Cata libertate acordam unui adolescent?

Cata libertate acordam unui adolescent?

Cata libertate acordam unui adolescent?

Cata libertate acordam unui adolescent? Cand ai un copil adolescent  - re-descoperi termenul 'libertate' ... evident, acum de partea cealalta a baricadei.

Aproape nici nu iti vine sa crezi dar, e foarte posibil ca propriul tau copil adolescent sa ceara din ce in ce mai multa libertate ...Prin definitie, adolescentii isi doresc sa fie 'diferiti' de parinti si sa isi defineasca singuri personalitatea.

Si totusi, cata libertate putem acorda unui adolescent? Iata intrebari si ganduri din parte parintilor...

- veti citi:
Cand copilul tau adolescent cere mai multa libertate
Unde este granita intre libertate si incredere?
Intrebarile unui parinte de adolescent
Ce spun parintii de adolescenti
6 griji ale adolescentilor si cum pot fi rezolvate
7 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Cand copilul tau adolescent cere mai multa libertate ...

Cand ai un copil adolescent  - re-descoperi termenul 'libertate' ... evident, acum de partea cealalta a baricadei. Aproape nici nu iti vine sa crezi dar, e foarte posibil ca proprul tau copil adolescent sa ceara din ce in ce mai multa libertate ...

Dar, cat de multa libertate acordam adolescentei sau adolescentului nostru drag?

E greu de dat un raspuns concret la aceasta intrebare. Prin definitie, adolescentii isi doresc sa fie 'diferiti' de parinti si sa isi defineasca singuri personalitatea. Desigur, la aceasta varsta, e mai importanta parerea prietenilor decat a parintilor. Conteaza mult anturajul, exemplele celor din jur, normele de disciplina din familie, stilul de parenting in care a fost crescut. SI desigur, de cata incredere se poate bucura din partea parintilor. Sau cata incredere merita la acest punct al vietii...

Peste toate astea, pentru parinti, poate cea mai dureroasa realitate este insa ca in cativa ani, frumosul nostru adolescent (o EA sau un EL) va pleca de pe usile casei  copilariei catre viata. Facultate sau mai departe pe drumul sau.

Incearca sa faci un exercitiu de memorie si adu-ti aminte cum este sa fii adolescent. Erai plin de vise si negatii insa inca erai dependent de parinti. Respira adanc, aduna toata sursa de rabdare pe care o ai in tine  si comunica calm cu adolescentul tau , chiar si atunci cand ti se pare ca este imposibil.

Unde este granita intre libertate si incredere?

Granita intre libertatea pe care si-o doreste un copil adolescent este uneori mai departe de cea pe care am dori sa le-o dam. Ce legatura este intre libertate si incredere?
Si de aici intrebarile si negocierile... uneori interminabile.

Intrebarile unui parinte de adolescent

Cat stai plecat, la ce ora vii acasa? Cate coktailuri ai voie sa bei, cati bani de buzunar vrei ... stiti voi aceste negocieri.
 
Din experienta mea personala am ajuns la concluzia ca --- cu cat oferi mai multa libertate si incredere e mai bine.
Voi ce parere aveti - dragi parinti de adolescenti frumosi.  Care sunt sau au fost punctele cele mai dificile de negociere?

Ce spun parintii de adolescenti

Si eu am acordat libertate si incredere. Si da, mi-a fost teama, si da a facut si "prostii" si i "s-a taiat" libertatea oferita. 

Ce-i drept nu mi-a fost deloc usor, dar privind in urma, am luat deciziile potrivite, la timpul potrivit. A devenit un adult responsabil, suficient de matura sa-si traiasca viata singura. 

Avea ora de venit acasa, care s-a modificat pe masura ce treceau anii. Intotdeauna stiam unde este, cu cine este,stiam numere de telefon ale prietenelor cu care iesea.

Si pentru linistea mea, imi trimitea mesaje. Imi scria atat:" Sunt OK". 

N-a fost deloc usor. La inceput nu puteam adormi pana nu venea acasa. 

Acum, studenta fiind, departe de casa,are foarte multi colegi care n-au avut libertate, si ce-mi poveste de ei... Profita copiii la maxim de faptul ca sunt singuri, departe de casa, si traiesc tot ce n-au avut voie acasa. Si traiesc la maxim. - spune isabela, pe forumul Desprecopii

Mie mi se pare ca toata lumea spune acelasi lucru, dar cu alte cuvinte ...inclusiv Michellina, care pare ca nu e in trend.
 
Cea mai obiectiva mi s-a parut Isabela. Strategia este sa le oferim libertate in functie de varsta si sa le-o mai luam inapoi cand abuzeaza de ea.
 
E usor pentru cei ce au copiii mari deja, sa spuna ce treaba buna au facut. Greul este cand esti in mijlocul situatiei, nu cand ai trecut de ea, stii rezultatul si te uiti cu mandrie inapoi ...si asta e valabil nu numai in cazul asta, ci in general in orice impas al vietii (relatie, job, rude, copiii).
 
Pe masura ce imbatranesc imi schimb viziunea despre educatia copiilor. Cred ca personalitatea ne defineste 80% si ne ghidam in viata, inconstient, numai dupa ea. Educatia nu face decat sa ne imprime de foarte devreme niste valori sociale, niste norme de bine si rau, in functie de zona in care devenim adulti. De actionat, tot in functie de personalitate actionam, mai exact, asa cum ne vine.
Prin urmare, eu nu cred ca cei care se vad singuri la college si exagereaza, o fac pentru ca au fost constransi acasa ...ci o fac pentru ca asta le e felul, de risk takers. E foarte posibil ca restrictiile de acasa sa fi fost o consecinta a personalitatii lor observata de parinti.
 
In concluzie, nu exista reteta ...tot ce trebuie sa facem ca parinti este sa le observam personalitatile si sa minimizam riscurile esecurilor lor, atata timp cat ii avem sub privire, asteptand sa se maturizeze si sa-si asume responsabilitatea alegerilor lor. Si cateodata, cu unii dintre ei, asta presupune si ingradire de libertati. Cum zicea Izabela, mai dai, mai iei, iar mai dai ...si timpul trece. - spune Buflea pe forumul Desprecopii

A mea iese afara cu prietenele (unele ii sunt si colege de scoala...dar are si prieteni de 16-17 ani) sau merge la ele, merg la film in weekend si cateodata in Zurich (noi stam intr-un orasel langa, merge cu autobuz si tren pana acolo)...o perioada nu a mai vrut sa iasa cu noi la restaurant, acum s-a schimbat si ne intreaba ea cand mai iesim  [:D]

Desi are 14 ani, si-a facut planuri pt ce vrea sa faca mai departe..i-am lasat libertatea de a face ce-i place si stiu ca a ales bine...si mai stiu ca va reusi ce si-a propus...eu o voi sfatui, o voi sprijini, dar drumul in viata si l-a ales singura...stie multe pt varsta ei, o intereseaza ce se intampla pe planeta asta (citeste, se uita la reportaje)...internet a avut mereu fara restrictii, timpul liber si-l organizeaza singura. - spune Ella73 - pe forumul Desprecopii

Spune-ti si tu parerea sau intra in dicutie pe forumul parintilor la topicul: Cata libertate acordam unui adolescent?

 

 

6 griji ale adolescentilor si cum pot fi rezolvate

Daca nu stii inca (ba da, stii!) adolescenta este o varsta cu mult stres. De la te miri ce. Ba ii/o supara fratele sau sora, ba sunt probleme la scoala si cu temele care nu se mai termina, cu idealurile inalte ale mamei, cu dragostea, cu silueta ...

E important sa ne invatam copilul adolescent ca poate trece usor prin aceste 'griji' si ca are mai mult control decat crede. Iata cele 6 griji ale adolescentilor si sfatul de la Desprecopii ;)

 

7 lucruri important de stiut  - pentru parintii de adolescenti

Ce si-ar dori copilul tau adolescent sa stii
Copilul in Media Sociala: 12 sfaturi pentru parinti pentru a nu pierde controlul
Ce fac adolescentii online: riscuri si pericole de care trebuie sa stie parintii
Temele pentru acasa - schema secreta a parintilor (de stiut neaparat)
Totul despre pilula contraceptiva: minighid pentru adolescenti si parinti
8 Moduri de a relationa cu copilul adolescent
Primele intalniri ale adolescentului: de la ce varsta le permitem si de ce. .

Pentru a intalni alti parinti de adolescenti, participati la sectiunea speciala a forumului Desprecopii.com: Adolescentii  

autor: Mirela Popescu Zoita, redactor sef Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2017

Mirela scrie pe blogul Desprecopii aici.

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII