Constipatia copilului - de ce apare si cum o tratam?

Constipatia copilului - de ce apare si cum o tratam?

Constipatia copilului - de ce apare si cum o tratam?

  • Sugarii si copiii cu constipatie sunt tratati in mod diferit decat adultii, deoarece scaunele lor se schimba din momentul in care se nasc pana cand ajung la varsta de 3 sau 4 ani. Majoritatea copiilor cu constipatie nu au o boala medicala sau o tulburare care cauzeaza constipatie. Rareori, o tulburare provoaca sugarilor si copiilor probleme semnificative ale intestinelor.

     

    Cititi in continuare, cauze si tratamente pentru constipatia copiilor:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Ce este constipatia si cand trebuie tratata?
Care sunt cauzele aparitiei constipatiei?
Tipuri de constipatie
Cum putem ajuta copilul daca este constipat?
Cum tratam constipatia?
Laxit® med trateaza constipatia printr-o acțiune naturala, fara a irita mucoasa intestinala

Ce este constipatia si cand trebuie tratata?

Constipatia apare frecvent la copii, afectand pana la 10% dintre ei in orice moment. Constipatia consta in trecerea de la scaune rare (ca frecventa) la scaune dure. Putem vorbi de constipatie in momentul in care putem compara cat de dese erau scaunele copilului in mod normal si consistenta acestora. Multi copii au scaun la fiecare cateva zile. Cu toate acestea, scaunele tari si cele care apar o data la 3 zile prin constipatie, trebuiesc tratate.

Care sunt cauzele aparitiei constipatiei?

Cea mai frecventa cauza la un copil mai mare de 18 luni este evitarea voita a toaletei (din diferite motive). De exemplu, copiii mici sunt adesea atat de implicati in jocul lor, incat nu au timp sau rabdare pentru pauze de toaleta, iar la scoala pot fi preocupati de lipsa de intimitate sau de curatenia din baie.

O alta cauza a constipatiei este o experienta anterioara dureroasa sau inspaimantatoare care ii determina sa evite baia. In timp, creierul lor invata sa ignore repetate indemnuri de la colon sa faca o vizita la baie. Scaunul ramanand in colon, acesta va absorbi apa, facandu-l tare si uscat. Trecerea acestui scaun tare este mai dificila sau dureroasa, ceea ce determina copilul sa continue "sa-l tina."

Desigur, schimbarile in dieta, sau un regim alimentar diferit, afecteaza mult tranzitul intestinal. Sugarii si copiii care mananca mese bine echilibrate, de obicei, nu sunt constipati. Evitati pe cat posibil sa oferiti copiilor produse ce contin zahar!

Constipatia poate fi de asemenea provocata si de un numar de tulburari medicale, precum: fipotiroidismul, boala Hirschsprung, diabetul zaharat, modificari ale nivelurilor mineralelor si electrolitilor din sange, intoxicare cu plumb, fibroza chistica si tulburari ale sistemului nervos (cum ar fi paralizie cerebrala, retard mintal, sau probleme ale coloanei vertebrale). Alte cauze posibile ale constipatiei sunt depresia, tratamentul coercitiv in ceea ce priveste toaleta, tulburarile de deficit de atentie, si abuzul sexual.

constipat

Tipuri de constipatie

Constipatia acuta poate fi corectata cu usurinta. Dupa imbunatatirea deshidratarii sau a starii de sanatate in urma unei boli, functia intestinala se imbunatateste si ea.

Constipatia cronica, cu toate acestea, necesita de multe ori tratament cu medicamente pe cale orala pe termen lung.

Cum putem ajuta copilul daca este constipat?

Iata cateva sfaturi care va vor ajuta sa ameliorati starea copilului:

- Dati-i multa apa copilului afectat.
- Incercati 50-200 de grame de suc de pere sau de mere (diluat cu apa). Alternativ, adauga 20 ml de sirop de masa la 70 ml apa calda, care, administrate pe cale orala, vor inmuia scaunul.
- Oferiti-i o dieta bine echilibrata compusa din cereale integrale, tarate, fructe si legume (mai putine bomboane si deserturi), de asemenea, ajuta.
- Se adauga doua linguri de bicarbonat de sodiu la o baie calda. Lasati copilul sa se relaxeze pentru 5-15 minute in apa calda.
- Aplicarea unei carpe calde, umede la anus poate stimula, uneori, un scaun.

Cum tratam constipatia?

Tratamentul consta de obicei in educarea parintilor cu privire la cauza constipatiei. Este important ca medicul sa asigure parintii ca nu este nici vina lor, nici a copilului si ca nu sunt probleme psihologice. Daca murdaria fecala este prezenta, este necesar sa eliminati atitudinile negative referitoare la aceasta boala.

Tratamentul poate incepe de la educatie. Daca un copil are o cantitate mare de scaun tare prezenta in colon, va trebui sa fie facuta o deblocare manuala. Cu alte cuvinte, scaunul trebuie sa fie eliminat. Acest lucru se face folosind fie medicamente pe cale orala sau rectala, sau o combinatie a ambelor. Tipul de medicament utilizat, de asemenea, depinde de varsta copilului si de felul problemei.

Dupa deblocarea manuala, prevenirea re-acumularii de scaune grele este cheia pentru mentinerea unor obiceiuri intestinale bune. Acest lucru, de obicei, trebuie sa fie facut cu medicamente pe termen lung.

laxit med

Laxit® med trateaza constipatia printr-o acțiune naturala, fara a irita mucoasa intestinala

Laxit® med nu conține arome sau îndulcitori, se poate amesteca cu orice bautura, chiar și calda de tipul: ceai, lapte, suc de fructe sau supa. Nu modifica gustul acestora, nu este irritant al mucoasei digestive precum laxativele antrachinonice, poate fi administrat în condiții de siguranța atât la sugari cât și la pacienții vârstnici si nu produce toleranța.

Administrare recomandata

Adulti: 2 plicuri de 1-3 ori pe zi, in functie de raspunsul individual. Pentru obtinerea unui efect mai rapid, o doza de 4 plicuri (20 g macrogol 4000) poate fi luata in administrare unica.

In cazul utilizarii prelungite, doza poate fi redusa la 2 plicuri de 1-2 ori pe zi, administrate in zile alternative (ex: intr-o zi se pot administra 2 plicuri, de preferina seara inainte de culcare, iar in urmatoarea zi se pot administra 2 plicuri in intervalul dintre micul dejun si pranz si 2 plicuri seara inainte de culcare).

Copii:
6 luni-12 luni: 1 plic pe zi;
1-4 ani: 1 plic de 1-2 ori pe zi;
4-8 ani: 2-3 plicuri pe zi;
peste 8 ani: 2 plicuri de 1-2 ori pe zi.

Inainte de inceperea tratamentului trebuie excluse tulburarile organice. In acest sens, pentru grupa de varsta 6-12 luni se recomanda un consult medical. A nu se depasi doza maxima zilnica.

Continutul unui plic (5 g) se dizolva in 50-100 ml apa si apoi se administreaza pe cale orala. Pulberea se poate amesteca cu orice bautura, chiar si calda, de tipul: ceai, lapte, suc de fructe sau supa.

Laxit® med nu modifica gustul bauturii. Se recomanda administrarea intre mese sau, in cazul unei singure doze, seara inainte de culcare.

Laxit® med se utilizeaza pana la restabilirea tranzitului intestinal normal, dar nu mai mult de 28 de zile consecutiv. Administrarea se poate relua dupa 2 zile de pauza.

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!