Copilul meu a fost diagnosticat cu diabet de tip 1. Ce trebuie să știu? - sfatul medicului

Copilul meu a fost diagnosticat cu diabet de tip 1. Ce trebuie sa stiu? - sfatul medicului

Copilul meu a fost diagnosticat cu diabet de tip 1. Ce trebuie să știu? - sfatul medicului

Dacă tocmai ai aflat că al tău copil are diabet de tip 1 esti probabil ingrijorat/ă. Acesta este un diagnostic serios si destul de infricosator care il poate speria pe orice părinte.

→ Iată ce trebuie sa stii inca din prima zi despre diabetul de tip 1 la copii - sfatul medicului.

veti citi
Daca tocmai ai aflat că copilul tău are diabet de tip 1
Diabetul de tip 1 - o reactie gresita a sistemului imunitar
Diabetul de tip 1 este genetic?
Simptomul de cetoacidoza diabetica
Tine legatura cu un medic endocrinolog
Simptome ale diabetului la copil
Glicemia: ce este, de ce este importanta si simptome hipo si hiper glicemice la copil

Daca tocmai ai aflat că copilul tău are diabet de tip 1

Sunt foarte alarmata, copilul meu de 5 ani a fost diagnosticat cu diabet de tip 1. Nici eu si nici tatal lui nu are asa ceva. Suntem disperati pentru ca nu stim ce sa facem. A mai trecut cineva prin asa ceva? va rog sa ma sfatuiti - spune o mama pe forumul desprecopii la topicul Dulcinei

La nivel national, in anul 2019, 1.785.300 de persoane cu varsta inte 20 si 79 de ani, reprezentand 12,4% din populatia Romaniei sufereau de diabet.  Si in randul copiilor se constata o crestere a incidentei diabetului. In 2020, in Romania sunt in monitorizare peste 4000 de copii cu diabet zaharat tip 1.

Sfatul medicului

Daca tocmai ai aflat că copilul tău are diabet de tip 1 esti probabil ingrijorat/a. Acesta este un diagnostic serios si destul de infricosator care il poate speria pe orice părinte. Iata ce trebuie sa stii inca din prima zi ...

În Romania sunt in jur de 4000 de persoane cu diagnostic de diabet 1. In fiecare an în Statele Unite, 13.000 de copii sunt diagnosticați cu diabet 1 si exista peste 1 milion de copii și adulți cu diabet de tip 1.

Diabetul de tip 1 - o reactie gresita a sistemului imunitar

În diabetul de tip 1, propriul sistem imunitar al copilului atacă și distruge celulele din pancreas care produc insulină. Odată ce celulele sunt distruse, nu vor mai produce insulină din nou. Deși nimeni nu știe cu siguranță de ce se întâmplă acest lucru, oamenii de știință cred că este o combinație de genetică și alți factori externi combinați care au declanșat această reacție a sistemului imunitar.

Diabetul zaharat de tipul 1 nu poate fi prevenit și nu există o modalitate reală de a prezice cine îl va face. Părinții se simt adesea vinovați că au făcut ceva pentru a provoca acest lucru, dar părinții trebuie să înțeleagă că nu au făcut nimic rau.

Din păcate, diabetul de tip 1 este o afecțiune pe care o persoana o poarta de-a lungul vieții. Copiii și adolescenții cu diabet zaharat tip 1 vor depinde zilnic de injectii de insulină sau de o pompă de insulină pentru a controla nivelul glicemiei lor.

Citeste mai multe detalii aici Diabetul la copil: tipuri si recomandari de tratament

Diabetul de tip 1 este genetic?

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună, care rezultă din distrugerea celulelor din pancreas care produc insulina. Genetica joacă un rol important în dezvoltarea acestui tip de diabet. Persoanele cu anumiti factori genetici au un risc mai mare de a dezvolta diabet de tip 1 decât altele, dar acești factori nu garanteaza dezvoltarea bolii.

Studiile arată ca există o componentă ereditară în diabetul de tip 1, deoarece persoanele cu un frate sau o soră cu diabet de tip 1 au un risc mai mare de a dezvolta boala decat populatia generala. Genetica poate juca un rol important în determinarea susceptibilității la diabet de tip 1, dar este nevoie de și un factor declanșator cum ar fi o infecție virală pentru a desencadena procesul de autoimunitate care duce la distrugerea celulelor producatoare de insulina. Studiile arată ca un mix de factori genetice si mediu-alimentare sunt necesare pentru a dezvolta diabetul de tip 1.

Simptomul de cetoacidoza diabetica

Dacă diabetul nu este diagnosticat la timp, substanțele chimice numite ketone se pot acumula în sângele copilului și pot provoca dureri de stomac, greață, vărsături, respirație mirositoare fructată, probleme de respirație și chiar pierderea cunoștinței. Aceasta este o afecțiune serioasă numită simptom de cetoacidoza diabetica și necesită acțiune rapidă în camera de urgență pentru a fi corectată. Vestea bună este că tratarea diabetului și menținerea nivelului de zahăr al copilului dvs. poate contribui la prevenirea daunelor pe termen lung observate la adulți, în special la inimă, ochi și rinichi.

Vestea mai putin buna este că vor fi multe ace pentru a face acest lucru. Copilul tău va trebui să învețe să își verifice nivelul de zahăr din sânge de mai multe ori pe zi și să se dea singur injectii de insulină, deoarece corpurile lor nu le mai fac. Ei trebuie să mănânce o alimentatie sănătoasă, săracă în carbohidrați și zaharuri. Și știm cu toții că aceasta este o provocare pentru oricine, în special pentru un copil.

Tine legatura cu un medic endocrinolog

Un prim sfat ar si ca parintii si copilul sa ia legatura cu medic pediatru endocrinolog. Acesta este un pediatru cu pregătire suplimentară în problemele hormonale, inclusiv diabetul. Endocrinologul, dumneavoastră, și copilul veți colabora cu toții pentru a avea un plan despre cum să păstrați diabetul copilului sub control.

Viata cu diabet este o provocare indiferent de vârsta unei persoane, dar copiii mici și adolescenții au adesea probleme speciale. Este dificil să înțeleagă de ce au nevoie de atâtea ace, de ce nu pot mânca ceea ce sunt prietenii lor, de ce li s-a întâmplat asta?

De citit Ce nu trebuie sa spunem copiilor care sufera de diabet

Dacă aveți un adolescent cu diabet, s-ar putea să se simtă diferit de ceilalți și ar putea dori să trăiască un stil de viață mai spontan decât își permite diabetul. Nu mai vorbim de faptul că hormonii pubertății pot îngreuna controlul diabetului. A avea un copil cu diabet poate părea copleșitor uneori, dar nu ești singur. Echipa de îngrijire a diabetului pentru copii nu este doar o resursă excelentă pentru latura medicală a lucrurilor, ci și pentru sprijin și pentru a vă ajuta pe dvs. și copilul dvs. să faceți față acestei afecțiuni pe termen lung.

Până când oamenii de știință nu vor gasi o modalitate mai bună de a trata și de a învinge diabetul, tu, ca părinte, îți poți ajuta copilul să ducă o viață fericită, sănătoasă, oferindu-le încurajări constante și ajutându-i să isi monitorizeze ui zahărului din sânge în fiecare zi. Acest lucru îi va permite copiilor tăi să facă toate lucrurile pe care le fac ceilalți copii și le va reaminti să se bucure de a fi copil.

Simptome ale diabetului la copil

Diabetul de tip 1 este mai frecvent la copii, in timp ce diabetul de tip 2 este mai probabil sa afecteze adultii, mai ales dupa 40 de ani. Parintii trebuie sa stie care sunt simptomele diabetului la copii.

Iata care sunt simptome initiale ce pot sugera faptul ca un copil poate avea diabet de Tip 1 dar si care sunt simptome grave, care ar trebui sa constituie un semnal de alarma pentru orice parinte.

Glicemia: ce este, de ce este importanta si simptome hipo si hiper glicemice la copil

Parintii trebuie sa stie care sunt simptomele hiper sau hipo glicemiei la copil. Iata tot ce trebuie sa stii despre glicemia: ce este, de ce este importanta si simptome hipo si hiper glicemice.

Despre diabetul la copil merita citit si:

Prima persoana tratata cu vaccinul impotriva diabetului de tip 1
Cu diabetul in Africa
Diabetul de tip 1 la copil poate fi provocat de prea multa curatenie|
Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau?
Diabetul in copilarie
Ce este diabetul si cum se poate trai cu el?
Protejati copilul impotriva diabetului
Cum ne-a schimbat diabetul viata ....

Forumuri cu intrebari si raspunsuri medicale

autor: Dr. A. Petreanu, medic primar de boli infectioase,
referinte: WebMD, Revista Pediatrics 2023

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII