Parentingul bazat pe puncte forte
Parentingul bazat pe puncte forte iti poate ajuta copiii sa se adapteze la ceea ce este mai bine pentru ei si pentru ceilalti, iar acesta ne arata noua tuturor cum sa ne punem cel mai optim calitatile in evidenta.
Lea Waters, un psiholog de succes - este de parere ca putem implementa o strategie de parenting mult mai puternica si pozitiva numita „parenting bazat pe puncte forte”, care ajuta copiii sa se imbunatateasca prin concentrarea pe punctele lor forte.
in acest articol veti citi mai multe despre:
De ce este atat de greu sa controlam nevoia de a ne critica copiii?
3 caracteristici ale unei forte
Comutator de puncte forte
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Sa ne focusam pe lucrurile pe care copiii le fac bine
Focusarea asupra a ceea ce copiii fac bine ii ajuta sa se comporte mult mai bine – dar si pe tine sa ii educi mai bine, spune Lea Waters - psiholog, cercetator si autor al cartii de succes The Strength Switch: How The New Science of Strength-Based Parenting Can Help Your Child and Your Teen to Flourish.
Cand va invata vreodata? Acesta a fost gandul meu cand am ajuns acasa si am vazut ca fiul meu in varsta de opt ani, nu si-a asezat noua bicicleta la locul ei... din nou. Cu o zi inainte, i-am spus „M-am saturat sa-ti amintesc mereu!”. Apoi, vazandu-i zambetul trist, m-am simtit ca un parinte oribil....
De ce este atat de greu sa controlam nevoia de a ne critica copiii
De ce este atat de greu sa controlam nevoia de a ne critica copiii – si... exista o cale mai buna? Psihologii aud mereu aceasta intrebare de la parinti ... Vinovatul este vechiul circuit al creierului – si da, exista o cale mai buna.
Am evoluat spre a avea o „prejudecata negativa”, ce graviteaza in jurul a ceea ce este gresit ca modalitate de a ne proteja pe noi insine si tribul nostru. Adauga la aceasta presiunea sociala constanta de a creste copii desavarsiti, si astfel multi parinti se simt ca si cum ar trebui sa fie in modul de „rezolvare” tot timpul.
Lea Waters este de parere ca putem depasi acest impuls si putem implementa o strategie mult mai puternica si pozitiva numita „parenting bazat pe puncte forte”, care ajuta copiii sa se imbunatateasca prin concentrarea pe punctele lor forte.
3 caracteristici ale unui punct forte
Un punct forte nu este doar ceva la care copilul tau este bun. Psihologii au definit trei caracteristici ale unei forte: copilul tau o face bine (performanta ridicata), fericit (energie ridicata) si deseori (utilizare ridicata). Punctele forte pot fi bazate pe talent, precum sportul sau arta, sau pot fi bazate pe caracter, precum umorul sau bunatatea.
Din ce in ce mai multe scoli predau puncte forte. Un studiu ce a cuprins mai mult de 300 de elevi de gimnaziu din Marea Britanie, publicat in Jurnalul de Psihologie Pozitiva in 2016, a constatat ca adolescentii care au fost invatati despre punctele lor forte au avut o satisfactie mult mai mare in viata, fata de colegii lor care nu au invatat despre asta la scoala. Rezultate similare au fost gasite in SUA, Australia, Noua Zeelanda, Israel, Japonia si China.
Si parintii beneficiaza din aceasta. Intr-unul din studiile mele, publicat in Jurnalul International de Psihologie Pozitiva Aplicata, parintii care au urmat un curs parental bazat pe puncte forte erau mai fericiti si mai increzatori in abilitatile lor de parinti. invatand sa vada in mod constant punctele forte ale copilului lor, parintilor li s-a permis sa gaseasca locurile potrivite unde copiii lor ar putea prospera.
Comutator de puncte forte
Ceea ce numesc „comutator de puncte forte” este un instrument mental care te ajuta sa vezi mult mai clar punctele forte ale copilului tau. Imagineaza-ti un comutator de lumina in interiorul capului tau. Cand lumina este aprinsa, cauti punctele tari ale copilului tau. Cand lumina este oprita, prejudecata ta negativa este activa. Creierul este un tipar ce detecteaza organe, deci cu cat atingi mai mult comutatorul, cu atat iti antrenezi creierul mai mult sa caute modele pozitive si astfel depasesti prejudecata negativa.
In situatii de disciplina, comutatorul te va ajuta sugerandu-ti modul in care copilul tau ar putea trata lucrurile utilizand o forta pe care o are deja. In cazul meu, am vorbit despre modul in care baiatul meu si-a folosit bunele abilitati organizationale de a-si aseza lucrurile dupa scoala. El s-a simtit bine cu el insusi – iar eu am obtinut o bicicleta asezata la locul ei. Observa pur si simplu la copilul tau un punct forte pe saptamana si purtati impreuna o conversatie despre acesta. Atunci cand apar provocari, vei descoperi ca poti trece mult mai usor de modul de „rezolvare”.
O alta modalitate este sa incorporezi punctele forte in intrebarile pe care le adresezi copiilor tai. Cand copilul tau are un proiect important sau un eveniment care se apropie, il poti intreba: „Ce puncte forte ai care sa te ajute in acest proiect?”
Sau daca au avut o cearta cu un prieten: „Ce puncte tari crezii ca au lipsit incat s-a putut ajunge la cearta? Ce puncte forte va vor ajuta sa rezolvati situatia?”
Parentingul bazat pe puncte forte iti poate ajuta copiii sa se adapteze la ceea ce este mai bine pentru ei si pentru ceilalti, iar acesta ne arata noua tuturor cum sa stralucim.
Cum sa critici un copil fara sa il distrugi in interior
Da, uneori e nevoie si de critica. Orice parinte stie ca procesul de educatie - de acasa - este unul complex. Si, da exista momente de stres, de oboseala, de dezamagiri, de critica...
Ne trezim deseori ca ne criticam copilul. Ba pentru o nota mai putin buna, ba pentru ca nu si-a facut ordine in camera, ba pentru ca este lipsit de respect pentru alti copiii. Insa este utila critca? Si cum putem critica copilul fara a-i distruge increderea in sine? citeste in continuare aici >
Replici pe care nu ar trebui sa le spui niciodata copilului tau
Atunci cand le vorbim copiilor incercam sa o facem pe intelesul lor, insa sunt destule situatii in care replici spuse sub impulsul momentului pot darama tot ce am cladit pana in momentul acela prin comunicare. Cu totii rostim uneori cuvinte pe care apoi le regretam, iar pentru un copil, astfel de cuvinte inseamna durere, furie sau, de foarte multe ori, confuzie. De aceea, atunci cand ne adresam lor, celor mai dragi dintre fiintele care ne inconjoara, ar trebui sa gandim de doua ori inainte de a rosti anumite propozitii si sa incercam sa gasim calea cea mai putin bulversanta pentru ei de a le comunica ceea ce simtim noi, parintii adulti.
Iata cateva fraze pe care parintii nu ar trebui sa le spuna niciodata copiilor lor, dar pe care le rostesc adesea, fara a se gandi prea mult la consecintele dezastruoase pe care le pot avea citeste in continuare ce replici nu trebuie sa spui niciodata copilului tau.
Despre cum cladim increderea copilului nostru - trebuie citit:
Cand copilul nu are incredere in el
Despre copilul timid: semne si particularitati
Lucruri pe care as vrea sa le afle fiica mea...
Incredere si decizii la 17 ani...
3 sfaturi de parenting corect care te pot ajuta in meseria de parinte:
Copilul meu nu ma asculta - sau despre cum setam reguli care sa fie respectate
Comunicarea nonverbala te poate face un parinte mai bun: cateva aspecte pe care trebuie sa le stii
Cand esti inconjurat doar de 'experti' in parenting: ganduri si morala
Te asteptam pe forumul de Parenting, unde discutam cam totul despre educatia copiilor nostri.
autor: Milena Sadova, Redactor Principal Desprecopii.com
Milena este si psihoterateut sistemic cuplu și familie, copii, adolescenți.
referinte: Lea Waters > The Strength Switch: How The New Science of Strength-Based Parenting Can Help Your Child and Your Teen to Flourish.
Desprecopii.com - toate drepturile rezervate 2018
Ce sentimente ti-a produs acest articol?
Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!
Scrie un comentariu
Ai o întrebare pentru alte mămici?
ÎNTREABĂ AICI la rubrica de întrebări SAU pe FORUMUL DESPRECOPII