Amatciems – minunea ascunsa a Letoniei

Amatciems – minunea ascunsa a Letoniei

Amatciems – minunea ascunsa a Letoniei

  • Situat la 80 km de Riga, capitala Letoniei, si la 12 km de orasul Cesis, Amatciems este o localitate cu aproximativ 20.000 de locuitori, amplasata intr-o zona impadurita, cunoscuta si sub denumirea de Padurea Amata. Datorita peisajelor sale de o frumusete uluitoare, dar si datorita stilului de viata la care cei ajunsi aici sunt involuntar constransi sa adere, Amatciems s-a transformat in ultimii ani dintr-un satuc ascuns de privirile turistilor intr-un adevarat paradis care atrage din ce in ce mai multi iubitori de natura.

Situat la 80 km de Riga, capitala Letoniei, si la 12 km de orasul Cesis, Amatciems este o localitate cu aproximativ 20.000 de locuitori, amplasata intr-o zona impadurita, cunoscuta si sub denumirea de Padurea Amata. Datorita peisajelor sale de o frumusete uluitoare, dar si datorita stilului de viata la care cei ajunsi aici sunt involuntar constransi sa adere, Amatciems s-a transformat in ultimii ani dintr-un satuc ascuns de privirile turistilor intr-un adevarat paradis care atrage din ce in ce mai multi iubitori de natura.

In Amatciems nu veti gasi hoteluri de 5 stele si nici extravagante ale lumii moderne, in schimb veti avea ocazia sa simtiti pe propria piele bucuria de a trai efectiv in mijlocul unui paradis natural. Si daca, dupa ce ati admirat minunile naturale, nu va veti putea dezlipi de peisaj, trebuie sa stiti ca va puteti achizitiona sau construi o casa in acest loc aparent uitat de lume, pentru o suma ce nu depaseste 200.000 de euro.

De fapt, aceasta este si ideea care sta la baza proiectului care a transformat in ultimii ani localitatea letona intr-o comunitate internationala. Iubitorii de natura isi pot construi o casa in Amatciems, urmand niste reguli riguros intocmite, pentru a nu stirbi din frumusetea naturala a locului. In primul rand, trebuie sa stiti ca in Amatciems nu exista drumuri pavate, iar locul pentru constructia fiecarei noi vile este ales cu atentie, la fel ca si designul cladirii, care trebuie sa se potriveasca foarte bine cu peisajul. Principalele criterii de care se tine seama in constructia unei noi case sunt legate atat de incadrarea ei in peisaj (cladirea nu trebuie sa ascunda nimic din frumusetea naturala a locului), cat si de confortul celorlalti locuitori (proprietarii fiecarei parcele trebuie sa aiba acces la terenurile proprii si la izvoarele cu apa proaspata).

Pentru a proteja natura, dar si pentru a preveni inundatiile, fiecare nou proiect arhitectural este corelat cu cele deja existente. Pentru armonia arhitecturii cu peisajul natural, peretii exteriori ai caselor sunt din lemn, din piatra sau din sticla, in proprortii variabile stabilite de niste reguli ce trebuie respectate. Acoperisurile sunt si ele construite doar din anumite materiale – stuf, lemn prelucrat, placi de mozaic sau ceramica, ale caror culori trebuie sa se armonizeze cu peisajul. Desi, in principiu, sunt respectate anumite reguli estetice mai mult sau mai putin stricte, ideile noi sunt oricand bine venite, atata timp cat se pastreaza armonia.

Raportarea permanenta la natura si grija pentru frumusetile acesteia nu impiedica proprietarii caselor sa beneficieze de confortul lumii moderne, care a patruns in Amatciems atat cat cei care vin aici sa nu simta lipsa confortului de acasa. De aceea, fiecare parcela beneficiaza de intreaga retea de utilitati, care include canalizare, energie electrica si fibra optica.

Pe langa confortul sporit de care poate beneficia, turistul decis sa isi achizitioneze aici o casa de vacanta, are ocazia sa ia parte la toate minunatiile naturii, din zori pana in asfintit. Animale si pasari ocrotite prin lege circula liber in intreaga zona, flora este de o bogatie uluitoare, iar linistea care invaluie intreg tinutul iti da sentimentul ca te afli intr-un loc ireal, rupt de agitatia lumii contemporane. De altfel, exista reguli si in ceea ce priveste activitatile recreative (care variaza de la pescuit, la drumetii, inot, jocuri sportive etc.), astfel incat nimeni sa nu fie deranjat de activitatile altcuiva.

Considerat una dintre minunile ingineriei ecologice, datorita felului in care confortul se imbina cu frumusetea naturii, Amatciems este, in fond, o rezervatie naturala inedita, in care omul isi gaseste locul in mijlocul naturii, bucurandu-se de toate minunile ei, fara a-i stirbi frumusetea.

Mai multe informatii aici: https://www.amatciems.lv/eng/idea.html

Mai cititi:

 Forum unde comentam cu placere

 Super Calatorii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Europa

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII