Candida în timpul sarcinii: simptome, tratament și prevenire - sfatul medicului

Candida in timpul sarcinii -  simptome, tratament si prevenire - sfatul medicului

Candida în timpul sarcinii: simptome, tratament și prevenire - sfatul medicului

Candida este o infecție micotică care poate apărea în timpul sarcinii și care este cauzată de ciuperci din genul Candida.

Infectiile cu candida se numara printre cele mai frecvente infectii vaginale si apar in mod special la femeile insarcinate.  Aceste infectii, denumite si vaginite sau candidoze vaginale sunt cauzate de fungi microscopici din familia Candida (cel mai adesea Candida albicans).  Infectiile pot apărea din cauza modificărilor hormonale și a creșterii nivelului de zahăr din sânge care apar în timpul sarcinii. Simptomele candidozei pot include mâncărime, senzație de arsură și secreții vaginale groase și albe. Este important să tratați candida în timpul sarcinii, deoarece aceasta poate fi transmisă copilului în timpul nașterii și poate cauza infecții la nivelul gurii, vaginului sau plămânilor copilului.

→ Iată care sunt simptomele candidozei vaginale, cum se poate preveni și cum se poate trata - sfatul medicului.

Candida in sarcina
Care sunt simptomele infectiei cu candida?
Ce masuri trebuie luate?
Afecteaza candida bebelusul?
Cum putem preveni infectarea cu candida?
Alti factori de risc in sarcina

Candida in sarcina

Infectiile cu candida se numara printre cele mai frecvente infectii vaginale si apar in mod special la femeile insarcinate. Aceste infectii, denumite si vaginite sau candidoze vaginale sunt cauzate de fungi microscopici din familia Candida (cel mai adesea Candida albicans). 

Candida este o infecție micotică care poate apărea în timpul sarcinii și care este cauzată de ciuperci din genul Candida. Această infecție poate apărea din cauza modificărilor hormonale și a creșterii nivelului de zahăr din sânge care apar în timpul sarcinii. Simptomele candidozei pot include mâncărime, senzație de arsură și secreții vaginale groase și albe. Este important să tratați candida în timpul sarcinii, deoarece aceasta poate fi transmisă copilului în timpul nașterii și poate cauza infecții la nivelul gurii, vaginului sau plămânilor copilului. Tratamentul pentru candida în timpul sarcinii poate include medicamente antifungice și modificări ale dietei, precum reducerea consumului de zahăr, pentru a reduce nivelul de zahăr din sânge și pentru a preveni dezvoltarea infecției. Este important să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice simptome sau probleme de sănătate în timpul sarcinii.

 

Cauzele infectiei cu candida

Prezenta candidei in vagin, ca si in tractul intestinal, nu este ceva neobisnuit. In cantitati mici, ea nu afecteaza functionarea organelor respective. In schimb, daca se mareste cantitatea de candida intr-un ritm rapid, acest lucru afecteaza microorganismele competitoare. Cantitatea mai mare de estrogen din timpul sarcinii face ca vaginul sa produca mai mult glicogen care, la randul sau, face posibila cresterea unei  cantitati mari de candida.

Exista, de altfel, studii care arata ca estrogenul poate avea un efect direct asupra candidei, determinand o crestere rapida a acesteia, dar si la o lipire mai rapida de peretii vaginului. De asemenea, persoanele care iau antibotice frecvent sau pentru o perioada indelungata sunt mai expuse la infectiile cu candida si acest lucru se intampla deoarece antibioticele distrug adesea nu doar bacteriile nesanatoase din organism, ci afecteaza si bacteriile normale, protectoare, din vagin, permitand astfel candidei sa se dezvolte.

Care sunt simptomele infectiei cu candida?

Simptomele initiale sunt greu de sesizat si pot fi usor neglijate, insa daca afectiunea nu este tratata la timp, ele vor deveni din ce in ce mai intense, desi, uneori, apar si dispar fara vreo interventie speciala.

Cele mai frecvente simptome includ:

- iritatie, senzatie de arsura, mancarimi, roseata in vagin si in zona labiilor
- o scurgere vaginala fara miros, de culoare alba, cu o consistenta vascoasa
- senzatie de disconfort si de durere in timpul actului sexual
- senzatia de arsura in timpul urinarii

Ce masuri trebuie luate?

Daca ai simptomele de mai sus, cel mai potrivit este sa te adresezi unui medic specialist, care iti va face, cel mai probabil, o analiza a secretiilor locale, colectand o lama cu substanta scrursa din vagin. Vizita la medic este foarte importanta si trebuie sa eviti cu orice pret tratarea din proprie initiativa a infectiei.

In urma analizei care va releva daca exista sau nu o infectie cu candida, medicul iti va prescrie niste medicamente, cel mai probabil creme locale si ovule pe care va trebui sa le introduci direct in vagin. Cele mai eficiente sunt cremele locale, pe baza de clotrimazol sau pe baza de nistatina, insa se parte ca primele dau rezultate mai bune.

Rezultatele tratamentului se vor resimti abia dupa cateva zile. Intre timp, daca senzatia de jena persista, o poti calma cu un cub de gheata invelit intr-un pansament steril si aplicat local sau printr-un dus rece de cateva minute. In cazul in care consideri ca medicatia recomandata nu are efectele asteptate, adreseaza-te medicului pentru a-ti schimba reteta.

Afecteaza candida bebelusul?

In niciun caz! O infectie cu candida nu afecteaza dezvoltarea bebelusului. Daca ai o infectie in timp ce intri in travaliu, atunci exista o sansa ca nou-nascutul sa se molipseasca, deoarece trece prin canalul vaginal. Cel mai adesea bebelusul face asa-numitele afte, care se manifesta prin aparitia unor puncte albe in interiorul cavitatii bucale, pe cerul gurii si uneori pe limba.

Nu este o infectie grava si trebuie stiut ca ea poate aparea chiar daca mama nu este infectata cu candida.

Cum putem preveni infectarea cu candida?

Pentru a preveni o imbolnavire cauzata de candida este necesara, in primul rand, urmarea unor masuri de igiena firesti, care sa includa pastrarea curata si uscata a zonei genitale.

Iata cateva sfaturi, pe care cu siguranta le aplici deja, la modul general, fara sa fie nevoie sa le pui pe o lista zilnica:

- Poarta lenjerie intima de bumbac si evit-o pe cea sintetica, precum si chiloii de tip bikini sau tanga.

- Nu sta prea mult infasurata in prosop dupa o repriza de inot, ci spala-te si usuca-te cat mai rapid.

- Schimba-ti lenjeria intima dupa ce faci exercitii, mai ales daca ai transpirat.

- Dormi fara lenjerie intima noaptea, permitand astfel aerului sa circule in zona genitala.

- Evita baia cu spuma, sapunurile parfumate, detergentii parfumati si sprayurile pentru igiena feminina. Desi nu se stie clar daca acesti factori stau la baza aparitiei candidozei, totusi se stie ca sunt factori ce produc iritatii, asa ca mai bine ii tratam cu prudenta.

- Fa dusuri caldute si curata cu blandete zona genitala.

- Intotdeauna sterge zona din fata catre spate.

- Consuma iaurt care contine o cultura de Lactobacillus acidophilus (probiotic), care, cel putin teoretic, ajuta la mentinerea unui echilibru in ceea ce priveste bacteriile prezente in vagin si in intestine.

Despre candida si candidoza mai poti citi

Ce este candidoza si cum stiu ca o am ?
Candidoza in sarcina: remedii naturiste
11 Remedii simple impotriva Candidei
Ce alimente sa eviti daca ai candida
Vulvovaginita la fetite

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Aaplicatia pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. este special creata pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

 Suport si grupuri de burtici

Sfatul nostru este sa comunicati cu colegele de generatie. La Desprecopii avem sute de generatii de burtici care au legat o prietenie speciala. In sectiunea Odiseea Sarcinii, veti gasi listele de gravidute - care vor naste in aceeasi luna. Nimic nu poate fi mai reconfortant decit sa pastrati legatura cu femei care trec exact prin aceleasi stari si emotii.

→ Cauta si pe Facebook Desprecopii - Desprecopii are un grup pentru fiecare luna - cauta Mamici de luna anul (de exemplu - Mamici de Octombrie 2024)

Jurnal de sarcina si Geanta Bebelusului

Scrieti despre ce ati simtit si trait in acea zi pe JURNAL DE SARCINA. In afara ca este un mod minunat de a va aranja si ordona gandurile, ele vor ramane inregistrate pentru mai tarziu. Va fi reconfortant sa le cititi la implinerea unui anisor de viata a puiului dvs, sau chiar cand va sarbatori majoratul.

Citeste cum poti primi si tu Geanta Bebelusului: Geanta Bebelusului, un cadou pentru proaspetele mamici de la Desprecopii

autor: Dr. Danielle ter Horst 

Medic specialist ginecolog la Spitalul Regal Bronovo, Haga, Olanda, 
Medic colaborator la Desprecopii.com - toate drepturile rezervate - © 2024

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Tema:Infectii

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Dana
    Danatrimis la 4/7/2016

    Eu sunt insarcinata in 3 luni si am candida cu ce poate afecta sarcina si ce pot lua pentru aceasta candida

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII