Laptele vegetal cu toate variantele sale, nu conține suficienți nutrienți pentru creșterea sănătoasă a copilului

Laptele vegetal cu toate variantele sale, nu contine suficienti nutrienti pentru cresterea sanatoasa a copilului

Laptele vegetal cu toate variantele sale, nu conține suficienți nutrienți pentru creșterea sănătoasă a copilului

Experții avertizează părinții să nu ofere copiilor sub cinci ani - și în special bebelușilor - băuturi lactate alternative, cum ar fi laptele de nucă de cocos, care nu sunt înlocuitori nutriționali pentru laptele matern sau ulterior, de vaca -  și pot chiar dilua substanțele nutritive de care sugarii au nevoie în mod critic să crească

Laptele de nucă de cocos, laptele de orez, laptele de ovaz sau orez sau alte variante care nu sunt lactate nu contin suficienti nutrienti pentru cresterea sanatoasa a copilului.

veti citi
NU oferi copilului tău lapte de nucă de cocos, lapte de ovăz, lapte de soia sau alte plante, avertizează specialiștii
Copiii sub 5 ani au nevoie în mod special de un nivel ridicat de proteine, calciu, vitamina D
Alergiile sunt in creștere in randul copiilor - la fel si intoleranța la lactoză
Ce conțin aceste variante de lapte alternativ?

NU oferi copilului tău lapte de nucă de cocos, lapte de ovăz, lapte de soia sau alte plante, avertizează specialiștii - pentru ca nu oferă suficienti nutrienti

Intr-o lume inundata de informatii greu de controlat, tot mai multe produse si alternative la cele pe care le stim - apar pe piata. Insa, oricat de tentant ar parea, oricat de mult se straduiesc comerciantii sa ne convinga ca produsele alternative sunt sanatoase - ele nu sunt testate de generatii care s-au succedat de-a lungul a milioane de ani. Asa a aparut si moda laptelui de nuca de cocos, laptelui de ovaz, a laptelui din soia sau alte alternative la produsele lactate.

Piața alternativă a produselor lactate este în plină expansiune pe fondul creșterii ratelor de alergii și intoleranță la lactoză. „Laptele” obținut din soia, ovăz, mazăre, și alte plante pot avea o parte din aceiași nutrienți ca si laptele pe care il stim. Însă, ziarul Guardian ne anunta ca experții avertizează că valorile nutitionale ale lor variază și nu sunt un înlocuitor pentru laptele de vacă sau laptele matern.

Copiii sub 5 ani au nevoie în mod special de un nivel ridicat de proteine, calciu, vitamina D

Copiii de cinci ani și sub care au nevoie în mod special de un nivel ridicat de proteine, calciu, vitamina D și mai mult din lapte, dacă nu sunt intoleranți. Iar pentru de sub un an care încă beau lapte formulă sau lapte matern, aceste alternative pot chiar dilua si anula substanțele nutritive cruciale.

lapte vegetal copii

Laptele de nucă de cocos, laptele de orez și alți înlocuitori care nu sunt lactate- din plante, nu ofera suficienti nutrienti de baza copiilor sub cinci ani, conform noilor recomandări ale experților. Laptele conține mult mai mult decât calciu, iar echilibrul său de vitamina D, calciu, B12, potasiu și proteine, printre alți nutrienți il face sa contina balanta perfecta pentru multe componente cheie pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a copiilor.

Pe de altă parte, laptele non-lactat - cu excepția laptelui de soia îmbogățit - poate avea anumite substanțe nutritive, dar variază foarte mult și poate chiar dilua substanțele nutritive pe care le obțin copiii din băuturile sănătoase, potrivit raportului Healthy Drinks Healthy Kids - o asociatie de sanatate care monitorizeaza produsele pentru copii din Marea Britanie.

Alergiile sunt in creștere in randul copiilor - la fel si intoleranța la lactoză

Alergiile sunt in crestere in randul copiilor - la fel si intoleranta la lactoza Iar in absența laptelui mulți părinți au inceput să caute ceva care va fi mai gustos decât apa pentru copiii lor, dar mai hrănitor. Asa a explodat piata produselor piața alternativă a produselor lactate.

Din variata clasica de laptele de soia, s-au extins si alte variante lapte din nuca de cocos, lapte din migdale, lapte de ovăz, lapte de macadamia, lapte de cânepă, lapte de orez, lapte de mazăre și lapte de quinoa, pentru a numi câteva.

Ce conțin aceste variante de lapte alternativ?

Unele variante, precum laptele quinoa, sunt bogate în proteine, alte variante precum laptele de orez sunt extrem de hipoalergenice, iar altele, precum laptele de ovăz, au un conținut mare de fibre. Însă pe de altă parte, multe din aceste variante conțin cât mai multe sau mai multe calorii sau prea puține grăsimi și mai mulți carbohidrați.

In plus specialistii sunt de parere ca „Laptele care nu este matern sau bazat pe lapte de vaca (asa ca si formulele de lapte)  - adica variantele de lapte pe bază de plante nu sunt recomandate ca înlocuire completă a laptelui pentru copii, deoarece conținutul de nutrienți al acestor lapte variază mult si nu este optim. Cu excepția laptelui de soia fortificat, aceste variante de lapte nu sunt înlocuitori nutritivi adecvați pentru laptele normal, care are mulți nutrienți esențiali pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă a unui copil”.

Mai mult, multe dintre acestea variante sunt îndulcite și cu zahăr sau înlocuitori de zahăr. Multe din aceste produse trebuie să-și dezvăluie zaharurile adăugate în informațiile lor nutriționale, dar acest lucru nu poate fi întotdeauna evident de cautat pentru părinți.

Dacă cumpărați o alternativă lactată îndulcită, cel mai bine este să vă asigurați că zahărul nu este printre primele trei ingrediente enumerate pe etichetă.

Exista studii care dovedesc ca organismul uman nu absoarbe optim nutrienți din laptele vegetal, asa cum o face din laptele normal”, atrag atentia autorii studiului britanic. Corpurile noastre prelucrează diferitele tipuri de alimente, iar structura și componentele laptelui fac ca nutrienții să fie mai „biodisponibili”, în terminologia nutriționiștilor.

Un pahar de lapte de nucă de cocos sau de migdale oferit in mod exceptional nu este ceva nociv pentru copiii mai mici de cinci ani, dar ar putea face mai mult rău decât bine pentru sugarii și copiii foarte mici care încă beau lapte matern sau formulă.

"Copiii mai mici de un an ar trebui să evite consumul acestor băuturi, deoarece deseori înlocuiesc vitaminele și mineralele importante în laptele matern sau formula pentru sugari", potrivit noului raport.

Pentru copiii cu vârste cuprinse între unu și cinci ani, laptele pe bază de plante poate fi util pentru cei cu alergii sau intoleranțe la laptele de vacă, dar alegerea înlocuitorului de lapte ar trebui făcută în consultare cu un medic pediatru sau dietetician nutriționist pentru a vă asigura că dieta copilului dvs. furnizează restul de nutrienți de care au nevoie organismele în creștere.

Cititi si Ce alimente pot produce alergie bebelusului?

Aplicatie mobilă - Diversificarea Alimentatiei Bebelușului

Diversificarea bebelusulului este un subiect doldora de informatii si intrebari pentru mamici. Odata ce vine timpul sa oferim alte alimente in afara de lapte matern sau lapte formula - vrem sa stim cand este momentul ideal pentru primele alimente, cum i le oferim, cum le pregatim pentru stomacelul bebelusului si cum le putem combina. E bine draga mamico si tatic de bebelus - e exact momentul ca pe telefonul tau sa nu iti lipseasca aplicatia special creata pentru aceasta perioada: Diversificarea alimentatiei bebelusului. (autor Desprecopii)

 Functionalitati ale aplicatiei: ghidul diversificarii, ghid de autodiversificarea bebelusului, lista de alimente si cand se introduc acestea, schema (tabelul) diversificarii, retete pe varste cu video-uri speciale si unice, meniuri zilnice si saptamanale, stiri legate de alimentatia bebelusului. 

 Poti descarca această aplicație (pentru sistemele Android) AICI.

 Aici poti descarca aplicatia pentru IOS (Iphone) 

 Comunitatea Desprecopii - forum despre diversificare si retete pentru bebelusi

autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2022

referinte
Academia Americana de Pediatrie
https://healthydrinkshealthykids.org/app/uploads/2019/09/HDHK_One_Pager_Plant-Based-Non-Dairy-Milks.pdf

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII