Copiii cresc mai inalti daca mamele lor s-au bucurat de soare in timpul sarcinii

Copiii cresc mai inalti daca mamele lor s-au bucurat de soare in timpul sarcinii

Copiii cresc mai inalti daca mamele lor s-au bucurat de soare in timpul sarcinii

Bebelusii care se nasc vara sunt in medie cu jumatate de centimetru mai inalti decat cei care se nasc iarna. Cercetatorii sustin ca motivul este efectul razelor de soare de a ridica nivelul vitaminei D, care ajuta la fixarea calciului pentru a construi oasele. Corpul produce cea mai mare parte din vitamina D mai degraba folosind lumina soarelui, decat alimentele, insa expunerea la soare este un aspect controversat.

Iata sfatul de la Desprecopii.

veti citi
Bebelusii soarelui: Copiii cresc mai inalti daca mamele lor s-au bucurat de soare in timpul sarcinii
Unele studii asociaza razele ultraviolete cu deficitul de acid folic
Rezultatele studiului
Plaja si sarcina
Vitamina D in timpul sarcinii: ce trebuie sa stii

Bebelusii soarelui: Copiii cresc mai inalti daca mamele lor s-au bucurat de soare in timpul sarcinii.

Studiile arata ca bebelusii care se nasc vara sunt in medie cu jumatate de centimetru mai inalti decat cei care se nasc iarna. Cercetatorii sustin ca motivul este efectul razelor de soare de a ridica nivelul vitaminei D, care ajuta la fixarea calciului pentru a construi oasele. Corpul produce cea mai mare parte din vitamina D mai degraba folosind lumina soarelui, decat alimentele, insa expunerea la soare este un aspect controversat.

Bebelusii nascuti dupa ce mamele lor, insarcinate fiind, s-au bucurat de o doza din soarele verii sunt mai inalti si au oase mai puternice decat cei nascuti in timpul iernii sau primavara, conform unui studiu.

Unele studii asociaza razele ultraviolete cu deficitul de acid folic

Acidul folic previne defectele de tub neural, ca spina bifida, si este deosebit de important in primul trimestru de sarcina.

Cercetatorii sustin ca motivul este efectul razelor de soare de a ridica nivelul vitaminei D, care ajuta la fixarea calciului pentru a construi oasele. Efectul razelor de soare de a ridica nivelul vitaminei D este numit vitamina razelor de soare si pare sa le ajute pe mamele care nasc la sfarsitul verii sau la inceputul toamnei.

Copiii nascuti la sfarsitul verii sau inceputul toamnei au si oase mai mari, cu densitate mai mare, ceea ce reprezinta o premisa pentru o stare buna de sanatate la maturitate.

Corpul produce cea mai mare parte din vitamina D mai degraba folosind lumina soarelui, decat alimentele, insa expunerea la soare este un aspect controversat, din cauza riscului de cancer al pielii. 

Totusi, copiii care au fost inclusi in proiectul 90, un studiu desfasurat timp de 18 ani la Universitatea din Bristol, UK,  aduce dovezi ca vitamina razelor de soare este importanta in formarea oaselor la copii, inca de cand sunt in uter.

Cercetatorii recomanda ca femeile care sunt insarcinate in timpul verii sa se bucure din plin de soare facand plimbari sau chiar plaja.

Cele care urmeaza sa nasca intre noiembrie si mai, cand nivelul luminii solare este scazut, ar trebui sa ia suplimente de vitamine. Iar specialistii recomanda o doza de 10 micrograme de vitamina D pe zi in timpul sarcinii.

Citeste si Prea putin soare in timpul sarcinii creste riscul copilului de a avea tulburari de invatare

Rezultatele studiului

Cercetatorii au examinat nivelul expunerii la soare a mamelor a 7000 de copii, in ultimele 3 luni de sarcina. Apoi, la 10 ani, copiilor le-a fost masurate nivelul de crestere si dezvoltare si li s-au facut radiografii spre a li se determina densitatea osoasa.

Copiii ale caror mame au avut cea mai mare expunere la soare erau in mediu cu jumatate de centimetru mai inalti decat cei nascuti in lunile mai  intunecate .

Copiii nascuti vara si toamna aveau si in jur de 13 cm de zona osoasa in plus datorita cresterii grosimii oaselor.
Rezultatele au fost extrase dintr-un studiu de durata, la care au participat initial 14000 de mame care au fost insarcinate in anii 1991 si 1992, in care au fost inclusi ulterior multi copii si mame.

Purtatorul de cuvant al cercetatorilor a declarat: Poate oamenii nu ar trebui sa se teama atat de tare de expunerea la soare. Exista o ingrijorare generala legata de cancerul de piele, dar oamenii nu trebuie sa intre in panica pentru riscul reprezentat de cateva minute de expunere la soare: expunerea cu masura le va face bine.

Dar ... atentie la prea mult soare!

In timpul sarcinii, pielea dumneavoastra este mai expusa arsurilor si cloasmelor, petele inchise la culoare care apar pe fata in timpul sarcinii. Discutati cu medicul despre siguranta solarului in timpul sarcinii.

Plaja si sarcina

Multe dintre preocuparile legate de soarele plajei sunt aceleasi cu cele legate de solar. Sarcina face ca pielea sa va fie mai sensibila, deci soarele va poate provoca urticarie, eczema cauzata de caldura sau cloasme grave. Daca ramaneti la umbra, puteti preveni urticaria si eczema.

Aceleasi masuri de siguranta trebuie luate atunci cand stati in soare, fie ca sunteti sau nu insarcinata: beti multa apa, folositi o crema cu factor de protectie (SPF) cel putin 30 si purtati palarie. Daca aveti ameteli, greata sau va simtiti obosita mergeti intr-o zona cu aer conditionat. Este bine sa evitati sa stati la soare ore intregi, ca sa nu va ardeti.  Cititi: Sarcina si plaja

Vitamina D in timpul sarcinii: ce trebuie sa stii

Deficitul de vitamina D, atunci cand esti gravida sau alaptezi, poate insemna un aport insuficient de calciu si fosfat pentru copil. Acest lucru poate insemna ulterior o slaba  dezvoltare a dintilor si oaselor, si, in cazuri rare, rahitism.

Vitamina D poate ajuta sistemul imunitar sa lupte impotriva infectiilor si poate ajuta la prevenirea diabetului zaharat si a unor forme de cancer. Iata cum poti obtine necesarul de vitamina D, pentru sanatatea ta si a bebelusului tau.

Aplicatia Odiseea Sarcinii: Calculator de sarcina si tot ce trebuie sa stii despre sarcina

Pentru in zilele noastre, telefonul este cel care ne insosteste la fiecare pas - ne-am hotarat sa creem o aplicatie pentru telefoane smart si tablete ODISEEA SARCINII. Iata asadar cadoul de la Desprecopii pentru fiecare graviduta care vrea sa stie in orice moment cum se dezvolta fatul din burtica, cum creste, ce teste de sarcina urmeaza, ce pericole poate aduce sarcina, cum sa nasca si cum sa se pregateasca pentru marele moment: acela in care se va intorce cu bebelusul acasa ... de la maternitate.

autor: Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2020

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Ultimile 1 comentarii

  1. Gabi
    Gabitrimis la 18/8/2010

    Sunt super articolele comparative. Imi aduc aminte de reclama de sampon, cand pe jumatatea capului te speli cu samponul x, pe cealalta jumatate cu samponul y si compari rezultatul.Oare daca o femeie insarcinata sta la soare si copilul ei ajunge la inaltimea de 180 cm, de unde se stie ce inaltime ar fi avut aceeasi copil, care ar fi consumat aceeasi mancare pana la 18 ani, mama lui aceeasi meniu in timpul sarcinii, dar fara sa stea la soare?

    Raspunde la acest comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII