Servicii medicale gratuite pentru toate gravidele din Romania

Servicii medicale gratuite pentru toate gravidele din Romania

Servicii medicale gratuite pentru toate gravidele din Romania

Pachete medicale 2023: Servicii medicale gratuite pentru toate gravidele din România

Toate gravidutele din Romania trebuie sa isi cunoasca drepturile.  Ele trebuie sa stie ca sunt automat asigurate în sistemul public de sănătate, fie că lucrează sau nu, deci, indiferent dacă plătesc contribuții sociale la sănătate sau nu. De asigurare automată beneficiază, conform legislației fiscale, și femeile care tocmai au născut (lăuzele). Asta înseamnă practic că pot primi servicii medicale gratuite, destul de multe la număr, precum diverse controale sau analize, supravegherea sarcinii și internarea fără costuri și fără bilet de internare.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Controale și consultații medicale gratuite
Analize și investigații la care au dreptul gravidele
Internarea la naștere și serviciile incluse

Femeile însărcinate şi lăuzele care nu au nici un venit beneficiază de asigurare de sănătate fără plata contribuţiei.

Gravidele și lăuzele sunt automat asigurate la sănătate, chiar dacă nu cotizează, nefiind angajate și indiferent de cât de mare sau mic e venitul lor. Sunt printre categoriile privilegiate din Codul fiscal pentru care asigurarea e acordată fără plata contribuției la sănătate.

De la 1 iulie 2021, au intrat în vigoare pachetele de servicii medicale de stat pentru anii 2021-2022, cuprinse în Hotărârea de Guvern nr. 696/2021. În cadrul acestora sunt incluse analizele și investigațiile pe care femeile însărcinate le pot efectua gratuit începând din această lună.

Conform Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, femeile însărcinate și femeile care au dat naștere sunt scutite de la plata coplății și beneficiază de asigurare fără a plăti contribuție pentru serviciile medicale legate de evoluția sarcinii. De asemenea, aceste scutiri se aplică și pentru femeile care nu au niciun venit sau au venituri sub salariul minim brut pe țară, însă în acest caz ele se aplică pentru toate serviciile medicale, nu doar cele legate de sarcină.

Astfel, consultațiile pentru monitorizarea evoluției sarcinii și lăuziei, de care acum pot beneficia femeile, sunt următoarele:

🔹Luarea în evidență în primul trimestru - se decontează o consultație.
🔹Supravegherea lunară, din luna a treia până în luna a șaptea - se decontează o consultație pentru fiecare lună.
🔹Supravegherea de două ori pe lună, din luna a șaptea până în luna a noua inclusiv - se decontează două consultații pentru fiecare lună.
🔹Urmărirea lăuzei la externarea din maternitate (la domiciliu) - se decontează o consultație.
🔹Urmărirea lăuzei la patru săptămâni de la naștere (la domiciliu) - se decontează o consultație.
🔹În cadrul supravegherii gravidei, se promovează și alimentația exclusivă la sân a copilului până la vârsta de șase luni, precum și continuarea acesteia până la cel puțin 12 luni. De asemenea, se recomandă testarea pentru HIV, hepatită de etiologie virală cu virus B și C, precum și pentru lues la femeia gravidă.

Conform programului de monitorizare, investigațiile paraclinice și tratamentele specifice sarcinii pot fi recomandate de medicul de familie numai pentru intervalul de timp de la momentul în care gravida este luată în evidență și până la patru săptămâni de la naștere.

Normele metodologice de aplicare a contractului-cadru privind pachetele medicale pentru anii 2021-2022, prevăzute în Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) nr. 1.068/627/2021, stabilesc următoarele analize și investigații medicale pentru monitorizarea unei sarcini normale:

🔹Consultații de specialitate obstetrică-ginecologie.
🔹Hemoleucogramă completă.
🔹Determinarea grupului sanguin ABO și Rh la gravidă.
🔹Uree serică, acid uric seric și creatinină serică.
🔹Glicemie.
🔹TGP, TGO, TSH.
🔹Examen complet de urină (sumar + sediment).
🔹VDRL sau RPR.
🔹Testare HIV la gravidă.
🔹Evaluarea gravidei pentru infecții cu risc pentru sarcină (rubeolă, toxoplasmoză, infecția CMV, hepatită B și C).
🔹Secreție vaginală.
Examen citologic cervico-vaginal Babeș-Papanicolau (până la S23 + șase zile) sau test de toleranță la glucoză per os +/- hemoglobină glicată (S24 – S28 + șase zile) sau Biometrie fetală (S29-S33 + șase zile) sau depistarea streptococului de grup B (S34 – S37 + șase zile).

Ecografie de confirmare, viabilitate și datare a sarcinii.
În cazul sarcinilor cu risc, normele de aplicare a pachetelor medicale pentru 2021-2022 prevăd și alte tipuri de investigații:

Dozare proteine urinare.
Proteine totale serice.
Ecografie obstetricală și ginecologică.
Sodiu seric.
Potasiu seric.
Cardiotocografie (pentru evaluarea gravidelor cu uter cicatriceal în trimestrul III).
În ceea ce privește screening-ul prenatal, care se efectuează între săptămâna 11 și 19 + 6 zile de sarcină, sunt prevăzute următoarele servicii medicale:

Ecografie pentru depistarea anomaliilor fetale (S11 - S19+6 zile).
Dublu test/triplu test.
Consultație de specialitate obstetrică ginecologie (interpretarea rezultatelor).

Trebuie subliniat că faptul că aceste servicii medicale sunt prevăzute în legislație nu implică automat acordarea lor de către unitățile sanitare cu specialitate în obstetrică-ginecologie. Pentru unele dintre aceste servicii este necesară o recomandare de la medicul de familie sau medicul de obstetrică-ginecologie.

De asemenea, analizele și investigațiile medicale pot fi efectuate doar în limita plafonului de fonduri alocate unităților sanitare respective de către CNAS.

Pe lângă acestea, internarea pentru naștere se realizează fără bilet de internare. În spital, cu excepția situațiilor care necesită condiții speciale, proaspetele mame beneficiază de consultații, investigații, diagnosticare, tratamente medicale, medicamente, cazare și masă, toate acestea fiind gratuite.

Pe lângă aceste beneficii, femeile gravide au dreptul la toate celelalte servicii medicale oferite persoanelor asigurate, inclusiv consultații la medicul de familie, servicii dentare, îngrijiri spitalicești, consultații ambulatorii, servicii medicale de urgență la domiciliu și transport medical.

Este important de menționat că asigurarea sănătății și siguranței femeii însărcinate și a copilului este o prioritate și că aceste măsuri și servicii au fost implementate pentru a asigura o îngrijire corespunzătoare și accesibilă în timpul sarcinii și al perioadei postnatale. Pentru informații detaliate și asistență personalizată, se recomandă consultarea cu un medic specialist în domeniul obstetricii-ginecologie sau cu autoritățile și instituțiile medicale relevante.

Controale și consultații medicale gratuite

În pachetele de servicii se regăsesc următoarele consultații de monitorizare a evoluției sarcinii și lehuziei, pe care le pot primi femeile la medicul de familie:

- luarea în evidenţă în primul trimestru de sarcină;
- supravegherea, lunar, din luna a treia până în luna a șaptea;
- supravegherea, de două ori pe lună, din luna a șaptea și până în luna a noua;
- urmărirea lehuzei la externarea din maternitate - la domiciliu;
- urmărirea lehuziei la patru săptămâni de la naștere.

Apoi, în ambulatoriu, gravidele vor putea primi consultații pentru supravegherea evoluției sarcinii și lehuziei.

sarcina

 

Analize și investigații la care au dreptul gravidele

În această privință, în proiectul cu pachetele de servicii medicale găsim următoarele tipuri de analize de laborator ce pot fi făcute de gravide, fără plată:

- determinarea grupului sanguin ABO și a grupului sanguin Rh;
- anticorpi specifici anti Rh;
- testarea HIV;
- analizele Anti-HAV IgM, Ag HBs (screening) și anticorpi Anti HCV.

Apoi, în cadrul pachetelor medicale se mai găsește și testul Babeș-Papanicolau, spre exemplu, precum și alte investigații care pot fi recomandate gravidei, așa cum pot fi recomandate și unei paciente care nu este gravidă.

Internarea la naștere și serviciile incluse

Conform proiectului, internarea la naștere se face fără bilet de internare. În spital, atâta timp cât nu cer condiții speciale (adică peste cele standard), mămicile vor putea beneficia gratuit de consultații, investigații, diagnosticare, tratamente medicale, medicamente, cazare și masă, potrivit proiectului cu pachetele medicale.

Firește, așa cum punctam mai sus, pe lângă aceste lucruri specifice gravidelor, acestea pot beneficia de toate celelalte servicii medicale oferite celor asigurați: la medicul de familie, servicii dentare, în spitale, în ambulatoriu, servicii medicale de urgențe la domiciliu și transport sanitar.

Informatia conteaza

Intrati din timp pe forumul specializat Odiseea sarcinii in 40 de saptamani ... si luati legatura cu alte "colege de generatie". Tot acolo veti gasi multe informatii utile despre medicul care va monitorizeaza sarcina si va fi la nastere, dar si despre testele din timpul sarcinii.

Cititi pe forumul Nasterea unei stele povestirile altor mamici care isi povestesc experienta nasteriii si momentele post-partum.

Un sfat: scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe Jurnaldesarcina - In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul. In plus, puteti castiga si o gentuta super utila!

Teste care se fac in tmpul sarcinii

Sunt mai multe categorii de teste pe care medicii le solicita gravidutelor pentru a identifica atat starea ei de sanatate cat si a fătului.

Aflati care sunt aceste teste si ce reprezinta ele, o trecere completa in revista a testelor medicale care se fac in timpul sarcinii ... citeste mai departe

 

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

Calculatoare de sarcina

Calculator Sarcina. Calculatorul care iti spune data nasterii
Ce culoare vor avea ochii bebelusului: calculator
Calculatorul nutritional pentru sarcina si alaptare
Cum se calculeaza varsta sarcinii
Calculul datei nasterii
Calculator: Cate kilograme in plus vei lua in sarcina
alculatorul sexului bebelusului 

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

 Geanta Bebelusului, cadou pentru burtici citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

sursa stirii:
www.avocatnet.ro
alte surse: https://www.casan.ro/cjashd/post/type/local/comunicat-de-presa-13.html

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII