Un copil foarte inteligent sau autist - ce este copilul tău?

Un copil foarte inteligent sau autist - ce este copilul tau?

Un copil foarte inteligent sau autist - ce este copilul tău?

Se cunoaste de mult timp faptul ca multi copii cu autism au abilitati superioare in domenii precum matematica, arta si stiinte. Este deci autismul o afectiune de inteligenta ridicata?

Un numar de studii recente au facut o legatura intre autism si abilitatile intelectuale ale copilului. Studiul a descoperita ca parti din genele de autism se suprapun in arii largi cu cele din partile genelor ce ofera inteligenta foarte mare.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Autismul – mai bine cunoscut ca tulburare de spectru autist (TSA) – include sindromul Asperger
Genele au o "semnatura pentru selectia pozitiva"
Cand si cum spunem copilului ca este autist
Despre autism mai
Forumul special despre Autism

Genele intelingentei sunt asociate cu tulburarile de autism

Un numar de studii recente au facut o legatura intre autism si abilitatile intelectuale ale copilului. Studiul a descoperit ca parti din genele de autism se suprapun in arii largi cu cele din partile pe care le au genele ce ofera inteligenta foarte mare.

Autismul este considerat ca fiind o afectiune de dezvoltare neurologica si implica deficit in interactiunea sociala si comunicare, combinata cu anumite paternuri repetitive de comportament si interes. Citeste Semne ale autismului - infografic

Un studiu facut de cercetatorii de la Universitatea Yale, SUA  pe mai mult de 5000 de oameni a constatat ca genele asociate cu puterea exceptionala a creierului sunt de asemenea, asociate si cu tulburarile de autism. Ei au concluzionat ca descoperirile studiului ar putea explica motivul pentru care autismul nu a fost eliminat prin selectie naturala. Pentru ca genele care au un efect negativ asupra reproducerii de succes mor in mod natural.

Genele care au un efect negativ asupra reproducerii de succes mor in mod natural

Cercetatorii au spus ca o varietate de gene cunoscute ca avand efecte precum stimularea cresterii creierului au fost benefice in cele mai multe cazuri, si acesta este motivul pentru care continua sa fie transmise mai departe. Insa dezavantajul este ca aceleasi gene cresc sansele aparitiei autismului.

Autismul – mai bine cunoscut ca tulburare de spectru autist (TSA) – include sindromul Asperger

Se cunoaste de mult faptul ca unele persoane cu autism au abilitati superioare in domenii precum matematica si stiinte. Aceasta tulburare afecteaza de patru pana la cinci ori mai mult barbatii fata de femei.

Persoanele cu aceasta conditie pot, de asemenea, avea dificultati in intelegerea limbajului si a regulilor de interactiune sociala, precum si in intelegerea emotiilor.

Cercetatorii au folosit un model de computer care a simulat efectele selectiei naturale pe diferite seturi de gene. Ei au concluzionat ca variantele genetice gasite la persoanele cu tulburare de spectru autist erau prezente la o rata mult mai mare decat ar fi de asteptat.

gene

Aceasta a aratat ca genele au o "semnatura pentru selectia pozitiva."

Autorii, scriind in revista PLOS Genetics, au spus: “Acest lucru sugereaza ca aceste variante au fost supuse selectiei pozitive in cursul istoriei evolutiei umane.”

Autorul Joel Gelernter, profesor de genetica si neurostiinta la Universitatea Yale - SUA, a spus: “Ar putea fi dificil de imaginat motivul pentru care numarul mare de variante de gene care impreuna dau nastere la trasaturi ca TSA sunt pastrate in populatiile umane – de ce nu sunt eliminate prin evolutie?”

"Ideea este ca in timpul evolutiei, aceste variante care au efecte pozitive asupra functiei cognitive au fost selectate, dar la un pret – in acest caz, cu pretul riscului crescut de aparitie a tulburarilor de spectru autist."

Autismul si un IQ ridicat

Autorii sustin ca cercetarile anterioare au gasit multe suprapuneri intre autism si detinerea unui IQ ridicat. Aceste suprapuneri au inclus existenta unui creier mai mare, cresterea mai rapida a creierului, abilitati vizuale, senzoriale si spatiale marite, cresterea concentrarii si provenienta dintr-un mediu socio-economic mai ridicat.

Si alte studii au aratat ca riscul tulburarilor de spectru autist este mai ridicat la persoanele care au petrecut mult timp studiind si fiind extrem de inteligente in perioada copilariei.

Insa aceasta a fost prima data cand s-a demonstrat ca genele legate de IQ-ul mai mare si autism sunt selectate pozitiv in evolutie. Autorii au spus ca variantele de gene ce stimuleaza functiile cerebrale au facut acest lucru subtil si prin cai marunte.

Acest lucru se intampla pentru ca, genele avand un "efect larg" asupra dezvoltarii sistemului nervos, ar fi in majoritatea cazurilor, extrem de daunatoare – conducand la dizabilitati foarte daunatoare sau la moarte, fiind rapid eliminate din genomul uman.

O acumulare a unei multimi de mici modificari benefice pentru creier "ar fi in beneficiul multora, dar in detrimentul ultora."

Renato Polimanti de la Yale a spus cu privire la genele din studiu: "in acest caz, am gasit un puternic semnal pozitiv ca, impreuna cu tulburarile de spectru autist, aceste variante sunt, de asemenea, asociate si cu realizarile intelectuale.".

Cand si cum spunem copilului ca este autist

Sunt mama unui copil autist. M-am tot gandit o vreme cum si cand ar fi cazul sa discut cu copilul meu despre autism. Am amanat deliberat acest moment de multe ori desi am gasit cel putin alte cateva argumente care ma indeamnau sa aduc acest subiect de discutie... ca de la mama la fiu.

Dar, cu toate dragostea si grija pe care i-o port, ma temeam ca nu cumva acea discutie sa il faca sa simta autismul ... ca un fel de boala care sa il inspaimante si sa il faca mai putin increzator in propriile sale forte. Si desigur nu vroiam sa creada ca avaand autism, este un copil mai putim valoros ... Ei bine am tot framantat acest subiect in capul meu si nu am vrut sa fac din el o varza infricosatoare in mintea lui citeste mai departe cand si cum spunem copilulu ica este autist.

Despre autism mai citeste:

Lucruri pe care sa nu le spui niciodata unui parinte de copil cu autism
Ce inseamna sa fii parinte de copil cu autism, in Romania?
Afectiunile psihiatrice asociate cu autismul si tratarea lor
Alternative complementare pentru tratamentele utilizate in terapia autismului
Analiza comportamentala aplicata (ABA) – o metoda eficienta in terapia autismului
Terapia timpurie in autism – modelul Denver
- totul despre AUTISM AICI.

Forumul special despre Autism

Despre autism. Informatii si grupuri de suport ale parintilor cu copii afectati de autism. 

autor: Desprecopii.com 2019
referinte: 
Special Children, Challenged Parents - Robert A. Nasee 2018
Autism As a Disorder of High Intelligence - www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4927579/

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Autism

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Daniela
    Daniela trimis la 2/12/2022

    Am şi ieu un copil cu autism are 6 ani şi nu vorbeşte foarte bine ! Dar ieste foarte inteligent înţelege tot dar nu poate sa aiba o conversaţie cu un adult.Ieste la o scoala speciala in Anglia şi sper sa pot sa am o conversaţie cu iel cit mai curând. Doamne ajuta!🙏

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII