Copilul singur la parinti: fericit sau nefericit?

Copilul singur la parinti: fericit sau nefericit?

Copilul singur la parinti: fericit sau nefericit?

In Romania, ca si in restul lumii civilizate, rata copiiilor singuri la parinti creste. Aceasta este de doua ori mai mare decat acum 30 de ani. Cu toate acestea, prejudecatile cu privire la copiii singuri la parinti sunt inca persistente. Ei ar fi mai singuri, rasfatati si mai putin sociabili. Dar sunt aceste prejudecati fondate? Si chiar este trist atunci cand copilul creste fara un frate?

Vestea buna este ca nu trebuie sa va faceti griji: nu a existat niciodata o legatura dovedita intre copilul singur la parinti si singuratate sau probleme de comportament. Studiile stiintifice arata ca acesti copii nu sunt mai fericiti sau nefericiti decat cei cu frati sau surori:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Mai multe mituri decat adevaruri
Sunt fratii si surorile necesare?
Un copil singur la parinti este la fel de fericit
Fiecare copil este diferit
Copilul singur la parinti - in spatele teoriilor fara fond

Mai multe mituri decat adevaruri

Despre copiii singuri la parinti exista mai multe mituri decat adevaruri. Aceaste mituri s-au nascut cu precadere in secolul trecut, cand eminentul psiholog Stanley Hall a spus: „A fi un copil singur la parinti este o boala.“ In acele timpuri oamenii credeau ca, cresterea unui copil fara frati are doar efecte negative asupra sa. Dar asta a fost atunci si acum stim mai bine.

Ca parinti nu trebuie sa va faceti griji: nu a existat niciodata o legatura dovedita intre copilul singur la parinti si singuratate sau probleme de comportament. Studiile stiintifice arata ca acesti copii nu sunt mai fericiti sau nefericiti decat cei cu frati sau surori:

In 1987, doi oameni de stiinta americani au comparat 141 de studii clinice care au fost efectuate pe copii singuri la parinti, incepand cu anul 1925. Care au fost concluziile? Copiii singuri la parinti sunt la fel de dominanti ca si copiii cu frati. Si, de asemenea, ca adult, la fel de multumit, la fel de popular si cu la fel de mult succes in viata.

Alti cercetatori americani au intervievat tineri in varsta de cca 20 de ani, care au crescut singuri la parinti. Cei mai multi din acest grup au spus ca ei nu s-au simtit niciodata singuri. Motivul a fost relatia confidentiala pe care au putut-o construi cu parintii lor. Asta a facut lipsa unui frate neresimtita.

O comparatie a 21 de studii facute in SUA cu privire la copiii singuri la parinti, de asemenea, a aratat ca acestia nu sunt mai putin populari sau mai populari decat alti copii. Un studiu facut printre copiii singuri la parinti, in varsta de 12 ani, in Coreea, a dat acelasi rezultat.

Sunt fratii si surorile necesare?

Este cresterea unui copil impreuna cu frati sau surori cruciala pentru buna sa dezvoltare? Raspunsul este destul de simplu: nu. Avand frati are avantaje si dezavantaje. Pe de o parte, ei isi pot face viata acida unul altuia (intimidare, gelozie, rivalitate), in timp ce pe de alta parte, un frate sau o sora ar putea avea o multime de avantaje, precum distractia, sau pot invata lucruri unii de la altii. Astfel, efectul poate fi atat pozitiv, cat si negativ.

Este adevarat ca, contactul zilnic intre frati influenteaza major dezvoltarea de caracter si de abilitati sociale. Dar exista alte relatii pe care un copil le creeaza. De fapt toate relatiile stranse influenteaza dezvoltarea unui copil. Nu conteaza daca este doar relatia cu parintii, sau relatia cu fratii.

Un copil singur la parinti este la fel de fericit

Pe scurt, copiii singuri nu sunt patetici sau mai putin sociabili. Ei sunt la fel de fericiti ca si copiii care cresc cu frati si surori. In unele cazuri, ei sunt, probabil, mai rasfatati si / sau mai egocentrici, dar acest lucru nu are nimic de-a face cu numarul de membri ai familiei, ci cu educatia data de parinti. Aceasta este de fapt concluzia tuturor celorlalte prejudecati: educatia este cea mai importanta, nu cati copii exista intr-o familie.

Fiecare copil este diferit

Se discuta mult despre copilul unic, doar ca evident,acesta nu exista. Fiecare copil este diferit si singura asemanare intre toti copiii "unici" este ca ei cresc fara frati si surori. Deci este bine sa fim critici cu oamenii care sustin prejudecati cu privire la copiii singuri la parinti, in general. Fiecare copil are propriile sale calitati si caracter. In plus: fiecare copil are alti parinti si alti prieteni. Ei traiesc in diferite cartiere si merg la scoli diferite. Toti acesti factori afecteaza un copil in dezvoltarea sa.

Cu alte cuvinte, faptul ca esti singurul copil care creste intr-o familie nu este cu siguranta singurul factor care afecteaza comportamentul si viitorul tau..

Copilul singur la parinti - in spatele teoriilor fara fond

Deseori auzim, ca un stereotip de altfel - ca un copil singur la parinti e obraznic, rasfatat sau egoist - exact sau numai ca urmare a faptul ca e singur la parinti. Vestea cea buna, sustinuta de studii de psihologie, este ca acestea nu sunt decat niste mituri.

Studiile au demonstrat, de-a lungul cercetarilor, ca un copil singur la parinti are, in mare parte, acelasi comportament social ca primul nascut dintr-o familie cu mai multi copii. Iata sfatul si parerile psihologilor de la Desprecopii.com...

Tot despre copilul unic la parinti merita citit si:

Confesiunile unei mame de baiat
Confesiunile unei mame: Daca ai un singur copil ...
Copilul unic la parinti: despre cordon, crestere si educatie 
Doar un copil? Iritantele conceptii cu care se confrunta parintii cu un singur copil 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII