Copilul INTROVERTIT: un univers urias de ganduri pe umerii săi. 15 moduri prin care il putem ajuta și intelege mai bine - sfatul psihologului

Copilul introvertit -  un univers urias de ganduri pe umerii sai. 15 moduri prin care il putem ajuta si intelege mai bine - sfatul psihologului

Copilul INTROVERTIT: un univers urias de ganduri pe umerii săi. 15 moduri prin care il putem ajuta și intelege mai bine - sfatul psihologului

Ai un copil introvertit? Un copil introvertit este un copil care preferă să se concentreze mai mult asupra gândurilor și sentimentelor sale interioare decât asupra interacțiunii cu lumea exterioară. Aceștia sunt adesea percepuți ca fiind mai timizi, mai rezervați și mai retrăși decât copiii extrovertiți.

Un copil introvertit se comportă astfel din cauza temperamentului său innascut. Cu cât îmbrățișezi mai mult natura sa naturală introvertită, cu atât va fi mai fericit copilul tău.

♦ Iată cum sa ai grijă de copilul tău introvertit și cu să il ajuți, 15 sfaturi utile.

in acest articol veti citi mai multe despre:
Cand copilul tau este altfel decat cum ai fost tu, copil
Felicitari: ai un introvertit
1. Sa stii ca nu exista nimic neobisnuit sau rusinos in a fi introvertit
2. Intelege ca temperamentul copilului tau se datoreaza biologiei
3. Introdu-ti incet copilul la oameni si situatii noi
4. Aminteste-i copilului tau ca poate lua pauze de la socializare daca se simte coplesit sau obosit
5. Lauda-ti copilul cand isi asuma riscuri sociale
6. Subliniaza momentul in care copilul sfarseste prin a se bucura de ceva de care ii era teama initial
7. Ajuta-ti copilul sa-si cultive pasiunile
8. Discuta cu profesorii copilului tau despre introversiunea sa
9. Invata-ti copilul sa ia pozitie pentru sine
10. Asigura-te ca copilul tau se simte „auzit”
11. Fii constient ca este posibil ca al tau copil sa nu ceara ajutor
12. Nu-ti eticheta copilul ca „timid”
13. Nu te ingrijora daca al tau copil are unu sau doi prieteni apropiati
14. Nu o lua personal cand copilul tau are nevoie de timp singur
15. Sarbatoreste temperamentul copilului tau

Cand copilul tau este altfel decat cum ai fost tu, copil

Fiecare copil este o combinatie genetica unica si de multe ori, noi parintii, ne intrebam de ce copilul nostru nu seamana cu noi ... din punct de vedere al comportamentului in copilarie.

Poate de aceea, tu ca parinte, poti sa treci prin momente de confuzie. Asadar, copilul nu se comporta asa cum te comportai tu cand erai de varsta sa. Este ezitant si rezervat. In loc sa se afunde in joaca, ar prefera mai degraba sa stea mai in spate si sa-i priveasca pe ceilalti copii. Vorbeste cu tine rar si incepe sa-ti spuna povesti (uneori in timp ce se plimba), insa alteori este linistit si nu iti poti da seama ce se intampla in capul sau. Petrece mult timp singur in dormitorul sau. Profesoara spune ca isi doreste sa participe mai mult la ore. Viata sa sociala este limitata la doua persoane. Chiar si mai ciudat, copilul tau pare a fi total de acord cu asta.

Felicitari: ai un copil introvertit

Nu este neobisnuit ca parintii extrovertiti sa se ingrijoreze pentru copiii lor introvertiti si chiar sa se intrebe daca comportamentul lor este sanatos din punct de vedere mental si emotional. Desigur, copiii pot suferi de anxietate si depresie, la fel ca adultii. Este important sa fii constient de simptomele depresiei copilariei; uneori, indepartarea de prieteni si familie si energia redusa semnalizeaza ceva mai mult decat introversiunea.
Cu toate acestea, multi copii introvertiti nu sunt deloc deprimati sau anxiosi. Ei se comporta asa cum o fac din cauza temperamentului lor innascut. Cu cat imbratisezi mai mult natura lor naturala introvertita, cu atat va fi mai fericit copilul tau.

Cum sa ai grija de copilul tau introvertit

1. Sa stii ca nu exista nimic neobisnuit sau rusinos in a fi introvertit

Introvertitii nu sunt o minoritate. Pe baza unui studiu, numarul lor variaza, insa introvertitii reprezinta intre 30-50% din populatia SUA. Unii dintre liderii, animatorii si antreprenorii nostri cei mai de succes, precum Bill Gates, Emma Watson, Warren Buffett, Courteney Cox, Christina Aguilera, J. K. Rowling, Abraham Lincoln, Maica Teresa, si Mahatma Ghandi, au fost introvertiti.

2. Intelege ca temperamentul copilului tau se datoreaza biologiei

Crezi ca al tau copil poate doar „sa treaca peste” detestarea petrecerilor de nastere? Mai gandeste-te o data. Creierul introvertitilor si al extrovertitilor este „conectat” diferit, potrivit Dr. Marti Olsen Laney, autor al cartii Darurile ascunse ale copiilor introvertiti. Ea scrie ca temperamentele copiilor sunt innascute (desi parintii joaca un rol important in cultivarea acelui temperament).

Creierele introvertitilor si al extrovertitilor utilizeaza cai neurotransmitatoare diferite, iar introvertitii si extrovertitii folosesc „parti” diferite ale sistemului lor nervos (introvertitii prefera partea parasimpatica, sistemul de „odihna si digestie”, spre deosebire de partea simpatica, care declanseaza raspunsul de „lupta, zbor sau inghetare”). Mai mult, un studiu publicat in Jurnalul de Neurostiinta a constatat ca introvertitii au o substanta gri mai mare si mai groasa in cortexul lor prefrontal, care este zona creierului asociata cu gandirea abstracta si luarea deciziilor. Daca copilul tau tinde sa fie mai precaut si rezervat decat colegii sai extrovertiti, asigura-te ca exista un motiv biologic pentru aceasta.

3. Introdu-ti incet copilul la oameni si situatii noi

Introvertitii se simt deseori coplesiti sau nelinistiti in medii noi si in preajma persoanelor noi. Daca participati la un eveniment social, nu te astepta ca al tau copil sa intre in actiune si sa vorbeasca imediat cu alti copii. Daca este posibil, ajungeti mai devreme astfel incat copilul tau sa ajunga sa se simta confortabil in acel spatiu si sa simta ca alte persoane intra in spatiul pe care el il „detine” deja.

O alta optiune este ca al tau copil sa stea in afara actiunii la o distanta confortabila – poate aproape de tine, unde se simte in siguranta – si sa urmareasca pur si simplu evenimentul pentru cateva minute. Observarea linistita o va ajuta sa proceseze lucrurile.

Daca ajungerea mai devreme sau observarea nu sunt posibile, discuta cu copilul inainte despre eveniment, cine va fi acolo, ce este posibil sa se intample, cum s-ar putea simti si ce ar putea spune pentru a incepe o conversatie.

Daca copilul tau este nelinistit cu privire la inceperea unui nou an scolar, vizitati clasa copilului tau, fa-i cunostinta cu profesorul sau si gasiti baia, sala de mese si dulapul sau, inainte de imbulzeala si forfota primei zile de cursuri.

Indiferent de noua experienta cu care iti obisnuiesti copilul, aminteste-ti: mergi incet, dar nu te opri. „Nu lasa copilul sa renunte, dar sa-si respecte limitele, chiar daca acestea par extreme,” scrie Susan Cain despre copiii introvertiti. „inaintati impreuna catre lucrul de care este ingrijorat.”

copil singur

4. Aminteste-i copilului tau ca poate lua pauze de la socializare daca se simte coplesit sau obosit

in timp ce extrovertitii se simt energizati de socializare, introvertitii se pot simti epuizati de resurse. Daca al tau copil este mai mare, se poate scuza si retrage intr-o parte mai linistita a incaperii sau intr-un loc diferit, precum baia sau afara. Daca este mai mic, s-ar putea sa nu observe cand este epuizat, asa ca va trebui sa fii atent la el sa observi semne de oboseala.

5. Lauda-ti copilul cand isi asuma riscuri sociale

Fa-o sa stie ca admiri ceea ce a facut. Spune-i ceva de genul: „Ieri te-am vazut vorbind cu acel baiat nou. stiu ca a fost greu pentru tine, insa sunt mandra de ceea ce ai facut.”

6. Subliniaza momentul in care copilul sfarseste prin a se bucura de ceva de care ii era teama initial

Spune: „Credeai ca vei avea un timp mizerabil la petrecerea de zi de nastere, dar ai ajuns sa-ti faci niste prieteni noi.” Cu intariri pozitive ca aceasta, in timp, va fi mult mai probabil ca ea sa isi autoregreleze sentimentele de nervozitate si teama.

7. Ajuta-ti copilul sa-si cultive pasiunile

Copilul tau poate avea interese intense si poate chiar unice. Ofera-i oportunitati de a-si urmari aceste interese, spune Christine Fonseca, autor al Copii Linistiti: Ajuta-ti Copilul Introvertit sa Reuseasca intr-o Lume Extrovertita. Softball-ul si fetele cercetase se pot potrivi bine unor copii, dar nu uita sa privesti si pe drumul mai batut luand in considerare cursurile de scriere sau taberele stiintifice. Angajamentul intens intr-o activitate poate aduce fericire, bunastare si incredere (gandeste-te la Mihaly Csikszentmihalyi), insa ii si ofera copilului tau oportunitati de socializare cu alti copii care au pasiuni similare (si poate si temperamente asemanatoare).

8. Discuta cu profesorii copilului tau despre introversiunea sa

Acest lucru ii va ajuta pe profesorii copilului tau sa ii inteleaga comportamentul. Unii profesori presupun in mod eronat ca elevii introvertiti nu vorbesc prea mult in clasa pentru ca sunt dezinteresati sau nu acorda atentie orei.

Dimpotriva, elevii introvertiti pot fi destul de atenti in clasa, insa adeseori prefera sa asculte si sa observe mai degraba decat sa participe in mod activ.

De asemenea, daca profesorul stie despre introversiunea copilului tau, l-ar putea ajuta sa managerieze lucruri precum interactiunile cu prietenii, participarea la lucrul in echipa sau prezentarea in clasa.

9. Invata-ti copilul sa ia pozitie pentru sine

invat-o sa spuna stop sau nu cu voce tare atunci cand un alt copil incearca sa-i ia jucaria. Daca este agresata sau tratata nedrep la scoala, incurajeaz-o sa spuna unui adult sau sa vorbeasca cu faptasul. „Acest lucru incepe prin a-i invata pe copiii introvertiti ca vocea lor este importanta,” spune Fonseca.

10. Asigura-te ca copilul tau se simte „auzit”

Asculta-ti copilul si pune-i intrebari pentru a afla mai multe despre el. Multi introvertiti – copii si adulti – se lupta cu sentimentul de a fi „auziti” de ceilalti. Introvertitii „traiesc intern si au nevoie de cineva sa ii scoata afara” din carapacea lor, scrie Dr. Laney in cartea sa. „Fara un parinte care sa ii asculte si sa reflecteze la ei, ca un ecou, la ceea ce gandesc, ei se pot pierde in propriile lor minti.”

11. Fii constient ca este posibil ca al tau copil sa nu ceara ajutor

Introvertitii au tendinta de a internaliza problemele. Este posibil ca al tau copil sa nu discute cu tine despre o situatie dificila cu care se confrunta la scoala sau cu un prieten, desi isi doreste aceasta si/sau ar putea beneficia din indrumarea unui adult. Din nou, pune intrebari si asculta cu adevarat – dar nu forta nota si nu-ti fa intrebarile sa sune ca un interogatoriu.

12. Nu-ti eticheta copilul ca „timid”

„Timid” este un cuvant care poarta o conotatie negativa. Daca al tau copil introvertit aude de prea multe ori cuvantul „timid”, ar putea incepe sa creada ca disconfortul sau din preajma oamenilor este o trasatura fixa, nu un sentiment pe care poate invata sa il controleze. Mai mult, „timid” se axeaza pe inhibitia pe care o experimenteaza, si nu o ajuta sa inteleaga adevarata sursa a comportamentului sau linistit – temperamentul sau introvertit.

13. Nu te ingrijora daca al tau copil are unu sau doi prieteni apropiati

Introvertitii cauta profunzimea in relatii, si nu numarul lor. Ei prefera un cerc mic de prieteni si, de obicei, nu sunt interesati sa fie „populari”.

14. Nu o lua personal cand copilul tau are nevoie de timp singur

Orice iti scoate copilul din lumea sa interioara – cum ar fi mersul la scoala, socializarea sau chiar navigarea intr-o rutina noua – il va seca de resurse. Nu fi ranit sau nu te gandi ca al tau copil nu se bucura sa petreaca timp cu familia, atunci cand isi petrece timpul singur in camera sa, poate citind o carte, jucandu-se pe calculator sau jucand un joc imaginar. Cel mai probabil, odata ce si-a incarcat bateriile, va dori din nou sa petreaca timp cu familia.

15. Sarbatoreste temperamentul copilului tau

„Nu trebuie doar sa-ti accepti copilul pentru ceea ce este, ci pretuieste-l pentru ceea ce este,” scrie Cain. „Copiii introvertiti sunt adesea o companie blanda, grijulie, concentrata si foarte interesanta, atat timp cat se afla in locuri in care se simt bine.”

Citeste si: Cum ajutam un copil timid?

Cum sa cresti un copil fericit: sfaturile unui psiholog celebru

Ce poate fi mai de pret pentru un parinte decat fericirea propriului copil? Nimic si nimeni nu poate da o satisfactie mai mare unui parinte decat faptul de a-si vedea copilul zambind. Reusim insa, ca parinti, sa fim intotdeauna creatorii fericirii copiilor nostri? Stim sa le dam aripi atunci cand au nevoie de ele, pentru a-i invata zborul spre fericire? Citeste mai departe …

Va asteptam pe forumul special: PARENTING - sau despre meseria de parinte

autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com 
referinte:
theconversation.com, psychologytoday.com - 2023

Quiet: The Power of Introverts in a World That Can't Stop Talking - Susan Cain - Paperback – 24 Jan 2012

Desprecopii.com - toate drepturile rezervate

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII