Metoda nordică de parenting: 6 principii de parenting pentru a crește un copil puternic și echilibrat

Metoda nordica de parenting -  6 principii de parenting pentru a creste un copil puternic si echilibrat

Metoda nordică de parenting: 6 principii de parenting pentru a crește un copil puternic și echilibrat

Metoda nordică de parenting se referă la un stil de creștere a copiilor care promovează autonomia, independența și responsabilitatea copiilor încă de la o vârstă fragedă. Acest stil de parenting se concentrează pe a-i încuraja pe copii să ia decizii și să rezolve probleme singuri, în loc să fie controlați și direcționați de către părinți sau alți adulți.

Cu toții ne dorim un copil care să reușească, mai întâi la școală, apoi în viață.  Metoda nordică de parenting se bazează pe ideea că copiii sunt capabili să învețe prin experiență și că au nevoie de oportunități de a explora și a învăța în mod independent. În acest sens, părinții sunt încurajați să-și ofere sprijinul și încurajarea copiilor, în loc să le dea ordine și să le ia deciziile în locul lor. Iata 6 principii de parenting pentru a creste un copil puternic si echilibrat

veti citi
Metoda nordică de parenting
6 principii de parenting in educatia nordica
Metode moderne de parenting

Metoda nordică de parenting se referă la un stil de creștere a copiilor care promovează autonomia, independența și responsabilitatea copiilor încă de la o vârstă fragedă.

Acest stil de parenting se concentrează pe a-i încuraja pe copii să ia decizii și să rezolve probleme singuri, în loc să fie controlați și direcționați de către părinți sau alți adulți.

Metoda nordică de parenting se bazează pe ideea că copiii sunt capabili să învețe prin experiență și că au nevoie de oportunități de a explora și a învăța în mod independent. În acest sens, părinții sunt încurajați să-și ofere sprijinul și încurajarea copiilor, în loc să le dea ordine și să le ia deciziile în locul lor.

Metoda nordică de parenting este în general asociată cu țările nordice, cum ar fi Danemarca, Suedia și Norvegia, unde această abordare este răspândită și acceptată ca un mod de viață. Cu toate acestea, metoda nordică de parenting poate fi adoptată de orice părinți care doresc să-și încurajeze copiii să fie autonomi, independenți și responsabili.

6 principii de parenting in educatia nordica

1. Autonomie:

Metoda nordică de parenting încurajează autonomia copiilor, încurajându-i să ia decizii și să rezolve probleme singuri. Părinții sunt încurajați să le ofere copiilor lor oportunități de a învăța și a explora în mod independent.

2. Respect:

Părinții nordici își arată respectul față de copiii lor prin a-i asculta și a-i lua în considerare opiniile lor, chiar dacă nu sunt de acord cu ele. De asemenea, îi încurajează pe copii să-și exprime liber punctele de vedere și să-și dezvolte propria voce.

• Citeste Ba da: SPUNE si NU copilului tău. Despre parentingul permisiv și capcanele sale

3. Responsabilitate:

Copiii sunt încurajați să ia responsabilitate pentru propriile lor acțiuni și să înțeleagă consecințele acestora. Părinții nordici își asumă responsabilitatea pentru a-și îndruma copiii în a lua decizii responsabile și în a-și asuma consecințele acestora.

4. Egalitate:

Metoda nordică de parenting promovează egalitatea de gen și încurajează copiii să înțeleagă că băieții și fetele sunt la fel de valoroase și capabile.

5. Natura:

Părinții nordici își încurajează copiii să petreacă timp în natură și să înțeleagă importanța protejării mediului înconjurător.

6. Limite clare:

Părinții nordici stabilesc limite clare pentru copiii lor și își asumă responsabilitatea de a le face respectate. Totuși, îi încurajează pe copii să învețe să se descurce singuri și să ia propriile decizii în limitele acestor limite. 

• Citeste si Copilul meu nu ma ascultă. Iată cum setăm reguli care să fie respectate

Tările nordice se află în topul clasamentului privind cei mai fericiți oameni din lume

De peste 40 de ani, țările nordice se află în topul clasamentului privind cei mai fericiți oameni din lume conform indexului OECD pentru o viață mai bună. Nivelul de fericire și satisfacție a vieții se raportează la sistemul de protecție socială, nivelul de venit, sănătate, dar mai ales la cel mai bun sistem de educație. Este dovedit ca Sistemul Nordic de Educație dezvoltă și formează copilul pentru a deveni un adult independent, responsabil, integrat social și echilibrat emoțional. 

Metode moderne de parenting

O palmă administrată copilului ca metodă de educație. De la bătaia este ruptă din rai până la educația pozitivă

De ce nu tip si nu ridic vocea la copiii mei - stiu ca tipaturile mamei mele aveau efect opus

Parenting cu respect și dragoste pentru copii - metoda Gerber

Parentingul bazat pe puncte forte

Cum am descoperit eu parentingul atașat și ce am înteles din el - 5 concepții greșite despre parentingul atașat

Despre PARENTING - CITITI PE LARG AICI.

Mai multe despre psihologia copilului aici > 

 Cabinetul PSI: Arta cunoasterii umane. Intrebari si raspunsuri date de profesionisti si cunoscatori.

redactor: Luana Ungureanu-vanDijk, Psiholog, Utrecht Olanda - in exclusivitate pentru Desprecopii.com
referinte
Hedvig Montgomery - The Seven Steps to Successful Parenting
Toate drepturile rezervate 2023

 

✔️ Dacă ți-a plăcut articolul sau ți-a fost de folos, apreciază-l cu un share! Aceste informații le pot fi utile și altor mămici sau tătici. Îți mulțumim anticipat! ❣️

Comentarii vizitatori

Citeste toate comentariile

Ce sentimente ti-a produs acest articol?

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publică (ramâi anonim) dar completarea corectă este necesară pentru aprobarea rapidă a mesajului, și mai ales în cazul în care aștepți răspuns. | Toate câmpurile trebuie completate!

Mesajul tău este o întrebare la care aștepți răspuns?

DA (este întrebare)
NU (nu este întrebare)


Cod:

Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII