Modificari ale sanilor in timpul sarcinii

Modificari ale sanilor in timpul sarcinii

Modificari ale sanilor in timpul sarcinii

Corpul unei femei insarcinate trece prin multe schimbari de-a lungul celor 40 de saptamani de sarcina. Cutia toracica se va largi, burtica se va intinde si organele se vor deplasa pentru a face loc uterului in crestere. Sanii vor trece si ei prin numeroase schimbari, pregatindu-se sa hraneasca copilul. Deci, ce schimbari ale sanilor se pot astepta in timpul sarcinii?

 

Iata principalele schimbari ale sanilor pe care majoritatea femeilor le experimenteaza la inceputul sarcinii dar si mai tarziu.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Modificari ale sanilor #1: Sani sensibili
Modificari ale sanilor #2: Sani mai mari
Modificari ale sanilor #3: Vei descoperi vene pe sani
Modificari ale sanilor #4: Modificari ale mameloanelor
Modificari ale sanilor #5: Scurgeri
Modificari ale sanilor #6: Umflaturi si protuberante ale sanilor
Modificari ale sanilor #7: Tuberculii lui Montgomery
Nu uita sa iti examinezi sanii

Modificari ale sanilor #1: Sani sensibili

Probabil deja simti aceasta sensibilitate. In timp ce unele femei nu sufera de aceasta conditie in timpul sarcinii, pentru altele, o simpla atingere accidentala poate fi o agonie.

Sensibilitatea sanilor este cel mai frecvent experimentata in timpul primului trimestru de sarcina. Cresterea rapida a nivelului de estrogen si progesteron (da, acesti baieti sunt de vina, din nou!), provoaca sensibilitatea sanilor. Pe masura ce intri in cel de-al doilea trimestru, trebuie sa afli ca disconfortul scade treptat, la un nivel mai usor de gestionat sau dispare cu totul.

Intre timp, incercati urmatoarele sfaturi pentru a reduce disconfortul:

- Purtati un sutien de maternitate potrivit
- Evitati sutienele cu sarma
- Purtati un sutien de bumbac in pat
- Aveti o grija deosebita sa nu va loviti sanii din greseala

Modificari ale sanilor #2: Sani mai mari

Sanii mari sunt adesea adevarata glorie a sarcinii. In afara de copil, bineinteles. Toate informatiile destinate viitorilor tatici, se concentreaza asupra acestui lucru. Bineinteles, niciuna din aceste informatii nu explica faptul ca acei sani largiti sunt susceptibili sa fie foarte, foarte sensibili. Sanii pot incepe sa creasca inca din saptamana a sasea, iar aceasta crestere va continua pana la sfarsitul sarcinii. Majoritatea femeilor descopera ca dimensiunea sutienului creste cu cel putin un numar in timpul primei sarcini.

Unele femei afirma ca sanii lor cresc incet, pe tot parcursul sarcinii, dar pentru altele, cresterea are loc intermitent. In cazul in care sanii trec printr-o perioada de crestere rapida, vei simti o mancarime, pe masura ce pielea se intinde. Mentinerea pielii hidratate poate ajuta la ameliorarea acestui disconfort. Poti dezvolta vergeturi si pe sani, dar acestea vor disparea, de obicei, in timp.

Pe masura ce sanii cresc si se schimba in timpul sarcinii, este important sa te asiguri ca sunt sustinuti corespunzator. Va trebui sa fii pregatita sa iti cumperi sutiene noi in timpul sarcinii, eventual de mai multe ori. Fiind masurata de un profesionist, te va ajuta sa gasesti sutienul potrivit si suportul ideal pentru sanii tai. Poti economisi bani prin alegerea sutienelor care pot fi folosite si dupa nastere. Multe femei considera ca au nevoie de un nou sutien spre sfarsitul primului lor trimestru si din nou spre sfarsitul sarcinii.

insarcinata

Modificari ale sanilor #3: Vei descoperi vene pe sani

Multe femei observa vene vizibile pe sani in timpul sarcinii. Acest lucru este cauzat de cresterea fluxului sanguin, iar pana la sfarsitul sarcinii vei avea pana la 50% mai mult sange in corp, pentru a satisface nevoile copilului. Acest lucru va face ca venele sa fie mai proeminente si mai vizibile pe piept si abdomen.

Venele vor deveni mai putin vizibile dupa nastere sau cand vei opri alaptarea. Dupa acest punct, sanii nu vor necesita o crestere a sangelui, iar venele se vor intoarce la starea lor de dinaintea sarcinii.

Modificari ale sanilor #4: Modificari ale mameloanelor

Pe masura ce sanii se pregatesc pentru alaptare, sfarcurile vor trece si ele prin cateva modificari. Sfarcurile si areolele vor deveni probabil mai intunecate in timpul sarcinii, iar in timpul ultimelor saptamani de sarcina, in timp ce corpul se pregateste pentru nastere, sfarcurile vor creste in marime.

La inceputul sarcinii vor incepe sa apara pe areola mici umflaturi cunoscute sub numele de tuberculi ai lui Montgomery. Acestea sunt glandele sebacee care vor secreta un ulei pentru a descuraja bacteriile. Aceste umflaturi mici sunt adesea un indiciu precoce al primei sarcini.

Modificari ale sanilor #5: Scurgeri

De la inceputul saptamanii 16 de sarcina, sanii pot produce lapte. Din aceasta etapa, este posibil sa observi ocazional, o mica scurgere din sani, un lichid colorat, alb-galbui, cunoscut sub numele de colostru. Colostrul este plin de anticorpi si ajuta sistemul imunitar al bebelusului imediat dupa nastere, si se produce doar in primele zile dupa nastere, pana apare laptele.

Daca observi ca ai scurgeri de colostru, purtarea unui tampon de san poate ajuta la prevenirea petelor pe imbracaminte. Daca in schimb observi sange in loc de colostru, trebuie sa apelezi imediat medicul. Desi nu este un lucru care sa te ingrijoreze, trebuie sa discuti cu medicul.

Modificari ale sanilor #6: Umflaturi si protuberante ale sanilor

Uniele femei observa mici umflaturi pe sani in timpul sarcinii. Cauzele frecvente includ chisturile, fibroadenoamele (tesutul fibros) si galactocele (chisturile umplute cu lapte). In timp ce acestea sunt de obicei benigne si nu trebuie sa iti faci griji, merita intotdeauna sa vorbesti cu medicul.

Modificari ale sanilor #7: Tuberculii lui Montgomery

Unele femei observa aparitia unor mici umflaturi in jurul areolei, la inceputul sarcinii. Uneori, acestea pot fi un semn de sarcina, dar numarul Tuberculilor lui Montgomery (numiti dupa un obstetricianul irlandez care i-au descris in anii 1800) de pe areola poate varia in functie de san si chiar de fiecare sarcina. Poti observa doar cativa sau mai multi (chiar si 28). Nu incerca sa spargi acesti "tuberculi"! Nu numai ca se poate dezvolta o infectie, dar se considera a fi benefici, mentinand protejarea si lubrifierea areolei si mamelonului.

Nu uita sa iti examinezi sanii

Trebuie sa continui sa iti verifici lunar sanii, in timpul sarcinii. Bineinteles, acest lucru este complicat deoarece sanii se schimba si se dezvolta, deci este mai greu in aceasta perioada. De aceea este necesar un control la medic. .

Simptome jenante ale sarcinii

Pe forumul Desprecopii.com - in categoria speciala a Odiseei Sarcinii, o multime de mamici in devenire au povestit o multime de intamplari reale despre simptome ale sarcinii absolut neasteptate si chiar amuzante. Unei femei insarcinate i se pot intampla unele periperii jenante - insa aproape totul este iertat si trecut cu vederea in aceasta perioada.

Expertii spun ca multe si necunoscute sunt manifestarile sarcinii si va pot lua total prin surprindere si chiar ingrijora. Iata, cu sinceritate, Desprecopii.com va prezinta 6 simptome jenente ale sarcinii si va ofera sfaturi pentru a le infrunta.

Simptomele de sarcina, 3 informatii care conteaza

Cand apar primele greturi in sarcina
11 semne ale sarcinii
Semne ale sarcinii si momentul important care iti schimba viata

Socializeaza cu alte mamici ca tine

Nu trebuie neaparat sa faci asta in mod evident, cautand cursuri speciale de socializare. Important este ca atunci cand intri in contact cu o alta viitoare mamica sa impartasesti totul cât se poate de sincer, de la trairi intense la bucuria de a visa la copilul pe care in curand il vor tine in brate...

Daca esti o viitoare mamica (actualmente burtica :)) - te asteptam in grupurile de pe forum. In sectiunea Odiseea Sarcinii, vei gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrezi legatura cu alte burtici (burtici colege de generatie) care trec exact prin aceleasi stari si emotii. 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII