Bebelușii alăptați au nevoie de un supliment de fier? Iată ce trebuie să știi.

Bebelusii alaptati au nevoie de un supliment de fier?

Bebelușii alăptați au nevoie de un supliment de fier? Iată ce trebuie să știi.

Trebuie să dau bebelușului meu alăptat un supliment de fier? Intreabă o mămica pe forumul Desprecopii...

Raspunsul la intrebarea “Copiii alaptati au nevoie de fier suplimentar pana la 5 luni?” este, de cele mai multe ori “nu”.  Desi laptele matern contine foarte putin fier, copiii alaptati devin, rareori, anemici.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Bebelusii alaptati au nevoie de fier suplimentar?
Fierul din laptele uman este absorbit mult mai efficient
Fierul poate constipa bebelusul
Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Iata ce spune o mamica pe forumul Desprecopii:

Medicul meu pediatru mi-a spus ca bebelusii alaptati au nevoie de fier suplimentar si ca ar trebui sa inceapa sa consume cereale fortificate de la varsta de 6 luni, altfel vor deveni anemici. I-am spus ca alaptez, iar el mi-a spus ca cei mici au nevoie de fier „in mod special atunci cand sunt alaptati la san.” Imi iau in mod regulat vitaminele prenatale si simt ca al meu copil obtine cele mai bune substante nutritive posibile din laptele matern. Copilul meu este departe de a fi subnutrit. Deci voi ce credeti? - intreaba o mamica pe forumul Desprecopii

Bebelusii alaptati au nevoie de fier suplimentar?

Raspunsul la intrebarea “Copiii alaptati au nevoie de fier suplimentar pana la 5 luni?” este, de cele mai multe ori “nu”.  Desi laptele matern contine foarte putin fier, copiii alaptati devin, rareori, anemici.

Fierul din laptele uman este absorbit mult mai eficient

Exista multiple motive pentru aceasta. Unul este ca fierul din laptele uman este absorbit mult mai eficient decat fierul din laptele formula (60% versus 4%). Un altul este ca nivelurile ridicate de lactoza si vitamina C din laptele uman faciliteaza absorbtia fierului.

La laptele formula pentru copii pot aparea mici hemoragii atunci cand mucoasa intestinului este iritata de introducerea unui lapte non-human in dieta. Aceste hemoragii pot contribui la pierderea de fier neexperimentata de copiii alaptati.

Introducerea suplimentului de fier in dieta copilului tau inainte de varsta de 6 luni, poate duce la absorbtia ineficienta a fierului, si ar putea contribui la proliferarea de bacterii rele ce cauzeaza bolile.

Copiii sanatosi, nascuti la termen, au la nastere suficiente depozite de fier pentru a le ajunge cel putin in primele 6-9 luni de viata. Copiii nascuti prematuri sau sub greutatea normala pot epuiza mai devreme depozitele de fier, caci ei nu au avut in uter 9 luni intregi pentru a-si desavarsi proviziile.

Majoritatea copiilor incep sa arate semne de interes si disponibilitate pentru alimente solide pe la jumatatea primului an de viata, astfel ca ei incep sa obtina mici cantitati de fier suplimentar din alimentele pe care le consuma aproape in acelasi timp in care proviziile lor de fier sunt pe terminate.

Fierul poate constipa bebelusul

Nivelurile de fier din laptele tau nu sunt afectate de fierul din dieta ta sau din suplimentele pe care le iei. Totusi, copilul tau s-ar putea constipa daca tu iei suplimente de fier sau daca adaugi in dieta sa prea mult fier inutil.

Daca medicul tau este ingrijorat de nivelul de fier al copilului tau, roaga-l sa faca un simplu test de hemoglobina. Copiii alaptati au rareori probleme cu nivelul scazut de fier, dar daca exista vreo ingrijorare, poti incepe intotdeauna suplimentele de fier, din orice moment. 

► Citeste si Laptele vegetal cu toate variantele sale, nu contine suficienti nutrienti pentru cresterea sanatoasa a copilului

Suplimentul de fier pentru bebelusi: cand e necesar si ce trebuie sa stii

Are bebelusul nevoie de un supliment de fier? - aceasta este o intrebare frecventa a mamicilor de bebelusi, la Desprecopii.

Iata ce trebuie sa stii despre nevoia de fier a bebelusului: cand are nevoie de el si ce trebuie sa stii despre diversele forme de lapte.

 

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Vei avea acces gratuit la o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platfxorma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.). Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

 Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica ce are nevoie de sfaturi?

Te asteptam pe forumul mamicilor de bebelusi pentru sfaturi si incurajari: Bebelusul - primele 365 zile din viata unei comori  Primele 365 zile si nopti. Casa nou nascutilor DC. Alaptare, colici, ingrijire, baite, nopti nedormite si multa dragoste.

 In plus - pe sectiunea speciala: Diversificarea alimentatiei bebelusului vei gasi multe sfaturi si retete pentru bebelusi.

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2023
referinte si documentare: Academia Americana de Pediatrie 2022

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII