Cum avem grijă de buricul nou-născutului: sfatul medicului primar Neonatologie

Cum avem grija de buricul nou-nascutului -  sfatul medicului primar Neonatologie

Cum avem grijă de buricul nou-născutului: sfatul medicului primar Neonatologie

Cordonul ombilical asigură, în timpul vieții intrauterine, legătura între placentă și făt și permite trecerea elementelor nutritive din sângele mamei în circulația copilului. După naștere, medicul va secționa cordonul ombilical. Bontul ombilical se va usca treptat și va cădea în maxim 3 săptămâni.

Pentru a evita infecțiile și iritațiile, este important să acordăm o atenție sporită îngrijirii acestei zone.

⇒ Iată sfaturile doamnei Dr. Elena Matei, medic primar neonatologie și medic specialist pediatrie la Arcadia, Iași.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Din ce este alcătuit cordonul ombilical?
Toaleta ombilicală
Cum avem grija de buricul nou-născutului?
Ce este granulomul ombilical?

Din ce este alcătuit cordonul ombilical?

Cordonul ombilical apare în săptămâna a 5-a de sarcină, fătul hrănindu-se prin vasele de sânge de la nivelul acestuia. Cordonul ombilical este alcătuit din 3 vase de sânge:

- 1 venă, care transportă sângele oxigenat și nutrienții;
- 2 artere, care transportă sângele neoxigenat, învelite într-un țesut gelatinos – gelatina Warthon – ce asigură protejarea vaselor.

După naștere medicul ligaturează (leagă provizoriu) și secționeză cordonul la aproximativ 2 -2,5 cm de abdomenul copilului, aplicând o clemă sterilă. Astfel, fătul este separat de placentă. Ceea ce rămâne din cordonul ombilical, bontul (buricul), se usucă treptat și devine brun-negricios și dur. Involuția durează de la câteva zile la maxim 3 săptămâni, până când se va desprinde spontan.

Toaleta ombilicală

După secționare, bontul ombilical se lasă liber, nu se pansează, se șterge cu comprese sterile îmbibate în alcool sanitar (sau alcool alb de 70 grade). Toaleta ombilicală se face de câteva ori pe zi. Pentru a grăbi cicatrizarea și a evita infecțiile se aplică local pudră de antiseptice.

Când bontul cade, în zona de unde s-a desprins rămâne o mică plagă roșiatică ce se vindecă în câteva zile. Uneori, zona e acoperită de o mică crustă, sau, local, poate să existe o secreție seroasă sau o sângerare redusă. Toaleta trebuie să se facă în continuare, până la cicatrizarea completă.

Cum avem grija de buricul nou-născutului?

Este important să acordăm o atenție sporită îngrijirii buricului, pentru a evita infecțiile și iritațiile locale.

Ce este important să faci?

- Păstrează zona curată – toaleta locală se face cu comprese sterile, îmbibate în alcool sanitar, și pudre antiseptice, ori de câte ori este nevoie (măcar de 2 ori pe zi).
- Toaleta ombilicală se realizează pe masa de înfășat, după spălarea prealabilă a mâinilor.
- Este important să mențineți zona uscată – scutecul se poziționează întotdeauna sub buric, astfel fiind grăbită uscarea acestuia.
- Baia nou-născutului este permisă – se va face baie parțială, cu o cantitate mai mică de apă, având grijă ca după baie să uscați complet zona, prin tamponare cu prosoape moi din bumbac.
- Cordonul ombilical se vindecă natural – nu este necesar să îl ajutați să se detașeze.

Ce este granulomul ombilical?

Granulomul ombilical se întâlnește destul de des la nou-născuți. Granulomul arată ca un nodul mic, de culoare roz, neacoperit de piele, și apare din cauza cicatrizării deficitare după căderea bontului ombilical. Poate dispărea de la sine, într-o săptămână sau două, dar, în unele cazuri, poate persista până la câteva luni.

Granuloamele persistente și cele care irită necesita tratament cu nitrat de argint. Administrarea acestuia se face doar de către personalul medical avizat.

Trebuie să ne alarmăm dacă observăm următoarele simptome:

- baza cordonului se înroșește și se umflă;
- sângerare continuă la nivelul cordonului;
- miros neplăcut;
- secreții locale gălbui, purulente;
- agitația copilului.

Bontul ombilical poate constitui o poartă de intrare a microbilor în organismul bebelușului. Iată de ce este foarte importantă îngrijirea corectă a acestuia. În situația în care simptomele devin alarmante, recomandăm un consult medical de specialitate.

autor: Dr. Elena Matei, medic primar Neonatologie, medic specialist Pediatrie, Arcadia, Iasi

► Citeste in continuare 6 semne ca bontul ombilical al nou-născutului este INFECTAT

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: Desprecopii.com - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII