Hei mami care alăptezi iată 5 lucruri interesante despre alăptatul pe timp de noapte

Hei mami care alaptezi iata 5 lucruri interesante despre alaptatul pe timp de noapte

Hei mami care alăptezi iată 5 lucruri interesante despre alăptatul pe timp de noapte

Lumea este plină de mămici obosite iar internetul este SATURAT de postări ale părinților îngrijorați și epuizați care caută să afle dacă copiii lor sunt normali și ce "ar trebui" să facă în legătură cu toate nopțile de veghe. Însă, ce știm cu adevărat despre trezitul în miez de noapte, alăptarea bebelusilor și de ce se trezesc pentru a fi alăptați atunci când nu ne dorim decât ca ei să doarmă?

Așadar, fără alte adăugiri... iată 5 lucruri interesante pe care nu ți le-a spus nimeni niciodată despre alăptatul pe timp de noapte:

 in acest articol veti citi mai multe despre:
Mamele care alapteaza obtin mai mult somn decat cele care folosesc lapte formula
La femeile care alapteaza, productia de prolactina urmeaza un ritm circadian
Bebelusii se nasc fara un ritm circadian stability
Laptele mamar de seara si noapte este bogat si in alte substante de inducere a somnului si de impulsionare a creierului
Alaptatul din timpul noptii poate fi important pentru pastrarea, pe termen lung, constanta si puternica a productiei de lapte

5 lucruri interesante pe care nu ți le-a spus nimeni niciodată despre alăptatul pe timp de noapte:

Librăriile au secțiuni întregi dedicate somnului copiilor, aprobate de așa-numiții "experți în somnul copilului". Chiar și magazinele universale depozitează aceste cărți alături de tot felul de gadget-uri de specialitate, de la scutece și paturi până la mașini de sunet, știind, în urma cercetării pieței, că părinții disperați și privați de somn își vor umple coșul de cumpărături cu orice cred ei că i-ar putea ajuta să îmbunătățească somnul bebelușului.

Însă, ce știm cu adevărat despre trezitul în miez de noapte, alăptarea bebelusilor și de ce se trezesc pentru a fi alăptați atunci când nu ne dorim decât ca ei să doarmă? Desigur, aici se află ideile de bază pentru care bebelușii mănâncă des. Însă, cu această postare, ne-am gândit că am putea alcătui o listă a celor mai interesante și mai puțin mediatizate lucruri pe care ni le spune știința despre veghea din timpul nopții și despre alăptat, astfel încât voi, mamele epuizate, să puteți privi într-un mod cu totul diferit alăptatul din timpul nopții.

Așadar, fără alte adăugiri... iată 5 lucruri interesante pe care nu ți le-a spus nimeni niciodată despre alăptatul pe timp de noapte:

Așadar, ți-a spus cineva vreodată că... studiile au arătat că mamele care alăptează obțin mai mult somn decât cele care folosesc lapte formula?

Da... ești obosită, dar ai citit corect! Conform unui studiu, mamele care alăptează obțin în medie cu 40-50 de minute mai mult somn în timpul nopții, în primele 3 luni după naștere. După ce trec 3 luni, vorbim despre mult mai mult somn. Cercetarea ne-a spus și că tot acel somn în plus este foarte important pentru sănătatea mentală a mamei și servește la scăderea riscului apariției depresiei postpartum.

Ti-a spus cineva vreodata ca... la femeile care alapteaza, productia de prolactina (prolactina este hormonul ce fabrica laptele) urmeaza un ritm circadian?

Studiile au aratat ca nivelurile de prolactina ale femeilor care alapteaza sunt in mod semnificativ mai mari in timpul noptii, in special in primele ore ale diminetii. Bebelusii doresc sa se hraneasca noaptea fiindca pur si simplu atunci exista mai mult lapte. Nu sunt inteligenti copilasii nostri?

alaptare noaptea

Ti-a spus cineva vreodata ca... bebelusii se nasc fara un ritm circadian stabilit?

Ei nu pot deosebi ziua de noapte, si au nevoie de mai multe luni pentru a-si stabili propriile cicluri. De asemenea, ei nu-si produc singuri melatonina (un hormon de inducere a somnului) o buna perioada de timp. Si, ghicesti in ce se afla melatonina din plin? In laptele tau din timpul noptii! Asadar, oamenii de stiinta cred ca laptele din timpul noptii, bogat in melatonina, ajuta copiii sa isi dezvolte propriile lor ritmuri circadiene si ii ajuta, in cele din urma sa doarma mai mult noaptea.

Ti-a spus cineva vreodata ca... pe langa melatonina, laptele mamar de seara si noapte este bogat si in alte substante de inducere a somnului si de impulsionare a creierului?

Urmatorul text este un citat dintr-un articol scris de cercetatorul in copilaria timpurie de la Universitatea din Notre-Dame, Darcia Narvaes, PhD.: “Parintii ar trebui sa stie ca seara laptele mamar contine mai mult triptofan (aminoacid de inducere a somnului). Triptofanul este un precursor al serotoninei, un hormon vital pentru functionarea si dezvoltarea creierului. La inceputul vietii copilului, ingerarea de triptofan conduce la dezvoltarea mai multor receptori de serotonina (Hibberd, Brooke, Carter, Haug & Harzer, 1981). Laptele mamar din timpul noptii contine si aminoacizi care promoveaza sinteza serotoninei (Delgado, 2006; Goldman, 1983; Lien, 2003). Serotonina face creierul sa functioneze mai bine, pastreaza buna-dispozitie si ajuta ciclurile de dormire-trezire (Somer, 2009). Deci, ar putea fi deosebit de important ca cei mici sa fie alaptati seara sau noaptea deoarece laptele contine triptofan, aceasta pe langa faptul ca ii adormiti.

Ti-a spus cineva vreodata ca... alaptatul din timpul noptii poate fi important pentru pastrarea, pe termen lung, constanta si puternica a productiei de lapte a mamei iar aceasta poate insemna pompare mai putina in timpul zilei pentru mamele care lucreaza?

Vezi, sanii care alapteaza stiu cat de mult lapte sa produca in functie de cat de des sunt goliti; acestea sunt legile cererii si ale ofertei, care sunt bazate pe ceasul natural de 24 de ore... si nu sunt valabile doar atunci cand mama este treaza.

Numarul care reprezinta de cate ori va trebui o mama sa isi goleasca sanii pentru a-si mentine pe termen lung productia de lapte a fost numit “Numarul Magic”. Daca o mama nu alapteaza de suficiente ori in 24 de ore pentru a-si implini propriul Numar Magic, organismul ei va ajunge sa scada productia de lapte, fapt ce va duce la scaderea proviziilor ei. Pentru mamele care lucreaza si alapteaza, mai mult alaptat in timpul noptii inseamna mai multe sesiuni de hranire intr-o perioada de 24 de ore, ceea ce rezulta in mai putine sesiune de pompare atunci cand mama este la lucru, ea ajungand totusi la Numarul ei Magic. Aceste idei de baza se aplica si la copii mai mari, care ar putea avea inca nevoie de hranire in timpul noptii!

Asadar, iata ca le-ai aflat! 5 lucruri interesante pe care nu ti le-a spus nimeni vreodata despre motivul pentru care copilul tau (inca) se trezeste noaptea pentru a fi hranit. Te-ai gandit vreodata, atunci cand iti gasesti copilul agitat la ora 2 noaptea, ca el iti ofera cadoul unui somn mai lung, ca iti scade riscul aparitiei depresiei postpartum, ca isi construieste si dezvolta creierul, posibil chiar si reducandu-si propriul risc al aparitiei tulburarilor de dispozitie pe termen lung, ca isi dezvolta propriile ritmuri circadiene, obtinand mai mult lapte atunci cand oferta este mai mare, asigurandu-ti oferta de lapte pe termen lung si oferindu-ti oportunitatea de a te pompa mai putin la serviciu? Din fericire, de acum o vei face. Dormiti, mamelor!

 

Paracetamolul si alaptarea

Pot sa iau paracetamol in timpul alaptarii? Ne intreaba unele mamici pe pagina de intrebari de la Desprecopii.

Mai intai de toate trebuie sa cereti sfatul medicului inainte de a lua paracetamol daca copilul s-a nascut devreme (prematur), a avut o greutate mica la nastere sau are o afectiune medicala.

Citeste mai departe articolul complet <<AICI>> 

 

Ghid de alaptare

Desprecopii este un site dedicat alaptarii, care contine informatii indepedente si ne-influentate de nici un interes comercial - care are un ghid complet si independent al alaptarii. 

Nu suntem patetici si nu consideram ca alaptarea trebuie sa fie un chin pentru mamica desi ii dam oate sfaturile necesare pentru a putea depasi obstacolele pe care le poate avea la inceput. Recomandam sa cititi: Despre stresul primelor zile de alaptare

Citeste toate informatiile de la aceasta sectiune dedicata Alaptarii! Citeste si forumul special Alaptarea de la desprecopii.com - vei intalni acolo mamici ca tine care au intrebari si raspunsuri despre alaptare.

Te asteptam pe forumul special dedicat alaptarii - unde vei gasi mii de intrebari si raspunsuri despre perioada alaptarii: ALAPTAREA BEBELUSULUI

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII