anumite probleme cu informatia genetica (cromozomii) in momentul fertilizarii.
Intr-o sarcina normala, oul fertilizat contine 23 de cromozomi de la tata si 23 de la mama. In sarcina molara completa, oul fertilizat nu are cromozomi de la mama, iar cromozomii de la tata sunt duplicati - nu exista embrion, sac amniotic sau tesut placentar normal. In sarcina molara partiala, exista 23 de cromozomi de la mama, dar un numar dublu de cromozomi de la tata. Nu exista un fat sau sac amniotic, iar daca exista un fat, acesta nu va supravietui.
Factori de risc pentru sarcina molara
Factorii principali de risc sunt: varsta mamei si antecedentele.
Sarcina molara apare mai frecvent la femeile cu varsta sub 20 de ani sau peste 35 de ani.
Sarcina molara apare mai frecvent la femeile care au mai suferit o sarcina molara. Riscul creste cu aprox. 1,5%
Alti factori care cresc riscurile unei sarcini molare sunt: pierderi anterioare de sarcina, doua sau mai multe avorturi, o dieta din care lipsesc acidul folic si vitamina A.
Simptomele sarcinii molare, cum se manifesta?
► Secretii vaginale cu tesut in forma de ciorchine
► Sangerarea vaginala cu sange maroniu inchis sau rosu stralucitor
► Uterul marit, mai mare decat normal (observat de medic)
► Stari severe de greata, voma sau ameteala
► Hipertiroidism (constatat de medic)
► Un disconfort sau durere in zona pelvina
► Chisturi ovariene
Atentie: Multe din simptome nu sunt, neaparat, un semn al sarcinii molare, ci simptome tipice orcarei sarcini. Dar este important sa le discuti cu medicul tau. Medicul iti va recomanda, cel mai probabil, un test cu ultrasunete pentru a afla ce cauzeaza hemoragia si un test de sange pentru a iti masura nivelul hormonului hCG.
Investigatii si Diagnosticul sarcinii molare
La toate pacientele cu sangerare vaginala medicul trebuie sa investigheze starea sarcinii prin: Examen clinic general, Examen clinic genital , Examenul ecografic pelvin
O sarcina molara completa poate fi detectata ecografic incepand cu saptamana 8 de sarcina. Medicul poate observa ca uterul pare prea mare pentru varsta curenta a sarcinii, poate observa absenta embrionului sau al fatului, absenta lichidului amnioti, chiste ovariene, forma si volumul placentei, etc.
In cazul in care medicul identifica o mola hidatiforma, va face investigatii suplimentare pentru Preeclampsie (citeste "Preeclampsia si Sarcina"), Hipertiroidism sau Anemie
La toate pacientele cu sangerare vaginala si test de sarcina pozitiv, atunci când existǎ suspiciunea sarcinii molare medicul trebuie sa indice dozarea cantitativa a HCG. Determinarea cantitativa a HCG la momentul ecografiei ajuta medicul sa diferentieze intre o mola complete si un avort incomplet.
Sfat: In cazul in care aceste sunt omise puteti cere medicului dumneavoastra urmatoarele investigatii:
− ecografia pelvina
− dozarea cantitativa a HCG
− ecografia abdomenului superior
− radiografia pulmonara
− analize de sange
Tratamentul sarcinii molare
Sarcina molara este o sarcina pierduta si necesita imediat in vederea eliminarii totale a tesutului anormal din uter. Indepartarea se face prin aspirare sau chiuretaj cu evacuare
Procedura se face cu anestezie locala sau generala si dureaza aproximativ 15-30 minute.
Daca tesutul molar este extins si pacienta nu mai doreste copii este posibil ca medicul sa recomande indepartarea uterului (histerectomie).
Dupa interventia chirurgicala, medicul va testa din nou nivelul din sange al hormonului beta HCG. In cazul in care acesta ramane ridicat vei primi un tratament suplimentar (medicamentos). Nivelul hormonului HCG o sa fie monitorizat pentru inca 6-12 luni.
Medicul o sa recomande pacientei care a avut o sarcina molara sa nu ramana insarcinata in urmatorul an.
Riscurile sarcinii molare
Dupa ce sarcina molara a fost indepartata, exista sansa ca tesutul molar sa nu fi fost indepartat total. Acesta va continua sa se dezvolte. Aceasta conditie se numeste boala trofoblastica gestationala persistenta. Riscul este destul de crescut, apare la 20% din cazuri
Sfat: AI grija sa mergi la medic la toate consulturile necesare dupa indepartarea sarcinii molare. In cazuri foarte rare exista sansa aparitiei cancerului si este important ca acesta sa fie depistat cat mai devreme
Ce se intampla dupa o sarcina molara?
Sarcina molara inseamna o sarcina pierduta :(
Pierderea unei sarcini este un moment greu din viata unei femei. Dar este important sa treci peste el. Daca ai avut acest ghinion poti sa citesti aici mai multe despre pierderea sarcinii. In plus poti gasi suport in unul din Grupurile de suport Desprecopii.com. Intra pe Forumul Desprecopii.com si discuta despre durerea ta.
In general, sarcina molara nu impiedica o femeie sa ramana gravida ulterior si sa aiba o sarcina normala cu un copil sanatos. Deci fi optimista!
Sarcina molara - povesti reale de la gravidute
Pe forumul desprecopii.com sunt multe povesti si mesaje despre sarcina molara. Am selectat pentru voi cateva din cele peste 500 de discutii (apasa aici):
Dragi viitoare mamicute, nu am de gand sa va intristez dar eu am trecut printr-o experienta tare nefericita. Ma aflam la inceputul celei de-a cincea luni de sarcina cand la ecograf mi s-a pus diagnosticul de sarcina intrerupta in evolutie asta dupa ce la prima ecografie(9-10 saptamani) copilul era dezvoltat normal. Diagnosticul final a fost de sarcina molara partiala (mola hidatiforma). Din placenta s-a format o tumoare rara, care s-a dezvoltat in interiorul uterului lipsind fatul de substante nutritive. Chiar daca copilul a degenerat tumoarea continua sa se dezvolte in locul fatului asa incat organismul meu se comporta ca si cand as fi fost in continuare insarcinata. Pana la urma Dumnezeu m-a ajutat, dupa ce-am trecut prin multe si inca mai pot spera ca voi avea si eu copii. Daca ati trecut prin experiente similare sau vreti amanunte astept sa-mi scrieti. Va pup. Povestea aici
Eu am avut o sarcina oprita in evolutie la 8 sapt. Si eram suspecta de mola. Medicul mi-a recomandat sa fac analiza Beta HCG
Si acum vine partea cea mai urata pt ca asteptam sa mi se spuna rezultatul de la laborator, de la biopsie ca sa imi certifice sau infirme banuiala despre sarcina oprita in evolutie, mola sau nu. Ei bine, incompetenta aia de asistenta sau asistente nu au dat proba mea la laborator. Iti vine sa crezi asa ceva? (...) Discutia aici
Ajutor! Mi-am facut analiza beta hcg in Z10 DPO si valoarea a fost: 25 am repetat-o la 48 ore, stiind ca trebuie sa se dubleze insa este de 5 ori mai mare, in loc de 50 este 130!!e posibil sa fie mola hidatiforma?? voi ce evolutie ati avut la beta hcg? este normal sa creasca de 5 ori in 48 ore?? eu stiu ca NU Povestea aici
Sarcina molara - intrebari frecvente
Da, sansele sunt influentate de varsta: riscul este mai mare la femeile sub 20 de ani sau peste 35 de ani.
Daca ai avut, in trecut, o sarcina molara, doua sau mai multe avorturi, sansa ta de a avea o astfel de anomalie creste.
autor: Dr. Daniela ter Horst , Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda,
Medic Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2023
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Ultimile 1 comentarii
Buna,este vreo problema daca dupa o sarcina molara reincepem viata sexuala mai repede de 6 saptamani? Se poate transmite vreo boala? Dupa 5 saptamani de la interventie HCG este de 1053
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII