Servicii medicale gratuite pentru toate gravidele din Romania

Servicii medicale gratuite pentru toate gravidele din Romania

Servicii medicale gratuite pentru toate gravidele din Romania

Pachete medicale 2018-2019: Servicii medicale gratuite pentru toate gravidele din România


Toate gravidutele din Romania trebuie sa isi cunoasca drepturile.  Ele trebuie sa stie ca sunt automat asigurate în sistemul public de sănătate, fie că lucrează sau nu, deci, indiferent dacă plătesc contribuții sociale la sănătate sau nu. De asigurare automată beneficiază, conform legislației fiscale, și femeile care tocmai au născut (lăuzele). Asta înseamnă practic că pot primi servicii medicale gratuite, destul de multe la număr, precum diverse controale sau analize, supravegherea sarcinii și internarea fără costuri și fără bilet de internare.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Controale și consultații medicale gratuite
Analize și investigații la care au dreptul gravidele
Internarea la naștere și serviciile incluse

Gravidele și lăuzele sunt automat asigurate la sănătate, chiar dacă nu cotizează, nefiind angajate și indiferent de cât de mare sau mic e venitul lor. Sunt printre categoriile privilegiate din Codul fiscal pentru care asigurarea e acordată fără plata contribuției la sănătate.

Tot în legislație găsim și care sunt serviciile medicale la care au dreptul viitoarele mămici. Pentru perioada 2018-2019, serviciile medicale de bază gratuite pentru asigurații din România sunt prevăzute într-un proiect de hotărâre de Guvern în dezbatere acum și detaliate în Proiectul de Ordin al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare în 2018 a pachetelor de servicii medicale pentru 2018-2019.

Când vor fi adoptate și publicate în Monitorul Oficial, ele vor deveni oficiale, dar, până atunci, mai sunt încă în vigoare pachetele medicale stabilite acum doi ani (dar nu există diferențe pentru gravide și lăuze, serviciile oferite fiind aceleași).

Controale și consultații medicale gratuite

În pachetele de servicii se regăsesc următoarele consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lehuziei, pe care le pot primi femeile la medicul de familie:

- luarea în evidenţă în primul trimestru de sarcină;
- supravegherea, lunar, din luna a treia până în luna a șaptea;
- supravegherea, de două ori pe lună, din luna a șaptea și până în luna a noua;
- urmărirea lehuzei la externarea din maternitate - la domiciliu;
- urmărirea lehuziei la patru săptămâni de la naștere.

Apoi, în ambulatoriu, gravidele vor putea primi consultații pentru supravegherea evoluției sarcinii și lehuziei.

sarcina

 

Analize și investigații la care au dreptul gravidele

În această privință, în proiectul cu pachetele de servicii medicale găsim următoarele tipuri de analize de laborator ce pot fi făcute de gravide, fără plată:

- determinarea grupului sanguin ABO și a grupului sanguin Rh;
- anticorpi specifici anti Rh;
- testarea HIV;
- analizele Anti-HAV IgM, Ag HBs (screening) și anticorpi Anti HCV.

Apoi, în cadrul pachetelor medicale se mai găsește și testul Babeș-Papanicolau, spre exemplu, precum și alte investigații care pot fi recomandate gravidei, așa cum pot fi recomandate și unei paciente care nu este gravidă.

Internarea la naștere și serviciile incluse

Conform proiectului, internarea la naștere se face fără bilet de internare. În spital, atâta timp cât nu cer condiții speciale (adică peste cele standard), mămicile vor putea beneficia gratuit de consultații, investigații, diagnosticare, tratamente medicale, medicamente, cazare și masă, potrivit proiectului cu pachetele medicale.

Firește, așa cum punctam mai sus, pe lângă aceste lucruri specifice gravidelor, acestea pot beneficia de toate celelalte servicii medicale oferite celor asigurați: la medicul de familie, servicii dentare, în spitale, în ambulatoriu, servicii medicale de urgențe la domiciliu și transport sanitar.

Atenție! Proiectul de ordin privind pachetele de servicii medicale NU se aplică încă. Acesta trebuie aprobat de ministrul sănătății și de conducerea CNAS și publicat în Monitorul Oficial ca să intre în vigoare.

Sursa: avocatnet.ro

Informatia conteaza

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere, dar si despre testele din timpul sarcinii.

Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

Un sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe Jurnaldesarcina - In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul. In plus, puteti castiga si o gentuta super utila!

Teste care se fac in tmpul sarcinii

Sunt mai multe categorii de teste pe care medicii le solicita gravidutelor pentru a identifica atat starea ei de sanatate cat si a fătului.

Aflati care sunt aceste teste si ce reprezinta ele, o trecere completa in revista a testelor medicale care se fac in timpul sarcinii ... citeste mai departe

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

sursa stirii: www.avocatnet.ro

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII