Probleme oculare la copii: simptome și cauze posibile - sfatul medicului oftalmolog

Probleme oculare la copii: simptome si cauze posibile - sfatul medicului oftalmolog

Probleme oculare la copii: simptome și cauze posibile - sfatul medicului oftalmolog

Problemele oculare ale copiilor trebuie tratate precoce pentru ca unele afectiuni nu mai poti fi corectate dupa ce sistemul vizual-motor este dezvoltat complet (pe la mijlocul adolescenței).

veti citi
Probleme oculare la copii. Intrebari, simptome si cauze posibile - sfatul medicului oftalmolog
Corectarea tulburarilor oculare

Probleme oculare la copii. Intrebari, simptome si cauze posibile - sfatul medicului oftalmolog

Bebelusul are 6 luni sau mai mult? Ochii sai se misca putin independent unul de altul? Adica un ochisor priveste in afara sau inautru in timp ce altul fixeaza un obiect?
Sau ambii ochi privesc spre inauntru?

Cauza posibila

Ar putea fi strabism (ochi incrucisati sau gresit aliniati)

Ce trebuie facut

Cere parerea pediatrului - acesta va examina copilul si va va trimite la un oftalmolog pediatru pentru o ealuare completa si tratament. Citeste pe larg despre strabismul la bebelusi aici.


  Un ochi pare mult mai mic decat celalalt ochi din cauza unei pleoape cazute? Caderea pleoapei pare sa interfereze cu vederea iar copilul ridica barbia spre fata?

Cauza posibila

Ptoza (cadere) a pleoapei

Ce trebuie facut

Consultati-va cu pediatrul - acesta va hotara daca este recomandabila trimiterea la un specialist. Ptoza severa poate interfera cu dezvoltarea vederii si trebuie tratata.


Copilul inchide intotdeauna un ochi cand citeste sau priveste de aproape? Tine cartile foarte aproape de ochi? Isi acopera un ochi cand priveste la obiecte mai indepartate? Ochiul mai putin utilizat are tendita de a devia? Exista antecedente in familie de ochi lenes?

Cauza posibila

Ambliopie (ochi lenes)

Ce trebuie facut

Consultati pediatrul. Daca ambliopia persista dupa varsta de 5-6 ani, vederea cu ochiul nefolosit poate fi definitiv diminuata.


Un copil ai carui ochi au fost normali, face brusc strabism sau o deviere a unuia din ochi? Ochii au inceput sa salte sau sa tremure?

Cauza posibila

Tulburare vizuala sau nervoasa

Ce trebuie facut

Cereti parerea medicului pediatru fata intarziere. Copilul are nevoie sa fie evaluat de un neurolog sau oftalmolog pediatru  pentru a determina cauza problemei sale oculare

Corectarea tulburarilor oculare

Problemele oculare ale copiilor trebuie tratate precoce pentru ca unele afectiuni nu mai poti fi corectate dupa ce sistemul vizual-motor este dezvoltat complet (pe la mijlocul adolescentei). Din acest motiv, pediatrul comtroleaza ochii copilului la fiecare vizita pentru a observa semnele unor boli oculare si pentru a se asigura ca ambii ochi functioneaza sinergic.

Testarea formala a vederii copilului se face in jurul varstei de 3 ani - cand copilul este suficient de mare pentru a urma instructiunile si pentru a descrie ce vede. Daca exista antecedente in familie de tulburari grave oculare - ca ochi lenes sau ochi incrucisati - si va ingrijoreaza unele probleme specifice la ochii copilului - pediatrul va face o examinare si poate trimite chiar si un sugar la specialistul oftalmolog pediatru pentru teste si mai amanuntite.

Copiii nascuti prematur au mai multe sanse decat ceilalti copii de a dezvolta probleme oculare - inclusiv ochi incrucisati (strabism). In unele cazuri, strabismul este provocat de o boala sau de traumatisme ale ochilori sau creierului. Tratamentul consta in ochelari, picaturi pentru ochi, gimnastica pentru ochi si eventual interventie chirurgicala.

Tratamenul ambliopiei (ochi lenes) poate implica folosirea contanta a ochelarilor, acoperirea ochiului sanatos, picaturi oculare - penttru a imbunatati cvederea cu ochiul ambliop.

Aplicatia mobila Eu, Mamica: vezi cum se dezvolta bebelusul tau

Ești o mămică modernă? Atunci trebuie să instalezi aplicatia Eu, Mămica pe telefonul tău sau tableta.
Prin intermediul aplicaţiei Eu, Mămica, beneficiezi de informaţii despre sănătate, îngrijirea şi dezvoltarea bebelușului și a copilului, relaţia părinte-copil, precum şi de o serie de sfaturi utile pentru mămici şi tătici, astfel încât să experimentezi din plin frumuseţea sentimentului parental. Pe lângă aceste informaţii atent alese, aplicaţia înglobează o serie de utilitare şi calculatoare, precum: Bebeluşul - primele 52 de săptămani, Grafice de Creştere, Calendar de Vaccinare, Activităţi pentru Copii, Album foto şi multe altele.

Aplicatia Eu, Mamica - se integrează în mod natural cu platforma Desprecopii.com, facilitând accesul la o serie de servicii menite să ofere suport pentru viitoarea mamica (Grupuri de mămici, Ştiri, Anunţuri, Întrebări, Forum, Jurnal, Album de poze, Director, Reţete Culinare etc.).

Mămicile utilizatoare pot accesa cu uşurinţă diverse secţiuni ale site-ului, pot primi notificări pe telefon când li se răspunde la o întrebare sau notificări pe mesageria privată. Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

Mai mult, prin intermediul butonului „Panică”, ele pot primi răspunsuri în situaţiile de criză de la miile de persoane aflate în comunitatea Desprecopii.com, dispuse să ofere o mână de ajutor.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru Iphone si Ipad aici.

► Descarca aplicatia EU MAMICA - pentru sistemul Android aici.

Esti o mamica care are nevoie de sfaturi?

 autor: redactor Milena Sadova, redactor Desprecopii  - Toate drepturile rezervate Desprecopii.com (c) 2019

Daca ti-a placut articolul, apreciaza-l cu un share!

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim) dar completarea corecta este necesara, mai ales in cazul in care astepti raspuns. | Toate campurile trebuie completate!

Ai o intrebare? APASA AICI pentru rubrica de intrebari SAU intreaba pe FORUMUL DESPRECOPII