Una din cinci femei se confrunta cu vaginita in timpul sarcinii și este o problemă care necesită atenție specială deoarece poate afecta sănătatea mamei și a fătului

Una din cinci femei se confrunta cu vaginita in timpul sarcinii si este o problema care necesita atentie speciala deoarece poate afecta sanatatea mamei si a fatului

Una din cinci femei se confrunta cu vaginita in timpul sarcinii și este o problemă care necesită atenție specială deoarece poate afecta sănătatea mamei și a fătului

Vaginita bacteriană este o infecție vaginală cauzată de tulpini patogene, precum Gardnerella vaginalis și Trichomonas vaginalis. Cele mai comune simptome includ secreții abundente, de culoare alb-gălbuie-cenușie, cu un miros neplăcut de „pește”, care se intensifică după contactul sexual.

Vaginita în timpul sarcinii este o problemă care necesită atenție specială, deoarece poate afecta sănătatea mamei și a fătului. Iată câteva informații esențiale pe care orice femeie însărcinată ar trebui să le cunoască:

in acest articol veti citi mai multe despre:
Odata cu sarcina, corpul tau trece prin numeroase modificari
Ce este vaginita bacteriana?
Ce este candidoza?
Ce faci daca ai vaginita sau candidoza
Cum te poti pazi de musafirii nedoriti?

Odata cu sarcina, corpul tau trece prin numeroase modificari, majoritatea cauzate de fluctuatiile hormonale

Una dintre acestea este dezechilibrul pH-ului vaginal si al florei saprofite (peste 4,5), fapt care creeaza un mediu favorabil aparitiei infectiilor intime. Astfel, in aceasta perioada, infectii precum vaginita sau candidoza vaginala se pot „lipi” mai usor de tine. Cum iti dai seama? Secretiile abundente cu miros intepator, mancarimile, senzatia de arsura, uscaciune, durerile in timpul actului sexual sunt printre cele mai intalnite semne care te avertizeaza ca trebuie sa iei masuri.

Simptomele ale vaginitei

   - Secreții vaginale anormale (culoare, consistență sau miros modificat).
   - Mâncărime sau iritație în zona vaginală.
   - Durere sau disconfort în timpul actului sexual.
   - Disconfort la urinare.

 Vaginita în timpul sarcinii este o problemă care necesită atenție specială, deoarece poate afecta sănătatea mamei și a fătului. Iată câteva informații esențiale pe care orice femeie însărcinată ar trebui să le cunoască:

Tipuri de Vaginite

 Vaginita bacteriană: Cauzată de un dezechilibru al bacteriilor din vagin. Poate fi asociată cu un risc crescut de complicații în sarcină, cum ar fi nașterea prematură.

Candidoza vaginală: O infecție fungică frecventă în sarcină, cauzată de *Candida albicans*. Este mai comună datorită modificărilor hormonale și ale pH-ului vaginal.

Vaginita trichomoniazică: O infecție cauzată de un parazit numit *Trichomonas vaginalis*. Poate crește riscul de naștere prematură sau de greutate mică la naștere.

Ce este vaginita bacteriana?

Vaginita bacteriana este o infectie vaginala cauzata de tulpini patogene precum Gardnerella vaginalis si Trichomonas vaginalis. Cele mai comune simptome constau in secretii abundente, de culoare alb-galbuie-cenusie, cu miros neplacut „de peste”, care se inrautateste dupa contactul sexual.

Vaginita bacteriana este foarte des intalnita in sarcina, una din cinci femei insarcinate confruntandu-se cu aceasta infectie, care, netratata corespunzator, poate duce la complicatii precum nasterea prematura sau o infectie pelviana inainte de nastere. 

Ce este candidoza?

Candidoza poate deveni si ea musafir neplacut in timpul sarcinii. Este o infectie micotica ce este cauzata de ciuperci, in special de Candida albicans. O infectie cu candida o poti recunoaste din cauza mancarimii, senzatiei de arsura, rosetei si secretiei albe, granulare („scurgere alba”). Desi nu te pune in pericol nici pe tine, nici pe bebelus, candidoza poate fi extrem de sacaitoare.

Ce faci daca ai vaginita sau candidoza

Solutia este foarte simpla: terapia infectiilor vaginale nu ar trebui sa aiba in vedere doar eradicarea patogenilor, ci ar trebui totodata sa urmareasca si refacerea florei si a pH-ului vaginal, restabilind astfel mecanismele naturale de aparare impotriva patogenilor. 

Riscuri pentru Sarcină

- Naștere prematură: Anumite tipuri de vaginite, în special vaginita bacteriană, sunt asociate cu un risc crescut de naștere prematură.

- Greutate mică la naștere: Infecțiile vaginale netratate pot afecta greutatea copilului la naștere.

- Complicații la mamă: Infecțiile pot crește riscul de alte infecții postpartum sau de complicații în timpul nașterii.

Cum te poti pazi de musafirii nedoriti?

✅   Evita sapunurile obisnuite al caror pH-ul alcalin dezechilibreaza pH-ul acid vaginal, care este responsabil pentru mentinerea sanatatii vaginale. In urma utilizarii de produse alcaline, pH-ul vaginal devine mai putin acid si se creeaza un mediu favorabil aparitiei infectiilor intime. Astfel, pentru a evita dezechilibrarea pH-ului vaginal si pentru a preveni aparitia infectiilor intime, nu este indicat sa faci spalaturi cu produse alcaline/bazice precum bicarbonat de sodiu.

✅  Evită folosirea de săpunuri parfumate sau dușuri vaginale, care pot perturba echilibrul bacterian.

✅  Lenjerie de bumbac: Poartă lenjerie din materiale naturale, care permite pielii să respire.

✅   Evita dusurile excesive cu agenti de spumare agresivi, intrucat conduc la indepartarea lactobacililor (bacterii prietenoase), iar zona vaginala si vulva devin astfel colonizate de bacterii ce determina aparitia de infectii.

✅  Evitarea iritanților: Stai departe de produse chimice iritante sau potențiali alergeni.

Despre candida, mai poti citi

Candida in timpul sarcinii
Infectia cu candida pe sfarc (candida mamara) - in timpul alaptarii
Candidoza bucala la bebelusi: tratamentul cu ulei de cocos
11 Remedii simple impotriva Candidei

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Aaplicatia pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. este special creata pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Aprilie 2025)

Vino pe grupurile noastre secrete Gravide la prima sarcina ❤️ Grup de suport 💗 oficial Desprecopii si JURNAL DE SARCINA

Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Infectii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII