De ce se cearta părintii unui bebeluș și de ce dusul gunoiului poate deveni motiv de divorț

De ce se cearta parintii unui bebelus si de ce dusul gunoiului poate deveni motiv de divort

De ce se cearta părintii unui bebeluș și de ce dusul gunoiului poate deveni motiv de divorț

La cateva saptamani de la nasterea bebelusului, pot apare primele tensiuni in relatia de cuplu. Oboseala, stresul, inegalitatea muncilor in familie si depresia -  pot duce la certuri si energii negative in casa. Iar creierul bebelusului poate fi afectat pe viata. De aceea, este importanta constientizarea problemelor care pot afecta viata unei tinere familii si a le intelege consecintele.

→ E mai usor sa previi aceste certuri daca stii ca ele chiar se pot intampla iar ... un simplu argument despre cine duce cosul poate deveni motivul explozibil al unui divort ne-necesar.  Iata de ce se cearta parintiii unui bebelus.

- veti citi:
Ce se intampla cand parintii se cearta in fata bebelusului?
Dar de ce se cearta parintii bebelusului?
Lipsa somnului la tinerii parinti
Izolarea sociala a tinerelor mamici
Munca este inegal repartizata in familie
Depresia mamicii
Despre sanatatea mamicii si probleme emotionale care pot apare dupa nastere

Ce se intampla cand parintii se cearta in fata bebelusului?

E micut, nu intelege ce vorbesc parintii, te gandest .... Insa bebelusul simte. Simte energia negativa a emotiilor negative, simte tristetea si durerea mamei.

Adevarul este mai crud decat pare: cand bebelsul creste intr-o casa in care zilnic parintii se cearta si isi inegureaza sufletul, creierul bebelusului este grav afectat.  Pentru ca tipetele dintre parinti, resentimentele si emotiile negative prin care trece mamica si taticul lui trec - sunt adevarati pumni emotionali pe care ii primeste bebelusul.  Psihologii sunt de parere ca, conflicul conjugal intre parinti  are puterea de a afecta creierul bebelusului. Efectele pot fi chiar de lunga durata, cu ecouri in adolescenta si chiar maturitate.

Dar de ce se cearta parintii bebelusului?

Psihologul american John Medina, autor al cartii de succes What's the best way to raise a smart, happy child through age 5? - este de parere ca exista 4 motive pe care el le numeste cei patru Struguri ai Maniei:

► lipsa somnului
► izolarea sociala
► munca inegal repartizata in familie
► depresia mamicii


Daca aveti deja un copil, exista o mare posibilitate sa aveti deja de a face cu cateva din aceste motive de cearta cand bebelusul vine acasa. Iar supararea isi are originile in pat si - atentie nu este vorba despre sex. Este vorba despre lipsa somnului...

Lipsa somnului la tinerii parinti

Este greu de supraestimat efectul pe care lipsa de somn o are asupra cuplurilor care sunt la inceputul vietii de parinte.  Adevarul este ca bebelusii nu au un program de somn cand se nasc. Iar faptul ca voi aveati un program de somn nu este relevant pentru un bebelus - sau mai pe sleau spus, nu il intereseaza.

Perioadele de somn si hranire nu sunt stabilite fix in creierul bebelusului iar comportamentul sau este pur si simplu aleator pe o perioada de 24 de ore. Acest lucru persista cateva luni iar un orar previzil de somn al bebelusului nu este clar pana in jurul varstei de 6 luni (sau chiar mai mult).

Intre 25 si 40% dintre bebelusi au probleme cu somnul in aceste prime 6 luni (cel putin)
Intre 25 si 40% dintre bebelusi au probleme cu somnul in aceste prime 6 luni (cel putin) - iar statitisca este verificata in intreaga lume. Insa in cele din urma, bebelusii se vor supune unui program influentat de adn-ul lor. Insa trebie sa treaca mult timp pana cand creierul unui bebelus se se adaptze la viata si rutina din afara burticii mamicii. (daca a trait 9 luni in burtica, cam tot in 9 luni se invata cu lumea din afara ei)


Chiar si dupa implinirea unui anisor, 50 % dintre copii inca mai au nevoie de interventia mamei noaptea.

Din acest motiv, majoritatea mamelor vor dormi doar jumatate din timpul de somn de care au nevoie = saptamani si chiar luni in sir. Si, evident acest lucu nu este sanatos pentru trupuri;e lor dar nici pentru casnicii. Deprivarea de somn provoaca iritabilitate - unele femei devin foarte iritabile. In 91% din cazuri, oamenii cu deficit de somn isi pierd abilitatea de a-si regla emotiile puternice. De aici, atat de usor o discutie se transforma in cearta ...

Citeste si
Visand la somnul cel odihnitor de altadata

Izolarea sociala a tinerelor mamici

E un lucru siut ca primele luni dupa ce devin mamici, acestea se simt izolate social. Iar izolarea sociala este si o cinsecinta directa a lipsei de somn cu care se confunta. Iata ce spune o mamica de la Desprexopii
nU m-am simtit niciodata atat de singura ca acum.  Copilul nu doarme noaptea, eu sunt mereu obosita iar sotul ma ignora. Nu faca decat sa alaptez, sa fac mancare, sa dau cu aspiratorul si sa am grija de copi..  Nu mai am nici un minut petru mine.

SInguratatea si lipsa somnului sunt experimentate de aproximativ 80% dintre tinerii parinti.  Dupa nasterea unui copil, un cuplu are pentru sine doar o treime din timpul pe care il aveau inainte de a avea un copil. Fericirea de a avea un copil dispare treptat dar slujba interminabila de a fi parinte, nicidecum. Noapte de noapte fara somn, fara rezervede de energie  - duce la amplificarea conflictelor conjugale.

Asa cum spunea o mama casnica pe forumul Desprecopii

Uneori imi vine sa ma inchid singura in dormitor si sa vorbesc ore in sir cu cea mai buna prietena a mea - dar nu am timp de nimic, nimic. Bebe plange, mancarea arde pe foc, eu arat ca un zombi ...Imi iubesc copilasul dar nu am crezut ca o sa fie asa de greu ....

De fapt, cine mai are timp de relatii sociale in primele luni dupa nasterea bebelusului?

Munca este inegal repartizata in familie

O mamica de pe forumul Desprecopii spune:

VIne acasa pe la 18. ZIce ca e obosit de o zi lunga de munca si ca are nevoie sa se odihneasca. Imi vine sa ii arunc toate hainele pe balcon. Si apoi am sa il arunc si pe el pe balcon. El chiar nu intelege - ca  pleaca frumos in fiecare dimineata la servici, bea  cafea si eu raman cu bebe acasa ...si ca nu am timp nici de mers la toaleta!

Dar iata si cifrele: femeile au copii fac cam 85% din treburile casnice. Vase, mizerii, scutece, reparatii casnice minore, calcat, baita, pipi, diaree ...si lipsa somnului decent.  Lipsa contributiei sotului la treburile casnice este atat de mare incat chiar avand un sot in preajma, o femeie trebuie sa munceasca sapte ore in lus pe saptamana. O mamica tanara spunea - uneri imi vine sa divortez numai pentru a avea fiecare al doilea weekend liber.

Femeile petrec enorma cifra de 39 de ore pe saptamana ralizand activitati legate de copii pe cand tatii maxim 7 ore.  Acest dezechilibru combinat cu conflictele financiare - este unul dintre cele mai frecvente motive de conflicte conjugale.  O mama casnica, munceste in jur de 94,4 ore pe saptamana. Daca ar fi platita pentru efortul ei si pentru responsablitatea e care o are, ar trebui sa primeasca de cel putin 5-6 ori mai mult decat sotul. De aici si frustrarile...

Acest lucru explica oarecum de ce frustrarea si de ce majoritatea certurilor incepe cu ostilitati din partea femeii si apoi se extinde cu contributia barbatului ...

Citeste si Nasterea unei mame. Greutatile inceputului meseriei de mama

Depresia mamicii

Asadar pornim de la premiza ca mamicile de bebebelusi traiesc o experienta intensa care le cere sa 'raspunda' de trei ori pe minut si sa doarma de trei ori mai putin decat au nevoie. Acest lucru duce la tensini atat de mari incat pana si banalul argument cine duce gunoiul poate fi motiv de divort.

In plus, aproape jumatate dintre prospetele mamici sufera de o trecatoare tristete post-partum care dureaza cateva zile. Aceste sentimente de tristete sunt tipice.

Dar, alte 10% pana la 25% ditnre mame trec prin ceva mult mai adanc si mai serios. E vorba despre disperare adanca, pareri de rau, neputinta - chiar daca mariajul lor merge bine. Aceste sentimente dureroase pot tine saptamani si chiar luni. Mamele care sufera foarte mult plang tot timpul sau pur si simplu se holbeaza pe fereastra. Altele refuza sa manace,  altele manaca prea mult. Devin clinic depresive - condtie care se numeste depresie post partum.

Femeile care sufera de depresia post partum au nevoie de tratament pentru ca trec prin stari periculoase de anxietate.

Depresia post-partum trebuie tratata si luata in serios

Lasata netratata, depresia post partum poate deteriora in continuare legaturile dintre parinte si copil in primele luni de viata. Astfel, copilul incepe sa copieze actiunile mamei depresive - se numeste retragere reciproca. Acesti copii devin mai putin siguri pe ei, inhibati sociali, timizi si pasivi si tematori. Daunele pot fi observate si la 14 luni de la nastere. De citit si Dragostea mamei influenteaza dimensiunile creierului copilului

Depresia postpartum, o boala reala si nu un moft

Pana nu iti tii mogaldeata in brate, nu ai sa te simti niciodata atat de vulnerabila. E foarte posibil ca dupa nasterea primului copil sa fie prima ta ocazie de a face cunostinta cu depresie pentru ca BANG ... ea vine pe foarte nepregatite si te poate ravasi daca nu esti pregatita sa o infrunti. Da, e bine sa stii ca depresia postpartum este o boala reala care merita toata atentia medicilor si celor apropiati tie citeste in continuare aici >

Despre sanatatea mamicii si probleme emotionale care pot apare dupa nastere, e bine de stiut:

Starea depresivă postpartum - de ce trebuie tratată cu seriozitate de ambii părinți

Dupa nasterea bebelusului: 4 mituri de care se izbeste fiecare mamica

Dupa nastere: dez-gravidizarea sau revenind la cea de odinioara

Depresia postpartum, o boala reala si nu un moft

Sexul dupa nastere: ce anume se schimba?

12 subterfugii pentru proaspetele mamici

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

autor: redactor Milena Sadova, Senior Redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2020
referinte: What's the best way to raise a smart, happy child through age 5? - John Medina - Pear press

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII