Legatura dintre colici si alimentatia mamicii

Legatura dintre colici si alimentatia mamicii

Legatura dintre colici si alimentatia mamicii

  • Mama și bebelușul pot fi cei mai buni parteneri de masă și se pot bucura de un meniu fără restricții. Ne referim aici bineînțeles la dieta mamei și implicit și la laptele matern, care este alimentul de bază al sugarului.


    Unii micuți sunt mai sensibili, iar în jurul a două săptămâni de viață, aceștia acuză primele semne ale apariției colicilor.

Alimentația mamei este corelată cu „sensibilitățile alimentare” ale bebelușului?
În perioada alăptării ar trebui să evităm anumite alimente?
Cum potolim episoadele de colici ale celui mic?
Despre toate acestea vom vorbi în rândurile care urmează.

Cum poate influența dieta mamei laptele furnizat bebelușului său?

Mâncând cât mai sănătos și echilibrat, mama oferă un lapte de bună calitate nutritivă. Pentru această bună calitate a laptelui, mama trebuie să evite pe cât posibil, mesele de tip fast food, prăjelile, rântașurile, alimentele semiprocesate, sucurile din comerț și mezelurile. În perioada alăptării, e nevoie pentru mamă de o dietă completă, dar echilibrată, bogată în vitamine, minerale, proteine, lipide și carbohidrați.

Un rol important îl au proteinele, în mod deosebit proteinele animale din carne (peşte, pui de ţară, carne de vită, curcan, miel) și din produsele lactate (lapte, brânzeturi, unt, iaurturi). Aminoacizii esenţiali din aceste proteine, trecând în laptele matern ajung să fie un suport important în primele 3 luni de viaţă ale celui mic.

De asemenea, lipidele consumate de către mamă trebuie să fie de bună calitate (unt, acizi grași omega 3 din pește). Aceste lipide au un rol esențial în buna dezvoltare a organismului bebelușului. Acizii grași omega 3 sunt importanți pentru țesutul nervos și membranele celulare ale sugarului.

Carbohidrații, care se găsesc în cantităţi mari în fructe, dar și în anumite legume (cartofi, mazăre, linte) şi cereale (grâu, porumb, orez ) au rol în funcționarea sistemului nervos şi dezvoltarea microflorei intestinale a sugarului.

În legătură cu aportul caloric, este important să existe un echilibru, chiar dacă apetitul mamei, care alăptează în primele săptămâni după naștere, va fi mai ridicat. Dieta variată îi va asigura mamei, implicit bebelușului, necesarul de macro- și micro-nutrienți necesari.

Adevăr sau mit? Apar colicile din cauza alimentaţiei mamei?

Polemica din jurul acestui subiect este încă în discuţie. Potrivit anumitor medici, mamele, care alăptează ar trebui să evite consumarea anumitor legume, care balonează, precum fasolea, broccoli, varza de Bruxelles, varza, conopida, ardeiul iute, ceapa, napii și castraveţii.

Dar, se mai discută și despre proteinele prezente în dieta mamei, care ajung în laptele produs şi care pot afecta bebeluşul. În general, este bine ca bebeluşul să intre în contact cu aceste proteine, din laptele matern, pentru a se desensibiliza la ele. Faptul că aceste substanţe apar în laptele matern nu determină apariția colicilor la toți sugarii. De aceea mama, care alăptează nu este obligată să aibă restricții severe alimentare, ea poate tatona toleranța bebelușului la anumite alimente.

Pot însă exista și cazuri în care sugarii pot dezvolta alergii. Cei mai frecvenţi alergeni provin din laptele de vacă şi din anumite tipuri de seminţe şi cereale. În anumite cazuri, când acestea sunt consumate de către mamă, pot provoca sugarului simptome, precum colici, eczeme cutanate şi vărsături. Atunci când mama observă vreunul din aceste semne, e bine să încerce să renunţe pentru o perioadă, la aceste alimente din dietă sa şi să vadă dacă starea celui mic se îmbunătăţeşte.

La sugar pot apărea colicile și din alte cauze decât dieta mamei, cauze care țin de dezvoltarea sugarului.

Cum calmăm crizele de colici?

În primele luni de viaţă ale bebelușului, se recomandă că acesta să fie hrănit exclusiv la sân. Dacă mama este sănătoasă, la fel va fi şi bebeluşul său. Pentru a înțelege, care este cea mai frecventă cauză a crizelor de colici și anume acumularea de bule de gaz în tubul digestiv, putem să ne imaginăm bulele de gaz de pe pereţii unei sticle de apă carbogazoasă. Unii sugari sunt însă foarte sensibili şi pot avea crize intense de colici, cu abdomen balonat, chiar şi spasme musculare. Este util să ştim ce putem face în astfel de cazuri.

Se recomandă metode familiare şi remedii din extracte naturale, care îi vor calma starea de agitație sugarului. Uneori, doar ridicarea bebeluşului în poziţie verticală, după hrănire, și ușoara batere pe spate, câteva minute, îl poate ajuta să elimine aerul şi să prevină apariția colicilor. În cazul în care deja au apărut acestea, o altă metodă de calmare ar putea fi contactul cu pielea mamei, care este cel mai uşor şi plăcut mod prin care sugarul se poate liniști. Alternativa poate fi și o păturică caldă. De asemenea s-a observat că la unii sugari “un concert” de foehn sau aspirator, care le aducea aminte de perioada intra-uterină, i-a ajutat să se liniștească.

Îl mai poţi ajuta pe micuţ și cu extracte din plante medicinale, care ameliorează indigestia, constipaţia, flatulenţa şi colicile. Plantele medicinale precum muşețelul, menta, anasonul sau lemnul dulce au proprietăţi antispastice, calmante şi antiinflamatorii.

Am găsit această combinaţie de beneficii în Baby Drink, un produs 100% natural, care poate fi un prieten de nădejde în perioada colicilor. Se găseşte sub formă de pliculeţe cu pulbere și se pot folosi între 2 și chiar 4 pliculețe pe zi. Un pliculeț se dizolvă în 50 ml de apă fiartă și răcită și soluţia rezultată se administrează bebeluşului între mese. Pliculețele de Baby Drink conţin muşetel, mentă, anason, lemn dulce şi cimbru, un mix de ingrediente naturale care îl vor face pe bebe să se calmeze. Baby Drink poate fi soluția pentru „o digestie ușoară, un somnic liniștit și un bebe binedispus!”!

 

baby drink

 

Comenteaza / Pune o intrebare

Citeste toate comentariile

Nu exista comentarii la acest articol. Adauga-l tu pe primul!

Scrie un comentariu

Adresa de mail nu se publica (ramai anonim). | Toate campurile trebuie completate!