Nucile în alimentația bebelușului - când, cum și în ce fel

Nucile in alimentatia bebelusului - cand, cum si in ce fel

Nucile în alimentația bebelușului - când, cum și în ce fel

Introducerea nucilor in alimentatia bebelusului - la ce varsta sunt considerate sigure?

Vechea recomandare a pediatrilor era ca alunele si nucile sa fie introduse in alimentatia bebelusului dupa ce micutul implineste 12 luni, dar recomandarile se schimba! in 2020, Academia Americana de Pediatrie a modificat aceasta recomandare - recomandand introducerea nucilor și a altor alimente alergenice (cum ar fi ouăle, peștele și alunele) în alimentația bebelușilor între 5 și 6 luni, pentru a reduce riscul dezvoltării alergiilor alimentare.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cand putem introduce nuci in dieta bebelusului?
Care este varsta la care bebelusul meu poate consuma nuci?
Deci, ce trebuie sa faca parintele?
Nuci pentru bebelusul non-alergic
Nuci pentru bebelusul alergic
Ce tipuri de nuci sunt considerate alergeni?
Dar despre introducerea alunelor in dieta bebelusului? Sunt arahidele considerate nuci?
Deci, cand ar trebui sa introduc nuci de copac si arahide copilului?

Cand putem introduce nuci in dieta bebelusului?

Una dintre problemele cele mai confuze cu privire la introducerea substantelor solide in dieta bebelusului este CAND sa introducem alimentele cu potential alergen.

Se pare ca exista putin consens in comunitatea medicala cu privire la varsta adecvata de introducere, pentru o varietate de alimente. Introducerea nucilor este probabil una dintre cele mai infricosatoare alimente si probleme ingrijoratoare, deoarece recomandarile variaza foarte mult.

Care este varsta la care bebelusul meu poate consuma nuci?

Pediatrii va vor spune ca trebuie sa introduceti fructele cu coaja lemnoasa (nuci) dupa ce copilul implineste 1 an, mai precis, intre 12 si 36 de luni. Da, acesta este un decalaj mare si confuz. Motivele pentru aceasta diferenta de varsta sunt la fel de variate ca pediatrii care fac recomandarile.

Si pentru a face lucrurile mai confuze, au existat cateva studii lansate incepand cu anul 2014, care indica faptul ca nu este necesara deloc asteptarea introducerii nucilor (sau a altor alimente cu potential alergen) la copii! Intr-o actualizare din 2008 si afirmarea unei declaratii de politica AAP (American Academy of Pediatrics), AAP remarca urmatoarele:

"Desi alimentele solide nu trebuie introduse inainte de varsta de 4 pana la 6 luni, nu exista dovezi convingatoare ca amanarea introducerii lor dincolo de aceasta perioada are un efect protectiv semnificativ asupra dezvoltarii bolii atopice indiferent daca bebelusii sunt hraniti cu formula din proteine ​​din lapte de vaca sau lapte matern. Aceasta include intarzierea introducerii alimentelor considerate a fi extrem de alergice, cum ar fi peste, oua si alimente care contin proteine ​​de arahide."

Recomandarea din 2020.*

Vechea recomandare a pediatrilor era ca alunele si nucile sa fie introduse in alimentatia bebelusului dupa ce micutul implineste 12 luni, dar recomandarile se schimba! in 2020, Academia Americana de Pediatrie a modificat aceasta recomandare - recomandand introducerea nucilor și a altor alimente alergenice (cum ar fi ouăle, peștele și alunele) în alimentația bebelușilor între 5 și 6 luni, pentru a reduce riscul dezvoltării alergiilor alimentare.

Deci, ce trebuie sa stie mami?

In primul rand, trebuie sa discutati temeinic cu pediatrul, despre introducerea alimentelor alergice. S-ar putea sa existe motive pentru care trebuie sau nu sa asteptati introducerea anumitor alimente.

Nuci pentru bebelusul non-alergic

Exista unii pediatri care simt ca este sigur sa introduceti nuci unui copil non-alergic inainte de 12 luni, dar dupa 12 luni este inca cea mai comuna recomandare. Copilul non-alergic este definit ca un copil care nu are istoric familial de alergii la nuci sau la alte alimente.

Nuci pentru bebelusul alergic

Pediatrii recomanda introducerea nucilor la o varsta mai tarzie, intre 24 si 36 de luni, pentru copilul alergic. Copilul alergic este unul care are un istoric familial de alergii si care poate sa fi aratat deja o alergie alimentara sau sensibilitate la alimente. Pentru acest copil, asteptarea introducerii nucilor poate ajuta la stoparea unei alergii. Am descoperit cativa pediatri care sugereaza introducerea nucilor la copilul alergic dupa 7 ani; unii chiar spun sa nu i se introduca niciodata nuci in meniu.

Este foarte important sa discutam cu medicul despre introducerea unor eventuale alimente cu potential alergen. Este posibil ca generalitatea despre introducerea alimentelor sa nu se aplice copilului dumneavoastra.

Ce tipuri de nuci sunt considerate alergeni?

Exista multe tipuri de nuci care pot prezenta un risc de alergie. Alunele de padure si nucile sunt cele mai des mentionate, dar si urmatoarele:

- nuci
- migdale
- nuci pecan
- cashews
- alune de padure
- nuci braziliene
- fistic
- arahide

Dar despre introducerea alunelor in dieta bebelusului? Sunt arahidele considerate nuci?

S-ar putea sa va surprinda sa aflati ca arahidele NU sunt nuci. Arahidele sunt de fapt leguminoase. Arahidele cresc in pamant in timp ce "nucile" cresc in copaci; prin urmare, termenul "nuci de copac".

Arahidele sunt considerate cele mai periculoase dintre toate "nucile" si alergiile la arahide sunt foarte frecvente. Dupa cum observa Clinica Mayo:

"Alergia la arahide este frecventa si apare adesea in primii ani de viata. In timp ce multi copii depasesc alergiile la alte alimente cum ar fi laptele sau ouale, majoritatea copiilor nu depasesc alergia la arahide pe masura ce inainteaza in varsta.

O reactie alergica la arahide poate varia de la o iritare minora pana la o reactie care ameninta viata, numita anafilaxie. Chiar si persoanele care au avut doar o reactie usoara in trecut sunt expuse riscului unei reactii viitoare mai grave."

Ca si in cazul fructelor cu coaja lemnoasa, recomandarile pentru introducerea alunelor la bebelusi si copii variaza foarte mult. Exista cateva surse care ii avertizeaza pe parinti sa nu introduca arahide copiilor pana cand acestia nu au cel putin 7 ani; aceasta recomandare este indiferent de istoricul alergiilor alimentare.

Deci, cand ar trebui sa introduc nuci de copac si arahide copilului?

Ar trebui sa consultati medicul pediatru inainte. Exista multi parinti care introduc nuci de la o varsta frageda, iar copiii lor nu au probleme. In multe culturi din intreaga lume, fructele cu coaja lemnoasa reprezinta o parte importanta a alimentatiei, iar bebelusilor li se ofera devreme. Cu toate acestea, exista, de asemenea, multi parinti care introduc nuci atat la inceput, cat si mai tarziu, doar pentru a descoperi ca bebelusul dezvolta o alergie.

Alergiile la bebelusi

Cum pot spune daca bebelusul meu are o alergie sau doar o raceala?

Ar putea fi dificil sa se faca diferenta intre o raceala si alergii la bebelusi dar exista totusi citeva semne de diferentiere. Daca se pare ca bebelusul dvs este racit aproape tot timpul, atunci exista posibilitatea ca el sa aiba de fapt o alergie nazala (cunoscuta si sub numele de rinita alergica). Racelile trec de obicei in perioade cuprinse intre o saptamina si 10 zile citeste in continuare aici.

Citeste si: Reactii la alergiile alimentare

Aplicatie mobila - Diversificarea Alimentatiei Bebelusului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: sute de retete cu instructiuni video de preparare, ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. Atentie, aplicatia nu este gratuita insa a necesitat multa munca (cost 4,99 euro - one time)/.

► Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

► Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone)

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate © 2022

* referinte

American Academy of Pediatrics. (2021). Allergy Prevention in Infants.
https://www.contemporarypediatrics.com/view/new-evidence-changes-guidelines-food-allergies
National Institute of Allergy and Infectious Diseases. (2021). Guidelines for the Diagnosis and Management of Food Allergy in the United States: Summary for Patients, Families, and Caregivers.
https://www.niaid.nih.gov/sites/default/files/foodallergyinitiative-sfp.pdf
National Institute of Allergy and Infectious Diseases. (2017). Addendum Guidelines for the Prevention of Peanut Allergy in the United States.
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28065278/

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII