Budapesta sau “Spa City”

Budapesta sau “Spa City”

Budapesta sau “Spa City”

  • Budapesta este un oras unic in mai multe sensuri. Pentru cei care iubesc o zi la spa sau wellness, nu exista o alegere mai buna, Budapesta fiind singurul oras mare din lume care abunda in izvoare termale. Si nu e de mirare ca, inca de la inceputul anului 1934 a fost distins cu titlul suprem de “Spa City”.

Budapesta este un oras unic in mai multe sensuri. Pentru cei care iubesc o zi la spa sau wellness, nu exista o alegere mai buna, Budapesta fiind singurul oras mare din lume care abunda in izvoare termale. Si nu e de mirare ca, inca de la inceputul anului 1934 a fost distins cu titlul suprem de “Spa City”. 

Hotelul Gellert

Ocupatia otomana din Ungaria din 1541 pana in 1686 este înca detectabila în traditia venerata de îmbaiere publica, o forma de petrecere a timpului liber pe care maghiarii o iau în serios. Multe din unitatile de îmbaiere din Budapesta au supravietuit comunismului, dar nici una atât de stralucit ca si cele de la Hotelul Gellert. Aceasta matroana a tuturor hotelurilor capitalei -o bijuterie Art Nouveau, a fost construita la începutul anilor 1900, avand peste 18 bai termale deschise pentru public. Dedesubtul spectaculoasei cupole de sticla a Hotelului Gellert si mozaicuri încrustate cu aur, localnicii joaca linistiti sah pe panouri plutitoare si socializeaza pe tonuri discrete, in timp ce vizitatorii isi asteapta bine-meritatul masaj infasurati intr-un prosop turcesc – sau chiar mai putin... Mai mult de 30 de statiuni balneare ale orasului ofera turistilor sansa de a lua parte la ritualul antic in aceste ape. Se spune ca exista peste 1.000 de izvoare termale  subterane in Ungaria, 80 sub Budapesta , insa Gellert este Taj Mahal-ul bailor termale -  cea mai colorata si fascinanta modalitate de a imbiba in apa cultura locala a Europei de Est, chiar si pentru câteva ore.

Cu exceptia Hotelului Gellert, puteti alege o baie termala luxoasa si la Baile Király (traditional turceasca) sau la Baile Széchényi (baie in aer liber). Széchényi a fost prima spa din Pest si a fost construita in anul 1913; iar astazi este cea mai mare si mai frumoasa statiuen balneara din Europa.

Unde se afla: Szent Gellert Ter 1 (Buda)
Contact: tel. 36/1-385-2200; 36/1-466- 6631
resoff@gellert.hu; www.danubiusgroup.com;
https://www.gellertbath.com/ ; www.kiralyfurdo.hu; https://www.szechenyibath.com/
Intrarea in baile termale costa 8$

Castelul Buda (sau Palatul Regal)

Buda, pe malul stâng al Dunarii, este partea deluroasa si cea mai veche din Budapesta. Din cel mai inalt punct al sau - minunatul Castel Buda (sau Palatul Regal) - privelistea spre Dunare si a monumentalelor cladiri Pest, este superba. A ajunge acolo nu poate fi nimic mai putin dramatic: de la Pesta faceti o plimbare tacticoasa peste Dunare pe gratiosul Pod cu lanturi al Budapestei, dupa care luati funicularul care va conecteaza de Castelul Hill cu strazile sale pietruite si cladirile restaurate din epoca Habsburgica.

Imensul Castel Buda domina cea mai strategica locatie a orasului. Aici, regii maghiari au stabilit o resedinta pe care timp de sapte secole au numit-o casa lor. Acum,  dispune de patru muzee, inclusiv Galeria Nationala Mahiara si aproximativ 14.5 km de tuneluri subterane medievale folosite în timpul Primului razboi mondial (parti care gazduiesc astazi Buda Wax Works).

Singurul hotel din aceasta parte linistita si eleganta a orasului este Hilton, constructia sa incluzand ruinele unei biserici din secolul al 13-lea, iar fatada in stil baroc din secolul al l7-lea serveste drept intrare principala în hotel. Micul cazinou al hotelului este cel mai frumos din oras (din cele peste o duzina de cazinouri), insa s-ar putea sa gasiti mai interesante concerte clasice pe timp de vara tinute in fosta curte a bisericii Dominicane.

Castelul Buda: Budvari Palota Diszter 17
Hotelul Hilton din Budapesta: Hess Andras ter 1-3
Contact: tel. 36/1-488-6600; fax. 36/1-488-6644; tel. in U.S. 800-221-2424
Hiltonhu@hungary.net; www.budapest.hilton.com

Cafeneaua Gerbeaud

Celebra cafenea Gerbeaud din Budapesta este o oaza de relaxare intr-un oras care se redescopera intr-o viteza uimitoare. Dar apoi, asta nu e nimic nou. La sfârsitul secolului al 19-lea, Budapesta a fost una dintre cele mai rapid-dezvoltate orase din lume,  cafenelele devenind rapid a doua locuinta a scriitorilor, artistilor, politicienilor si jurnalistilor. Deschisa în anul 1858 si in pozitia sa actuala din 1870 încoace, Gerbeaud a supravietuit in perioada sumbra a comunismului, iar acum este din nou in circuitul turistic – oferind clientilor o masa intr-o incapere cu perdele grele de catifea, tapet de matase, candelabre de cristal si mese acoperite cu marmura.

De-a lungul istoriei sale, Gerbeaud a fost nirvana ciocolatierilor. Aici, a alege intre tortul de ciocolata cu 7 straturi si celebrul strudel cu mere sau cirese, este o decizie destul de grea.

Unde se afla: Vorosmarty ter 7 (Pest)
Contact: tel. 36/1-429-9000 sau 429-9021
gerbeaud@gerbeaud.hu; www.gerbeaud.hu

Restaurantul Gundel
 
Cel mai excentric si mai renumit restaurant din Budapesta este, de asemenea, considerat unul din cele mai bun din tara – si poate chiar din Europa de Est. Redeschis in anul 1992, dupa restaurarea sa de catre americanul nascut maghiar - George Lang (proprietar al Café des Artistes din New York) debutul sau magic aristocratice din 1894 poate fi înca simtit, din perioada în care Budapesta a fost Parisul Europei de Est. Meniul este fermecator si de moda veche, cu multe feluri de mâncare clasice si o parte din cele mai bune vinuri din Ungaria. In apropiata vecinatate se afla faimoasa sora a Gundel-ului, Bagolyvar (Castelul Bufnitei), a carui meniu este putin mai ieftin si preparat intr-un mod homestyle.

Unde se afla: Allatkerti ut 2 ut City Park (Pest)
Contact: tel. 36/1-468-4040; 36/1-363- 1917
info@gundel.hu; www.gundel.hu

Supereva va recomanda si urmatoarele hoteluri in Budapesta:

https://www.operagardenhotel.hu/
https://corinthia-grand-royal.hotel-rez.com/
https://star-inn-centrum.hotel-rn.com/
https://mamaison.com/budapest-andrassy-hotel.html
https://www.budapestpanoramacentral.com/

Mai multe detalii despre Ungaria si Budapesta veti gasi aici:

https://www.hungarytourism.hu/
https://www.budapestinfo.hu/en/
https://www.budapest.com/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Europa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII