Știi cât zahar conțin băuturile răcoritoare pe care le bea copilul tău? Despre pericolul ascuns pentru sănătate.

Stii cat zahar contin bauturile racoritoare pe care le bea copilul tau? Despre pericolul ascuns pentru sanatate.

Știi cât zahar conțin băuturile răcoritoare pe care le bea copilul tău? Despre pericolul ascuns pentru sănătate.

Trebuie să recunoaștem că de fiecare dată când copilul dorește să bea ceva răcoritor, preferă o băutură dulce. Alegerea lui se îndreaptă adesea spre sucuri carbogazoase precum Fanta, Pepsi sau Cola, sau către alte combinații colorate și dulci. Aceste băuturi sunt atât de îndulcite încât, dacă le încerci și nu ești obișnuit cu astfel de produse, îți pot provoca senzația de greață.

Este important să înțelegem ce conțin aceste băuturi și, de asemenea, să găsim un răspuns la întrebarea: de ce părinții continuă să cumpere astfel de băuturi nesănătoase pentru copiii lor. Aceste băuturi dulci sunt de obicei bogate în zahăr adăugat, coloranți și aditivi chimici, care le conferă gustul și aspectul atrăgător. Consumul excesiv de zahăr poate avea consecințe negative asupra sănătății copiilor, inclusiv creșterea riscului de obezitate, carii dentare și afecțiuni metabolice. Cu toate acestea, reclamele agresive și presiunea socială pot influența decizia părinților de a cumpăra astfel de băuturi, iar preferința copiilor pentru dulce poate face dificilă schimbarea obiceiurilor alimentare.  Este important să promovăm educarea părinților și copiilor în ceea ce privește opțiunile sănătoase de hidratare, cum ar fi apa, sucurile naturale sau alte alternative mai puțin îndulcite.

- despre cat zahar contin bauturile pe care le bea copilul tau, veti citi:
Ce bauturi prefera copiii
Stii ca zaharul este o otrava pentru sanatatea noastra?
Zaharul inseamna diabet, cancer si boli cardiovasculare
Ce contin bauturile carbogazoase din Romania
Ce putem oferi totusi copilului cand i-e sete?
Despre bauturile carbogazoase si efectul lor asupra sanatatii
Despre zahar si sanatatea noastra
Despre alimentatia sanatoasa a copilului
 

Ce băuturi preferă copiii?

Trebuie să recunoaștem că de fiecare dată când copilul vrea să bea ceva răcoritor, preferă o băutură dulce. Fie un suc carbogazos de genul Fanta sau Cola, fie alte combinații colorate și dulci. Acestea sunt atât de dulci încât dacă le guști, îți pot provoca senzația de greață, mai ales dacă nu ești obișnuit cu astfel de produse.

În plus, este suficient să arunci o privire în coșul de cumpărături al unei femei care pare a fi mamă într-un supermarket. Ea are întotdeauna câteva sticle de băuturi carbogazoase... pentru cei de acasă. Dar de ce mai cumpără părinții astfel de băuturi nocive pentru copiii lor? Poate din comoditate sau, mai ales, din lipsă de informații.

Așa că m-am gândit la motivele pentru care părinții ar putea cumpăra încă astfel de bombe calorice, pline de coloranți și E-uri:


- Nu știu cât zahăr conțin.
- Nu știu care sunt efectele zahărului asupra sănătății.
- Nu au habar ce reprezintă E-urile, indulcitorii artificiali și coloranții...
- Nu sunt preocupați de o alimentație sănătoasă pentru copiii lor.
- Pot fi analfabeți.

Stii ca zaharul este o otrava pentru sanatatea noastra?

Voi stiti cat zahar au bauturule racopritoare pe care le beau copiii vostri? Stiti ca zaharul este o otrava?
180.000 de oameni din întreaga lume mor anual din cauza consumului de băuturi cu conținut ridicat de zahăr, arată un studiu efectual de prestigioasa American Heart Association. Potrivit ziarului Washingtontimes.com, unul din 100 de decese în rândul persoanelor obeze este pus pe seama consumului de răcoritoare dulci. Cele mai multe decese sunt înregistrate în Mexic, spun oamenii de știință, iar cele mai puține – în Japonia, țară care are și cel mai scăzut consum de băuturi răcoritoare pe cap de locuitor. Statele Unite s-au clasat pe locul 3 în clasamentul negativ. Cu toate acestea, 78% dintre decesele legate de consumul de băuturi dulci sunt atribuite țărilor mai puțin dezvoltate.


Exemplu de proiect de informare despre continutul de zahar din bauturi - efectuat in diverse scoli europene - pentru a-i informa pe cei mici despre continutul de zahar din bauturile lor preferate

Zaharul inseamna diabet, cancer si boli cardiovasculare

Datele utilizate de cercetătorii americani fac parte dintr-un studiu mai amplu realizat de Organizația Mondială a Sănătății în 2010. Potrivit acestuia din urmă, dintre persoanele care au decedat în 2010 în urma consumului excesiv de băuturi răcoritoare, 132.000 aveau diabet, 44.000 sufereau de boli cardio-vasculare și 6.000 de cancer.

Faptul că trei sferturi dintre decese au survenit în urma diabetului sugerează că „reducerea consumului de băuturi îndulcite cu zahăr reprezintă un pas important în scăderea ratei decesului cauzat de diabet”, a declarat Gitanjali Singh, coautor al studiului, într-un interviu citat de usatoday.co
În încercarea de a reduse consumul de băuturi răcoritoare îndulcite, administraţia New York-ului a interzis vânzarea lor în pahare mari, atât în restaurante, cât şi la standuri mobile şi pe stadioane ori la cinema.

Un alt exemplu este cel al Mexicului, care a interzis reclamele televizate la băuturi răcoritoare îndulcite. Mexicul are cea mai mare incidență de cazuri de diabet din cele 34 de state membre  ale Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică și găzduiește cei mai mulți consumatori de băuturi cu zahăr din lume, care beau 163 de litri pe an, iar regimul lor alimentar este plin de prăjeli.

Ce contin bauturile carbogazoase din Romania

Un studiu facut de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania ( A.N.P.C.P.P.S.) spune ca pe primul loc la gategoria ”E-uri” se afla Adria Flori de Soc cu 11 astfel de substante (E330, E 952, E951, E950, E300, E414, E445, E160a, E131, E211, E202). Pe locul doi se afla Frutti Fresh Grapefruit si Carrefour suc de portocale fiecare cu cat 8 E-uri. Pe locul trei se pozitioneaza, la egalitate, cu cate 7 E-uri fiecare, Cico portocale, Frutti Fresh Pere, Frutti Fresh Tutti Frutti.

La polul opus, sucurile cu cele mai putine E-uri sunt: Bio Cola (0), Pepsi, Schweppes Kinley Tonic, Coca Cola, Fanta Madness, Nestea Peach (cate 2 fiecare) si Lipton, Sprite, Nestea Ceai Verde (cate 3 fiecare).

Bauturile cu cei mai multi conservanti sunt Frutti Fresh Tutti Frutti, Frutti Fresh Pere, Frutti Fresh Grapefruit, Adria flori de soc, Carrefour suc de portocale, Cico portocale, fiecare dintre acestea continand doua astfel de substante.

De cealalta parte, sucurile care nu contin niciun conservant sunt cele produse de Coca-Cola si doua produse de European Drinks: Adria Cola si Action Cola.

Dintre bauturile studiate Adria flori de soc, Carrefour suc de portocale si Mirinda contin cei mai multi coloranti si anume doi. In schimb, 7 up, Lipton Ice Tea cu aroma de piersica, Lipton Ice Tea cu suc de lamaie, Lipton Ice Tea cu ceai verde, Bio Cola, Schweppes Bitter Lemon, Schweeps Kinley Tonic, Sprite, Nestea Ceai Verde si Nestea Peach nu contin nici macar un colorant.

Ultima categorie a studiului se refera la continutul de zaharuri. Coca Cola Light, Coca Cola Zero, Pepsi Max si Bio Cola au zero zaharuri - dar, atentie conti indulcitori artificiali care NU sunt deloc sanatosi. Pe de alta parte, Fanta Madness, Mountain Dew si Schweppes Bitter Lemon au cea mai mare cantiate de zaharuri, respectiv 13.50g/100ml, 13.10g/100ml, 12.60g/100ml.

Ce putem oferi totusi copilului cand i-e sete?

In afata de sucurile naturale stoarse chiar in casa - cea mai la indemana varianta este desigur apa plata. Sau un pahar mare de apa minerala cu cateva felii de lamaie. Simplu si sanatos. O idee interesanta aici Cum se face limonada?

Zaharul este toxic si cauzeaza diabet

Un studiu recent face legatura dintre consumul de zahar si cresterea procentului de diabet zaharat, prin examinarea datelor cu privire la consumul marit de zahar si procentul in crestere a persoanelor cu diabet zaharat in 175 de tari, in ultimul deceniu. Si dupa analizarea datelor obtinute, cercetatorii au descoperit ca diabetul este intr-o stransa legatura cu consumul de zahar, si nu cu ratele de obezitate.

Cu alte cuvinte, acest studiu sustine ca nu doar obezitatea duce la diabet, ci consumul de zahar, precum si faptul ca obezitatea nu duce intotdeauna la diabet zaharat citeste mai departe aici.

Despre bauturile carbogazoase si efectul lor asupra sanatatii, mai cititi

Bauturile racoritoare (cu zahar) pot provoaca aparitia cancerului uterin
Bauturile racoritoare care contin zahar cresc riscul de hipertensiune arteriala - chiar si la adolescenti
Bauturile cu zahar modifica varsta primei menstruatii la fete

Despre zahar trebuie sa stii:

Nu da zahar bebelusului pentru ca este un aliment daunator
10 reguli pentru a evita obezitatea copilului tau
Excesul de zahar si alimente prajite duce la aparitia deficientelor imunitare respiratorii si digestive
Zaharul in alimentatia copilului
Zaharul – cum ne face rau si unde se ascunde?
Sarea, zaharul,grasimile si dependenta cu care se imbogatesc gigantii industriei alimentare

Tot despre alimentatia sanatoasa a copilului, mai cititi:

De ce este alimentatia copilului nostru atat de nesanatoasa?
10 alimente care stimuleaza creierul copilului
Necesarul de fluoruri ale copilului
Cum stimulam copiii sa manance legume
10 metode de a creste un copil rasfatat - si cum va puteti schimba abordarea asupra disciplinei copilului
Cum sa construiesc un meniu sanatos pentru copilul meu?
Cum ajutam copiii sa manince sanatos?
E-urile din mancarea copiilor nostri
E-uri "bune", E-uri  rele


autor: Desprecopii.com, Toate drepturile rezervate © 2024
referinte: WebMD si Academia Americana de Pediatrie

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII