Ce este insomnia si cum putem scapa de ea?

Ce este insomnia si cum putem scapa de ea?

Ce este insomnia si cum putem scapa de ea?

  • Probabil ca oricine a avut macar o data in viata o noapte rea, de somn, in care s-a invartit pe toate partile fara sa poata adormi. Suieratul vantului, latratul cainilor, o cina luata prea tarziu si consistenta, toate acestea si multe altele pot cauza probleme de somn ocazionale. Se estimeaza ca 35% dintre adulti sufera din cand in cand de probleme de somn.

Probabil ca oricine a avut macar o data in viata o noapte rea, de somn, in care s-a invartit pe toate partile fara sa poata adormi. Suieratul vantului, latratul cainilor, o cina luata prea tarziu si consistenta, toate acestea si multe altele pot cauza probleme de somn ocazionale. Se estimeaza ca 35% dintre adulti sufera din cand in cand de probleme de somn. Termenul pe care il folosim in asemenea circumstante este acela de insomnie.

Din punct de vedere medical, insomnia reprezinta existenta unor dificultati de adormire, atunci cand iti ia mai mult de 45 de minute sa adormi.

Exista si alte probleme de somn inrudite intre ele:

 - treziti frecvente si imposibilitatea de a adormi la loc
 - senzatia de oboseala dupa o noapte de somn
 - trezirea dimineata devreme
 
Totusi, nici una dintre acestea nu reprezinta o adevarata problema decat daca simtiti permanent o stare de oboseala. Daca sunteti mai somnoros dimineata, daca va treziti prea devreme, dar sunteti totusi odihnit si plin de viata, nu trebuie sa va ingrijorati.

Din fericire exista cateva metode prin care puteti scapa de insomnii. Insomia ocazionala poate fi cauzata de temperaturi extreme sau zgomote. O asemenea insomnie este posibil sa dispata cand cauza dispare. Insa, cand o problema de somn sau lipsa timpului pentru somn va impiedica sa aveti o noapte odihnitoare, in timpul zilei poate sa apara o stare excesiva de somnolenta. La randul ei, o asemenea somnoleta poate sa aiba consecinte grave, cum ar fi munca ineficienta, accidente auti, performante slabe la scoala si accidente la locul de munca.

Cu toate acestea, insomnia poate fi si un simptom al unor probleme mai grave de sanatate fizica sau mintala.  Tratarea ei fara a cauta cauza poate ascune adevaratul motiv al problemelor de somn.

Timpul necesar de somn variaza de la o persoana la alta. numarul de ore dormite nu este asa de important, important este cum va simtiti cand va treziti. Media duratei somnului ar trebui sa fie de 7,5 - 8 ore pe zi. De cele mai multe ori, simpla eliminare a indispozitiei sau a stresului va poate ajuta sa dormiti atat cat va este necesar.

Sugestii pentru un somn mai linistit:

 - faceti exercitii fizice in timpul zilei
 - odihniti-va spre seara
 - evitati exercitiile extenuante cu 2 ore inainte de culcare
 - pastrati-va dormitorul intunecat, la o temepratura potrivita si ferit de zgomote
 - mutati lucrurile care v-ar putea distrage atentia, cum ar fi ceasul, telefonul sau radioul
 - nu va uitati la TV
 - revedeti medicamentele pe care le luati - unele pot cauza insomnii
 - nu ramaneti intins pe pat gandindu-va la cat son pierdeti
 - cand va asezati in pat relaxati-va muschii - imaginati-va intr-o scena placuta si linistita
 - mergeti in alta camera pentru a citi, asculat stiri, viziona un film sau asculat muzica - lasati dormitorul doar pentru somn si activitati asociate somnului
 - incercati sa folositi o masca de somn si dopuri de urechi
 
Incercati sa evitati urmatoarele activitati care va pot impiedica sa aveti un somn linistit:

 - nu dormiti in timpul zilei, in special seara (valabil pentru adulti)
 - nu consumati bauturi care contin cofeina
 - evitati alcoolul
 - dava folositi medicamente pentru somn, folositi-le intr-un mod judicios si numai daca este absolut necesar pentru o perioada scurta de timp, si cu acordul medicului de familie
 
Un studiu realizat in anul 1999 arata ca 17% dintre femei si 5% dintre barbati s-au plans de faptul ca obiceiurile legate de somnul partenerului le afecteaza propriul somn. Sforaitul este un factor sigur care provoaca insomnia celuilalt.

Cateva plante care va pot ajuta sa aveti o noapte odihnitoare sunt valeriana, Gotu Kola, Passiflora, Kava kava, sunatoarea si chiar migdalele.
 
Adresati-va medicului daca:

 - insomnia dureaza mai mult de 4 saptamani
 - simptomele au devenit mai frecvente si / sau mai severe
 - probleme de somn devin tot mai neplacute

Forumuri recomandate la Supereva

 Super Sanatate >>

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. raluca
    ralucatrimis la 17/8/2010

    Eu folosesc in perioadele in care nici o alta metoda nu da rezultate si pentru ca sunt impotriva medicamentelor de sinteza, un produs naturist, din valeriana, roinita si conuri de hamei si care se numeste Sedacur, se gaseste in farmacii si nu afecteaza in nici un fel activitatea zilnica.Si mi la- recomandat medicul, nu vreun vraci sau baba din bloc.

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII