Hartuirea online a copilului: o problema de parenting pe care nu avem voie sa o ignoram

Hartuirea online a copilului -  o problema de parenting pe care nu avem voie sa o ignoram

Hartuirea online a copilului: o problema de parenting pe care nu avem voie sa o ignoram

Hartuirea online copilului este o realitate de care părintii trebuie sa afle inainte de a fi tarziu. Comentarii rautacioase adaugate la poze, glume proaste sau chiar injurii - fiecare din aceste mizerii pot strica increderea unui copil. Bullying-ul online al copiilor se intamplă tacut insă cu multe efecte negative ...

Micile rautati intre copii, finalizate adesea cu conflicte ce nu pot fi depasite decat cu interventia parintilor, a educatorilor sau a unui adult in genere au existat dintotdeauna. Asa cum dintotdeauna au existat copii mai rautaciosi, copii mai timizi, copii cu complexe de superioritate sau de inferioritate, a caror comunicare cu cei din jur necesita adesea interventia unui adult.

Ce inseamna hartuirea online?
Care sunt efectele hartuirii online?
Cum iti dai seama daca copilul tau este implicat intr-un proces de hartuire online?
Cum iti poti ajuta copilul daca este agresat virtual?
Ce faci atunci cand copilul tau este agresorul?

Hartuirea copilului pe internet

Micile rautati intre copii, finalizate adesea cu conflicte ce nu pot fi depasite decat cu interventia parintilor, a educatorilor sau a unui adult in genere au existat dintotdeauna. Asa cum dintotdeauna au existat copii mai rautaciosi, copii mai timizi, copii cu complexe de superioritate sau de inferioritate, a caror comunicare cu cei din jur necesita adesea interventia unui adult. In epoca in care traim, aceste probleme cu care se confrunta la un moment dat aproape orice parinte, capata o noua dimensiune. Agresivitatea aceasta aparent inofensiva, dar care poate avea un impact emotional devastator asupra unora dintre victimele ei se transfera pe zi ce trece in mediul virtual, care a devenit parte integranta din vietile copiilor nostri. Cuvintele rautacioase, imbrancelile, farsele s-au transferat de ceva vreme din curtea scolii sau din parc pe terenul retelelor de socializare, la care, din nefericire, copiii au acces mult prea devreme, adesea impotriva legislatiei in vigoare.

Ca parinte este dificil de stiut cand este cazul sa intervii atunci cand propriul copil este implicat intr-un astfel de proces de hartuire virtuala, indiferent de ipostaza in care se afla, de victima sau de agresor, pentru ca despre asta este vorba pana la urma. Si daca parintii nostri se confruntau cu aceeasi dilemma, dar la un alt nivel, cu ani in urma, pentru noi, parintii secolului al XXI-lea, provocarea este dubla, avand in vedere ca majoritatea copiilor utilizeaza tehnologia avansata adesea mult mai mult decat o facem noi, adultii si in cu totul alte scopuri decat cele cu care suntem noi obisnuiti. Concret, majoritatea copiilor folosesc tehnologia pentru a juca tot felul de jocuri si pentru a socializa virtual prin intermediul retelelor de socializare de pe internet. Daca s-ar face o statistica a prezentei copiilor pe diverse retele de socializare s-ar putea constata cu usurinta faptul ca foarte multi dintre ei sunt practic non-stop conectati de pe telefoanele mobile la aceste retele de socializare. A trimite un mail sau un sms au devenit deja ceva de moda veche pentru acesti copii pentru care adesea viata pare sa se desfasoare mai degraba online decat offline.

Cum ar trebui sa reactionam noi, parintii, la aceste schimbari evidente care se petrec ochii sub ochii nostri, in timp real si cu o viteza uluitoare? Personal, am ajuns la concluzia ca pentru a ne proteja copiii este necesara o dubla implicare, atat in viata reala a copiilor nostri, cat si in cea virtuala, oricat de bizar ar suna acest lucru.

Ce inseamna hartuirea online?

Hartuirea sau agresiunea virtuala (traducere aproximativa a unui termen care in Occident a devenit deja de notorietate – cyberbullying) ar putea fi definita drept utilizarea tehnologiei pentru a hartui, a ameninta, a eticheta negativ sau a face sa se simta prost o alta persoana. Este un fenomen din ce in ce mai prezent in randul adolescentilor si care, scapat de sub control, poate avea consecinte extrem de grave asupra integritatii emotionale a acestora. Atunci cand un adult este si el implicat in acest tip de hartuire, fenomenul capata o dimensiune infractionala si poate avea consecinte serioase, daca situatia este reclamata autoritatilor.

hartuire copil online

De cele mai multe ori, agresiunea virtuala poate fi usor identificata in statusuri, comentarii rautacioase sau in fotografii personale postate cu scopul de a face pe cineva sa se simta prost. Adesea ea poate fi si accidentala, intrucat mesajele postate pe internet sunt oarecum impersonale, fiind foarte greu de dedus o anumita atitudine, un anumit ton al autorului doar din cuvinte. Insa de foarte multe ori ceea ce pentru cel care scrie poate fi o simpla gluma, pentru cel care citeste sau este vizat poate fi o insulta dureroasa.

Copiii sunt, in general, reticenti in a povesti parintilor astfel de episoade, in care se simt afectati emotional de ceea ce se intampla in lumea virtual, ceea ce face si mai dificil de identificat cauzele si formele de agresiune virtual. Studii recente arata ca 1 din 4 adolescenti sunt victim ale hartuirii virtuale si 1 din 6  admite ca la randul sau a agresat virtual cel putin o data pe cineva. Alte statistici arata ca peste 50% dintre tinerii care folosesc retelele de socializare sau simtit cel putin o data abuzati emotional in mediul virtual.

Reguli de comportament pentru parinti, pe Facebook de citit: Reguli de comportament pentru parinti, pe Facebook

Care sunt efectele hartuirii online?

In primul rand, prin comparativ cu formele de agresivitate intre copii sau adolescenti din lumea reala, limitate temporal de programul pe care acestia il au si de timpul efectiv in care pot intra in contact victimele cu potentialii agresori, in spatiul virtual amenintarea exista practic 24 de ore din 24, atata timp cat copilul are acces la telefon, tableta, laptop sau orice alt obiect care permite conectarea la internet. Pe termen lung, hartuirea poate conduce, atat in cazul victimei, cat si in cazul agresorului, la anxietate, depresie si alte afectiuni legate de stres. In unele cazuri, rare, ce-i drept, dar suficient de mediatizate, hartuirea virtuala poate avea efecte extrem de grave, mergand pana la sinucidere. Psihologii avertizeaza ca desi deocamdata aceste cazuri sunt rare, copiii care trec printr-un proces de hartuire virtuala sunt foarte expusi la ganduri suicidale.

Pedepsele, in cazurile de hartuire virtuala, sunt inca vag reglementate si daca in cazul implicarii unui adult ele pot fi mai usor acordate prin incadrarea faptelor in anumite categorii de fapte penale, in cazul copiilor si al conflictelor aparent banale iscate in mediul virtual este foarte dificil de stabilit pentru ca nu exista reglementari in acest sens la fel cum nu exista reglementari efective nici pentru situatiile in care un copil devine victima a agresivitatii emotionale a altor copii in viata reala. Sau, in orice caz, pedepsele sunt limitate, asa incat solutia ar trebui cautata nu in pedepse, ci in alte directii, mai degraba preventive.

Cum iti dai seama daca copilul tau este implicat intr-un proces de hartuire online?

De cele mai multe ori copiii evita sa discute cu parintii sau cu un profesor situatiile in care se ajunge la agresivitate emotionala pe internet, intre colegi. Si asta se intampla, de obicei, din doua motive: pentru ca le este frica de izolare sociala, atat in plan real, cat si in plan virtual, si pentru ca le este teama ca li se va interzice accesul la diversele gadgeturi care le permit conectarea la internet.

Iata cateva semne care ar trebui sa te alerteze in legatura cu viata virtuala a copilului tau:

-Este suparat dupa ce foloseste internetul sau telefonul.
-Este foarte secretos in privinta activitatilor sale online si isi tine mereu sub control telefonul, tableta etc.
-Nu participa la activitatile din familie si nu comunica cu membrii familiei.
-Evita intalnirile reale cu prieteni sau colegi de scoala.
-Este adesea furios acasa.
-Are schimbari bruste de stare, de comportament.
-Are tulburari de somn si de apetit.
-Nu mai vrea sa foloseasca telefonul sau computerul.
-Se enerveaza atunci cand primeste un mesaj, inainte de a-l vedea.
-Evita orice discutie despre activitatea online, despre telefon, despre tehnologie in general.

Cum iti poti ajuta copilul daca este agresat online?

Daca descoperi ca propriul copil este victima hartuirii virtuale de catre colegii sau prietenii sai, ofera-i tot sprijinul tau pentru a depasi situatia. Are nevoie de confort emotional si de sprijin, pe care tu i le poti oferi. Povesteste-i despre situatii similare din copilaria si adolescenta ta, chiar daca pe vremea aceea lumea virtuala nu exista. Similitudinile pot fi usor gasite. Asigura-ti copilul ca nu are nicio vina si ca vina apartine agresorului. Incurajeaza-l sa iti povesteasca despre toate supararile sale si aminteste-i mereu ca nu este singur si ca fiecare om trece la un moment dat prin ceea ce trece el, sub o forma sau alta. Asigura-l de tot sprijinul tau si cautati solutii impreuna.

Daca hartuirea provine din mediul scolar, fiind implicati colegii, informeaza invatatorul, direigintele sau persoana potrivita despre situatie. Chiar daca poate nu exista niste reglementari institutionale legate de aceasta situatie este bine care personalul scolii, care il poate sprijini pe copil sa depaseasca tot felul de probleme, sa cunoasca situatia. Insa inainte de a aduce la cunostinta ceea ce se intampla, informeaza-ti copilul ca ai de gand sa faci acest lucru, pentru a evita sa il faci sa se simta jenat. Explica-i de ce este bine ca profesorii sa stie ce se intampla si asigura-l ca tot ceea ce faci este spre binele lui.

Incurajeaza-ti copilul sa nu raspunda la hartuirea virtuala, pentru ca nu va face decat sa alimenteze starea negativa a lucrurilor. Pastreaza insa toate mesajele, fotografiile si instrumentele care au generat problema, astfel incat, daca este nevoie, sa le poti folosi ca dovezi pentru a-ti apara copilul.

Iata si alte cateva masuri pe care le poti lua pentru binele copilului tau:

Blocheaza agresorul!

Majoritatea aparatelor permit acest lucru, indiferent ca este vorba despre blocarea emailurilor, a sms-urilor sau a conversatiilor pe retele de socializare.

Limiteaza accesul la tehnologie!

Desi este dureros pentru ei, majoritatea copiilor nu se pot abtine sa intre in lumea virtuala chiar si atunci cand acesta este mediul in care sunt agresati si raniti. Asa incat tu esti cel care trebuie sa ia decizia de limitare a accesului la tehnologie, explicandu-i copilului de ce faci acest lucru. Nu este nevoie sa confisti telefonul, laptopul sau tableta, ci pur si simplu este suficient sa activezi niste setari suplimentare care permit controlul parental asupra activitatii online a copilului tau. Majoritatea aparatelor au astfel de optiuni.

Copilaria mutilata de haosul virtual, isteria Facebook de citit: Copilaria mutilata de haosul virtual, isteria Facebook

Exploreaza mediul online in care se manifesta copilul tau!

Daca nu vrei sa faci tu insuti acest lucru, poti ruga o prietena sa urmareasca activitatea online a copilului tau, fara insa ca aceasta sa abuzeze de situatie, lasand comentarii sau insinuandu-se exagerat in mediul copilului. Incearca sa fii la curent cu tot ceea ce face copilul tau in spatiul virtual, fara sa ii dai impresia ca il spionezi. Vorbeste-i copilului despre importanta intimitatii si despre motivele pentru care este periculos sa iti expui viata personal ape internet, chiar si fata de prieteni. Poti inventa un contract de utilizare a telefonului si a computerului pe care sa il respectati impreuna si daca o faci pe un ton amuzant vei vedea ca nu va fi perceput ca o pedeapsa sau ca o limitare. Nu uita sa ii amintesti mereu ca toate masurile de precautie pe care i le impui sunt spre binele lui.

Invata cum sa asiguri protectia copilului tau in mediul online!

Incurajeaza-l sa nu isi divulge prietenilor parolele si sa nu isi expuna informatiile legate de viata sa privata pe net. Daca copilul este de accord, il poti indruma inclusiv sa discute cu psihologul scolii sau cu un consilier specializat in aceste probleme.

Ce faci atunci cand copilul tau este agresorul?

A afla ca propriul copil este in postura de agresor poate fi frustrant si poate provoca la fel de multa suferinta ca si atunci cand afli ca este in ipostaza de victima. In aceasta situatie este extrem de important sa intervii imediat pentru a rezolva problema.

Vorbeste-i ferm copilului tau despre actiunile sale si explica-i impactul negativ pe care ele le au asupra celor afectati. Glumele si interventiile pe care unii copii le considera amuzante s-ar putea sa ii raneasca pe altii, iar hartuirea este inacceptable, indiferent de forma si ea poate avea consecinte grave atat in cadrul unui grup restrains, cat si in cadrul comunitatii. Nu ezita sa ii amintesti copilului tau ca folosirea telefonului mobil si a computerului este un privilegiu si daca este nevoie impune restrictii de folosire a tot ceea ce implica tehnologia pana cand comportamentul copilului se indreapta. Daca simti nevoia sa ii dai copilului un telefon mobil pentru siguranta lui, atunci asigura-te ca este un telefon simplu, pe care nu poate sa il foloseasca decat in situatii de urgenta. Nu uita sa activezi controlul parental pe toate aparatele din casa care permit acest lucru.

Pentru a intelege mai bine esenta problemei care l-a facut pe copilul tau sa devina un agresor virtual este bine sa iei legatura cu personalul scolii, care iti poate furniza informatii suplimentare in legatura cu comportamentul sau din afara casei. Daca este nevoie, apeleaza si la un psiholog care sa il ajute pe copilul tau sa isi gestioneze furia, frustrarile, suferinta si toate emotiile intr-un mod sanatos, fara a-i rani pe altii. Copiii care devin mici agresori virtuali ai prietenilor lor au nevoie de o astfel de consiliere.

Nu uita, de asemenea, sa oferi un exemplu pozitiv prin insuti comportamentul tau, in ceea ce priveste utilizarea tehnologiei. Copilul tau va intelege si va accepta mai usor beneficiile, dar si pericolele mediului virtual.

de citit si: Lectiile si intrebarile unei glume proaste pe Facebook

Despre siguranta copiilor pe internet, merita citit si:

Siguranta copiilor pe Internet
Cum va protejati copiii de pericolele internetului?
Beneficii si limite in relatia copilului cu internetul si tehnologia
Copiii si incarcaturile emotionale ale retelelor sociale
 

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Prof.dr. Anamaria Ghiban, Senior Editor Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Internet

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII