Băietii au un risc mai mare de a se naște prematur - studiu

Baietii au un risc mai mare de a se naste prematur - studiu

Băietii au un risc mai mare de a se naște prematur - studiu

Daca ai auzit mitul care spune ca fetele se nasc mai devreme decat baietii - ei bine - acest studiu il contrazice. Studiul precizeaza ca de fapt băieții au un risc de mare de prematuritate decât fetele.

Riscul de prematuritate este mai mare la baieti decat la fetite

Daca ai auzit mitul care spune ca fetele se nasc mai devreme decat baietii - ei bine - acest studiu il contrazice. Studiul precizeaza ca de fapt băieții au un risc de mare de prematuritate decât fetele.

Studiul mai spune ca in general - daca sunt prematuri - baietii au nevoie de mai o ingrijre mai lunga si mai complicata decat fetitele nascute prematur. Studiul, facut in 2017 spune ca aproximativ 55% dintre nașterile premature din 2016 au fost baieti, arată raportul. Nici nu este clar de ce se întâmplă.

Descoperirea provine dintr-o serie de studii internaționale publicate care examinează sănătatea nou-născuților și prematuritatea. Aproximativ 15 milioane de bebeluși din întreaga lume se nasc prea devreme, majoritatea în Africa și părți ale Asiei, unde supraviețuirea este dificilă pentru nou-născuții fragili.

La nivel global, aproximativ 1 milion de bebeluși mor ca urmare directă a nașterii premature și un alt milion mor din cauza unor afecțiuni pentru care prematuritatea reprezintă un risc suplimentar, au calculat cercetătorii.

Raportul  oferă câteva dintre primele estimări ale numărului de supraviețuitori prematuri care suferă de anumite dizabilități și a constatat că locul în care se nasc acești copii și cât de devreme determină riscul acestora.

Problemele de sanatate al prematurilor

În general, aproximativ 7% dintre bebelusii prematuri au două dintre cele mai împovărătoare dizabilități: tulburări neurologice-dezvoltare, de la dificultăți de învățare la paralizie cerebrală și pierderea vederii.

Dar cel mai mare risc este pentru cei mai nascuti foarte prematuri, cei născuți înainte de 28 de săptămâni de gestație. La nivel mondial, se estimează că 52% dintre ei au un anumit grad de afectare a dezvoltării neurologice, arată raportul.

Multe tari cu venituri medii ratează o lecție pe care SUA au învățat-o pe cale grea în urmă cu câteva decenii, potrivit căreia a le oferi acestor copii mici prea mult oxigen poate declanșa o afecțiune care le poate distruge vederea - si anume asa numită retinopatie a prematurității.

In Statele Unite, March of Dimes spune ca 11,5% din nașterile din SUA sunt în premature. In Romania, in jur de 17.000 de bebeluși se nasc prematur în România, arată statisticile. E cazul a unu din zece nou-născuți.

Un posibil motiv pentru nasterile premature: mamele au un risc mai mare de anumite complicații ale sarcinii - hipertensiune arterială și anomalii ale placentei - atunci când poartă băieți, a spus Lawn.

Baietii prematuri au mai multe probleme decat fetitele premature

Și dacă un băiat prematur și o fetiță prematură se nasc la aceeași vârstă gestațională, băiatul va avea un risc mai mare de deces sau dizabilitate, a spus ea. Dar raportul de vineri a concluzionat că există prea puține informații pentru a cuantifica cât de mare este acest risc.

"Fetele merg mai devreme decât băieții. Vorbesc mai devreme decât băieții. Se dezvoltă mai repede. Acest lucru este valabil și în uter", a spus Lawn. Pentru un copil prematur, „diferența de maturitate de câteva zile între un băiat și o fată poate însemna diferența între complicațiile pulmonare majore sau nu”.

Alte constatări ale studiilor, finanțate de Fundația Bill & Melinda Gates și publicate în revista Pediatric Research:

- În țările cu venituri mari -- S.U.A., Canada, Australia și cea mai mare parte a Europei -- mai mult de 80% dintre prematuri supraviețuiesc și prosperă, deși copiii născuți chiar și puțin prematur au șanse mai mari decât bebelușii la termen să aibă mai des probleme medicale si au probleme de învățare și de comportament.

- În țările cu venituri mici, bebelușii prematuri au risc de moarte de 10 ori mai mari decât cei din țările cu venituri mari, iar moartea este mai frecventă decât supraviețuirea cu un handicap grav.

-  În afară de nașterea prematură, alte cauze principale de deces și dizabilitate în rândul nou-născuților includ complicații la naștere care blochează respirația; icter sever și infecții.

► Citeste in continuare Stresul nasterii premature: cum poate fi infruntat - sfatul medicului

Despre bebelusul prematur, mai citeste:

14 lucruri de retinut inainte de a merge cu bebelusul prematur acasa

Momente importante din dezvoltarea unui bebelus nascut prematur

Bebelusul nascut prematur: ce trebuie sa stie parintii lui

Primele zile de viata ale unui bebelus prematur nascut la 26 de saptamani

Forumul special al parintilor cu bebelusi prematuri

Prematurii: Esentele tari 
Esentele tari se tin in sticlute mici. Aici isi fac stagiul prematurii DC. 
autor: Desprecopii.com

referinte:

Boys slightly more likely than girls to be born early: study
The Associated Press

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII