Este adolescentul tau dependent de smartphone?

Este adolescentul tau dependent de smartphone?

Este adolescentul tau dependent de smartphone?

Cat timp poti sa rezisti fara sa-ti verifici smartphone-ul? Dar fiul tau adolescent?

In orice zi, veti observa oameni atat de lipiti de telefoanele lor incat sunt absenti lumii din jur. Daca aveti adolescenti, aveti sanse sa vedeti acest fenomen zilnic. S-ar putea sa existe vremuri in care sa va intrebati daca adolescenta dvs. este dependenta de smartphone-ul ei.

Adultii si adolescentii se bucura de telefoanele mobile, creand o epidemie de prieteni si de familii distorsionate. Adolescentii se bazeaza pe dispozitivele lor pentru majoritatea comunicarilor si actualizarilor de la prieteni. Aceasta generatie nu a cunoscut niciodata o lume fara un telefon mobil. Este trist ...

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este dependenta de smartphone?
Semnele de avertizare ca adolescentul tau are o problema
Cateva sugestii pentru a-ti ajuta adolescentul
Dependentele nu sunt o problema de ras

Dependenta ...

Alcoolismul si dependenta de droguri sunt adesea primele imagini care ne vin in minte atunci cand ne gandim la dependenta - nu la smartphone-uri. Cu toate acestea, oamenii sunt usor dependenti de o varietate de stimulente care depasesc substantele ilegale. Facand putina lumina asupra dependentei adolescentilor de Smartphone, aceasta va contribui la rezolvarea acestei probleme serioase cu care se confrunta societatea noastra.

Ce este dependenta de smartphone?

Recent, au fost multe cercetari in domeniul electronicii si impactul pe care acestea il are asupra activitatii creierului nostru. Multi oameni vad dependenta de smartphone ca ceva de glumit, dar este o problema de care sufera multi oameni. Oamenii de stiinta sustin, de asemenea, ca poate exista o variatie genetica care permite anumitor persoane sa fie predispuse la aceste tipuri de dependenta.

Din punct de vedere stiintific, dependenta de smartphone este cunoscuta sub numele de nomofobie

In esenta, se reduce la teama de a nu fi in posesia telefonului. Dependenta de telefoane mobile este adesea alimentata de "dependenta de utilizare a internetului" sau "DIU". Asociatia Americana de Psihiatrie sustine ca o persoana care sufera de DIU va experimenta "preocuparea" cu internetul si va suferi de retragere in cazul in care Internetul este inlaturat. Smartphone-urile permit accesul continuu la Internet mobil, ceea ce duce la cimentarea dependentei de internet la oameni.

Persoanele cu DIU au schimbari masurabile in creierul lor. Sunt afectate conexiunile dintre celule si regiunile care "controleaza atentia, controlul executiv si prelucrarea emotiilor". Aceste schimbari reflecta ceea ce se intampla in conexiunile creierului persoanelor care sunt dependente de substante chimice cum ar fi cocaina.

Alte studii au masurat cum functioneaza sistemul de dopamina al creierului. Dopamina este un produs al corpului nostru care este responsabil pentru "a ne permite sa experimentam placerea si recompensa". Cercetatorii incep sa observe o corelatie intre persoanele care sufera de tulburari de Internet. Dependentii pot avea mai putini receptori de dopamina in anumite parti ale creierului sau functiile lor de dopamina ar putea fi compromise.

Adultii si adolescentii se bucura de telefoanele mobile, creand o epidemie de prieteni si de familii distorsionate. Adolescentii se bazeaza pe dispozitivele lor pentru majoritatea comunicarilor si actualizarilor de la prieteni. Aceasta generatie nu a cunoscut niciodata o lume fara un telefon mobil. Este trist ...

Folosesc telefoanele pentru a verifica previziunile meteo, stirile, conturile bancare, programele de concerte, misiunile la domiciliu si multe altele, utilizand aplicatiile sociale sau aplicatiile pe Internet cu telefoanele lor smartphone. Adolescentul dvs. poate petrece nenumarate ore de mesaje text sau derulare, dar asta nu inseamna neaparat ca adolescentul dvs. este dependent de un smartphone.

Potrivit proiectului Pew's Research Research, peste 90% dintre americani detin un telefon mobil si din acest procentaj, 58% detin smartphone-uri. Daca aceste numere nu sunt surprinzatoare, considerati ca cercetarea Pew arata: 67% dintre utilizatori verifica telefonul pentru mesaje, alerte sau apeluri - chiar si atunci cand nu vad ca telefonul suna sau vibreaza, 44% dintre utilizatori au dormit cu telefonul langa patul lor pentru ca doreau sa se asigure ca nu au ratat apeluri, mesaje text sau alte actualizari in timpul noptii, 29% dintre utilizatori isi descriu telefonul mobil drept ceva de care nu se pot desparti niciodata.

"Telefoanele mobile au devenit tesute in viata noastra de zi cu zi - un sofer aproape invizibil al vietii moderne", James Roberts, profesor la scoala de Afaceri Hankamer din cadrul Universitatii Baylor, a declarat despre studiul sau despre 164 de studenti si relatiile lor de telefonie mobila.

El a continuat sa spuna: "Este in sarcina cercetatorilor sa identifice punctul de maxima importanta, in care utilizarea telefonului mobil traverseaza linia de la un instrument util la unul care inrobeste atat utilizatorii cat si societatea".

Semnele de avertizare ca adolescentul tau are o problema

"Tehnologiile informatice pot da dependente, pentru ca sunt psihoactive, adica modifica starea de spirit si declanseaza adesea sentimente placute", a remarcat David Greenfield, psiholog si autor al dependentei virtuale.

Smartphone-urile ofera capabilitatile de a alimenta sentimentele placute, recompensandu-ne cu actualizari constante oricand sau oriunde. Daca un adolescent sufera cu adevarat de dependenta de smartphone, similar cu alte dependente, va incepe sa construiasca tolerante la textele rapide si la aplicatiile de pe telefoanele lor Smartphone.

Anxietatea, noptile nelinistite si concentrarea asupra obtinerii urmatorului "remediu" sunt simptome comune ale dependentei. Un adolescent dependent va dori mai multe interactiuni Smartphone pentru a obtine aceleasi emotii sau "mai inalte". Cateva comportamente pot semnala adesea cand fascinatia adolescentilor Smartphone a trecut de la utilizarea recreativa la starea de dependenta.

Mai jos sunt semnele de avertizare pe care sa le urmariti daca banuiti ca adolescentul dvs. este dependent de un smartphone:

- discomfort daca nu li se permite sa utilizeze smartphone-ul
- scadere in greutate
- insomnie
- anxietate
- sentimente de "vibratii fantoma"
- izolarea de prieteni si de familie

In era digitala, este aproape imposibil sa evitam utilizarea Internetului sau a aplicatiilor de pe un smartphone

Multi oameni compara dependenta de smartphone cu dependenta alimentara, deoarece oamenii trebuie sa manance alimente pentru a supravietui si multi oameni au nevoie de tehnologie pentru a functiona in lumea moderna. Multe sali de clasa, locuri de munca, companii de utilitati si grupuri sociale se bazeaza pe tehnologie si acces la Internet. Tehnologia ne inconjoara.

Este greu sa spargeti ciclul dependentei, cand aveti nevoie de stimulent pentru a supravietui. Daca adolescentul dvs. prezinta comportamente atipice si semne de avertizare ca este dependent de Smartphone, va trebui sa explorati solutii pentru a ajuta la slabirea aderentei tehnologiei asupra adolescentului.

Multi recuperatori si profesionisti vor recunoaste ca primul pas in a face fata unei probleme este sa recunosti ca esti dependent. Acum, ca a fost definita o problema, puteti cauta modalitati de a gestiona dependenta. Gasiti tehnici care pot ajuta la reducerea vulnerabilitatii adolescentului la atacurile rapide pentru oferta de conectare hiperfunctionala pentru telefoane mobile.

Iata cateva sugestii pentru a-ti ajuta adolescentul:

Creati zone "fara telefon". Depozitati telefoanele la usa sau priza pentru a limita utilizarea telefonului in timp ce sunteti in casa. Puteti lua in considerare posibilitatea de a permite telefoanele in zonele comune, dar opriti telefoanele in dormitoare, bai sau alte zone private.

Recuperarea meselor in familie. Incurajati pe toata lumea sa-si puna telefoanele pe modul silentios in timpul orelor de masa. Discutati unul cu celalalt si bucurati-va de camaraderia familiei la cina. Pauzele mici de la telefoanele mobile pot ajuta la reducerea dependentelor.

Desemnati anumite perioade ale zilei pentru a accesa medii sociale sau text. Daca adolescentul dvs. este dependent de un smartphone, el poate incerca sa-si limiteze utilizarea. Aplicati o regula a casei care permite accesul in anumite momente. Un exemplu este sa ii permiteti adolescentului sa-si foloseasca smartphone-ul in timpul orelor 4-7 sau sa se inchida la 9 in fiecare noapte.

Interziceti telefoanele in timp ce conduceti sau mergeti. Siguranta mai intai.

Monitorizati activitatea telefonului mobil al unui adolescent. Fiti in fata si spuneti adolescentului ca veti monitoriza modul in care il foloseste si il considerati raspunzator pentru timpul sau online.

Cautati terapia comportamentala cognitiva. Adictiile sunt greu de invins, mai ales atunci cand stimulentul inconjoara o persoana pe o baza zilnica. Consilierii profesionisti si terapeutii pot sprijini dependentii sa depaseasca ispite fara a crea o tensiune familiala.

Dependentele nu sunt o problema de ras

Data viitoare cand un ton de apel va avertizeaza asupra unui mesaj primit, luati in considerare timpul petrecut zilnic la telefon. Efectuati comportamente de modelare pe care adolescentul dvs. le va duplica sau va observa. Conditiile de dependenta de telefoane mobile pot aparea triviale si superficiale, dar un adolescent dependent Smartphone poate suferi consecinte grave daca dependenta nu este abordata. - 

Hartuirea online copilului: o problema contemporana de parenting

Hartuirea online copilului este o realitate de care parintii trebuie sa afla inainte de a fi tarziu. Rautati adaugate la poze, glume proaste care pot strica increderea unui copil, hahaieli de bullying ...

Micile rautati intre copii, finalizate adesea cu conflicte ce nu pot fi depasite decat cu interventia parintilor, a educatorilor sau a unui adult in genere au existat dintotdeauna. Asa cum dintotdeauna au existat copii mai rautaciosi, copii mai timizi, copii cu complexe de superioritate sau de inferioritate, a caror comunicare cu cei din jur necesita adesea interventia unui adult citeste mai departe aici > 

Despre siguranta copiilor pe internet, merita citit si: 

Siguranta copiilor pe Internet
Cum va protejati copiii de pericolele internetului?
Beneficii si limite in relatia copilului cu internetul si tehnologia
Copiii si incarcaturile emotionale ale retelelor sociale
Lectiile si intrebarile unei glume proaste pe Facebook

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii

  Adolescentii (12-18 ani)
Frumosi, plini de personalitate, incapatinati. Pregati de zbor din cuibul cald al casei parintesti.

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Internet

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII