Cât de sigure sunt telefoanele mobile și tabletele pentru copii? Studiile arată efectele radiațiilor de radiofrecvență asupra sănătății tinerilor

Cat de sigure sunt telefoanele mobile si tabletele pentru copii? Studiile arata efectele radiațiilor de radiofrecventa asupra sanatatii tinerilor

Cât de sigure sunt telefoanele mobile și tabletele pentru copii? Studiile arată efectele radiațiilor de radiofrecvență asupra sănătății tinerilor

Există două motive principale pentru care oamenii sunt îngrijorați de faptul că telefoanele mobile ar putea avea potențialul de a provoca anumite tipuri de cancer sau alte probleme de sănătate: telefoanele mobile emit radiații (sub formă de radiații de radiofrecvență sau unde radio) și utilizarea telefonului este larg răspândită. Chiar și o mică creștere a riscului de cancer de la telefoanele mobile ar fi îngrijorătoare, având în vedere câți oameni le folosesc si mai ales pentru faptul ca atat de multi copii folosesc aceste dispozitive.

Cancerul creierului și al sistemului nervos central au reprezentat o preocupare deosebită, deoarece telefoanele mobile sunt folosite aproape de cap și pentru că s-a descoperit că radiațiile ionizante - o formă de radiație cu energie mai mare decât emit telefoanele mobile - cauzează unele tipuri de cancer la creier. Au fost efectuate multe tipuri diferite de studii pentru a încerca să investigheze dacă utilizarea telefonului mobil este periculoasă pentru sănătatea umană.

Cu toate acestea, dovezile până în prezent sugerează că utilizarea telefonului mobil nu provoacă cancer cerebral sau alte tipuri de cancer la oameni.  Insa in 2011, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat radiațiile de radiofrecvență emise de telefoanele mobile și alte dispozitive wireless ca fiind "posibil carcinogene pentru oameni", pe baza unor dovezi limitate și incerte. Această clasificare nu a fost actualizată de atunci.

Sa ne ingrijoram? Un avertisment emis de guvernul britanic arata ca parintii nu ar trebui sa le dea copiilor telefoane mobile inainte de a implini 12 ani. Telefoanele mobile au suscitat dezbateri intense privind efectele lor asupra sanatatii. Acum specialistii spun ca telefoanele mobile trebuie folosite cu atentie si in doza foarte limitata - in cazul copiilor sub 12 ani.

Ce spun specialistii despre folosirea telefoanelor mobile la copii

Riscuri mari? Un avertisment emis de guvernul britanic arata ca parintii nu ar trebui sa le dea copiilor telefoane mobile inainte de a implini 12 ani. Copiii nu trebuie sa foloseasca telefoane mobile, conform avertismentelor guvernului britanic.
Specialistii au declarat ca despre copii ca nu sunt mici adulti si ca nu ar trebui sa li se dea telefoane mobile inainte de a implini cel putin 12 ani.

Chiar si asa, adolescentii ar trebui sa-si foloseasca mobilele mai degraba pentru a trimite mesaje text decat pentru a vorbi, adauga medicii.

Radiatiile exista

În general, există o preocupare cu privire la efectele radiațiilor de radiofrecvență (RF) emise de telefoanele mobile asupra sănătății umane, inclusiv riscul de cancer. Cu toate acestea, până în prezent, nu există dovezi clare și concludente care să sugereze că utilizarea telefoanelor mobile ar cauza cancer cerebral sau alte tipuri de cancer la oameni.

Organizații precum Organizația Mondială a Sănătății (OMS) și Comitetul Științific pentru Riscurile Sanitare Emergente și Recente din cadrul Comisiei Europene au efectuat evaluări detaliate ale literaturii științifice existente și au ajuns la concluzia că nu există suficiente dovezi care să sugereze că radiațiile de radiofrecvență din telefoanele mobile ar fi dăunătoare pentru sănătatea umană.

Desi nu exista dovezi conform carora copiii ar fi mai sensibili decat adultii la radiatiile emise de telefoanele mobile, aceasta posibilitate nu poate fi eliminata. Profesorul Challis, fostul sef al organizatiei finantate de guvern Mobile Telecommunications and Health Research programme (MTHR), din Marea Britanie,  a spus:

...cred ca riscurile sunt plauzibile deoarece sistemul imunitar al copiilor este inca in dezvoltare si stim ca ei sunt mai sensibili la multe alte lucruri, de exemplu la radiatiile ultraviolete. Daca un copil este expus luminii excesive a soarelui, are un risc mult mai mare de a face cancer al pielii decat un adult expus la aceeasi cantitate de radiatii. Ei sunt mult mai sensibili la poluanti. Se crede ca ei sunt expusi unui risc mai mare din acest punct de vedere.


El a spus ca isi da seama ca unii parinti se simt mai linistiti daca le dau copiilor un telefon mobil.
Insa a adaugat: nu vad de ce un parinte nu ar fi mai ferm cu copilul si i-ar explica faptul ca exista motive pentru care nu este o idee buna sa isi petreaca atat de mult timp cu telefon mobil, in afara cazului in care exista motive speciale legate de siguranta.

Este nevoie de studii indelungate pentru a dovedi daunele produse de telefoanele mobile asupra copiilor

Recomandarile vin de la MTHR, care a publicat rezultatele unui studiu de 30 de ani care a urmarit folosirea telefoanelor mobile si starea de sanatate a 250.000 de europeni, printre care 100.000 de britanici.
Datele privind numarul apelurilor si durata acestora vor fi comparate cu inregistrarile de sanatate pentru a determina daca telefonul mobil declanseaza sau agraveaza cancerul urechii, al pielii si al creierului.

Studiul care a costat milioane de lire va examina si daca folosirea telefonului mobil ridica riscul de boli neurologice ca Alzheimer, Parkinson si scleroza multipla, precum si de crize sau de boli de inima sau de probleme mai putin grave, ca durerile de cap si problemele de somn.

Nici un studiu anterior nu a durat atat de mult, nici nu a examinat o gama atat de larga de boli. Primele rezultate vor fi disponibile peste cinci ani. Va fi si prima data cand datele despre frecventa apelurilor si lungimea lor vor fi furnizate direct de catre companiile de telefonie mobila.

Studiile din trecut s-au bazat pe amintirile oamenilor in privinta folosirii telefonului mobil, ceea ce poate oferi rezultate incerte.
Cercetatorii de la Imperial College London au spus ca rezultatele muncii de pana acum au fost linistitoare. Insa deoarece unele boli precum cancerul se dezvolta de-a lungul mai multor ani, iar multi oameni au avut telefon mobil abia de maxim 10 ani, cunostintele noastre despre efectele telefoanelor mobile au lipsuri considerabile.
Mai mult de jumatate dintre copiii sub zece ani au un mobil, si exista chiar handset-uri special proiectate pentru copiii de patru ani.

Exista un top de radiatii ale telefoanelor mobile

Da, există o listă a celor mai mari emițători de radiații ale telefoanelor mobile, numită SAR (Specific Absorption Rate). Aceasta măsoară cantitatea de energie de radiofrecvență absorbită de corpul uman atunci când utilizați telefonul mobil.

SAR-ul este exprimat în watt pe kilogram și este calculat folosind un model standardizat de cap și corp, care se presupune că reprezintă un utilizator mediu. Cu cât valoarea SAR este mai mare, cu atât telefonul mobil emite mai multe radiații.

Organizațiile de sănătate recomandă utilizarea telefoanelor mobile cu SAR cât mai scăzut. În Statele Unite, limita legală pentru SAR este de 1,6 wați pe kilogram, iar în Uniunea Europeană, limita este de 2 wați pe kilogram.

Există o serie de site-uri și baze de date care furnizează informații despre SAR pentru telefoanele mobile individuale, cum ar fi site-ul FCC (Federal Communications Commission) în Statele Unite și site-ul SAR Checker în Uniunea Europeană.

Este important să rețineți că valoarea SAR nu este singurul factor de luat în considerare atunci când alegeți un telefon mobil, iar cercetările actuale sugerează că riscul potențial de cancer cauzat de radiațiile de la telefoanele mobile este scăzut.

Iata un top al telefoanelor dupa radiatii - care specifica ce radiatii emite

Întrucât SAR-ul este un factor important în determinarea nivelului de expunere la radiațiile de radiofrecvență ale telefoanelor mobile, am pregătit un top 5 al telefoanelor mobile cu cele mai scăzute valori SAR:

- Samsung Galaxy Note 20 Ultra 5G - 0,34 W/kg

- LG V60 ThinQ 5G - 0,35 W/kg

- OnePlus 8T - 0,36 W/kg

- Samsung Galaxy S21 5G - 0,38 W/kg

- LG G8 ThinQ - 0,39 W/kg

Este important de menționat că aceste valori SAR sunt cele publicate oficial de producători și agențiile guvernamentale, iar există o anumită incertitudine în măsurătorile reale, deoarece acestea pot varia în funcție de condițiile de utilizare a telefonului.

Radiatiile de radiofrecvență emise de telefoanele mobile sunt clasificate ca non-ionizante și sunt considerate a fi de intensitate redusă. Acestea includ unde radio și radiația electromagnetica. Cu toate acestea, este important să luați în considerare și alte factori, cum ar fi utilizarea căștilor sau a altor accesorii pentru a reduce expunerea la radiații.

Este recomandat să consultați site-uri oficiale precum FCC sau SAR Checker pentru a afla valoarea SAR a unui telefon mobil înainte de achiziționare.

Tabletele emit și ele radiații de radiofrecvență similare cu cele emise de telefoanele mobile, deoarece utilizează aceleași tehnologii wireless pentru a se conecta la rețelele de comunicații mobile sau Wi-Fi.

Ca și în cazul telefoanelor mobile, tabletele au o valoare SAR asociată cu nivelul lor de expunere la radiațiile de radiofrecvență. Totuși, valoarea SAR a unei tablete poate fi diferită față de aceea a unui telefon mobil, deoarece acestea au dimensiuni și configurații diferite.

Deși valoarea SAR este importantă în evaluarea nivelului de expunere la radiațiile de radiofrecvență ale unei tablete, trebuie să țineți cont și de alte factori, cum ar fi modul în care utilizați tableta și dacă utilizați accesorii cum ar fi căștile sau mufele pentru a reduce expunerea.

Exista studii recente care dovedesc ca radiatiile acestea ar fi daunatoare copiilor?

Există o dezbatere în continuare în ceea ce privește efectele radiațiilor de radiofrecvență asupra copiilor și tinerilor. Pe de o parte, unele studii sugerează că copiii ar putea fi mai susceptibili la efectele nocive ale radiațiilor de radiofrecvență decât adulții, deoarece țesuturile lor sunt mai sensibile și mai vulnerabile la radiații, iar creierul și alte organe se află într-un stadiu de dezvoltare.

Pe de altă parte, există și studii care nu au găsit nicio legătură între expunerea la radiațiile de radiofrecvență ale telefoanelor mobile și alte dispozitive wireless și riscul de cancer sau alte probleme de sănătate.

În 2011, Organizația Mondială a Sănătății a clasificat radiațiile de radiofrecvență emise de telefoanele mobile și alte dispozitive wireless ca fiind "posibil carcinogene pentru oameni", pe baza unor dovezi limitate și incerte. Această clasificare nu a fost actualizată de atunci.

Organizația Mondială a Sănătății și alte organizații guvernamentale și non-guvernamentale recomandă precauție în ceea ce privește expunerea copiilor și tinerilor la radiațiile de radiofrecvență ale telefoanelor mobile și altor dispozitive wireless. De exemplu, American Academy of Pediatrics recomandă limitarea utilizării telefoanelor mobile de către copii și tineri și menționează că copiii ar trebui să țină telefoanele mobile la distanță de corpul lor, cum ar fi prin utilizarea căștilor sau a altor accesorii.

Studii recente și referințe despre efectele radiațiilor de radiofrecvență asupra sănătății tinerilor:

Redmayne M. et al. (2020). Radiofrequency exposure in young and old: Different sensitivities in light of age-relevant natural differences. Environ Int. 2020 Jan; 134: 105218. doi: 10.1016/j.envint.2019.105218.

Samkange-Zeeb, F. et al. (2016). Parental Awareness and Attitudes towards Mobile Phone Use by Children: A Population-Based Survey. Journal of Public Health Research, 5(1): 717.

Division of Environmental and Occupational Health Sciences, National Institute of Health Sciences, Japan (2016). Mobile Phone Use by Children and Adolescents: A 10-Year Update on the Issue. Environmental Health and Preventive Medicine, 21(4): 231-234.

World Health Organization (WHO) (2011). IARC Classifies Radiofrequency Electromagnetic Fields as Possibly Carcinogenic to Humans. Press release, May 31, 2011.

American Academy of Pediatrics (AAP) (2016). Cell Phone Radiation & Children's Health: What Parents Need to Know.

International Agency for Research on Cancer (IARC) (2013). Non-Ionizing Radiation, Part 2: Radiofrequency Electromagnetic Fields. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans, Volume 102.
  

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Roxana
    Roxanatrimis la 19/7/2013

    Telefonul dauneaza copiilor!!!

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII